Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електронни книги и четец за тях?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Електронни книги и четец за тях?

Приятели, някой използва ли четец за електронни книги и ако да какво може да сподели по въпроса? В последно време се замислих - отиват ми сума пари за покупка на книги, влача по 4-5 книги в багажа на почивка и т.н.! Не е ли по-добре един път да вложа повечко парички в четец за ел. книги? Но не съм наясно - как е четенето в сравнение с обикновена хартиена книга, какъм модел четец да търся, къде се продава такова чудо, откъде теглите книги?
    יעבור
    «И това ще мине»

От: Електронни книги и четец за тях?

Варианти много, но в крайна сметка се свеждат до три основни вида:

- Смартфон: В чисто текстов режим, ако нямаш проблеми с очите и ако няма (много) графики в книгата - ядва се. Основен избор между ай-ай-ай фона и останалите. Някои са с по-голям екран. Лично не харесвам тези със стария уиндоус, малко е дървен.

- Таблет (плоча, или каквото му е там името) - размери от 7 до 10 инча, хубав екран, много варианти, основният избор е между ай-ай-ай-пад и андроид таблетите.

И двата вида са абсолютно използваеми за книги, и остават много практични за всякакви други приложения. Като цяло са си малки дървени компютърчета. Екраните им са приятни, повечето програми за четене позволяват нагласяне на осветеността, тъй че четенето на плажа или нощем на тъмно не е особен проблем.

И в двата случая е хубаво да не са от най-най-евтините, все пак трябва екрана да е читав.

- Електронни четци с екрани "електронна хартия": най-известният е Киндъл на Амазон. Последният модел е хубав с това че най-после му смъкнаха цената до някакви поносими нива, от порядъка на 140$ с wifi, 180 с wifi и телефония (която извън САЩ и големите Европи няма да ти върши грам работа).

Там философията е съвсем различна, става въпрос само и единствено за четец за книги. Има някакъв броузър, но колкото да те отврати. Екранът не е тактилен, съответно цялата работа е пълна с копчета. Отделно екранът е сравнително малък (колкото голяма пощенска картичка), и е черно бял.

Хубавото е че екранът наистина навява идеята за хартия. Доста странен е. До колкото знам ползва ток само когато сменяш страницата. Съответно джаджата има автономия около 20 дена, забравяш кога си го заредил. Чете се приятно, има дублиращи се бутони за прелистване на "страниците".

Лошото е че няма подсветка. На тъмно не се чете - също като книга. От това разбира се очите се уморяват по-малко. За киндъла се продава калъф който горещо препоръчвам, като тефтер. В него има вградено диодно фенерче което се изтегля и застава в ъгъла, осветявайки "страницата". Работи.

Книги можеш да намираш предполагам с милиони в рускоезичните сайтове, и с хиляди в читанката. Киндъла ползва Mobi формат, епъла - epub. Можеш да прехвърлиш почти всякакъв текст във всеки от тези формати с Calibre, безплатна програмка с много добри възможнисти.

Ако търсиш разнообразие - киндъла и прочее e-paper вариантите не са добър избор. С един таблет можеш успоредно да си зяпаш интернета, филмчета, имейли и каквото още се сетиш.

Ако обаче смяташ просто да четеш - е-paper-а си е вариант.

Последно, е-книгите купени от амазон се зареждат в киндъла по разни безжични е-покупкови процеси, но обикновени книжки в моби формат можеш да си качваш от компютъра. Calibre има и вграден сървър, който ти публикува книгите в локалната мрежа и можеш да си ги изтеглиш безжично ако те мързи да търсиш кабели.

Успех.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Скорпио, много лесно става стига да имаш телефот под "Андроид", просто инсталираш програма и си готов.
      Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
      0882 52 00 52 - Жоро

Коментар

Киндъл-а е най-доброто в момента.

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
          Киндъл-а е най-доброто в момента.
          Потвърждавам, 3G-то му работи и в България

Ако се спреш на четец с екран "електронна хартия" имай впредвид,че тактилния дразни очите ( губиш всички предимства на "електронната хартия" )
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
          Суперспам - спама на суперите

Коментар

Става въпрос само за четене! Иначе имам айфон но за четене много уморява и батерията заминава за нула време! Goblin и аз съм се насочил към Киндъл но ме притесняваше, че може да не качва свободно на него безплатни книги! Сега разбирам, че няма да има проблем! Само кажи къде ги гледаш тия цени по 140 дол.?!!
            יעבור
            «И това ще мине»

Коментар

Подарих Киндъл на жена ми. Много е доволна. И според мен е перфектна джаджа.
              А браузъра му е колкото да си свалиш книга от някой сайт. За друго не става.
              По щатските сайтове е 140$. У нас започва от над 300лв.

Коментар

Не пишеш дали "влачиш" със себе си лаптоп. Ако да, това решава всички допълнителни въпроси.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                  . У нас започва от над 300лв.
                  А къде е тая благинка?!!
                  יעבור
                  «И това ще мине»

Коментар

140$ е в Амазон САЩ. Ако не намериш в Бг ще ти пратя от тук. За сметка на това за калъфа с фенерчето искат тлъсти 60$ наглеците.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                      А къде е тая благинка?!!

По онлайн магазините ги има.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Не пишеш дали "влачиш" със себе си лаптоп. Ако да, това решава всички допълнителни въпроси.
                        Влача, ама не решава! Аз обичам да чета в удобна поза, полегнал например! А с лаптопа някак не иде! Пък и след 2-3 часа на екрана на лаптопа очите са ми като полачинки! А за четене - мога да чета 7-8 часа без прекъсване ако е хартиена книга!
                        יעבור
                        «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                          140$ е в Амазон САЩ. Ако не намериш в Бг ще ти пратя от тук. За сметка на това за калъфа с фенерчето искат тлъсти 60$ наглеците.
                          Имам познати там - ще им го поръчам барабар с калъфчето! Все едно ще е по евтино отколкото тук!
                          יעבור
                          «И това ще мине»

Коментар

пробвай англиския амазон ако имаш човек в кралството - доставката е (беше поне до скоро) безплатна за територията на Англия. Доколкото знам и еконт могат да го доставят направо от техен адрес там.
                            When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Амазон Kindle DX е с голям екран (А4) и е определено по-удобен за четене отколкото хартиена книга. Всичко към всичко се конвертира, така че с него можете да четете всякакъв електронен формат, разбира се с различно качество. Има директна поддръжка и за pdf. но не може да променя шрифта и т.н. за разлика от другите формати. Нищо общо с каквито и да са други устройства, много комфортен за очите. Аз редовно големи материали си ги свалям на него и си ги чета спокойно, за разлика от монитора.
                              VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X