Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малоумни политици, слаба държава............

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Малоумни политици, слаба държава............

Първоначално публикуван от Justif Преглед на мнение
    По време на робството в САЩ не само "шамари", ами и тояги и камшици и бичове е имало ... И робството се спомина и то не само в САЩ и не само заради "човешките права".

Нацистка Германия също е използвала робски труд на военно пленници ...

И затова голяма част от ракетите ФАУ са били дефектни...

А при робството е липсвала лична мотивация, поради което е била "привнасяна" отвън с камшик, бич, тояга ...

Без мотивация няма качествена работа.Вече във всички сфери на икономиката се чувства липсата на мотивиран да работи персонал.

И тази липса няма да бъде заменена от никакви външни вмесени или "привнесени" кадри. В единични случаи когато това се налага поради необходимост от квалификация каквато в България няма може, но в останалите случаи ще е "Изпусни питомното, па ходи гони дивото..."

Такава е "ситуацията" ... Вече доста хора не искат да работят за/с работодатели/ партньори които не са ги оценили, а дори да работят защо им се налага, при първа по-добра възможност зарязват тези и започват да работят/партнират с такива които ги оценяват ...

Нещата са все повече очеизвадни - едни ще си "отидат" от бизнеса и икономиката и на тяхно място ще дойда други които ще знаят как ...

Единственото изкривяване е в обществения сектор с държавни пари/пари на бългрския и евроданъкоплатец - при обществените поръчки под масата се "пускат" пари на съответните държавни ръководно-решаващи "органи", те си прибират "комисионната" и всичко е "ток и жици".В този сектор няма реална конкуренция а конкуренция на това кой плаща повече на държавните органи и кой има по-дебели връзки с тях.

В частният сектор където няма заплащане с пари на данъкоплатеца има конкуренция на способности и резултати ...
    И да и не. Как да си мотивиран да бъхтиш, като тъкмо си повишиш доходите, и на всеки 6 месеца всичко отива като цени нагоре? Колкото и да си гьон, в един момент ти писва на муЯ, и се оставяш по течението. Отделно, типичният маниер на меринджЕй в бг, всички в екипа да са на едно ниво ..., нищо,че единият се скъсва,мотивиран,нахъсан, а другият е мрънкач със силно развит синдром на прекият ръководител... ? Колко време ще му трябва на бачкатора да вземе решение за:
    - да стане мрънкач
    - да спре да си дава зор, и той по течението
    - да напусне(и след 2-3 смени за 1-2г му лепват етикет, не може да работи в екип, и затова още на Cv отпада)
    Проблема е комплексен!

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
      ...
      - да напусне(и след 2-3 смени за 1-2г му лепват етикет, не може да работи в екип, и затова още на Cv отпада)
      Проблема е комплексен!
      След 10-тина смени описани надлежно - що ли продължават да ме канят на интервю в почти всяка фирма, дето кандидатствам... Смяна на фирма е единствения начин да компенсираш инфлацията в КМБ. Поне досега дето съм бил манталитетът е такъв.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan Terziev Преглед на мнение
        След 10-тина смени описани надлежно - що ли продължават да ме канят на интервю в почти всяка фирма, дето кандидатствам... Смяна на фирма е единствения начин да компенсираш инфлацията в КМБ. Поне досега дето съм бил манталитетът е такъв.
        Защото работим в сфера, в която е огромен дефицит на кадри. Всякакви. И все повече ще има. Народа го мързи да учи. В Англия ,80% избутват до средно, получават нормални пари за живеене, и по цял ден завиват гайки в завода на Нисан(примерно).
        Защо да тегли кредит за виШУ, пък да учи, да се напъва ...?

Отделно outsorcing companies печелят от всеки един, дори за чеп за зеле да не става от теб. Продават те на клиента х5 от това което ти дават.
        Пък ти си мисли ,че си вдигаш доходите ...

