Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Факти любими на боговете - или границата на познанието.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Факти любими на боговете - или границата на познанието.

Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнение
    Мен пък ми е чудно, как действа двигател в открития космос !?? В какво се отблъсква това дето излиза от двигатела , като няма въздух горе ????
    Всъщност двигателят се отблъсква в това, което излиза от него. При този вид двигатели, и да има въздух, не помага особено.

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
      Това само по себе си би било доста интересна възможност... Може и сега да ни четат надничайки през пространствено-времева аномалия и да ни се смеят в момента...
      И да си викат "Я тия плъхове се пробват да излязат от лабиринта покрай стените вместо да скочат нагоре!"

Аз си имам проблеми с големия взрив. Оня ден един очевидно умен чичка каза по телевизора , че въпроси от типа "Какво е имало преди него?" нямяли смисъл. Щото е нямало нито време нито пространство нито материя.......

Ясенеееее помагай бе! Тъп съм!

Не разбирам и как така Е=мс2. Ама това си е само мой проблем.
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
        Ясенеееее помагай бе! Тъп съм!
        Аз пък какво съм виновен за това? Не помня добре как стана големия взрив, бяхме се напили тогава.
        e=mc2 ми е по-лесно да го обясня. Но по-късно и двете.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          бяхме се напили тогава.
          e=mc2 ми е по-лесно да го обясня. Но по-късно и двете.
          Алкохола не прощава ....

И като обясняваш наблегни малко повече на превръщането на енергията в материя и обратно, че главно там ми запецва кратуната.
          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

А валидна ли е била формулата за енергията преди големия взрив?Ако Е=0 следователно м=0, ама колко е била "с" и имала ли е смисъл тогава?
            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
              А валидна ли е била формулата за енергията преди големия взрив?Ако Е=0 следователно м=0, ама колко е била "с" и имала ли е смисъл тогава?
              Това "с" не беше ли функция на пространство и време? Тях ги е НЯМАЛО! Е тука се спъвам.....
              0888932647

Коментар

Както беше казал Човека "Колкото повече знаеш, толкова повече Виждаш Колко НЕ Знаеш".
                На времето хората са си били добре - каквото и да се случи - Споко, Боговете така са решили..., сега е мааааааалко по-сложно, то пак прибягваме до тях, ама поне да се понапънем преди това да помислим
                Лошото е, че повечето неща просто НЕ влизат в малкит ни глави (Хеле пък Моята), понятия като Безкрайността (и за малко и за голямо, за Близо и за далеч...), многомерни (повече от 3-4) пространства и подобните им не са лесни. И всъщност не е съвсем сигурно, че и сега не сме толкова далеч от истината както и по времето на инквизицията (Вярно е ако приемем, че сме Безкрайно далеч от истината).

Коментар

Енергията не се превръща в маса и обратно, това не са ти на Вальо Топлото далаверите. Енергията си има маса (и оттам инерция и тегло) и това е всичко. Формулата съществува защото са ни криви мерните единици - времето го мерим в едни, а разстоянието - в други.

Искаш ли да се спънеш още малко? "Тях ги е НЯМАЛО" е в минало време. Какво минало време преди началото на времето?

Коментар

Точно тука е заровено кучето ! Как така твърдим , че всичко е започнало преди 15 милиарда години , като нали трябва и преди това да е имало нещо !! Ха! Също и , че вселената се разширява !! А отвън нея , какво има? Ей такива въпроси могат да ме подлудат !

Коментар

Те подлудяват всички, та не го приемай лично...

А защо "трябва" и преди това да е имало "нещо"? Кой казва, че "трябва"? За мен например концепцията да има Начало и Край е също толкова непонятна, колкото и всичко да е Безкрайно. И в двата случая не мож обясни защо...
                      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                        Това "с" не беше ли функция на пространство и време? Тях ги е НЯМАЛО! Е тука се спъвам.....
                        Да, но тогава излиза, че с=0, което значи, че м е произволна стойност! Може и да е безкрайно голяма и дори отрицателна!
                        Едит:
                        Първоначално публикуван от Ясен
                        Енергията си има маса (и оттам инерция и тегло) и това е всичко......
                        Съвсем се ошашавих. Тогава излиза, че всичко е маса?
                        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

А аз пък имам друг въпрос, който може на някои хора да се стори смешен.Знаем, че скоростта на светлината във вакуум е приблизително 300 000км/секунда.Знаем също така и че Физиката като наука заклеймява тази скорост като най-голяма.Добре, до тук всичко е ясно, но от къде учените са сигурни примерно, че когато е настъпил "The Big Bang" скоростта на светлината не е била по-голяма? Същото важи например и за формирането на звезда-от къде са сигурни, че да кажем минути след формирането на звездата скоростта на светлината не е по-голяма от тази константа? Какво би настъпило, ако светлината, т.е. фотоните се движеха по-бързо?

