Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НАО Рожен пред затваряне

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: НАО Рожен пред затваряне

После сигурно и за охрана няма да стигат пари, и айде за скрап!

Коментар

Охраната се осъществява от полицията, но предполагам това е с някакъв договор. Хората в Родопите са различни и никой няма да посегне на обсерваторията. Проблемът е, че спрат ли поддръжката после ще изисква много повече пари за пускането им в действие. Например система за течен азот, който охлажда матриците на фотографската техника, самите телескопи искат периодична поддръжка, със спирането на отоплението ще се образува влага, която ще съсипе уникална техника.

За последен път бях там преди 3 години. Астрономът, който ни развеждаше говореше за програмите, които изпълнява обсерваторията. Попитах го за някакъв пример. "Ами миналата седмица открихме нова галактика и съобщихме на всички колеги по света" ми отговори той...
      По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от VHS Преглед на мнение
        ...

Държавата .........!
        Че къде видя държава край теб?
        Жалко за страхотните ентусиасти които работят в НАО. Бил съм там няколко пъти и зиме и лете, хората работеха с такъв мерак въпреки мизерните условия.
        I get High by going Down

Коментар

Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
          ..Жалко за страхотните ентусиасти които работят в НАО. Бил съм там няколко пъти и зиме и лете, хората работеха с такъв мерак въпреки мизерните условия.
          Дали пък да вземем да ги посетим организирано?
          Един вид морална подкрепа. Да видят, че на някой му пука за тях.
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Те го знаят. Тъжното е, че го виждат от обикновените хора и от колегите си от чужбина. Преди години техен колега от Германия (който си правил там наблюденията) мисля, им беше подарил колата си.
            Иначе подкрепям идеята.
            I get High by going Down

Коментар

Ходил съм там два пъти. На един приятел баща му работи там. Последно бях преди по-малко от година и дежурния астроном ни разведе. Млад човек беше - може би все още студент или току що завършил. Хората там приличат на някакви монаси - сякаш религиозно се занимават с това което усещат, че трябва да правят - смирено и безкористно.
              С цялото си чувство за критика и мрънкане, което имам - не намирам причина да не им помогнем. В крайна сметка един народ би трябвало да може да събере 250000 лв. поне, нали... Дано не греша. Аз ще помогна с моите скромни възможности, и се надявам повече хора да мислят като мен.
              LZ2NKM

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                Дали пък да вземем да ги посетим организирано?
                Един вид морална подкрепа. Да видят, че на някой му пука за тях.
                Твърдо ЗА
                LZ1ZAH

Коментар

Първоначално публикуван от Захари Коровски(Zahari007) Преглед на мнение
                  Твърдо ЗА
                  Аз си представям това нещо, като организирано тръгване на няколко лъча от различни краища на България.
                  Със знамена по джипките, сериозно медийно оповестяване и съответстващата шумотевица.

Доказано е , че политик от шум се бои. В предизборна година ще се притеснят и ще се съобразят.
                  Разбира се за подобна акция си има ред и трябва да се вкара предложението в Обществения Съвет на Форума.
                  Все пак очаквам и да чуя мнението на по-песимистичните колеги, преди да занимаваме ОС.
                  Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Аз съм за предложението на Ник, ще участвам с лек автомобил обаче.
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

И аз съм За.

не е редно за НАО Рожен 1млн.лв./год. да са проблем за бюджета.
                      байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                      Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                      Суперспам - спама на суперите

Коментар

В момента не съм моторизиран, но бих оказал материална и морална подкрепа. В случай, че организирате нещо.

Коментар

С риск да си навлека гнева на много потребители, ми се иска да предложа и една друга гледна точка. Проблемът с парите за обсерваторията не е от вчера. Защо за толкова години БАН не преразгледа бюджета и приоритетите си, за да осигури нормалното й функциониране? Болно ми е и на мен за това, което се случва, но не смятам, че вината е само на "държавата". Да, не е работа на учените да се чудят как да изкарат някой лев за дейността си, но затова по света в управлението на научните институти участват и хора икономисти, мениджъри, които да се занимават с тези светски дела - както с намирането на пари от различни източници, така и разпределянето им след това. У нас на повечето места на подобна идея се гледа като на богохулна. Да не говорим, че един пряко свързан със средствата за наука скандал - този с фонд "Научни изследвания", в който става дума за милиони левове, така си и потъна не само благодарение на властта, но и на угодното мълчание на огромна част от научната общност. Затова смятам, че проблемът е много, много по-дълбок и страшен и изобщо нито започва, нито приключва с Рожен. С това не казвам, че трябва да пренебрегнем конкретната ситуация, защото има и други проблеми, а че много по-добре би било, ако бедственото положение на обсерваторията послужи като повод не за мрънкане, че не достигат пари, а за сериозни и качествени промени в управлението на науката в България.

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
                            ...по света в управлението на научните институти участват и хора икономисти, мениджъри, които да се занимават с тези светски дела - както с намирането на пари от различни източници, така и разпределянето им след това...
                            Искаш да кажеш - Учените да правят наука, икономистите икономика, а мениджърите мениджмънт!
                            Ерес, ерес, ерес...

пп
                            Около намаляването на издръжката за БАН, тука доста се писа. Наложеното виждане (от хора изживяващи се за научни деятели) беше: Да дават тук едни пари. И колкото повече - толкова повече. Търсенето на сметка (недай боже - резултат) от изразходването им е квинтесенция на варварството...
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
                              С риск да си навлека гнева на много потребители, ми се иска да предложа и една друга гледна точка. Проблемът с парите за обсерваторията не е от вчера. Защо за толкова години БАН не преразгледа бюджета и приоритетите си, за да осигури нормалното й функциониране? Болно ми е и на мен за това, което се случва, но не смятам, че вината е само на "държавата". Да, не е работа на учените да се чудят как да изкарат някой лев за дейността си, но затова по света в управлението на научните институти участват и хора икономисти, мениджъри, които да се занимават с тези светски дела - както с намирането на пари от различни източници, така и разпределянето им след това. У нас на повечето места на подобна идея се гледа като на богохулна. Да не говорим, че един пряко свързан със средствата за наука скандал - този с фонд "Научни изследвания", в който става дума за милиони левове, така си и потъна не само благодарение на властта, но и на угодното мълчание на огромна част от научната общност. Затова смятам, че проблемът е много, много по-дълбок и страшен и изобщо нито започва, нито приключва с Рожен. С това не казвам, че трябва да пренебрегнем конкретната ситуация, защото има и други проблеми, а че много по-добре би било, ако бедственото положение на обсерваторията послужи като повод не за мрънкане, че не достигат пари, а за сериозни и качествени промени в управлението на науката в България.

Напълно те подкрепям и мисля, че фокуса не е, че трябват 250000 или 1милион, а за какво служат.
                              За какво допринасят в нашето общество и как ще се инвестира дългосрочно.
                              За да се дадат някакви пари, трябва да има някой който да знае какво да прави с тях.
                              Там има ли?
                              Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                              Drag Grand Canyon Daily
                              Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                              LZ1JYM

Коментар

То и в момента се дават "едни пари", но явно системата на БАН не е мръднала от късния соц насам. Неволята е велика сила, както съм се убедил персонално.
                                Нещо трЕбе да ги раздвижи и това не е отпускането на пари от бюджета.
                                LZ1AIV

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X