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
          ...
          Отделно outsorcing companies печелят от всеки един, дори за чеп за зеле да не става от теб. Продават те на клиента х5 от това което ти дават.
          Пък ти си мисли ,че си вдигаш доходите ...
          Тъй е, затуй вече съм самонает. Обаче тезата дето ако смениш работа ставаш ненаемаем е като Торбалан за децата. Чорбаджията плаши, и лековерните се връзват. Точно многото фирми дето си виждал извътре дават големия практически опит. Не кесенето до пенсия на 2-3 технологии.

Коментар

Много ми напомняте на мениджърите на една чужда правна кантора с офис в БГ. Там последният, но тежък критерий беше "стабилност" на кандидата. Под стабилност се разбира (няма да се смеете)-да има поне кола, купена на изплащане, а най-добре да е с ипотека. Обяснението на това е, че за да тръгне да напуска, няма да е защото му е писнало. Ще му трябва реално по-добро предложение от другаде, което като процес отнема време-би дало възможност с човека да се преговаря, да му се вдигне малко заплатата, да се види какво толкова му липсва.
            И колкото да не е за вярване, това нещо работи. Първичният страх от промените и от риска на нас тук ни е много дълбоко заложен. Само двама знам, които са се махнали от там. Единият разпродаде всичко и замина за Канада. Факир в счетоводството, международно признат експерт. Другият им избяга, за да стане някакъв шеф в НАП. Това и до сега не мога да си го обясня, защото със сигурност отиде на поне 50% по-ниска заплата. Скоро го виждах-доволен, не иска и да чува за връщане в частния бизнес под каквато и да е форма и без значение за какви пари. Някакви далавери прави сигурно...нямам друго обяснение.
            Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Тъй е, затуй вече съм самонает. Обаче тезата дето ако смениш работа ставаш ненаемаем е като Торбалан за децата. Чорбаджията плаши, и лековерните се връзват. Точно многото фирми дето си виждал извътре дават големия практически опит. Не кесенето до пенсия на 2-3 технологии.
              Не ме разбра нещо. В нашият сектор, sky is the limit. Всеки ден да учиш, пак няма да успееш да научиш всичко в детайли. Стадният принцип е силно развит "благодарение" на едни годни от 45-46г на миналият век, та до ден днешен. Много поколения са възпитавани в това. Лафа, покорна сабя, глава не я сече се сещаш откъде идва и защо. По темата, тенденцията е да има много-много-много малко чорбаджий,много рая. Като гледам успяват успешно.
              пример:
              градският транспорт, моите масови наблюдения, от млади до стари, в автобус не могат да се возят нормално. С качването стоят до вратата, и така 10 спирки. излъжат се да влезнат навътре, 2 спирки преди да злиза пак се лепне на вратата.Ако случайно се заблее, дойде ли момента за слизането, навъждат главата като овце и напред "зад нами москвЪ". И да и обясняваш да не се бутат като идиоти, и досега никой не е остал в автобуса, ефект 0.
              А искаш от тези хора да са мислещи?В автобус като пътник не може да се вози, остави нещо повече!

Коментар

Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
                Много ми напомняте на мениджърите на една чужда правна кантора с офис в БГ. Там последният, но тежък критерий беше "стабилност" на кандидата. Под стабилност се разбира (няма да се смеете)-да има поне кола, купена на изплащане, а най-добре да е с ипотека. Обяснението на това е, че за да тръгне да напуска, няма да е защото му е писнало. Ще му трябва реално по-добро предложение от другаде, което като процес отнема време-би дало възможност с човека да се преговаря, да му се вдигне малко заплатата, да се види какво толкова му липсва.
                И колкото да не е за вярване, това нещо работи. Първичният страх от промените и от риска на нас тук ни е много дълбоко заложен. ...
                Търсят си зависими хора. Страхливи. Тия с ипотеките са най-шубе, като си гледам колегите. Не, че са по-умни, толерантни към риск или подобно. Станали са роби, и поемат всякакви издевателства. Един се беше оставил да го гърбят по 4 проекта едновременно. И отговаряше по служебни проблеми докъм 11 вечерта.
                От финансова гл. точка пък хич не е умно да си изплатиш апартамента 2 пъти зарад лихвите, и да плащаш по 1500 лева застраховка за новата си кола, Лихвите отделно.

