Обява

Свий
Няма добавени обяви.

БДС - препоръчителен стандарт

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• БДС - препоръчителен стандарт

Темата произлиза от тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...111#post578111

Че от кога БДС не е закон? Защо е платен?
    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 02-01-09, 14:35.

До: Редно ли е достъпът до националните телевизии в интернет да е платен?

ами ви интерес на истината преди време чух някъде "БДС вече не е задължителен а препоръчителен".
    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
      Че от кога БДС не е закон? Защо е платен?
      В последните дни от управлението на Иван Костов излезе закон , с който БДС става препоръчителен , а не зъдлжителен.

Първоначално публикуван от Vlado_Ts
      В последните дни от управлението на Иван Костов излезе закон , с който БДС става препоръчителен , а не зъдлжителен.
      А ! Виждам че по-горе и други са чули за това
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Това безумие не го бях чувал. Значи гибелта на цивилизацията вече е формализирана, узаконена и неизбежна.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
          Това безумие не го бях чувал. Значи гибелта на цивилизацията вече е формализирана, узаконена и неизбежна.
          Още не си видял всичко . От едно предприятие ми искат сертификат за произход на произведено от мен оборудване , но да е съобразено с някакво ИСО. Оказва се че това ИСО за да има юридическа сила у нас трябва да е преведено задължително на български.Т.е. да е "легализирано". Обаче то не е . Нъц ! Сам не мога да го искам от западните централи , имало си закон ... А държавната машина изнемогва в преводите и легализацията , щото ( четох някъде ) само техническите стандарти били над 450 хиляди страници ... Та ако в крайна сметка го намеря на български , трябва и да си го платя - задължително ! Пълна каша !
          Куриоза в конкретния случай беше , че досегашното оборудване за въпросното предприятие е идвало от Русия , по ГОСТ. ... Та цитирах съответния ГОСТ , отговорните фактори казаха "Верно бе ! "и номера мина...
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Значи гибелта на цивилизацията вече е формализирана, узаконена и неизбежна.
            Еее, много отдавна! В началото бе смяната на червените лентички със сини на милиционерските шапки и заличаването на буквичката "Н" от НРБ. После прохождащата "демокрация", като едно прохождащо бебе, взе да прави все по-решителни крачки - затриване на производствени предприятия, затриване на енергетика, затриване на армия и така до БДС. Щото ключовата и дразнеща буквичка в БДС е буквичката "Д"! "Защо, аджеба, ни е Държавен стандарт, като ние се стремим към затриване на държавата?!" - разсъдили наверно стратезите!
            Доколкото си спомням, през 2002 г. в предприятието, в което работех тогава, дойдоха едни умно изглеждащи хора (поканени от шефа/собственник), пошматкаха се насам натам с папки под мишницата няколко месеца, попълниха някакви документи и формуляри, прибраха една хубава сума пари от шефа, след което разбрахме че вече работим по ИСО 9000 и изделията ни вече отговарят на тоя стандарт!
            "Do not correct a fool, for he will hate you;
            Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
              Още не си видял всичко . От едно предприятие ми искат сертификат за произход на произведено от мен оборудване , но да е съобразено с някакво ИСО. Оказва се че това ИСО за да има юридическа сила у нас трябва да е преведено задължително на български.Т.е. да е "легализирано". Обаче то не е . Нъц ! Сам не мога да го искам от западните централи , имало си закон ... А държавната машина изнемогва в преводите и легализацията , щото ( четох някъде ) само техническите стандарти били над 450 хиляди страници ... Та ако в крайна сметка го намеря на български , трябва и да си го платя - задължително ! Пълна каша !
              Куриоза в конкретния случай беше , че досегашното оборудване за въпросното предприятие е идвало от Русия , по ГОСТ. ... Та цитирах съответния ГОСТ , отговорните фактори казаха "Верно бе ! "и номера мина...
              Това звучи толкова абсурдно, че сигурно е истина.

Кое ИСО? Щото България е член на ISO и на днешна дата участва в 342 технически комитета.

Един производител може да произведе нещо и по ПДС (Папуаски Държавен Стандарт). И не виждам как и кой може да му откаже/забрани да си произвежда по него.

А сертификата за произход какво общо има с ИСО, БДС и ПДС?

Коментар

До: БДС - препоръчителен стандарт

А ! Виждам че по-горе и други са чули за това
                Имаше такова нещо. Стандартизацията ограничавала свободата на твореца!!
                И за да си свободен, си произвеждаш болтове М 13,7х1,12. С какви гайки - друг да му мисли!

Във всяко предприятие имахме служител или служба по стандартизация. Неспазването на стандарта се преследваше по закон.

Получавам плоско стъкло от Китай, Белгия, Чехия, Украйна. Всичките с размер 2250 х 3210 мм. Италианският болт пасва на руска гайка...

Кръстословичната Мярка за фоточувствителност DIN си е Deutsche Industrial Normen, ASA една друга "чувствителност" си е American Standard Associaton.
                В метричния свят почти всички държавни стандарти са съобразени с DIN.
                У нас още се прилагат руските "Строителни Норми и Правила" СНИП, които са дословно прекопирани от немските.

Без СТАНДАРТИ е немислимо всякакво производство.!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                  Абе не е така. Стандарта за правите краставици го отмениха, нали?

Пък и за да правиш "Данон" или "Кока-кола" не ти трябва нищо такова.

Никой не ти пречи да си произвеждаш болтове 13.7 х 1.12. Ама после какво ще ги правиш?

Да, знаеш ли, че в Интернет няма стандарти? Има RFC, което буквално означава "Покана за коментар/обсъждане" - (Request for Comment)

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                    Това звучи толкова абсурдно, че сигурно е истина.

