Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Втори чужд език - какъв да е?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Втори чужд език - какъв да е?

Здравейте, в момента обмислям да започна да изучавам втори чужд език. Засега освен Английския, който макар и леко ръждив, ми е доста добър, се замислям за Немски - първо, защото са от една и съща група, второ защото смятам, че е добре от икономическа гледна точка.

И така - след като съм избрал езика се започва с мисленето - не ми се дават пари за курсове, на които имам съмнения, че може да не получа адекватно обучение. Това поне не и преди да усетя, че поне малко съм напреднал и имам нужда от помощ. Предпочитам да започна сам, колкото и погрешно да изглежда това за някои. Питането е следното - спомням си, че в изучаването на Английския ми помогна значително една кафява книжка, граматиката на Мърфи. Иска ми се да съществува подобно помагало и за немския език - има ли такова?
    Дали някой може да препоръча и подходящи учебници или софтуер?
    Александър

От: Втори чужд език - какъв да е?

Колега избора е правилен, наистина след английския е немския и навсякъде ще се оправиш, незнам за учебни помагала в момента какви има , но като начало вземи речник да натрупаш думички, имай на предвид че ако искаш да си перфектен немския е с много тегава граматика. Успех!
    ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Немски освен в Германия и Австрия не се говори почти никъде по света. Ако се занимаваш с техника, ще ти е от полза немския
      Виж испански говори цяла Латинска Америка /Бразилия говорят португалски но двата езика са доста близки/. Ако знаеш испански, със сигурност би се разбрал и с италянско говорящи.
      Другия вариант е китайски. Незнам колко милярда говорят китайски? Ама май е малко труден.
      Добър вариант според мен е и руския. 1/6 /по територия/ в света говори руски. А и руското влияние занапред все повече ще се засилва в световен мащаб. Голяма държава, много енергоносители, много ценни суровини, голяма икономика. Е и много пияници, но сред тях има и доста умни хора. Освен това е близък до нашия, така че ако ти се отдават езиците сигурно ще го научиш бързо
      Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Цигански (редактора ми подчертава ромски като грешка). Нямат граматика, ще ти е по-лесно. Можеш да го практикуваш редовно без да ходиш никъде, защото те са навсякъде. Причината да го учиш е тривиална–ако искаш да остарееш в България, рано или късно ще ти се наложи. Цигани има по цял свят, така че ще можеш да се оправиш навсякъде(лошото е, че на места са си забравили и езика, поради "някакви" причини).
        Иначе сериозно, може да пробваш нещо различно, като арабски например.
        За немския и самообучението... Може би ако те съдят за пожар в Райхстага, ще ти се получат нещата

ПП: Модераторите... , трийте на воля, не се сдържах.
        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Ако английския ти е ,,ръждив'',то не се захващай с немски...По-силен език е и ще забравиш бързо английския...При мен се случи точно това и сега се мръщя,като ми се наложи да използвам английски...защото го говоря с немски словоред...като учителя Йода..
          Виден столичен ихтиолог

Коментар

Френски
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

руски,китайски и японски. На руски има почти всякаква информация в нета,китайски- защото перспективен език и японски- защото е екзотичен език.

Коментар

Немски с Английски е страхотна веселба .Когато научиш и двата езика разбираш ,че си научил и трети език наречен "Немскоинглиш" .Него пък ще го шпрехпспийкваш с Английско и Немско говорещи но предимно след две-три чашки .
                Ако не си решил да живееш в Германия файда няма да го почваш Немския !
                Ориентирай се към Испански,Руски или Френски език !
                Лудак

Коментар

Между испански и италиански общото е че са романски езици. И са еднакво мелодични. Завършил съм испанска гимназия но хич не мога да помагам на дъщеря ми с италианския. Няма нищо общо. Само далечни аналогии в корените на някои думи.
                  За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Оправи си английския!
                    Специализирай в някаква посока, само с езици не става.
                    Т5
                    Crossrunner

Коментар

Първоначално публикуван от Haji Преглед на мнение
                      Оправи си английския!
                      Специализирай в някаква посока, само с езици не става.
                      Е той човека е архитект. Какво да специализира? Лингвистична архитектура ли?
                      За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

Коментар

Щом е архитект - немски.

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
                          Щом е архитект - немски.
                          Що? Талянци архитекти йок?

А и гледам, че младежа не пита какъв език да учи, а търси немска граматика.
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Оптимистът учи английски, песимистът - китайски, а реалистът - устройство и поддръжка на АК-74. Успех!

Коментар

А бе то не беше ли -47 или има и -74? Техниката напредна и може да не знам. Оръжията не са ми от най-любимите.

Колкото до езика - руския никак не е за подценяване,но всеки учи това което му е мерак.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X