Обява

Свий
Няма добавени обяви.

РАВНОСТОЙНИ ЛИ СА ДИАЛЕКТИТЕ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• РАВНОСТОЙНИ ЛИ СА ДИАЛЕКТИТЕ?

Този въпрос изкристализира от няколко теми в този и не само този форум.

Намерих 1 карта на говорните области в България без да знам колко е актуална и си спомних как всеки учител по Български който ми е преподавал твърдеше че точно диалекта на Централната област е приет за официален... Сигурно така са твърдели всички учители за областите в които са живели и преподавали...

Не искам темата да се отклонява в посоки: има или няма "Македонски език"; градове срещу села и т.н.

Интересно ми е какво мислите, има ли Висши и Низши диалекти; Изтънчени и Груби; Интелигентни и Просташки; Правилни и Неправилни и т.н.

Тук не говоря за жоргони и слангове от типа познат ни от РАП текстовете, разговорите между тийнейджъри и вицовете за мутри.

Имам предвид регионални диалекти ползващи различни думи, словоред, ударения и изрази.

Аз лично споделям мнението на Хайтов. Диалектите са богатството на един език и не трябва да се ограничават или потискат. Официалния се използва за администрация и документообръщение в страната, но всички останали могат и трябва да се ползват в литературата за да се запази това езиково богатство.

Всеки може да намери стари издания на Вазов, Ботев, Йовков, Елин Пелин и т.н. и да си представи колко от душата на всяка 1 творба би се загубила ако я "преведем" на официален български от мултимедийния 21ви век.
    Прикачени файлове
    [COLOR=blue][COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][FONT=Arial Black]When you see DEATH staring in your eyes and you feel her cold breath on your face, don’t slam on the brakes – make a sharp turn…[/FONT] [/FONT][/COLOR]
    [/COLOR]

До: РАВНОСТОЙНИ ЛИ СА ДИАЛЕКТИТЕ?

Първоначално публикуван от allfriends Преглед на мнение
    ... и си спомних как всеки учител по Български който ми е преподавал твърдеше че точно диалекта на Централната област е приет за официален... Сигурно така са твърдели всички учители за областите в които са живели и преподавали...
    Не, прав е бил преподавателят ти. Признато е, че в Централна България се говори най-правилно. Аз примерно като си отида към този край( Търново) и ми се струва, че мякат леко, явно в София говорим по-твърдо.

В Италия например диалектите им са толкова различни, че е възможно дори да не се разбират помежду си. Казват, че "италианци" има само, когато играе националния отбор, иначе са флорентинци, сицилианци....
    Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
    A2 (+)

Коментар

Диалектите са богатство - спор няма, но трябва да има и определени общовъзприети правила. Защото, какво правиш, като ти кажат "оди земи от магазата маненката манарка"?
      "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
        Диалектите са богатство - спор няма, но трябва да има и определени общовъзприети правила. Защото, какво правиш, като ти кажат "оди земи от магазата маненката манарка"?
        Отивам и я взимамше те разбера защото съм живял и в источна България и по най западните части където се говори диалект с падежи почти неразбираем за останалата част от населението.Ти ше разбереш ли това:Че улезнеш ли унутра да си ортуемо или те тука че зборуемоЗа да се разбираме във форума щеме нещеме трябва да се придържаме към общия за всички нас език.То и без това като няма ударения на думите даден израз може да звучи и тако и вако
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
          Не, прав е бил преподавателят ти. Признато е, че в Централна България се говори най-правилно. Аз примерно като си отида към този край( Търново) и ми се струва, че мякат леко, явно в София говорим по-твърдо.
          Може би се хващам за думите ти, но не мисля че някъде се говори правилно или неправилно. По скоро диалекта на даден район е по-близък или по-различен от официалния. Не мисля че има район в който се ползва изцяло само официален Български и това сигурно важи за всички езици.

"Мякането", ако се отнася до произношение, то тогава говорим за акцент, а не за диалект. Ако се отнася за подмяна на букви в думите като: ГОВОРЯ; СПЯ в меките(мякащи) източни диалекти и преминаването им в ГОВОРА; СПА в твърдите западни диалекти, то в този случай официалния език е приел източната "мякаща" форма.

България е малка като население и територия, затова може би нямаме големи проблеми с разбираемостта между диалектите, в по-големи страни обаче не е така.

Преди 4-5 год. отхвърлиха кандидатурата депутат от Северна Англия за председател(спийкър) на парламента. Една от причините, широко тиражирана в медиите, но неспомената официално беше, че почти никой роден на юг от Нюкасъл не разбира и дума от речта на въпросния кандидат.
          [COLOR=blue][COLOR=#000000][FONT=Times New Roman][FONT=Arial Black]When you see DEATH staring in your eyes and you feel her cold breath on your face, don’t slam on the brakes – make a sharp turn…[/FONT] [/FONT][/COLOR]
          [/COLOR]

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
            Браво колега "магазата" и "манарка" определено са нови думи за мен и нямам идея какво означават.