Един производител може да произведе нещо и по ПДС (Папуаски Държавен Стандарт). И не виждам как и кой може да му откаже/забрани да си произвежда по него.
                    Така е . Въпроса е обаче кой му купува продукцията .
                    А към сертификата за произход по договор трябваше да приложа и сертификат за качество по един от европейските нормативи ...Умишлено не конкретизирам , щото не му е тука мястото , но ви уверявам че абсурда е пълен ! Сега ми е смешно , ама преди време ... Определено ми се отрази на оредялата прическа...
                    От тогава не се обиждам на Булгаристан ...щото сме си ...Абсурдистан.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                      Имаше такова нещо. Стандартизацията ограничавала свободата на твореца!!
                      И за да си свободен, си произвеждаш болтове М 13,7х1,12. С какви гайки - друг да му мисли!

Във всяко предприятие имахме служител или служба по стандартизация. Неспазването на стандарта се преследваше по закон.

Получавам плоско стъкло от Китай, Белгия, Чехия, Украйна. Всичките с размер 2250 х 3210 мм. Италианският болт пасва на руска гайка...

Кръстословичната Мярка за фоточувствителност DIN си е Deutsche Industrial Normen, ASA една друга "чувствителност" си е American Standard Associaton.
                      В метричния свят почти всички държавни стандарти са съобразени с DIN.
                      У нас още се прилагат руските "Строителни Норми и Правила" СНИП, които са дословно прекопирани от немските.

То ако става въпрос , у нас се прилага още и ПК - "Правила контроля" , в атомната централа ...и то за добро , че иначе ...

Коментар

Така е . Въпроса е обаче кой му купува продукцията .
                        А към сертификата за произход по договор трябваше да приложа и сертификат за качество по един от европейските нормативи ...Умишлено не конкретизирам , щото не му е тука мястото , но ви уверявам че абсурда е пълен ! Сега ми е смешно , ама преди време ... Определено ми се отрази на оредялата прическа...
                        От тогава не се обиждам на Булгаристан ...щото сме си ...Абсурдистан.
                        Пак не виждам проблема. Издавал съм стотици сертификати за качество по европейски, американски, британски и японски нормативи и не виждам какво може да ти попречи да го направиш и ти. Сертификата за качество е точно това което е - че качеството отговаря на изискванията на стандарта. И няма никакво значение дали стандарта е папуаски или патагонски.

има разбира се няколко вида сертификати - Лойд, ТЮВ и прочие (Технотест примерно), които не можеш да си издадеш сам, но там става въпрос за друго.

Коментар

Пак не виждам проблема. Издавал съм стотици сертификати за качество по европейски, американски, британски и японски нормативи и не виждам какво може да ти попречи да го направиш и ти. Сертификата за качество е точно това което е - че качеството отговаря на изискванията на стандарта. И няма никакво значение дали стандарта е папуаски или патагонски.

има разбира се няколко вида сертификати - Лойд, ТЮВ и прочие (Технотест примерно), които не можеш да си издадеш сам, но там става въпрос за друго.
                          Издавам и аз .Проблема дойде от това , че въпросния евронорматив още не беше легализиран , а някой "специалист" от съответния отдел по качество решил да се изхвърля ... Абе не ми се конкретизира , че пак ме ловят нервите , ама ако някой ден се срешнем по някакъв повод ще т иразкажа за такива абсурдни случаи покрай тези стандарти , че ще настръхнеш

Коментар

Абе не е така. Стандарта за правите краставици го отмениха, нали?

Пък и за да правиш "Данон" или "Кока-кола" не ти трябва нищо такова.

Никой не ти пречи да си произвеждаш болтове 13.7 х 1.12. Ама после какво ще ги правиш?

Да, знаеш ли, че в Интернет няма стандарти? Има RFC, което буквално означава "Покана за коментар/обсъждане" - (Request for Comment)
                            Криви и двата примера.

Точката за кривите краставици беше чиновническо безумие, хубаво, махнаха го. Това не отменя всички други неща за краставиците. Например колко нитратен йон може да има в 1кг корнишон. Това не искам да го отменят.

Това, че някой документ е RFC не го прави не-стандарт. Първо е обсъден, после е одобрен и после се използва. Някои от тях се наричат "де-факто стандарти" и животът би бил труден, ако не ги възприемаха като такива. Не-спазването на RFC821 е достатъчен повод да обявиш това за БЪГ на пощенски сървър. И да поискаш от автора да си го поправи.

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                              Доколкото си спомням, през 2002 г. в предприятието, в което работех тогава, дойдоха едни умно изглеждащи хора (поканени от шефа/собственник), пошматкаха се насам натам с папки под мишницата няколко месеца, попълниха някакви документи и формуляри, прибраха една хубава сума пари от шефа, след което разбрахме че вече работим по ИСО 9000 и изделията ни вече отговарят на тоя стандарт!
                              Ами нямаш представа колко народ си изкарва хляба с подобни консултации от този пореден за мен абсурд ! Значи ти произвеждаш примерно болтове по ДИН ( както казва Монката ) , ама показваш и Система за управление на качеството в предприятието " . Ми кво го боли клиента ( да речем на Илиенци) , който си купува болтове - аз как управлявам качеството докато съм ги произвел ?! Нали вършат работа! То е все едно някой да ти казва как да си ..... жените у дома. И когато зададох подобен въпрос на един "отговорен фактор " , той ми отвърна : "Да , ама ако кандидатстваш за държавна поръчка , наличието на ИСО 9001 ще натежи към офертата" .
                              Та затова сигурно и твоя работодател се е бръкнал

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X