Обява

Свий
Няма добавени обяви.

РАВНОСТОЙНИ ЛИ СА ДИАЛЕКТИТЕ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: РАВНОСТОЙНИ ЛИ СА ДИАЛЕКТИТЕ?

Поздравления за темата Подкрепям, че диалектите са богатството на езика. Роден съм и жевея в град с доста специфичен диалект. Различава се коренно дори и от тези на околните градове и села, които са на отстояние до 10 километра. Докато бяхме много малки деца, отглеждани в болшинството от случаите от баби и дядовци, почти не можехме да говорим на официалния български език. Сега като се замисля сме изпадали в безброй неловки и комични ситуации. Много отдавна /не зная точно годината/ е издадена лимитирна серия "Банско-български речник" на братя Молерови. Съдържа около 10 000 думи и ще бъде интересен за тези от вас, които се интересуват от диалектите в България.
    Моето предложение за специфично изречение е "По напконь шьти дам да потушкаш тронка". Има звуци и буквосъчетания, за които няма аналог в българския език. Поради тази причина и писането е доста трудно.
    Бъдете здрави.
    Nissan Pathfinder 2.5 dci

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
      Специално за allfriends:

Вярвам, ще ти е интересно!
      Първия линк е за темата ЕТИМОЛОГИЯ НА ДУМИТЕ голям процент ми се сториха турски.

Другите 2 линка е трябвало да ги постнеш с червена точка отпред щото цъкнах децата като бяха около мен и после знаеш ли на какви въпроси трябваше да отговарям...

Първоначално публикуван от Stanchev Преглед на мнение
      ... Днес дори се смята за просташко да се изговарят думи “по западен говор”.
      Според мен диалектите са нещо много ценно. Освен, че показват развитието, връзките, богатството и психологията на езика, те по особен начин свързват с миналото, с неговия дух. Един вид жив паметник. Жалко, че изчезват!
      Благодаря за ценното мнение.

Знам че и до днес има хора смятащи даден диалект за "просташки", а друг за "интелигентен". От къде обаче идва това погрешно схващане? Дали защото при приемането на Търновския диалект за официален той става език на Държавната Администрация и всички които не заемат държавен пост са смятани за простаци по дефиниция???
      [COLOR=blue][COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][FONT=Arial Black]When you see DEATH staring in your eyes and you feel her cold breath on your face, don’t slam on the brakes – make a sharp turn…[/FONT] [/FONT][/COLOR]
      [/COLOR]

Коментар

Първоначално публикуван от wolf70 Преглед на мнение
        Поздравления за темата Подкрепям, че диалектите са богатството на езика. Роден съм и жевея в град с доста специфичен диалект. Различава се коренно дори и от тези на околните градове и села, които са на отстояние до 10 километра. Докато бяхме много малки деца, отглеждани в болшинството от случаите от баби и дядовци, почти не можехме да говорим на официалния български език. Сега като се замисля сме изпадали в безброй неловки и комични ситуации. Много отдавна /не зная точно годината/ е издадена лимитирна серия "Банско-български речник" на братя Молерови. Съдържа около 10 000 думи и ще бъде интересен за тези от вас, които се интересуват от диалектите в България.
        Моето предложение за специфично изречение е "По напконь шьти дам да потушкаш тронка". Има звуци и буквосъчетания, за които няма аналог в българския език. Поради тази причина и писането е доста трудно.
        Бъдете здрави.
        Така е. Аз като бях за първи път в Банско(1971г), минавайки по мегдана, с раницата, имах чувството, че съм в друга страна. После стана по-лесно. Научих се да разбирам. че и да говоря. А да попитам: защо си разказахте сами играта? Кой вече ще стъпи при вас? Мъка, мъка?!!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          А да попитам: защо си разказахте сами играта? Кой вече ще стъпи при вас? Мъка, мъка?!!
          Какво имаш предвид

Коментар

Първоначално публикуван от wolf70 Преглед на мнение
            Какво имаш предвид
            Как какво. То човек няма къде да мине, камо ли да спре, а пък да си паркира колата да не мислим. А колко се чака на кабиката сутрин? Последно се наредих в 8.30 часа. На бъндеришка поляна бях в 12.15. За какво говорим?????

Коментар

Първоначално публикуван от allfriends Преглед на мнение
              Интересно ми е какво мислите, има ли Висши и Низши диалекти; Изтънчени и Груби; Интелигентни и Просташки; Правилни и Неправилни и т.н.
              Никой не ми отговори на въпроса от заглавието на темата..
              В къщи си имам двама филолози, но ако се консултирам с тях, първо няма да е мое мнението, второ - в него ще има вече професионални изкривявания.
              Личното ми мнение е, че не могат да се класифицират по начините, изброени от теб. Хората могат да бъдат интелегентни и прости, изтънчени и груби, да говорят правилно или не, а не диалектите. И да, мисля, че са равностойни. Не може да се каже: е, те това е правилният диалект, защото всичките имат разлики с книжовния български. Диалектите са произлязли на базата на чистия български, а не обратното и в този смисъл напъните да се изкара даден регион източник на езика ни са смешни.

