Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НАО Рожен пред затваряне

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: НАО Рожен пред затваряне

Много съм далеч от мисълта да оценявам чийто и да било принос към науката, камо ли да го измервам с бизнес стандарти. Там играят съвсем, съвсем други критерии. За съжаление, това е може би една от големите пречки в сработването на научните и финансовите ръководители, дори когато ги има (последните). В цял свят учените се оплакват от недостиг на средства, а споровете им с "финансистите" са станали пословични. Но все пак на всички им е ясно, че баланс трябва да има, защото противното също не води до развитие на науката.

Коментар

Първоначално публикуван от danvan_ Преглед на мнение
      Порочно е да се прилага бизнес логика в развитието на науката. Там печалба пряка няма, а много често резултатите са чисто теоретични и ползата от тях може да е след поколения.
      Например ускорителят на елементарни частици в ЦЕРН не изплаща дори тока, който харчи, а все пак почти всички развити държави имат финасово участие в него.
      Абе младежи и младежки, бизнес логиката не е ниво аз купувам от Илиенци ускорители по пет лева и ги продавам в кварталната бакалия по шес и педесе.

От къде да дойдат тия пари за наука? От дедо Боже? Ели па Боко лично ше се бръкне?
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Темата стана: "недорасли" мениджърчета VS "бански" старци.
        Ако и двата вида се уважаваха повече, можеше и резултат да има.

Пари са давани, за какви ли не безумни каузи, НО обикновенно с обосновка.
        Тя не винаги e финансова...
        Последно редактирано от Jimi; 13-11-12, 10:27.
        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
        Drag Grand Canyon Daily
        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
        LZ1JYM

Коментар

След тая новина съм уау, шаш и паника ет цетера.
          Баси, един лев не заслужават тия ...

В опит да привлекат общественото внимание към опасността от затваряне на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" и в желанието си да намерят финансиране, астрономите от обсерваторията подеха нетрадиционна инициатива: сформираха футболен отбор и поканиха на благотворителен мач "Бистришките тигри" - тима, в който играе премиерът Бойко Борисов.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Да бяха сформирали отбор по ММА или ръгби поне ....
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
              След тая новина съм уау, шаш и паника ет цетера.
              Баси, един лев не заслужават тия ...
              За късмет, твоите критерии даже и ББ не ги прилага.

Иначе:
              Абсолютно съм убеден, че има какво да се направи за икономии там - включително, чисто технологични, от които изобщо да не пострада пряката им работа. Включително такива, че да им стигат парите - например като почнат да харчат около 30% от сегашното за ток. За целта обаче, им трябва инженерен екип и известно количество пари от бюджета с променено предназначение. Все неща, които по принцип на такива места не се случват.

---
              Абе я, наистина, да отидем там?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                ТЦЪ!

Да ритат топка с тиквата и да ги оправи он, ма ако мое без вазелин да ги оправи.

Коментар

За късмет, твоите критерии даже и ББ не ги прилага.

Иначе:
                  Абсолютно съм убеден, че има какво да се направи за икономии там - включително, чисто технологични, от които изобщо да не пострада пряката им работа. Включително такива, че да им стигат парите - например като почнат да харчат около 30% от сегашното за ток. За целта обаче, им трябва инженерен екип и известно количество пари от бюджета с променено предназначение. Все неща, които по принцип на такива места не се случват.

---
                  Прав си - аз съм бил там. Енергийната ефективност клони към 0 - не само на купула, но и на сградите. Нямат топлоизолация нито качествана дограма. Правят икономии, като спират водата на голяма част от сградите и не ги отопляват изобщо. Това води до ускорена амортизация на жилищната база обаче.

В битово отношение мениджмънтът им е далеч от приемливото. Все пак закриването ми се струва необмислено предвид колко техника ще се съсипе още тази зима.
                  Grand Cherokee 4.7 Quadra Drive Limited (WJ) 2002
                  Audi A6 2.7 TDI (4F) 2008

0885372997 - Дани

Коментар

Първоначално публикуван от danvan_ Преглед на мнение
                    Прав си - аз съм бил там. Енергийната ефективност клони към 0 - не само на купула, но и на сградите. Нямат топлоизолация нито качествана дограма. Правят икономии, като спират водата на голяма част от сградите и не ги отопляват изобщо. Това води до ускорена амортизация на жилищната база обаче.