Коментар

Преди малко ми се появи това в новините...копирах го както е, ама не видях от коя медия идва:

"По думите му, 30% са вакантните места в КАТ - откакто са въведени камерите и таблетите, няма желаещи да станат катаджии. 20% са вакантните места за митничари. 30% е недокомплектът за военнослужещи."
                  (курсивът е оригинален, не мой).
                  Думите са на Б.Б. на някакъв икономически форум, среща или подобно в Пловдив.

В София търсят 70 нови работници за разширението на зелената зона.
                  А вие питате къде са ви хората...
                  Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Това със "стабилността" е много важен критерий за издигане в повечето фирми. Ако повишиш някой, обикновено с минимален ръст на заплатата, той след 6-12 месеца напуска и отива на същия пост, но за други пари в друга фирма, за това се издигат само "стабилни" хора. Познавам доста хора които казват за работата си "да стане 20хх година и се махам, че тогава ми изтича кредита".
                    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                    Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
                      Това със "стабилността" е много важен критерий за издигане в повечето фирми. Ако повишиш някой, обикновено с минимален ръст на заплатата, той след 6-12 месеца напуска и отива на същия пост, но за други пари в друга фирма, за това се издигат само "стабилни" хора. ...
                      Па най-добре ич да не им давате заплати, тъй и тъй ще напуснат някой ден... Гледам горивата рипнали стабилно, постоянно се говори за нови цени на тока, имотите рипнаха и те. Хем си вдигаш квалификацията с времето, хем ставаш по-беден. После нямало хора!

Ей заради това мислене единствения начин да си оправиш доходите е като напуснеш. После свидливия чорбаджия ще плаща няколко месеца обучение на новия, с минимална ефективност от работене. Че и на колегите си пречи, като почне да пита. Моя бивш шеф обичаше да се хвали с евтините си служители. Имаше един лаф "щом не се оплакват, значи са доволни". Като напуснахме 80% от личния състав, изгуби важен проект, пък и за останалите няма кой да гърби, и май отива към фалит.

Коментар

Па най-добре ич да не им давате заплати, тъй и тъй ще напуснат някой ден... Гледам горивата рипнали стабилно, постоянно се говори за нови цени на тока, имотите рипнаха и те. Хем си вдигаш квалификацията с времето, хем ставаш по-беден. После нямало хора!

Ей заради това мислене единствения начин да си оправиш доходите е като напуснеш. После свидливия чорбаджия ще плаща няколко месеца обучение на новия, с минимална ефективност от работене. Че и на колегите си пречи, като почне да пита. Моя бивш шеф обичаше да се хвали с евтините си служители. Имаше един лаф "щом не се оплакват, значи са доволни". Като напуснахме 80% от личния състав, изгуби важен проект, пък и за останалите няма кой да гърби, и май отива към фалит.
                        Удивително е как успяваш да вадиш генерални изводи за пазара на труда в България, и то на база собствената си неудачна кариера тип „цветарка” - 10 работодателя за 11 години... или там обратното беше... и все некой друг ти е крив...

Ми сори, ама във всяка уважаваща себе си фирма ще изпаднеш зад борда още на ниво преглед на ЦВ-тата от някоя младша асистентка. Та успех във фермерството, дано да си си намерил нишата.
                        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                          Удивително е как успяваш да вадиш генерални изводи за пазара на труда в България, и то на база собствената си неудачна кариера тип „цветарка” - 10 работодателя за 11 години... или там обратното беше... и все некой друг ти е крив...