Че улезнеш ли унутра да си ортуемо или те тука че зборуемо.
            Ще влезеш ли вътре да говорим или тук ще ... е тук не знам вече???

Тайно се надявах всеки да дава примери от диалекти, с които се е сблъсквал и така да прочетем тук изрази които иначе няма как да чуем. Често местните хора като видят че не ги разбираш и орязват интересните думи, а тъкмо там е чара на диалектите.

Спомнете си филмите "Записки по българските въстания", "Мера според мера" и други от този род, колко допринася диалекта към общото въздействие на филма.
            Последно редактирано от allfriends; 13-02-09, 18:07.
            [/COLOR]

Коментар

магаза - мазе, зимник ползва се в североизточна България
              манара - брадва, секира - манарка - малка брадвичка - пак там се ползва
              "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Искаш да кажеш северозападна

Коментар

Браво колега "магазата" и "манарка" определено са нови думи за мен и нямам идея какво означават.

Че улезнеш ли унутра да си ортуемо или те тука че зборуемо.
                  Ще влезеш ли вътре да говорим или тук ще ... е тук не знам вече???

Тайно се надявах всеки да дава примери от диалекти, с които се е сблъсквал и така да прочетем тук изрази които иначе няма как да чуем. Често местните хора като видят че не ги разбираш и орязват интересните думи, а тъкмо там е чара на диалектите.

Спомнете си филмите "Записки по българските въстания", "Мера според мера" и други от този род, колко допринася диалекта към общото въздействие на филма.
                  Найде се наше момче све да разбира
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                    Найде се наше момче све да разбира

Ще влезнеш ли вътре да си приказваме или тук (отвън) да се събираме

малко off-topic , съжалявам

Отдавна си мислех да пусна една подобна тема, самоче с малко с по-съвременен уклон.
                    Преди време имаше един сайт за"лингвистично инженерство" - там се предлагаха нови думи , заместване на съществуващи думички:
                    например:
                    1. цъкалче - нещо с копче което се натиска (като дистанционното управление на колата)

2. секница - хартиена или платнена салфетка (вече леко използвана), която удобно седи в джоба ни и чака поредното потичане на носа за да влезе в употреба.

Последно редактирано от Тихомир; 14-02-09, 09:59.

Коментар

Този въпрос изкристализира от няколко теми в този и не само този форум.

Намерих 1 карта на говорните области в България без да знам колко е актуална и си спомних как всеки учител по Български който ми е преподавал твърдеше че точно диалекта на Централната област е приет за официален... Сигурно така са твърдели всички учители за областите в които са живели и преподавали...
                      Изобщо не съм съгласен с тази карта. Прекалено опростява нещата - 6 диалекта? При положение, че знам два града със сериозни разлики в диалектите, на разстояние един от друг само 13 километра!
                      Сещам се за това:
                      "Така съм са скрокондясала, че скоро нема а са даврандиша!"

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Изобщо не съм съгласен с тази карта. Прекалено опростява нещата - 6 диалекта? При положение, че знам два града със сериозни разлики в диалектите, на разстояние един от друг само 13 километра!
                        Сещам се за това:
                        "Така съм са скрокондясала, че скоро нема а са даврандиша!"
                        E превеждай де!

Както писах по-горе не знам картата колко е точна или актуална. Чувал съм че имаме 7 фолклорни области, но не знам дали се припокриват с диалектите.

Никой не ми отговори на въпроса от заглавието на темата. Иначе всички коментари и диалектни цитати са интересни.
                        [/COLOR]

Коментар

Специално за allfriends:
                          http://treasures.zonebg.com/dict.htm
                          също:
                          http://www.sibir.bg/blog/gogo01/?blo...le&artID=39245
                          и
                          http://www.sibir.bg/blog/gogo01/?catID=2429
                          Вярвам, ще ти е интересно!

Коментар

Основните български говори са: западен (твърд) и източен (мек). Както се вижда на картата границата върви от североизток на югозапад. Горе-долу: от Никопол към Солун. Официалният български език има за основа търновския говор, който спада към източния, мек клон, но с твърдото произношение на западния. Т.е.явно е повлиян от местоположението на София в територията на западните говори. Старият правопис (ако не се лъжа до 1945г.) съдържа специфични буква, която може да се чете според двата говора или като “я”, или като “е”(т.нар.буква “ят”или “двойно е”). Например: хляб-хлеб, бял-бел и др. Това свързва до някаква степен в официалния език и двата клона на диалектите – източен и западен. След реформата през 1945г. тази буква отпада и се замества с “я”или “е”. По този начин се губи окончателно връзката на западните диалекти с официалния български език. Затова тогава българите от Македония възприели това като предателство към тях. Днес дори се смята за просташко да се изговарят думи “по западен говор”.
                            Според мен диалектите са нещо много ценно. Освен, че показват развитието, връзките, богатството и психологията на езика, те по особен начин свързват с миналото, с неговия дух. Един вид жив паметник. Жалко, че изчезват!

Коментар

Скоро ми казаха една нова за мен дума : карикатирче. Означавала мънисто.
                              Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                              A2 (+)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X