Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Четирима олимпийци "логаритмици"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Четирима олимпийци "логаритмици"

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
    кои и как влизаха в т.н. "педагогически", или "учителски" ВУЗ-ове.
    Явлението съществува поне от маймунско време и в никакъв случай не може да се ограничи до 70 години или България. То е вътрешен проблем на учителя като институция. Въпреки това, българското образование имаше откровен максимум в ефективността в средата на 80-те години и бърз спад след това. Ясно си личи по хората, минали през него в този и последвалите периоди. Моите спомени от началото на 90-те са доминирани от представата за "последния влак", а по отношение на висшето (за мен 93-98г), направо казано изтървах влака с 1-2 години (и късно го разбрах, защото бях млад и глупав).

Коментар

Та да ви дам един пример, как става изтичането на мозъци от БГ и с чия помощ... Варненската математическа гимназия има световната слава на "Инкубатор" на едни от най-добрите хакери в света! Та преди доста години едни момчета от това школо понапазарували с чужди парици онлайн това-онова, в това число и една чисто нова американска спортна кола. Та дошла колата на митницата в Русе, поседяла към половин година без никой да я потърси да и плати митото и акциза, и нашите взели, че поразпитали аджеба кой е купил колата и от там след няколко месеца се "обръща и колата" на варненските момчета... Прибират ги те в ареста на следствието във Варна и се чудят какво да ги правят защото тогава комютърно престъпление според тогавашния правосъден министър бе "кражба на компютър"..!!! И пристигат едни хамериканци във Варна, размахват едни карти на които пише ФБР и прибират нашите момчета. И познайте какво?! Вместо да ги съдят и окаушат им дават много добре платена работа в САЩ и им плащат елитното образование в елитен университет... Та такива ми ти работи! Докато задържането на такива мозъци не се превърне в държавна политика, ще е така (докато тука останат само дебилите и идиотите)..

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
        Та да ви дам един пример, как става изтичането на мозъци от БГ и с чия помощ... Варненската математическа гимназия има световната слава на "Инкубатор" на едни от най-добрите хакери в света! Та преди доста години едни момчета от това школо понапазарували с чужди парици онлайн това-онова, в това число и една чисто нова американска спортна кола. Та дошла колата на митницата в Русе, поседяла към половин година без никой да я потърси да и плати митото и акциза, и нашите взели, че поразпитали аджеба кой е купил колата и от там след няколко месеца се "обръща и колата" на варненските момчета... Прибират ги те в ареста на следствието във Варна и се чудят какво да ги правят защото тогава комютърно престъпление според тогавашния правосъден министър бе "кражба на компютър"..!!! И пристигат едни хамериканци във Варна, размахват едни карти на които пише ФБР и прибират нашите момчета. И познайте какво?! Вместо да ги съдят и окаушат им дават много добре платена работа в САЩ и им плащат елитното образование в елитен университет... Та такива ми ти работи! Докато задържането на такива мозъци не се превърне в държавна политика, ще е така (докато тука останат само дебилите и идиотите)..
        Лично, кого от младежите в тази случка познаваш? Романтичната история е едно, а реалните събития и престоя в кауша - съвсем друго.

Коментар

Лично баткото на едно от децата (те не са деца вече). Бяхме в една компания на времето. Въпросните момчета измислиха номера (или го подобриха, не помня вече) "Man in the middle", за което и ги поканиха в щатите. Този не е единствения пример! Има и още...

П.П. Истрията си е съвсем истинска и бе отразена широко в медиите без "хепи енда" на края. Имаше репортажи, статии и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Лично, кого от младежите в тази случка познаваш? Романтичната история е едно, а реалните събития и престоя в кауша - съвсем друго.
            Аз ги познавам - бяха много далече от "хакери" :-) Даже и математици не бяха. Откраднали някоя друга кредитна карта покрай "Шведа" във Варна. После си понапазарували това-онова в рамките на няколко седмици - дрешки, играчки и т.н. После ги хванаха в пощата като си прибираха поредната пратка. И понеже това беше в края на 90-те - 98-а или 99-та ако не се лъжа още не беше много ясно какво да ги правят и се разминаха с обществено порицание, понеже бяха непълнолетни. А това с колата сами си го измислиха.

А за нашето образование напълно подкрепям Ясен.
            Един от учителите ми по Информатика - Петър Бърнев беше споменал още преди години, че в България целта на образованието не е да те научат на нещо, а да ти загубят времето за да не пречиш :-)

Лично баткото на едно от децата (те не са деца вече). Бяхме в една компания на времето. Въпросните момчета измислиха номера (или го подобриха, не помня вече) "Man in the middle", за което и ги поканиха в щатите. Този не е единствения пример! Има и още...