Ми сори, ама във всяка уважаваща себе си фирма ще изпаднеш зад борда още на ниво преглед на ЦВ-тата от някоя младша асистентка. Та успех във фермерството, дано да си си намерил нишата.
                          Последно като си търсих работа ходих на интервю на 80% от подадените CV. Водих си статистика. Поканиха ме на 8 от 10 опита, и не съм крил стаж. Стажът ми почва от около 1999 година, още като студентче бачках. Имам няколко прекъсвания от по 1 година, каквото е и сега. На интервютата си казвам квото мисля, да вземат решение сега, не после да се гледаме накриво. На едни дето бачкат с пари директно им изтърсих откъде може да се атакува системата им. После спешно извикаха по-високо ниво меринжеи, на самото интервю. Видимо се притесниха, и не ме взеха. Те ми се пъчат, аз им казвам откъде се чупи това, после се споглеждат.
                          Фермерството е само за лична употреба, може да видиш и последната тема дето пуснах.
                          Няма кой да ми е крив, движа си мои проекти, на своя сметка, не знам къде видя кривотия.
                          ЛинкедИн ми дава средно по 2 предложения дневно да си пусна CV, за работа демек. Без да търся. Рекрутърите нямат друга работа, вече минах 500 - те контакта.
                          Последно редактирано от Ivan Terziev; 21-06-18, 22:17.

Коментар

Не мога да си позволя да замълча пред споделяната заблуда, че е лошо нещо да се сменя често работата, аз смятам напротив - честата смяна на работата е предимство и професионалиста, който успява да се адаптира и да бъде успешен в много различни среди/организация, несъменно е по-ценен/рядък/скъп от всяка фирмена мебел започнала на 21 и на 57 години все още кюта/твори/работи в една и съща фирма!

Не случайно, консултантите струват 5-10 пъти повече от всеки постоянен работник при равни условия, консултанта има опит натрупан в множество ситуации, в множество различни екипи, в различни организация, все неща, които един "стабилен" работник няма как да постигне и за 60 години кариера.
                            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Последно като си търсих работа ходих на интервю на 80% от подадените CV. Водих си статистика. Поканиха ме на 8 от 10 опита, и не съм крил стаж. Стажът ми почва от около 1999 година, още като студентче бачках. Имам няколко прекъсвания от по 1 година, каквото е и сега. На интервютата си казвам квото мисля, да вземат решение сега, не после да се гледаме накриво. На едни дето бачкат с пари директно им изтърсих откъде може да се атакува системата им. После спешно извикаха по-високо ниво меринжеи, на самото интервю. Видимо се притесниха, и не ме взеха. Те ми се пъчат, аз им казвам откъде се чупи това, после се споглеждат.
                              Фермерството е само за лична употреба, може да видиш и последната тема дето пуснах.
                              Няма кой да ми е крив, движа си мои проекти, на своя сметка, не знам къде видя кривотия.
                              ЛинкедИн ми дава средно по 2 предложения дневно да си пусна CV, за работа демек. Без да търся. Рекрутърите нямат друга работа, вече минах 500 - те контакта.
                              Не бе брат, на мен отдавна ми стана ясно че си нешлифован диамант и си силно подценен на българския и световен пазар на труда. Та за тва ти пожелавам успех в частното предприемачество - там няма тън-мън и гадни шефове да ти експлоатират труда. Сигурен съм че ще ги разбиеш. Гоу гет 'дем, тайгър !!!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                                Не мога да си позволя да замълча пред споделяната заблуда, че е лошо нещо да се сменя често работата, аз смятам напротив - честата смяна на работата е предимство и професионалиста, който успява да се адаптира и да бъде успешен в много различни среди/организация, несъменно е по-ценен/рядък/скъп от всяка фирмена мебел започнала на 21 и на 57 години все още кюта/твори/работи в една и съща фирма!

Не случайно, консултантите струват 5-10 пъти повече от всеки постоянен работник при равни условия, консултанта има опит натрупан в множество ситуации, в множество различни екипи, в различни организация, все неща, които един "стабилен" работник няма как да постигне и за 60 години кариера.
                                Аз пък не съм съгласен с това дето ти не си съгласен. За мен честата смяна на работодаля е признак на сериозен професионален или личностен проблем. Не става въпрос да се пенсионираш там дето си почнал. Но ако не можеш да се задържиш на една работа повече от година... и така десет пъти... ми не мерси. Аз такива хора ги шкартирам още на ниво ЦВ. На 25 години и това му е шестата работа - за чий муй ми е такъв? Че той три месеца ще учи къде е тоалетната в офиса, да не говорим да ми носи реална стойност.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X