Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нашата галактика отвън погледнато...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Някога имах началник и последната ми реплика към него беше

"Какво си ти, в сравнение с вселената?"

Явно много се обиди, а пък аз оттогава си нямам началници !

Коментар

Повечето Тъмна вече се вижда, нали намериха един инфрачервен и един радиопрозорец в праха, видяха я. А колко всъщност е Странната сега смятат. Проблема е в остатъчната антиматерия, енергията на кварк-глюонното взаимодействие, гравитационния монопол и кривините на времето.
      Егати. Имам чувството че съм пиян или луд. Сам не вярвам че пак пиша такива думи, нито пък че някой ги чете. Тва шефиорски сайт ли е или кво? Скини И прашките бе мъжки, че я менкаме за две туби нафта, кво?

Коментар

Виц :

Служител се прибира в къщи и казва на жена си:

- Днес отидох при шефа и му казах, че или ми вдига заплата или напускам!

- И какво стана?

- Стигнахме до споразумение - той няма да ми вдига заплата, а пък аз няма да напусна!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
          Сам не вярвам че пак пиша такива думи, нито пък че някой ги чете.
          А помниш ли как Айнщайн в мислите си се отдалечава със скоростта на светлината от часовник и когато я достига, стрелките спират, а ако ускори започват да се връщат!

Това което виждаме в космоса е картина от времето на динозаврите!

Коментар

На динозаврите??? Това е близо.
            Земята е млад обект, за пръв път се е втвърдила примерно преди 4 милиарда години. Хъбъл (телескопа) премести границите на видимата Вселена стотина милиарда години назад. От това пък възникнаха други трудности, и колко старо е това място всъщност дявол знае, но във всеки случай ние виждаме много по-стари от Слънцето неща.
            С времето май работата ще излезе по-сложна. Или поне по-засукана) То май не е линейно и май не е непрекъснато. Айде вече всички видяха че не е изотропно, ама това по никой начин не добавя спокойствие.

Коментар

До: Нашата галактика отвън погледнато...

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение

Много офроуд много нещо... Слънцето (нашето) е отбелязано със стрелка...
              дори с невъоръжено око се вижда че се върти на дясно та чак по краищата плющи.
              от друга гледна точка това се върти на ляво.коя е правилната посока?
              ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Погледнато от 180 градуса (от другата страна) - сигурно ще се върти от дясно на ляво. Интересно ми е погледнато от 90 градуса как изглежда? - като летяща чиния ли?
                Има ли в тази симулация и други изгледи?
                !

Коментар

Първоначално публикуван от yovcho Преглед на мнение
                  Погледнато от 180 градуса (от другата страна) - сигурно ще се върти от дясно на ляво. Интересно ми е погледнато от 90 градуса как изглежда? - като летяща чиния ли?
                  Има ли в тази симулация и други изгледи?
                  някъде бях чел, че галактиката ни е плоска...
                  Последно редактирано от redair; 22-08-07, 16:34.
                  LZ1RED

Коментар

Плоска е. Като летяща чиния.
                    На тая снимка се върти обратно на часовника. Ръкавите се развиват.
                    В тая навигация има два проблема - посоката на времето и дясно-ляво. За времето нямаме прилична посока, за дясно е приета дефиницията - посоката на въртене на поляризацията на светлината в ъъъ ... Забравих официалната. В слюдата, май тя още е еталона. Същото и в захарите и белтъците. Ако е обратна - нещото не става за ядене. Да плюскаш може, да се нахраниш не. Но да се разболееш от вирусна инфекция може - от това аминокиселините се завиват наляво А настинката прилича на грип, защото също завива белтъците наопъки, но не е причинена от вирус. Освен това ...
                    Бе, вие нямате ли си жени, ми се занимавате с глупости нощем?

Коментар

Давай давай, много ми е интересно

Коментар

А настинката прилича на грип, защото също завива белтъците наопъки, но не е причинена от вирус.
                        Ааа, тука Стефане бъркаш. Понятие настинка в медицината няма...! Няма такава болест. Няма я даже и в големия справочник за всички известни болести...

