Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хелуини, мелуини, празници, делници и куп глупости...

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Хелуини, мелуини, празници, делници и куп глупости...

Рей Бредбъри е описал много добре празника под формата на детска книжка. Празникът си е с корени далеч преди християнството. Както много други...
    По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
      Тази сутрин, отивайки към работа се нагледах на пияни младежи, маскирани като клоуни, вещици и какви ли не.
      Та ми минаха разни мисли в главата и реших да споделя...
      По принцип Хелуин, или както се казва не е ли някакъв католически празник? В същото време има и православен- ''Архангелска задушница'' тематиката е същата, ама никой не ми го навира в лицето. Учителите масово подстрекават децата да се маскират и да празнуват хелуин. В същото време някак тихомълком премина деня на народните будители. Ако влезем в едно българско училище какъв ли процент от децата ще могат да изредят имената на поне двама народни будители и да кажат поне по две изречения за тях? Ама хелуин и Св.Валентин знаят...
      Какво точно е сбъркано в нашето образувание и къде бъркаме всички във възпитанието на децата си?
      Сегашните деца не знаят нищо , свързано с традициите и обичаите на народа ни, съхранявани с векове. Едно време тези неща се учеха. Съмнява ме дали 5% от младежите до 20г могат да изиграят едно традиционно право хоро /за по-сложните изобщо не коментирам/ А това са традиции, съхранявани с векове.
      И те така, ще ми се да чуя и друго мнение, да не би пък аз да съм нещо сбъркан...
      У бре! Пиели младежите. Пък по-дъртите, в т.ч. и солидна част от участниците в този форум, алкохол не близват, не си въртят задниците на чалга-кючеци на форумни сбирки и изобщо са по-по-най- ...
      Ругаят Св. Валентин, щото бил нещо еврогейско и се оливат да се нарязват по случай Трифон Зарезан или просто по случай случая. Светъл пример за дечицата, нали!

Навирал ти бил някой в лицето чужди празници, пък пренебрегвал нашенските. Я да ми кажеш какво се прави на "Архангелова задушница"!

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино.
      ...
      На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк ...
      Да заведем младите на трапеза в гробищата ... Ма то просто кеф! От едната страна - маскаради и купон, а от другата гробища и миризма на тамян. Ха познай от 1 път кое е по-привлекателно! Лично аз си Умра на ходя на гробища след някоя Задушница и да чистя гробове, олети с вино и отрупани с разваляща се храна ...

Сегашните деца не били знаели нищо, пък едно време се било учело! Кога това едно време?!? Щото аз съм от едното време и нямам спомени да са ме учили на някакви народни традиции (не броим стъпките на ръченица в час по пеене ли беше или по физкултура). Даже напротив, някои традиции бяха дълбоко закопани и вместо коледари посрещахме Дядо Мраз и Снегурочка, пардон, Снежанка. Щото Коледа и Великден десетилетия наред бяха дебело зачеркнати от официалните календари.

Я да вземеш ти, ама бързо и без да питаш чичко Гугъл, да изброиш тук народните будители и да кажеш по някое изречение за всеки от тях! Или да спретнем един изпит колко от нас, по-дъртите, знаем стъпките на поне едно хоро!
      Аз си признавам без бой, че мога да играя само и единствено право хоро.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
        ...Какво точно е сбъркано в нашето образувание...
        А де. Какво ли е?
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          Я да вземеш ти, ама бързо и без да питаш чичко Гугъл, да изброиш тук народните будители и да кажеш по някое изречение за всеки от тях!
          Относително и те тоя е будител
          http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=189848

Ма като гледам интерес - ЗИРО
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
            .
            Аз си признавам без бой, че мога да играя само и единствено право хоро.

Повечето мъже сме така, това си можем и толкоз. Това не ми е попречило да кумувам няколко пъти. Пък и аз съм 1,90 и малко над 100 кила, с походка като на робокоп. Остава да се раздрусам на някоя ръченица. На скоро една белгийска лелка много искаше да ме накара да затанцувам саласа ли, румба ли незнам, ама като я питах може ли да си представи робокоп да играе салса и тя се отказа да ме кани
            Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Не точно...
              Ей точно така искам да го кажа и аз, ама ако мога... Много хубаво си го обяснил значи!
              Търсим вещици, все едно сме в Средновековието!

Коментар

Водя курс по занаяти - и деня на Будителите в училище отбелязахме така - първият таласъм успя да избяга, молейки за милост ... обърна се едва в края на коридора.... https://www.facebook.com/video.php?v...type=3&theater

После продължихме да правим глинени чаши и да ги украсяваме...
                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Але але але

И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                    Относително и те тоя е будител
                    http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=189848

Ма като гледам интерес - ЗИРО
                    Не дадоха ли отговора ?
                    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                      Не дадоха ли отговора ?
                      Аз говоря за огромния интерес, отговора е страничен момент.
                      Има ред интересни факт - що тоя говори на гръчки? Пък прадядо му е Софроний. Брат му що е молдовец. Изобщо какво е това да си българин?

Коментар

<цензураааааааааАААА>
                        Последно редактирано от Ясен; 02-11-14, 20:11.
                        Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                        Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

ясенеееееее
                          виж до какво води забраната за религия

Коментар

Ее, всяка година едно и също.
                            Ще чакаме поредната тема на 14.02.2015г.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              ясенеееееее
                              виж до какво води забраната за религия
                              Виждам. До възможността такива простотии като мишовата да четем РЯДКО.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                                Ее, всяка година едно и също.
                                Ще чакаме поредната тема на 14.02.2015г.
                                Бе не е така. Има и помъдрели.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X