Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Леле, по всички ефирни телевизии турбо-чалга кючек

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Леле, по всички ефирни телевизии турбо-чалга кючек

Първоначално публикуван от solenoid Преглед на мнение
    Това, че някои от нас в тоя форум не харесват чалгата, означава, че просто сме възпитани в други вкуссове от средата. В повечето случаи англо-езични музики. В сравнение с тях, чалгата изглежда доста българска родна.
    Така ми каза и една позната когато се върна от Италия,но на въпроса ми защо е избрала чалгата а не примерно Сигнал нищо не можа да каже.
    Относно тираниятане виждам нищо лошо,освен ако някой иска на всяка цена да се домогне до властта.В една купчина камъни диаманта може да блесе само ако е отгоре.

Коментар

Първоначално публикуван от maks Преглед на мнение
      Относно тираниятане виждам нищо лошо.
      ...ами щото не си виждал . И дано не ти се и наложи да гледаш !
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от maks Преглед на мнение
        Така ми каза и една позната когато се върна от Италия,но на въпроса ми защо е избрала чалгата а не примерно Сигнал нищо не можа да каже.
        Относно тираниятане виждам нищо лошо,освен ако някой иска на всяка цена да се домогне до властта.В една купчина камъни диаманта може да блесе само ако е отгоре.
        Сигурно защото Сигнал свири (да речем) Уайт Снейк на български, а Джони и Кондьо свирят кавъри на ансамбъл "Лудогорие" на цигански

Ето малък списък на случйно избрани, незабравими чалга-евъргрийни.
        Във връзка с това, как ни обогатява тази музика.

Радо Шишарката - Тайсън кючек.
        Кондьо - Майка Джамайка
        Андон Събев - Каманити Падат
        Теди - Лас Маги,Джас Маги
        Алчо - Комшийката
        Алчо - Страндженски Влак
        Джони - Гот ми е
        Галин - Баня
        Марко и Снежина - Леле Мале
        Щилян - Черни Огнени Очи
        Радо Шишарката - Шопската салата
        Радо Шишарката и Попа - О тигре, тигре
        Радо Шишарката - Радка пиратка
        Радо Шишарката - Курви Сбогом
        Сашо Роман - Ой Сашко ...
        Салко-Всички кръчми обикалям
        Братя Кулинови - Тирбушона
        Братя Кулинови - Шкембето
        Нелина - Бял Мерцедес
        Мустафа Чаушев и Тони дачева - Шоколади бонибони
        Валдес и Емилия - Хали Гали
        Марко и Снежина - Секс машина
        Диана и Станислав - Шейх
        Илиян Михов- Баровец
        Братя Кулинови - Кмете, Кмете
        Еми Стамболова - Так тики так
        Елит - Бум чака рака
        Петьо - Ромска съдба
        орк. Козари и Иван Иванов - Дай пари дай жени
        Тошко Тодоров - Доларите падат
        Милчо Гагов - Комарджия съм станал
        Джипси фолк - Маце трепач
        Нискън-Всички ученички
        Симпатяги-За милиони няма закони
        Ивана-100 патрона
        ?-жица жица, пълна паница.
        Азис - Напипай го
        Азис - Хвани ме де
        Никсъна - Плейбой бар
        никсъна - Пич от класа
        Тони Дачева и орк. Кристал - Майсторе, майсторе
        Тони Дачева и орк. Кристал - Три кила банани
        Сани-Ах Банана
        Сани-на Геврека дупката
        Симсон Кючек и прочеее
        Илия Загоров-Кръчмарю дай.
        Пепа Секса - Евтини мераци
        Милко Калайджиев - Я елате пиленца при батко.
        Иван Данов - Маратонки Адидас
        ? - рейса за Рударци
        Тутурутка - На Ц'лата Дръжката
        Руслан Мъинов- Що така бе Миме

И много, мноог други. Избрал съм само песни с хубави заглавия, по които може да се съди за съдържанието без да се налага да се слушат.

Гелам даде, тудуресте, амена а ча джааа-а-а-а-а !
        Последно редактирано от cveti; 02-01-09, 12:50.