В битово отношение мениджмънтът им е далеч от приемливото. Все пак закриването ми се струва необмислено предвид колко техника ще се съсипе още тази зима.
                    Сигурен бях.

Последно съм бил там в едни времена, когато енергийната ефективност беше нещо, което се случва на други народи. Даже бракувана стъклена плака ми подариха, защото и технологиите бяха такива, и материаловата ефективност също беше условна.

Ето какво можем реално да променим.

Коментар

Ето какво можем реално да променим.
                      Не можем, Ясене. Със стари курви нов бардак не става.

И да се позова на Книгата - те по таа причина дори самият Моисей не е бил допуснат до Обещаната земя.

Бай дъ уей - това там оборудване, някой знае ли дали става за чеп за зеле или е двеста години назад от модерното такова?

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                        Не можем, Ясене. Със стари курви нов бардак не става.

И да се позова на Книгата - те по таа причина дори самият Моисей не е бил допуснат до Обещаната земя.

Бай дъ уей - това там оборудване, някой знае ли дали става за чеп за зеле или е двеста години назад от модерното такова?
                        Добър опит. Ама неуместен. Повечето там са млади хора - климатът им оказва отборен натиск.
                        С оборудването се правят реални наблюдения, от които после излизат реални публикации. Та сигурно става.
                        Сигурно има агрегати със странна за съвременните понятия ефективност - ама това трябва да се прегледа.

Коментар

Глупаво да се съсипва нещо което не печели .
                          Не може а ине трябва всички да са футболисти или наркопласьори

Коментар

Добър опит. Ама неуместен. Повечето там са млади хора - климатът им оказва отборен натиск.
                            С оборудването се правят реални наблюдения, от които после излизат реални публикации. Та сигурно става.
                            Сигурно има агрегати със странна за съвременните понятия ефективност - ама това трябва да се прегледа.
                            То не е до възраст, а до начин на мислене това да си стара курва.

Бе то и аз правя реални наблюдения на звездното небе, от които излизат разни неща, е не са публикации, ма не са никак неприятни )) Демек тва с публикациите им не е критерии за оборудването. Мое да е добро, ма мое и да е пълен боклук. И понеже силно подозирам второто, да не се окаже по-смислено това да отиде в музея и да им се купи ново. Ако заслужават, разбира се.

Ама заслужаването не е ритане на топка с боко зи пъмпкин.

Коментар

Стига с това затваряне де! Няма такова нещо, нито като реалност, нито като вероятност.
                              И ми е много чудно защо като стане въпрос за "мениджмънт" и всички разсъждения са на ниво квартална бакалия-гараж. Дори и от хора, които всъщност са наясно - явно така им изнася. На принципа: "детето докато не ревне, майка му не се сеща", плюс едно преекспониране за застраховка.
                              За пустите му пари. Не е въпросът да има план за рязане на лентички по нови млечни пътища. Нека има обосновка на претенциите - ма не: "Ей тъй, `щот` сме велики!". Нека има отчетност за употребата им - ма не: "`Кво да ти разправям като нищо не разбираш!". Защо да не действат за "европейски пари"? Било неприсъщо за възвишената им духовност - а де, е т`ва е работа за примитивните управленци (мениджъри). Работата е с дългосрочна перспектива - какво в момента се случва, чийто генезис е отпреди десет години, когато парите бяха много повече, а какво заложено преди двайсет, когато пък бяха хептен повече?!...
                              А би ли споделил някой някакво "средно велико" постижение от дейността изобщо. Не тази година, не миналата, не последните десет - от когато и да е.
                              И не бързайте с Ангел Балевски и "летите джанти" - това е технологична задача от инженерна компетентност. Далеч от фундаменталната наука (каквато претендират да е функцията им), а типично технократски казус (от каквито ангажименти се дърпат като дявол от тамян).

пп
                              И още една подробност. Колко ли деятели от БАН, на възраст от четиридесет години нагоре - има - които владеят английски език поне на нивото на Румяна Желева?
                              Последно редактирано от davc; 13-11-12, 12:37.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Много хипотези, базирани върху незнание .
                                Не се знае , дали са "стари курви " или млади такива, дали въобще са такива, дали оборудването им е остаряло, не се знае какво точно искат, колко човека са, имат ли научни публикации, имат ли реален принос, как живеят там, в какво състояние е сградният фонд, как се отопляват ......
                                Но виж изобилие от версии - имаме.

Ма то си е така. Периметърът на непознанието обуславя поливалентността на хипотезите .
                                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X