Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Китайците и науката

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Китайците и науката

Аз живях в една стая в общежитието с Тянь Шу Хуа две години. Много ни се чудеше, че лягаме да спим, когато читалнята в института още свети. В събота и неделя читалната зала чернееше от китайски прически. На масата от едната страна камара речници, от другата - учебници. Въпреки че разполагаха с преведени на руски учебници, упорито залагаха на руския текст.
    Характерен диалог между Тянь и Николай от Калуга:

-Тянь, пошли играть в баскетбол...
    - Ти пагу! Я ешач ни саделал садание по еледаратехнике... (още не съм решил задачите по електротехника).

На една от срещите ни след завършването , поради големите разстояния, недошлите студентки изпратиха послания до преподавателите на прекрасен руски език.

В коридора на партера имаше черна дъска, на която по няколко пъти през деня се меняха надписите. Тогава Тянь ми обясни, че това е дацзибао. Бао е вестник, а дацзи - стена. ( Женминжи бао - сещате се ежедневен вестник).

На лекциите си водеха записки с прочутите писалки Паркър, произведени в Шанхай. А в общежитието с четка и туш изписваха заглавията на китайски.

За китайското трудолюбие и дисциплина ще разкажа следното. При нов надпис на дъската, всички китайци навличат ватенките слизат на улицата и с лопати, кирки, метли ледът и снегът изчезват. След 10 минути читалната пак почернява.
    Това са китайците.

Коментар

Наука не е непременно равно на дисциплина. Май за едно единствено откритие знам, което е направено от китаец.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
        Май за едно единствено откритие знам, което е направено от китаец.
        Относно съвсем актуалното съвремие може би си прав, но пък то в последно време май нещо ни кипи от пробиви.
        А общо погледнато - цялата съвременна европогенна цивилизация се гради върху "Преоткрита, китайска топла вода"!
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
          Наука не е непременно равно на дисциплина. Май за едно единствено откритие знам, което е направено от китаец.
          -Барутът не изобретен от Нобел а от китаец.
          -Папирусът и оризовата хартия - паус - също са измислени в Китай.
          -Първата азбука?
          -Накрая пак в Китай е измислен и успешно работи комунустическия капитализъм.

Коментар

Китай ще се пукне като гнойна пъпка след 20-30 години. Нещо като строителството и заемите.
            Политиката им за намаляване на прираста, която се води от много време, ще е причина за застаряване на населението. Заводите които са там ще са унищожили природата, а корпорациите ще отидат в някоя друга развиваща страна. Капитализма умря.
            ИМХО разбира се.

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
              Китай ще се пукне като гнойна пъпка след 20-30 години. Нещо като строителството и заемите.
              Политиката им за намаляване на прираста, която се води от много време, ще е причина за застаряване на населението. Заводите които са там ще са унищожили природата, а корпорациите ще отидат в някоя друга развиваща страна. Капитализма умря.
              ИМХО разбира се.
              Като се замисля ...на китайците не може да им се помогне , пък на нас въобще.
              Аз не искам просто да съм първи , искам като се обърна въобще да не виждам втория !!!
              Куражът не е липса на страх. Куражът е способността да действаш ефективно въпреки страха.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                -Барутът не изобретен от Нобел а от китаец.
                Изобретен да, ползван по предназначение -твърдо не! Бертолд Шварц е друга работа, а Нобел какво общо има с темата?
                -Папирусът и оризовата хартия - паус - също са измислени в Китай.
                Тц - Древен Египет.
                -Първата азбука?
                най-старата все още използвана систематизирана писменност - да, но не и първата.
                -Накрая пак в Китай е измислен и успешно работи комунустическия капитализъм.
                Смехотворен период от няма и два триесе години...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X