Простете за отклонението... да се върнем на формата на нашата галактика...
                        VPetrov.photography

Коментар

Няма такава нозологична единица, ъхъ. "Нозологична единица" е умната дума за "болест". Настинката ще я търсиш с справочника за синдромите, там я има Щото не е цяла хубава болест с известен причинител, течение и изход, ами е набор от симптоми, индивидуални за всекиго, и "с неизвестен генезис". Това па е умната дума за "бе де да го знам от кво е станало". Раздрънкала се там нещо имунната система, тва се включва само, онова се изключва щот така, киха, кашля, мързи го - така и пишеш в протокола: Синдром на остро простудно заболяване. А виж защо от студа аминокиселините започват да завъртат поляризацията на светлината наляво, също като когато клетките са ангажирани с грипни вируси не знам. И ако не се сетя до утре ще трябва да питам.
                          Ако искаш да кажеш на някого галактическия си адрес, имаш същия проблем като с гпсите. По края на видимата Вселена има не много разбираеми обекти - квазари. Това са неща с чудовищна маса, температура, гравитационно и магнитно полета. Заради тия си свойства, се въртят около оста си също с чудовищна скорост. Денонощието там трае единици - стотици милисекунди. За толкова време те успяват да изсмучат от съседните звезди колосални количества вещество. Когато повърхността им се покрие с локва от водород дълбока примерно метър, тя избухва. Също с непредставима мощност. Основното количество енергия се изсветва с гама фотони, после в обкръжаващото ги пространство тръгва цялата каскада преизлъчване в по-ниските енергии, чак до звук. Може да гледаш припламванията в който ти е удобно диапазон - гамата, рентгена, ултравиолета, видимия диапазон, инфрачервеното. Ще има отмествания, сякаш блясъците идват от различни места, но може да определиш истинското място на източникът. Те са наистина далече, където и в обитаемата Вселена да се намираш, и дори да се движиш със скоростта на светлината. Така че спокойно и сигурно може да ги използваш за реперни точки като спътниците. За да укажеш произволно място, също като в геодезията е достатъчно да кажеш че от него тия три квазара (следват честотите на избухванията и спектрите им) се виждат от такива ъгли. Само че трябва да кажеш откъде накъде мериш ъглите. На мене може да обясниш че наляво е към ръката на която ми стои часовникът, но някой може да не е чувал за ръчни часовници, или изобщо да няма ръце. Понеже е роден с три хобота един под друг и по средата на тялото. Законите на поляризацията на светлината, доколкото ни е известно са спазени в цялата наблюдаема вселена, и значи това е приличен начин да обясниш на всекиго какво според тебе е наляво и надясно. Остава да му кажеш какво според тебе е напред и назад, и тогава трябва да дефинираш "минало" и "бъдеще". Субективният ход на времето за нас е интуитивно очевиден, но това не непременно съвпада с някакъв физически процес. Абсолютен интервал се определя и мери лесно - например времето на живот на някое възбудено електронно състояние. А виж кое е преди и кое след ... Може например посоката на стареене на протона. Зер никой не е виждал спонтанно разпадащ се протон. Та това още не сме го измислили, и затова нямаме известен адрес.
                          Ма тъдява нейде де.

Коментар

Като заговори Стефан за физика веднага се сетих за едни от последните неща които съм чел и които са доста екстравагантни като идеи. Та например това че вектора на времето има задължителна посока вече се оспорва и то доста атрактивно... и като следствие че има вселени в които нашата посока е непозната... Освен това другото което силно ме впечатли е опита за създаване на една обща теория обхващаща всички взаимодействия. Там идеята е че всъщност материята във всичките и форми е просто време затворено в себе си. Оттук и произтичащите ефекти...
                            VPetrov.photography

Коментар

Стефане, хвърли ме в размисъл с тази посока на въртене Щом като на показаното на картинката, посоката на въртене е обратна на часовниковата стрелка (обикновените хора най-лесно с часовника се разбираме), значи се "развива". Може и да не ми е правилна логиката, но дори и за галактика да става въпрос, тя си е един вид цялостен организъм. При това положение би следвало ръкавите да са движеща сила и да увличат центъра ...
                              !

Коментар

Какво развиване пък сега?! Няма никакво значение накъде се върти, защото това е относително срямо точката на наблюдение или на координатната система. Центробежните и гравитационните сили, които действат, изобщо не ги интересува посоката.

На въпроса как изглежда галактиката от 90 градуса спрямо снимката - в ясна вечер извън града се вижда идеално. Навремето са го нарекли "Млечен път" и така си е останало.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X