Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НАО Рожен пред затваряне

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: НАО Рожен пред затваряне

А, за банските старци се съгласявам с Дянков веднага, архивите стоят.

Коментар

ВИДЕО: Учените от Роженската обсерватория стават футболисти, канят бистришките тигри за първия мач
      http://www.gong.bg/view_article.php?article_id=309773

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
        Проблемът не е, че ти мислиш за изкарването/избиването на пари от наука на ниво бакалия, проблемът е, че на БАНските старци също за толко им стига акъла.
        Е по тая причина в момента в България науката е ... хъм, как да кажа.
        Без да се обиждаш, ама си далеч от науката май. Аз пък съм съвсем далеч само дето имам много приятели които се занимават с наука. Имам пряк поглед от кухнята и виждам как се похабяват надарени хора. Как измислят схеми да оправдаят пари от европрограми за да имат с какво да живеят, вместо да се съсредоточат върху работата си.
        Относно даването на пари "еи така" си в грешка. Дават и то не на един и двама, а на цял екип от 20 човека в продължение на години за неща толкова абстрактни, че чак не ми се обяснява. В Норвегия ги даваха парите и не от програма, а от собственият бюджет на университета. И никой не ги питаше учените има ли резултат или дали въобще ше има резултат.
        А защо в България не дават пари за наука и образование, мисля на всеки му е ясно.
        I get High by going Down

Коментар

Глей ся, тва имането на резултат е доста относително нещо.
          Мързи ме да го превеждам:
          Эразм Дарвин считал, что время от времени следует производить самые дикие эксперименты. Из них почти никогда ничего не выходит, но если они удаются, то результат бывает потрясающим.
          Дарвин играл на трубе перед своими тюльпанами. Никаких результатов.

Обачее, пари никой не дава е така. И наука е така заради самата наука нема никъде по света (е изключвам блаженните соц години на псевдоглупости).

Това че никой добър учен не е добър администратор не е учудващо. Учудващо е поради что учЕните не обичат администраторите и мениджърите. (Не че и тва е неква световна загадка де)
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

И наука е така заради самата наука нема никъде по света (е изключвам блаженните соц години на псевдоглупости).
            Това, изобщо казано, не е вярно. Че не се пуска кой да е, да прави наука заради любопитството си, е ясно, но голям брой иначе незначителни властници са останали поне в историята, защото са заложили на правилния човек (който е останал в историята).

Все едно, това не е и не може да бъде основният начин за правене на наука.

Тва че учените недолюбват мениджърите и администраторите го има по целия свят. И има много, ама много просто обяснение - рядко им се падат свестни екземпляри.

Коментар

...
              Мързи ме да го превеждам:
              Эразм Дарвин считал...
              Де бре, не беше ли Чарлз?
              LZ1AIV

Коментар

...Е по тая причина в момента в България науката е ... хъм, как да кажа.
                А би ли споделил нещо за науката извън момента!
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Това, изобщо казано, не е вярно. Че не се пуска кой да е, да прави наука заради любопитството си, е ясно, но голям брой иначе незначителни властници са останали поне в историята, защото са заложили на правилния човек (който е останал в историята).
                  Или казано иначе - правилният човек е успял да се продаде успешно. Колумб ли ше е, Менделеев ли ше е се двеста. Водка ли ше е, подправки ли - се има нещо там.
                  Та говорим за едно и също.

ПП Еразъм е дядо на Чарлз.
                  Последно редактирано от turtey; 12-11-12, 19:22.
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Или казано иначе - правилният човек е успял да се продаде успешно. Колумб ли ше е, Менделеев ли ше е се двеста. Водка ли ше е, подправки ли - се има нещо там.
                    Та говорим за едно и също.

ПП Еразъм е дядо на Чарлз.
                    Много прагматично съждение, да не кажа ограничено. Не можеш ли да си представиш, че учените се различават от политиците?
                    I get High by going Down

Коментар

То е вярно разсъждението, ама ако разчитаме само на този метод, бавничко ще напредва науката.