п.с.Ясене, някакви идеи и предложения?
                          Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

Коментар

http://superstringtheory.com/ - на английски. Уж официалния сайт. Опцията advanced не е преведена, останалото Е - в:
                            http://www.astronet.ru/db/msg/1199352/index.html
                            Преключих с ремонтите, и от нямане какво да правя - търся преведени основи на струнната, ама с математиката.
                            Силно бъгава е, ама нямаме по-добро за момента! Имам предвид това с червеното.
                            Първоначално публикуван от Rabin
                            На самом деле, физики посчитали — сверили теоретические расчеты с экспериментальными данными — и вычислили массу тех кварков, которые там сидят, этих маленьких компактных объектов. И выяснилось, что масса их составляет примерно 2% — всего лишь! — от массы всего протона, представляете? Вы только представьте: вот есть человек, масса у него — 60 кг, и лишь 1 кг в нем — собственно материя: всякие электрончики, кварки — то есть то, что мы, собственно, называем материей. А остальные 59 — это глюонные облака, которые аккуратненько сидят в каждом протончике и нейтрончике и весят, весят, и притягивают к земле, и дают инерцию телу. Это представить себе просто интересно.

Коментирам само неща, за които се смята че са потвърдени експериментално.
                            Т.е. ако тежиш 60 кила, 59 от тях се дължат на глюонния облак, който доскоро не бях и чувал.
                            Някакви фенове бяха СНИМАЛИ, а не изчислили SP3 хибридната осморка (май така го зубрехме по химия в девети клас) на орбитата на електрона.
                            Електронът се държи като точка. Обикаля около ядро с размер на прашинка, с орбита колкото театрална зала! Вакуумът между тях далеч не е празен. Води се "квантова пяна". Вече има РАБОТЕЩИ квантови компютри, работещи в паралелни вселени. Няма друго обяснение за изчислителната сила на нищо и никаква изчислителна клетка. Ключова дума за Гугъл "кубит" - многомерен бит.
                            ...
                            И това е само едната страна, ако евентуално не е всичко като цифрова машина. Ключова дума на опонента на струнната теория е "примкова гравитация"

http://elementy.ru/lib/430525

http://elementy.ru/LHC/HEP/higgs_theory
                            Последно редактирано от Rabin; 08-10-10, 16:11.

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev
                              Най-простото за което се сещам:

магнитното поле - знаем как да го създаваме управляваме и т.н.
                              но как и защо въобще действа през вакуум ?

грешна ли е постановката вакуум ?
                              Като е място без нищо, как така има диелектрична проницаемост ?
                              Чешкият физик Т. Калуца в началото на миналия век поставя с този въпрос основата на струнната теория!
                              http://chitanka.info/lib/text/17233/15
                              Години наред физиците задават въпроса: Ако светлината е вълна, то тогава какво представлява вълнението? Светлината може да премине през празно пространство с дължина от милиарди светлинни години, но то е вакуум, лишен от какъвто и да е материал. В такъв случай какво представлява вълнението във вакуума? С появата на теорията на Калуца ние разполагахме с конкретно предложение за разрешаването на този проблем: светлината представлява вълнички в петото измерение. Уравненията на Максуел, които описват точно всички свойства на светлината, се очертават просто като уравнения за вълните, които се движат в петото измерение.
                              http://www.physica.hit.bg/interr/tmateria.html
                              Частиците на Калуца - Клайн са наречени на имената на двамата теоретици, които първи предположихе, че допълнителните измерения може да са "завити" до твърде малки размери, така че не можем да ги забележим. В най-простия случай, тези частици могат да да приличат на онези от стандартния модел, но те се движат в четири пространствени измерения, вместо в три. Техният импулс в посока на четвъртото измерение би изглеждал като допълнителна маса в тримерното пространство, така че ние бихме наблюдавале например тежки фотони или тежки електрони. Колкото по-малко е допълнителното измерение, толкова по-голяма е масата.
                              Последно редактирано от Rabin; 08-10-10, 16:53.

Коментар

Мнение на Ясен > Енергията не се превръща в маса и обратно
                                Я,...? Може, ли малко пояснения.
                                Мнение на Станислав Николов >Добре, до тук всичко е ясно, но от къде учените са сигурни примерно, че когато е настъпил "The Big Bang" скоростта на светлината не е била по-голяма?
                                През 30 -те години на миналия век един съветски учен, мисля, че беше Френкел, предсказа, че в космоса трябва да има следи от големия взрив във вид на "ехо", което се разпространява с разширяването на Вселената. Това се доказа през 90 - те години с практическата уловка на това "ехо", като шумов фон в космоса. А, че скоростта е общо взето константанта от взрива досега също е доказано. Друго е по-важно, ако "С" е максималната граница на скоростта на разпространение на материята - какво има зад, след нея? Имаше една теория, попадаща в категорията "луди", че зад тази граници има други частици, наречени "тахиони", движещи се със скорост >"с" - като друга форма на проявление на материята, непознато засега за нас. Кой знае!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X