Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Късмет или нещо подобно!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Късмет или нещо подобно!

Първоначално публикуван от p.djartov Преглед на мнение
    Безобразие хора,на къде отиваме?
    То е ясно накъде - с бясна скорост летим към дъното на пропастта. И когато най-после се разбием там, оцелелите ще могат да започнат да градят отново.
    Наистина страшното е, че повечето хора приемат това за даденост и отхвърлят възможността нещо да се промени. Хора!! Събудете се!! Когато са създавали първите училища през Възраждането даже и държава не сме имали. Хората са решавали, че имат нужда от училище, построявали са сградата, събирали са пари за заплата на учителя и за учебници...
    Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Късмет е ако след 20-ината години на безумни реформи навсякъде , излезе нещо читаво, същото важи и за училищата.
      Убедена съм, че това се прави нарочно и плодовете вече ги берем!
      Симеоне, в този момент, при това състояние в България, повече приложим би бил план 1 /само, че гоненето наистина никой не плаши, напротив/, но няма политическа воля това да стане, няма и да има
      За съжаление "спасяването на давещите се" е оставено на самите тях... и горко ни...
      Някой от колегите го беше казал някъде - умните и мислещи хора вече са врагове
      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
        Тежък въпрос е оправянето на училището. Видят ми се два пътя:

Път първи. Жестока дисциплина. Закони, съгласно които без средно образование не можеш да бъдеш такъв и такъв: шофьор, механик, компютърен спец...да не можеш да заемеш работа, освен хамалин, огняр, овчар. За пушене в училище, за непристойно държане, за слаб успех - вън! Вън! Вън!
        Този начин на военен комунизъм съм го минал. Не ми е бил сладък, но получих свястно гимназиално образование. Още по-добро висше.
        Във времето на всеобща слободия е безнадеждно някой да го приложи този метод. Ще се нарушат правата на видиотчени хлапаци да решават дали да има матура, или не. Да тестват учителите?!?!за пригодност и прочее неотменими атрибути на модерната демокрация.
        Май друго не би могло да свърши работа!

Коментар

Това ни е мъката на всички родители...

Колко пъти съм си скубал остатъците от косата и съм си казвал, зле ли ти беше като див кон, та се набута в каруцата!

Ама като ги видя /произведенията/ и ми минава..

p.djartov, дано всичко да е наред, ама замислял ли си се, как ще ги мислим, когато вземат книжки и яхнат колите?

Ами като започнат с нашите простотии?

Това е - правилно си го казва библията - гърч до живот и като се отървеш - горе на облаците в компанията на нимфи и феи и никакви сополанковци!

Коментар

Проблемът произтича от двете паралелни, коренно различни системи и нива на обучение в България. Общообразователна (масова) - за плебса (тълпата) и частна - за елита. Обективно отражение на преразпределинето на собствеността при прехода от държавен към частен капитализъм, който както знаем приключи.

Спасението ще дойде със създаването на средна класа в България и ще се изрази в симбиоза между сегашната образователна поляризация. За целта обаче България ще трябва да отстъпи мястото си на най-бедната страна в Европа (на някой нов член на ЕС?) като от слабо развиваща се се превърне в развита страна.

Дотогава единственото решение и спасение за днешните деца на България е изпитаната школа на активното извънкласно (извънучилищно) - индивидуално и групово обучение и възпитание. В съчетание с избор (по възможност) на учебно заведение. В ерата на информатиката обективните трудности в това отношение са несравнимо по-малки спрямо времето когато ние бяхме ученици. Решението е индивидуално и зависи от родителите.

Стига вайкане и охкане, разчитайте на себе си, а не на държавата. Такава няма и няма изгледи скоро да има.

Коментар

Първоначално публикуван от МЕЛС Преглед на мнение
              Проблемът произтича от двете паралелни, коренно различни системи и нива на обучение в България. Общообразователна (масова) - за плебса (тълпата) и частна - за елита. ........

в колко частни "училища" си влизал??? и те са достатъчно побългарени........имаш ли представа там колко е по-зле в някои отношения....

никой не им казва нищо, защото "тати е платил 2000 евро за срока и ще ме премести в друго училище"........

по същата причина и успеха винаги е на шест

Коментар

Почти всяка сутрин, минавам покрай едно училище в кв. Изток, не мога да разбера, как могат да пият бира толкова рано, егати и аз съм бил ученик, ама бира ли нямаше, ние ли бяхме други?!

Коментар

Първоначално публикуван от МЕЛС Преглед на мнение
                  Проблемът произтича от двете паралелни, коренно различни системи и нива на обучение в България. Общообразователна (масова) - за плебса (тълпата) и частна - за елита.

Това в пълна сила НЕ важи за България! Виж за Америка е така. В България обаче частните училища са трагедия. Имала съм съученици идващи от такива, имала съм близки приятели, които са учили в такива.
                  Работата наистина стои както казва ИванИванови. Дечицата там си мислят, че като тати е платил хххх евро и никой гък не може да ни каже.

madbatt, за кое училище в Изток говориш? Къде се намира?
                  Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                  A2 (+)

Коментар

Само не бъркайте понятията. Щото частен ученик и частно училище са 2 различни неща. И то не частен, като да идеш на частно по математика или солфеж, ами да си записан в дадено училище като частен ученик и се появяваш там много спорадично и предимно за изпити. Подобно на задочното в университетите, но не баш. Как ще се обучава детето съответно е грижа на родителите, учителите го изпитват и преценяват, оценяват и готово. Проблем се явява липсата на среда. То ако средата е гаменска е добре, но все пак ако държиш едно дете в саксия, ще стане много некомуникативно. Все пак аз смятам, че има начин да си създава приятелства и да общува с други деца. Обаче този метод изисква доста повече грижи и внимание. Ако детето ти ходи на училище си спестяваш част от тези грижи и внимание. За сметка на друго. Та просто трябва да се прецени и анализира много внимателно всичко и да се прецени дали е възможно и адекватно, детето да се обучава алтернативно на нормалните училища или не...