П.П. Истрията си е съвсем истинска и бе отразена широко в медиите без "хепи енда" на края. Имаше репортажи, статии и т.н.
            "Man in the middle" - тук направо ме закопа :-) Поредният български принос към световната наука! Както първата бомбардировка, нали? Посипвам си главата с пепел.
            Нали си спомняш журналистите от онова време колко бяха в час с информационните технологии? Чувал съм и съм чел такива невероятни интерпретации на тази история, че самите участници накрая бяха потресени.
            Последно редактирано от prascho; 24-08-10, 09:54.
            "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Абе въобще не си го измислиха... Митниците си я конфискуваха, после колата бе продадена на търг и още се търкаля из БГ някъде.. И дай да не говорим с имена и прякори (не, че и аз не можех в началото) да не приберат още някой без да го очаква....

П.П. Няма значение какво си чувал.. Вярно е, че журналистите много раздухаха работата, вярно е, че и магистратите (начело с министъра) гледаха като телета, но фактите са си фкати.. От Варненската математическа излязоха много беладжии, дето сега им учат номерата в университетите на вънка...

Коментар

...

П.П. Няма значение какво си чувал.. Вярно е, че журналистите много раздухаха работата, вярно е, че и магистратите (начело с министъра) гледаха като телета, но фактите са си фкати.. От Варненската математическа излязоха много беладжии, дето сега им учат номерата в университетите на вънка...
                Напълно съм съгласен с това последното - много кадърни хора излязоха оттам и се развиват чудесно. Дали са били хакери и дали българските (в частност варненските) хакери са най-най-най... За мен няма никакво значение.
                "Не е толкова трудно да разбереш хората - те са главно его и либидо. А, да - и повечето са прости" - Буда

Коментар

Колеги, аз съм отвратен! Изразите като "изтичане на мозъци", както и обратната страна на медала с насърчаването "да бягат децата зад граница и да не се връщат" направо ме вбесяват!

Навремето, когато е трябвало да създадем образователна система, ние сме пращали хората да учат в Западна Европа с ентусиазъм и добри пожелания да се завърнат. Чакали сме ги с нетърпение да се завърнат с отворени обятия - за тях са били приготвени високи не само педагогически, но и политически постове!

Сега положението е точно обратното. Половината общество ги изпраща с "да ти е попътен вятър и не се обръщай никога назад!", а другата половина ги нарича "изменници, предатели, антипатриоти!". В общи линии което и от двете да чуят - все резултатът ще е в ущърб на собствената ни държава. И ако всеки един дребен човечец не осъзнае това - просто няма "да се оправим"...

Когато Димитър Бербатов замина за Манчестър Юнайтед го изпращаха с овации. Сега има фондация на негово име и човекът инвестира в образованието и спорт за деца именно тук - в България. Ако обаче някой олимпиец по информатика реши да отиде да учи в MIT ще бъде наречен "изтекъл мозък", докато друг го насърчава "евала, махай се завинаги от тази дупка"... Ам в този смисъл, то впрочем и самият Димитър Бербатов наскоро го пооплюха... Ето това е - българи! Наследствено е - вече не се очудвам никак от предателствата в революционните комитети, за които пише в единия от томовете си Стефан Цанев...
                  Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 24-08-10, 12:01. Причина: корекция за дейността на фондацията

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                    Колеги, аз съм отвратен! Изразите като "изтичане на мозъци", както и обратната страна на медала с насърчаването "да бягат децата зад граница и да не се връщат" направо ме вбесяват!

Навремето, когато е трябвало да създадем образователна система, ние сме пращали хората да учат в Западна Европа с ентусиазъм и добри пожелания да се завърнат. Чакали сме ги с нетърпение да се завърнат с отворени обятия - за тях са били приготвени високи не само педагогически, но и политически постове!

Сега положението е точно обратното. Половината общество ги изпраща с "да ти е попътен вятър и не се обръщай никога назад!", а другата половина ги нарича "изменници, предатели, антипатриоти!". В общи линии което и от двете да чуят - все резултатът ще е в ущърб на собствената ни държава. И ако всеки един дребен човечец не осъзнае това - просто няма "да се оправим"...

Когато Димитър Бербатов замина за Манчестър Юнайтед го изпращаха с овации. Сега има фондация на негово име и човекът инвестира в детско-юношески школи по футбол именно тук - в България. Ако обаче някой олимпиец по информатика реши да отиде да учи в MIT ще бъде наречен "изтекъл мозък", докато друг го насърчава "евала, махай се завинаги от тази дупка"... Ам в този смисъл, то впрочем и самият Димитър Бербатов наскоро го пооплюха... Ето това е - българи! Наследствено е - вече не се очудвам никак от предателствата в революционните комитети, за които пише в единия от томовете си Стефан Цанев...
                    Имам приятели, които се върнаха от "чуждите" университети - с много надежда и желание. И след 1-2 години, когато навсякъде се сблъскваха с некадърност, безхаберие, бездушие и простащина просто се "прибраха" на мястото си.
                    България ги посрещна с киселите физиономии на летище "София", с шарлатанските таксита, с простащината по улиците, чалга-мисленето, боклуците, бюрокрацията, корупцията и всички останали съвременни атрибути на родната действителност. И ги изпрати заклеймявайки ги като "родоотстъпници" и "предатели".
                    Предателство ли е да искаш да живееш на нормално място, където хората не си изхвърлят боклука през терасата, усмихват се и се поздравяват. Където, ако си учил 10 години и си станал лекар си на почит и уважение и работата ти се цени, а измамниците и тарикатите са там където трябва? И да искаш да живееш така сега, а не в някакво имагинерно бъдеще? Особено ако си кадърен и там те ценят?

