Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Втори чужд език - какъв да е?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Втори чужд език - какъв да е?

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
    А бе то не беше ли -47 или има и -74? Техниката напредна и може да не знам. Оръжията не са ми от най-любимите.

Колкото до езика - руския никак не е за подценяване,но всеки учи това което му е мерак.
    Ти май не си бил в казармата...74 е малкия .Бъди реалист
    Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
      А бе то не беше ли -47 или има и -74? Техниката напредна и може да не знам. Оръжията не са ми от най-любимите.

Колкото до езика - руския никак не е за подценяване,но всеки учи това което му е мерак.
      http://en.wikipedia.org/wiki/AK-74
      Бъди реалист... Усъвременен АК47.

Архитект... Учи нещо свързано с работата ти. Къде се строи много? Къде ще се строи за в бъдеще? Кои са ви партньонире в бизнеса? Да си решил да емигрираш някъде?
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Немският е полезен език, нищо че не се говори на 1/6 от земната повърхност - то голяма файда - на 90 % от тая повърхност няма с кой да си говориш
        Като граматика, структура е изключително логичен, но за съжаление далеко от "логиката" на български или английски. Немога да ти препоръчам конкретно помагало, но щом си решил да се самообучаваш, почни със запознаване с основните граматични правила и структура, глаголи и пр. За натрупване на речник препоръчвам четене на адаптирани книги, които познаваш добре. Също така срещат се и двуезични, едната страница на езика, който се изучава, а съседната на този, който владееш.

Коментар

Петличков ,ако си решил твърдо да е Немски мога да ти дам учебници
          Лудак

Коментар

Не се плаши. Немския и английския си стават заедно. Ама немски се учи доста по-трудно от английския. Това имай впредвид. Ужасно по-трудно е даже. Зависи на какво ниво си тръгнал да го учиш де. Аз цял живот уча немски и една година да не го употребявам и става доста трудно. А английския си седи някъде там и не се забравя. Не се и замисляме ама него го употребяваме всеки ден искаме неискаме. Последните 7-8 години аз лично залегнах пак и над руския. Има ужасно много информация на руски навсякъде и е най-лесно (разбирай безплатно) да я достигнеш. Аз съм от поколението което поназнайваше малко руски де та не съм се измъчил съвсем. Говоря свободно англииски и немски и чета литература на същите. Но като дойде да се търси засукана и рядка информация винаги избива на руски сайтове..... Другите се пари искат . Германските сайтове например имат ужасни ограничения относно запазени марки,права и т.н.... Следването на правонисителни права и т.н. е по-брутална и от щатите. Доста пъти съм превеждал руски материали за мои приятели в Германия. Да не говорим колко инфо им изпращам по скайп, че горките немат друг шанс да се докопат. Като пътувам до Германия винаги нося флашки и есди карти пълни с поръчки от приятели там. Та ако е само за достъп до инфо немския сега не би бил първия ми избор.
            Успех каквото и да решиш. И гледай и слушай телевизия и радиа на избрания език колкото повече можеш. Разбираш неразбираш ще се учудиш как някой неща започват да се изясняват с времето. После идва момента на четене на елементарни брошури и т.н... Изпозлвай и чуждоезични форуми за поддържане на форма. За четенето на книги на чужди езици вече е ясно като последна и задължителна стъпка... Напълно е възможно да научиш сам език. Желание да има.
            висете отпуснато

Коментар

Абе, то най-доброто помагало е едно женско, немско плямпало- в къщи се прибрало и пак се развикалО. Мамата си е е.ало...
              Архитекте, женен ли си...?
              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                Абе, то най-доброто помагало е едно женско, немско плямпало- в къщи се прибрало и пак се развикалО. Мамата си е е.ало...
                Архитекте, женен ли си...?
                Женен е, ама това е поправимо.