Коментар

Ще ви разкажа един случай.Излязохме приятели в едно заведение в града ни.Поръчахме си.През това време се появи оркестър от цигани наети от заведението.Почнаха се едни песни мамата си трака. Траяхме слушахме.Но то взе да се не трае.Песните бяха все от рода на тупур,тупур и саерооома увиваше мангала.Учуди ме и голямата аудитория на почитателите на този вид "музика" това бяха все млади хора българи играеха,и се кълчеха барабар с циганите.Повиках главния на "певците" и го попитах колко взимат на вечер.Цената беше баш за тях 50лв.Събрахме им 60лв.с предложение да спрат да пеят.Но те отказаха.Тръгнахме си и сменихме заведението.Не ми стана ясно само как толкова млад свят все Българи могат да слушат и подражават на това.Докато имат слушатели ще ги има и тях.Не е виновен този който яде баницата,виновен е този който му я дава

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
            Нъц, нямах това предвид. Аз лично чалга слушам всякаква и гръцка, и сръбска и българска, и арабска. Сега не ме карай да ти вадя песни от различните държави и да ти показвам приликите или по-скоро да те карам да търсиш разлики, щото такива няма(освен езика, на който се пее.)
            Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
            И аз така и то напоследък доста . Но момиче, това което пишеш са глупости. Не го пиша, защото искам да се заяждам но балканската и арабската култура са меко казано различни ...Щом искаш нека направим сравнение...
            Всъщност не са само арабски, гръцки, сръбски и т.н... Бях много изненадан, но ми доказаха с примери, че например огромна част от нещата на Азис са с израелски произход - музика 1:1. От всичко по много... Само традиционен български фолклор някак си не мога да намеря в тях...

Първоначално публикуван от solenoid
            Тошко Тодоров - Доларите падат
            О, пророческа песен... Този да не е нещо внук на Ванга?
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
              Всъщност не са само арабски, гръцки, сръбски и т.н... Бях много изненадан, но ми доказаха с примери, че например огромна част от нещата на Азис са с израелски произход - музика 1:1.
              А именно! Израелски, просто не можах да се сетя! Има една Nancy Aajram, всъщност незнам точно каква е, но чуйте по-популярните й песни и ще намерите копията им на български и не само.

Eто пример:
              Nancy Aajram - Enta Eeh.mp3 и Магда - Спаси ме любов

Дека са ви разликите?!

Но момиче, това което пишеш са глупости. Не го пиша, защото искам да се заяждам но балканската и арабската култура са меко казано различни ...Щом искаш нека направим сравнение...
              Момче, твоите писания също. Никой не ти говори за култура. За чалга песните става дума. Eто, дадах ти пример. Давай сега си ти.
              Последно редактирано от cveti; 02-01-09, 13:28.
              Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
              A2 (+)

Коментар

Плагиятството от други изпълнители идва да покаже колко са кадърни нашите чалга певци, и колко струват...

А относно програмите телевизия не съм гледал, но пък за сметка на това новогодишната програма на http://www.radiotangra.com/ . Въпреки че беше закъсняла за началото си около 2 часа, си беше забавна и на ниво.

Коментар

Като ще е чалга поне да е на сръбски, гръцки, и какъвто ще да е друг език, но само да не го разбирам...Не че ритмите стават, но пък текстовете са под всякаква критика- провокаторски, умопомрачаващи, с две думи прости, за прости хора...Та за какво се пее всъщност-любов, дълги нощи, съблечи ме... Ублечи ме...облекчи ме... та общо взето май е това, добре ама да не си на 10години и да казваш "аз ще стана като тях";
                  Всички чалгари да се смятат за предопредени- това е началото на края!!!

Коментар

Трудно е сам човек да се "бие" с много хора наведнъж, но вярвам че защитавам правилната кауза. А тя е българската музика и култура! Та така...Едно по едно...
                    Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                    Всъщност не са само арабски, гръцки, сръбски и т.н... Бях много изненадан, но ми доказаха с примери, че например огромна част от нещата на Азис са с израелски произход - музика 1:1. От всичко по много... Само традиционен български фолклор някак си не мога да намеря в тях...
                    Какво ли не бях чувал за музиката от Азис, ама това за израелския произход не бях ! Ако имаш предвид примерът на cveti той е много хубав, защото показва как хората не знаят какво означава думата "кавър" Как от една кавър песен хората слагат етикет на цял стил и на цяла музикална култура !...Такъв тип обобщаващо мислене има много общо с "расизма" ...
                    Относно аргумента за общото с българския фолклор...
                    Тук мога да отговоря по няколко начина. Първо ще кажа, че една огромна част от чалга певците (певиците), включително и така кoлоритната личност Азис, са настоящи и бивши певци на народна музика . Общо взето от там се набират основно кадри. Също мога да кажа, че единствените радиа и телевизии, които пуска народна музика пускат и чалга ! И същото ще отговоря, както отговорих и на solenoi няколко коментара по назад. Това е като да търсиш паралел м/у рока/рапа и така наречената кънтри музика в Америка...
                    Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                    Момче, твоите писания също. Никой не ти говори за култура. За чалга песните става дума. Eто, дадах ти пример. Давай сега си ти.
                    Пример за какво? Затова, че се прави авторска музика и у нас ли? Наистина ли искаш да ти дам примери ...
                    Последно редактирано от cveti; 04-01-09, 10:14. Причина: Редактиране на цитати