Проблемът е в болшинството българи - според мен вече над 85% Това са хора, с които не искам да се идентифицирам по никакъв начин. Преди години и аз се върнах, след като бях живял известно време в "другадето". И доста време вярвах, че заедно с други като мен можем да променим хората - да не си хвърлят фасовете по улиците, да потърсят вината и в себе си, да помислят за децата си. Обаче не можеш да разбиеш каменна стена с глава. Вината да сме на това дередже в момента си е в самите нас - не искаме да живеем нормално и да спазваме правилата, не искаме да се променяме. И вместо да се оправя ситуацията става все по-трагична.

И след като тези младежи вече имат представа какво ги очаква "навън" как да им се сърдиш, че искат да се махнат и да не се връщат повече?

Коментар

Първоначално публикуван от prascho Преглед на мнение
                      Имам приятели, които се върнаха от "чуждите" университети - с много надежда и желание. И след 1-2 години, когато навсякъде се сблъскваха с некадърност, безхаберие, бездушие и простащина просто се "прибраха" на мястото си.
                      България ги посрещна с киселите физиономии на летище "София", с шарлатанските таксита, с простащината по улиците, чалга-мисленето, боклуците, бюрокрацията, корупцията и всички останали съвременни атрибути на родната действителност. И ги изпрати заклеймявайки ги като "родоотстъпници" и "предатели".
                      Предателство ли е да искаш да живееш на нормално място, където хората не си изхвърлят боклука през терасата, усмихват се и се поздравяват. Където, ако си учил 10 години и си станал лекар си на почит и уважение и работата ти се цени, а измамниците и тарикатите са там където трябва? И да искаш да живееш така сега, а не в някакво имагинерно бъдеще? Особено ако си кадърен и там те ценят?

Проблемът е в болшинството българи - според мен вече над 85% Това са хора, с които не искам да се идентифицирам по никакъв начин. Преди години и аз се върнах, след като бях живял известно време в "другадето". И доста време вярвах, че заедно с други като мен можем да променим хората - да не си хвърлят фасовете по улиците, да потърсят вината и в себе си, да помислят за децата си. Обаче не можеш да разбиеш каменна стена с глава. Вината да сме на това дередже в момента си е в самите нас - не искаме да живеем нормално и да спазваме правилата, не искаме да се променяме. И вместо да се оправя ситуацията става все по-трагична.

И след като тези младежи вече имат представа какво ги очаква "навън" как да им се сърдиш, че искат да се махнат и да не се връщат повече?
                      + 1 Няма какво да добавя....!!!

Коментар

Дайте да не драматизираме излишно. От многото приятели и роднини, емигрирали навън, едно съм се убедил. Всички живеят в град Тъга. Безболезненно, мисля може да се емигрира единственно преди пубертета. След него човек така свиква с бита и нравите на конкретното място, че винаги му е мъчно за там. Така че всеки емигрант ще се завърне ако може, стига обстоятелствата да му позволяват и обратното, никое от децата им, израстнали навън, не ще дойде в България, каквито и условия да има.

Коментар

Ще си позволя да кажа моето мнение по въпроса.
                          Пъърво нивото на журналистиката ни е доста ниско, чул недочул ама пише. Още по-лошо е когато това се повтаря и в заглавието на тази тема. Момчетата са спечелили медали на олимпиада по информатика, т.е. те са информатици. България от край време в информатиката залага на добрата математика и е напълно нормално при задачи с математическа и логическа насоченост, нашите отбори да се представят добре. За хората, които ги подготвят хиляди адмирации и благодарности.
                          По една или друга причина съм участвал в Първата олимпиада по информатика в далечната 1989г. и можете ли да познаете къде, да в Правец - България. Това не е случайно тогава участвахме с два отбора по 3-ма човека. Имахме два златни, два сребърни и мисля един бронзов. Когато си сред първите 10, 20 или дори 100 много университети си отварят вратите за теб. Напълно нормално е да искаш да учиш в най-добрите, но отидеш ли веднъж навън, няма връщане в България, защото трябва да започенш отново от нулата.
                          Всеки си прави сам избора от нашата олимпиада половината остахме в България и аз лично не съжалявам, другата половина заминаха за Щатите и сега единия от тях е Велик професор и учен там, и той е доволен от своя избор. Дори и условията в България да бяха други той пак щеше да замине защото искаше да стане от най-големите. (Той си беше, имаше 2 златни медала по информатика и още толкова от международна по математика).
                          Ако бяха други условията може и аз да бях заминал, но тук си ми харесва и това което тук правя надали другаде ще ми разрешат.
                          Така, че хората са добри и избора им е личен и не трябва да се драматизира.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X