Коментар

Английския за да си го оправя повече от това, което е в момента, трябва да отида да живея в UK. Не знам що, но Немския някак си ме кефи и каквато и литература да срещна или е на немски или е на английски. Най сериозните списания, които мога да ползвам са на Английски и Немски (Detail, architectural record/digest).
                  Люси е много прав, че човек започва да търси аналогии с английския и става забавно. Започнах с Rosetta Stone, по препоръка на колега, на който много благодаря - доста интересно помагало е. За учебници - да трябват ми, ще му се обадя на Люси, даже бих си ги закупил. Според мен за хора, специализирали в техническите науки, по добър вариант не виждам. Повечето от съучениците ми заминаха или в Германия, или в UK, има един-двама в USA, един от тях пък работи в Fuhrlander в БГ. Причини много. Просто вече за каквато и да е работа, различна от продавач-консултант, се изискват два езика - почти всеки европеец, освен своя език (немски, френски, италиански), говори и английски - трябва да сме конкурентноспособни, защото вече сме част от ЕС, макар и в гетото.

П.П. NIKSD логиката ти е желязна, но ако някой пусне тема "Искам да науча Карате" моля те, недей...
                  Александър

Коментар

Бих почнал френски. Най-малкото като разпространен, а като допълнителна екстра - евентуално преселване в Канада...
                    Публикувайте отговор

Коментар

Изборът на език зависи от конкретните планове. Бих ти препоръчал да се насочиш към романски език, особено ако няма да се преселваш в немскоезична страна.

Немският има точен изказ и е перфектният език за наука. Ползваемостта му обаче е ограничена до Централна Европа и Алпите. В Гьоте Институт София има библиотека, абонамента е 20 лв/година, дават книги и филми.

Френски е фактическия език на евробюрокрацията, дипломацията, ползва се в бившите колонии по целия свят и Канада. Испанския се говори в почти цяла Америка. Чувал съм, че всеки следващ романски език се усвоява по-лесно.

Коментар

Ето и един полезен линк, кой къде какво говори.

Коментар

От опит смея да ти кажа,че всеки език,който избереш няма да ти навреди,а напротив...и освен това всеки следващ ще учиш по-лесно.Но въпроса ти малко не мога да го схвана.Не знам какви планове имаш за бъдещето.Все едно да попиташ какъв инструмент да си купя...чук или трион.
                          По стечение на обстоятелствата учих руски,английски,испански,италиански и точно,когато ми потрябва немски се осъзнах,че когато имах избор м/у руски и немски избрах руския.(което не означава,че руския не ми е помагал доста).Та какъвто и да избереш ми е мисълта,никога не се знае дали няма да ти потрябва език,който дори не си чувал...
                          Като архитект смятам,че немския ще ти е от сериозна помощ,но не ми е работа архитектурата и следва да разучиш и да планираш бъдещето си (евентуална "разходка" до Германия)
                          Няколко колеги споменаха,че испанския и италианския нямат много общо,моите наблюдения малко друго казват.Виждал съм италианец и испанец да си говорят на някакъв си техен "компромисен" език и се разбират.Преди да поуча испански съм говорил с испанци (с уговорката,че италиански знам доста добре) и не се разбрахме на 100%,но в общи линии стигнахме до споразумение
                          Френски учих година и половина и поне за мен тоя език е меко казано нежен (за да не използвам по-груби определения) и лично на мен не ми допадна,искрено се надявам да не ми се наложи някой ден да го уча,защото ще го направя с огромно нежелание.Немски уча от 1 год. и за сега се справям,но определено не е хапка за всяка уста.В началото може да ти се стори не толкова сложен,но един път нагазиш ли в дебрите на безкрайната му граматика започва да става яко блато,но ако си амбициран и постоянен няма от какво да се притесняваш.За сметка на това руския ми се отдаваше и продължава да ми се отдава с лекота,но не съм сигрен,че е защото е близък с българския...точно по тая причина е малко нож с 2 остриета и не се знае кога неусетно ще заговориш на БГ вместо на руски.Италиански или испански аз лично не виждам смисъл да учиш по простата причина,че и 2те държави са горе - долу до ушите в кал и няма да стават по-добре,а напротив...казвам го като човек,който живее в Италия от 6 години и следя тенденцията.
                          Успех!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Михайлов Преглед на мнение
                            Италиански или испански аз лично не виждам смисъл да учиш
                            Е как, бре! Южноамериканските тигри тепърва нападат!
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

@Bojitch много дискутирана тема са те,ама аз продължавам да съм си с моите предубеждения за там и докато не видя...не вярвам!

Коментар

С английски, руски и арабски ще те разберат почти навсякъде в Стария свят и поне в половината от Новия. Само мерак за учене да имаш. А ако ще печелиш пари от архитектура - избери 2 от тях, познай от едно кои са те.
                                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X