Коментар

Ако имаш предвид примерът на cveti той е много хубав, защото показва как хората не знаят какво означава думата "кавър"
                      Абе то май цялата чалга е "кавър" на арабската мъзика.Ама щом ти харесва,нищо против.слишай си я
                      Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                        ...ами щото не си виждал . И дано не ти се и наложи да гледаш !
                        Май не ме разбра правилно.
                        Първоначално публикуван от giorgio
                        Читавите хора са малцинство, но историята познава много случаи, когато малцинството е управлявало и е налагало волята си над мнозинството... За съжаление, това е ставало винаги с еднолично лидерство, не случайно няречено още в древния Рим, тирания.
                        Първоначално публикуван от Венцислав Петров
                        100% подкрепям giorgio... Единственият начин, разума да управлява, е само и единствено в условията на еднолична власт... Всичко друго е от лукаваго...
                        Подкрепям едноличната форма на управление за която стана въпрос по горе,което не означава автоматично подкрепа за всевъзможните и интерпретации.

Коментар

Чалга, та чалга. Где я вияхте таз чалга само. Знаете ли какво означава думата в превод? Импровизация, демек джаз едва ли не. Моля не бъркайте турбо поп фолк с чалга. Чалга не се слуша много, а понякога може да е много добра. Справка Горан Брегович.

Коментар

Трудно е сам човек да се "бие" с много хора наведнъж, но вярвам че защитавам правилната кауза. А тя е българската музика и култура! Та така...Едно по едно...
                            Нека първо отбележа, че аз чалга, поп-фолк, турбо поп-фолк, както щете му викайте, слушам. Обаче за разлика от asterix85 не живея в някакви заблуди за тази музика.
                            В чалгата(в смисъла, в който я разбираме повечето, а не това, което Насов казва) в 90% от песните няма никаква българска култура. Под българска култура, говоря за българския ни фолклор и народни песни. Дори няма взаимки от там. В България винаги всичко, което е чуждо е по-интересно, по-продавано и "ценено".
                            Мисля, че е срамно дори да казваме, че чалга певиците, дето се разхождат по бельо са ни Българската(нарочно с главна буква) култура! Така че моля те, недей да повтаряш, че защитавайки чалгата, защитаваш Българската култура и музика! Нищо Българско няма в нея!

Първоначално публикуван от asterix85
                            Какво ли не бях чувал за музиката от Азис, ама това за израелския произход не бях ! Ако имаш предвид примерът на cveti той е много хубав, защото показва как хората не знаят какво означава думата "кавър" Как от една кавър песен хората слагат етикет на цял стил и на цяла музикална култура !...Такъв тип обобщаващо мислене има много общо с "расизма" ...
                            Е, вече знаеш и за песните на Азис от къде идват.
                            Думата "кавър" ми е ясна. Но тук не става дума за ЕДИН КАВЪР, а за това, че ЦЕЛИЯТ ни жанр поп-фолк е КАВЪР на музиката на едни други народи. Нищо расистко няма в изказването ми, просто чистата истина.

Относно аргумента за общото с българския фолклор...
                            Тук мога да отговоря по няколко начина. Първо ще кажа, че една огромна част от чалга певците (певиците), включително и така кулоритната личност Азис, са настоящи и бивши певци на народна музика . Общо взето от там се набират основно кадри. Също мога да кажа, че единствените радиа и телевизии, които пуска народна музика пускат и чалга !
                            Колоритна e с "о".
                            Да, така е че от там се набират кадри и за радиата и телевизиите е така, НО къде е приликата между жените с носиите и к*рвите(с извинение) по сутиени, че и без тях?! Че на мен нещо ми се губи..?!

Пример за какво? Затова, че се прави авторска музика и у нас ли? Наистина ли искаш да ти дам примери ...
                            Хайде дай 10 примера за авторска българска музика, КАТО песните трябва да са популярни и да са поп-фолк!
                            А аз ще ти дам 100 примера за кавъри и ще видим какво е чалгата и дали защитавайки нея, защитаваме българското.
                            Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                            A2 (+)

Коментар

Поправих си "о"-то ...Все пак всеки има право на собствено мнение и аз го уважам...

Коментар

То хубаво българска музика, ама не мисля че е национална.

Та тези попфолк певици биха пели всичко, за което им се плаща, така че никой да не се зачудва защо и БГ поп музиката започва да пропада

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X