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                      Само не бъркайте понятията. Щото частен ученик и частно училище са 2 различни неща. И то не частен, като да идеш на частно по математика или солфеж, ами да си записан в дадено училище като частен ученик и се появяваш там много спорадично и предимно за изпити. Подобно на задочното в университетите, но не баш. Как ще се обучава детето съответно е грижа на родителите, учителите го изпитват и преценяват, оценяват и готово. Проблем се явява липсата на среда. То ако средата е гаменска е добре, но все пак ако държиш едно дете в саксия, ще стане много некомуникативно. Все пак аз смятам, че има начин да си създава приятелства и да общува с други деца. Обаче този метод изисква доста повече грижи и внимание. Ако детето ти ходи на училище си спестяваш част от тези грижи и внимание. За сметка на друго. Та просто трябва да се прецени и анализира много внимателно всичко и да се прецени дали е възможно и адекватно, детето да се обучава алтернативно на нормалните училища или не...
                      Аз не виждам в случая някой да бърка понятието частен ученик в държавно училище и ученик в частно училище?! Частни ученици в държавните училища са обикновено деца, занимаващи се активно със спорт. Налага им се да ходят на тренировки, да отсъстват често и затова се подготвят самостоятелно и се явяват само за изпити в училище. Частните училища са друга бира. Там учат деца, чиито родители живеят в заблудата, че в частните училища е по-добре от държавните, че като си платят ще получат по-добро образование и ей такива работи. В едно от най-известното (не мога да употребя думата елитно за такова място) частно училище учат децата на известните хора с интересни прякори свързани зарзавати, части от тялото и т.н., та там става дума само за мерене на пари, кога да отидеме в Червило да се надрусаме. Бащите на повечето вече са очистени, а майките гонят по чужбина други с дебели вратове. Та тия синчета са тука с по-една бавачка и един шофьор. Ето ви средата в частните училища.
                      A2 (+)

Коментар

Туй ясно, аз само за протокола. Все пак частен в държавно училище може да се запишеш и без да си спортист, а да се обучаваш по спецялно създадена програма. Реална практика в много страни, където богатите не са непременно "мутри".

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                          Туй ясно, аз само за протокола. Все пак частен в държавно училище може да се запишеш и без да си спортист, а да се обучаваш по спецялно създадена програма. Реална практика в много страни, където богатите не са непременно "мутри".
                          Глупости. Изпитват те по същите неща, само дето си ги учиш сам. Това за училищата, за университетите незнам как седят нещата.
                          Тъкмо това ти обяснявам, че е практика в различни страни, но не и в България.
                          A2 (+)

Коментар

Практика тук не е и аз така знам. Изпитването си е същото и в университетите. Учиш сам. Но ако родителите ти могат да си го позволят, това сам може да означава и с помощта на най-добрите учители. Разликата е само в средата. Толкоз...

Коментар

Наистина кофти случка сте имали. Дано сина ти да е добре.

Хм..
                              Виждам, цялата вина се хвърля на учителите, училищното ръководство и системата,но според мен нищо не се е променило от 30-40години насам. Това, че учителя го е нямало в стаята по време на час е неприемливо и според мен трябва да подлежи на наказание. Но аз си мисля, че същото нещо можеше да се случи в междучасието, когато децата играят и дивеят(да не говорим за двора пред блока). Тогава няма кой да ги надзирава, никога не е имало. Всички сме си играли на такива игри, всички обичаме свободата във всеки удобен момент. В тази насока единствено решение е родителите да възпитават децата си по добре. Ако детенцето дето е стреляло е имало едно на ум, родителите му са му обяснили относно опасните игри , тогава може би нямаше да се стигне чак до удар в окото. Защото не можем да отнемем междучасието на децата, не можем да им забраним да играят, те така трупат опит....тогава те общуват и комуникират най-интензивно. Иначе и мен са ме целили в окото, но в междучасие и учителката я нямаше. Беше с дебел картон свит на топка. И болеше, но не смятах за виновен учителя, че го нямаше в междучасието, или училището, а обвиних момчето дето ме оцели. И в час да се случи пак него щях да обвиня. Това, че учителите нямат мерки, с които да поддържат дисциплината в час е ясно и трябва да се промени. Гонене, отсъствия, оценки ...тия неща нямат ефект. Може би връщане на оценката за поведение...и естествено последствията от нея...
                              Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Някой вече го е казал:
                                "Всеки мъж е по чудо оцеляло момче!"
                                И ние едно време се стреляхме с фунийки с карфици, с метални скобички, возехме се на дъски с лагери вместо колела и без спирачки, ходехме постоянно с ожулени колена, биехме се клас срещу клас и т.н. и т.н.!! Не го забравяйте и не се учудвайте на синовете си!!
                                יעבור
                                «И това ще мине»

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X