Коментар

Мисля, че това не е по темата
                п.п. Принципно си прав.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  В къщи си имам двама филолози, но ако се консултирам с тях, първо няма да е мое мнението, второ - в него ще има вече професионални изкривявания.
                  Личното ми мнение е, че не могат да се класифицират по начините, изброени от теб. Хората могат да бъдат интелегентни и прости, изтънчени и груби, да говорят правилно или не, а не диалектите. И да, мисля, че са равностойни. Не може да се каже: е, те това е правилният диалект, защото всичките имат разлики с книжовния български. Диалектите са произлязли на базата на чистия български, а не обратното и в този смисъл напъните да се изкара даден регион източник на езика ни са смешни.
                  Точно такива мнения очаквах. Няма лошо и професионалните мнения на твоите домашни филолози да пуснеш дори да са различни от твоето.

В Англия също имат разделение на Аристократичен, богаташки - posh и common - език на народа. Там обаче си има дълбоки исторически предпоставки за това, каквито в България липсват.

Последния Англосаксонски крал Харолд загива в битката при Хейстингс 1066г. Победителят Уилям Дюк на Нормандия е коронясан за крал на Англия и му се налага с 20 000 нормани да управлява 2млн. англосаксонци.

Норманите са викинги установили се 200г. по рано в Нормандия (днешна Франция) и приели езика на Франките за това време.

Англосаксонците пък са потомци на северногермански племена от района на днешната Германо/Датска граница и са колонизирали Британия 4-500г по рано изтласквайки местното келтско население към Уелс и Шотландия.

В резултат Френския станал език на управляващата класа. Остатъците от англосаксонската аристокрация за няколко поколения женитби и размени на земи са го приели. Това било цената за да останат в елита. Народът обаче векове наред говорел германския диалект на Англите и Саксите. Благородниците упорито отказвали да говорят езика на поданиците и го смятали за низш, всеки който го ползвал рискувал присмех и загуба на социален статус.

След няколко века разбира се 2та езика се слели за да дадат началото на езика на Шекспир, но и до днес разделението на posh и common е видимо не само в разговор между хора но и в медиите.

Защо при липсата на такива исторически предпоставки в България има хора смятащи 1 диалект за "културен" а друг за "некултурен" или просташки?
                  [COLOR=blue][COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][FONT=Arial Black]When you see DEATH staring in your eyes and you feel her cold breath on your face, don’t slam on the brakes – make a sharp turn…[/FONT] [/FONT][/COLOR]
                  [/COLOR]

Коментар

Ето ти два примера от езика на народа там и тук:
                    dirty muddy weather - клепоч

Коментар

Паджеровод,
                      "Така съм са скрокондясала, че скоро нема а са даврандиша!"

Това що не го преведе? Да не е нещо цинично?
                      [/COLOR]

Коментар

Паджеровод,
                        "Така съм са скрокондясала, че скоро нема а са даврандиша!"

Това що не го преведе? Да не е нещо цинично?
                        Не е цинично. Това ми го каза една студена сутрин на спирката млада дама... и значи: "Така съм премръзнала, че скоро няма да се оправя (= на даврандиша, в случая стопля)
                        Абе направо богатство!
                        Виж мазната нашенска дума "клепоч" как покрива всичките понятия за мрачно, кално, навъсено, есенно, дъжделиво... време. А също и за размекнат кален сняг, навалян от лек дъждец + мъгла и смог...

Коментар

По въпроса за Банско: имах позната от там и тя ми казваше, че Банско са преселници-бежанци от Западна Македония. Навремето избягали от разбойниците-арнаути (албанци). Това би могло да обясни различния диалект, а също и по-различните хора по отношение на околните села.

Въобще, в България има доста такива, за мен, много интересни неща. Например: малко хора знаят, че някъде в Ивайловградско има 4-5 села староалбанци, които говорят помежду си на съответния език.(В Гърция ги има много - например почти цял североизточен Пелопонес, Атикският полуостров и др.). Простете за отклонението!

Коментар

Ето нещо от северозапада: " Уточка минаа по джедето.", или с други думи: " Одеве, минаха по шосето."

И нещо интересно: една много характерна думичка за западния клон на българските диалекти е "оти"(защо, защото, че). Мисля, че всеки я е чувал. На гръцки тя означава същото. Най-вероятно от тях сме я взели.

Коментар

Точно такива мнения очаквах. Няма лошо и професионалните мнения на твоите домашни филолози да пуснеш дори да са различни от твоето.

....

Защо при липсата на такива исторически предпоставки в България има хора смятащи 1 диалект за "културен" а друг за "некултурен" или просташки?
                              Интересна информация, не го знаех Макар, че тяхното класово разделение въобще не го одобрявам, както ти сам си написал това е стотици години насаждано и не може да има сравнение с нас. Все пак мисля че е по-важен въпросът: има ли връзка между правописа и правоговора? И оказвали влияние диалектът върху правописа на българина?

Коментар

Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
                                Все пак мисля че е по-важен въпросът: има ли връзка между правописа и правоговора? И оказвали влияние диалектът върху правописа на българина?
                                Интересен въпрос! Според мен обаче зависимостта между трите неща е друга - диалектът влияе върху правоговора, а върху правописа влияе само интелектът...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X