Коментар

Тука гледам едни деятели, които именно са подходящите да се изказват по въпросите на управлението на науката, понеже сами имат много опит в нея. На всяка манджа мерудия ...
                        И какво значи "резултат в науката"? Днеска даваме милион и десет лопати на археолозите, след три месеца късаме билети, прибираме ДДС, и строим хотел право насред резервата?
                        Или нещо, с хоризонт цяла година? И веднага - резултати, които се осребряват?
                        Ето именно това НЕ Е наука. Наука е нещо с хоризонт 10 години, поколение, две поколения. А какво е "резултата" от тая работа и харчене на пари, е работа именно на старците, а не на недоучили младежи.
                        Последно редактирано от Стефан; 12-11-12, 22:46.

Коментар

В бизнес средите има едно съкращение - GoBRO, което корпоративните проповеди превеждат като Good business reasons only! В общи линии не се прави нищо, което няма да доведе до печалба. И ако в бизнеса, мога да се съглася че има някаква логика, то опазил ни господ да приложим това 100% и в науката. В най-общия случай, както казва Ясен - вървежът ще е бавен.

Все съм си мислел, че истинската наука е като изкуството. Трябва да отидеш някъде в някаква нереалност без граници, състояние на дълбоко въображение. Един прагматичен мениджър в най-добрия случай би пратил такъв учен при психиатър - да му напише антипсихотици. Пък не че няма конвейрна, така да го кажем "бизнес" наука, ама приносът и към истинския прогрес надали е толкова голям, колкото от оная друга - луда наука на разни неорганизирани хора... Прагматизмът сякаш не бива да гази толкова намахано във води, които са далеч от него.

Напоследък си завършвам постингите със цитати, и не знам що за всяка тема се сещам за някой. Кърт Вонегът, "Фарс или никога вече самота":
                          В лабораторията му царуваше такъв невъобразим хаос, че един непохватен външен човек рискуваше да бъде убит по хиляди начини, в зависимост от това, къде стъпва.
                          Компанията имаше чиновник по безопасността, който едва не получил удар, когато видял джунглата от капани, примки и други ужасии. После наругал брат ми.
                          Бърнард посочил с пръст челото си и казал: „Ако смятате, че лабораторията е ужасна, не знам какво бихте казали, ако можехте да надникнете тук вътре.
                          LZ2NKM

Коментар

Най-голямата мъка, като ученик ми беше да искам пари от родителите.
                            Не защото нямаха, а защото имах усещането, че съм безполезен и ги "врънкам" за пари.
                            Сякаш работата, която вършех бе ненужна никому.
                            А за морето, се хващах да работя по един месец - само и само да не ми се налага да искам.
                            Представям си как се усещат тези астрономи, когато вече трета година са пред закриване и после някой ги спасява.
                            Какви перспективи за бъдещето, каква увереност в професионална кауза и необходимост ?

Цитата от Офмедия: В неделя министър-председателят Бойко Борисов коментира така опасността НАО “Рожен” да бъде затворена поради безпаричие: „Тя всяка година затваря и досега не е затворила. Защото не е затворила, затова не ме смущава“.
                            Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 13-11-12, 12:08.
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Порочно е да се прилага бизнес логика в развитието на науката. Там печалба пряка няма, а много често резултатите са чисто теоретични и ползата от тях може да е след поколения.
                              Например ускорителят на елементарни частици в ЦЕРН не изплаща дори тока, който харчи, а все пак почти всички развити държави имат финасово участие в него.
                              Grand Cherokee 4.7 Quadra Drive Limited (WJ) 2002
                              Audi A6 2.7 TDI (4F) 2008

0885372997 - Дани

Коментар

НАуката и тя стана комерсиална ,за какво дават дипломи в Перник ,на момчета където знаят 5 изречения на български?
                                И ако семестриалните такси в някой университет ,помагат на науката ,тук виждаме просто търговия с дипломи ,с цел печалба и никаква наука .
                                КАк то каза един професор ,няма поголяма мафия от тази в науката .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X