Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Най-предпочитаният роман

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Най-предпочитаният роман

Аз пък се радвам, че керванът няма да мине през нашенско!

Сега е моментът да се слага зелето и да се купи праз, за да има когато дойде време да се бута прасето. Виното пък искри от нетърпение! Кой ще ти чете книги?!
    Най-замрялото място у нас е стационарната библиотека, кому е нужна пътуваща такава?! Хранителни магазини / те и за тоалетна хартия, има в необходимата достатъчност. Има родилен дом със затихващи функции и бурно развиващ се погребален бизнес с две конкуриращи се бюра.
    Освен това за четене си има вестници! Тая с книгите я забравете!

Интересно! Беше ме яд да отворя списъка със заглавия на http://4etene.bnt.bg/bg/web/default/main/index , защото си мислех, че любимия ми автор няма да го има там. Обаче той си присъства с цели 17 романа!
    Значи и аз си гласувах с кеф! Макар че няма шансове да стане «Най-предпочитаният...» в такава претенциозна класация...

Коментар

Вече си имаме първите 12 най-предпочитани романа. Подредени по азбучен ред на заглавията изглеждат така:

Властелинът на пръстените - Дж. Р. Р. Толкин
      Време разделно - Антон Дончев
      Граф Монте Кристо - Александър Дюма
      Железният светилник - Димитър Талев
      Майстора и Маргарита - Михаил Булгаков
      Малкият принц - Антоан дьо Сент-Екзюпери
      На изток от Рая - Джон Стайнбек
      Осъдени души - Димитър Димов
      Под игото - Иван Вазов
      Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс
      Сто години самота - Габриел Гарсия Маркес
      Тютюн - Димитър Димов

Пет от тях - на български автори. Мисля, че не е лошо като краен (засега) резултат. Трудно, обаче, ще се избере само един от тях.
      Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Мисля, че резултатът засега е "балансиран" и недоволни няма да има.

Коментар

Този месец прочетох "Случаят Джем" на Вера Мутафчиева. Още след първите 50-60 страници ме обхвана чувство... на мъка и срам, че не съм я прочел по-рано, макар да съм имал многобройни възможности за това.

Една великолепна във всяко отношение книга! Горещо я препоръчвам на всички, които още не са я открили за себе си.

Поздрави!
          Искам България чиста!

Коментар

Всичко от Марк Твен. Всичко от Жул Верн. Всичко от Артър Хейли.
            Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
            -----------------------------------------------
            Питието определя съзнанието....
            -----------------------------------------------
            0887770735

Коментар

Време разделно е хубава за четене ако не бях българин.Виж как ни е изрисувал Антон Дончев безволево стадо водат го колат го то седи и никва съпротива.Овни а не хора.И това за вярата като си се знаеме колко сме вярващи.Нищо общо с действителноста.И знаете ли как е написана? Партийно поръчениеотишъл за 15 дена в Родопите дотогава не бил стъпвал там и оп книга за 15 дена разбрал всичките сложни взаимоотношения и прочие.Имаше скоро една много хубава статия чужденците ни се чудят как така българин е обрисувал собственият си народ изнасилват жените му той си трае дай тука главата на дръвника хоп готово ага.При положение че са в пъти повече от турците и никаква съпротива.Абсолютен срам а ние се гордееме с тази книга
              К мирной жизни не пригоден.
              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Случаят е по-специален. И други наши автори ни описват по подобен начин, пък ние се гордеем с тях. И с право.
                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Вазов го е описал в "Под игото" толкова точно, че няма как повече. Там има една глава, "Пиянството на един народ", която хич не се връзва в целия роман и седи като спусната с парашут. Явно МНОГО му се е щяло да го каже, та го е изтресъл - не е важно къде, важното е да го има.
                  Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                    Вазов го е описал в "Под игото" толкова точно, че няма как повече. Там има една глава, "Пиянството на един народ", която хич не се връзва в целия роман и седи като спусната с парашут. Явно МНОГО му се е щяло да го каже, та го е изтресъл - не е важно къде, важното е да го има.
                    Пиянството на един народ е в сила и днес.И то още по-страшна сила, за съжаление.
                    Но нека се върнем към хубавата тема. Защо никъде не срещнах Емилиян Станев, Йордан Радичков, Йордан Йовков, Дончо Цончев ? Тук списъка може да бъде почти безкраен. Аз обичам много и руската литература, и френската, и още много други стойностни неща /включително и "Властелина"/, но когато става реч за нещо наистина докоснало сърцето ми, то това може да бъде само и единствено написано от българин на български.
                    Тази земя, по която тъпча сега,
                    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                    тази земя – не е моя земя,
                    тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнение
                      Защо никъде не срещнах Емилиян Станев, Йордан Радичков, Йордан Йовков, Дончо Цончев ? Тук списъка може да бъде почти безкраен.
                      Предполагам защото конкурса е за роман, а не за разказ. Иначе за останалото съм съгласен.

Това, което лично мен много ме радва е признанието на обикновенния човек към Димитър Димов - две заглавия от 12. Това още повече ме кара да питая уважение към този наистина световен автор.
                      Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

Коментар

Първоначално публикуван от Чичка Преглед на мнение
                        Предполагам защото конкурса е за роман, а не за разказ. Иначе за останалото съм съгласен.
                        Прав си. Това не го бях помислил.Не че изброените от мен не са писали и романи.....
                        Последно редактирано от cveti; 24-01-09, 12:51.

Коментар

Аз се сещам за "Кръстоносци", "С огън и меч", "Пан Володиевски", "Потоп", все на Х.Сенкевич......това са романите, които съм чел по няколко пъти...атмосферата в тях е уникална, всеки път ги чета и препрочитам с голямо удоволствие...има и много други книги, които съм чел по задължение в университета, някои са интересни за мен, други-не, но тези на Х. Сенкевич ми доставят огромно удоволствие всеки път.

п.п. Покрай Интернет нещо ме мързи да чета вече, предполагам, че не съм само аз така...

Коментар

Първоначално публикуван от gubislav Преглед на мнение
                            п.п. Покрай Интернет нещо ме мързи да чета вече, предполагам, че не съм само аз така...
                            О, напротив! Натоварил съм си в лаптопа електронни книги и си чета с голям кеф... когато имам време...

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                              О, напротив! Натоварил съм си в лаптопа електронни книги и си чета с голям кеф... когато имам време...
                              Не е същото като да си вземеш истинска книга в ръцете, да прошумоли при прелистване, да си полегнеш удобно в леглото и като ти се доспи, само да я бутнеш на нощното шкафче. Абе друг кеф си е !

Коментар

Ето моите предпочитания:
                                1. Български:
                                Захари Стоянов - "Записки по българските въстания"
                                2. Руски:
                                Достоевски - "Идиот"
                                3. Френски:
                                Виктор Юго - "Парижката света Богородица"
                                4. Английски:
                                Уйлям Шекспир - Сонети
                                5.Немски:
                                Хайнрих Бьол - "Възгледите на един клоун"
                                6.Австрийски:
                                Стефан Цвайг - Новели
                                7. Американски:
                                Ърнест Хемингуей - "За кого бие камбаната" , "Сбогом на оръжията", "Снеговете на Килиманджаро","Старецът и морето","Безкраен празник", "Смърт следобед", "Зелените хълмове на Африка" и "Да имаш и да нямаш"
                                Уйлям Голдмън - "Златният храм"
                                Джеръм Д.Селинджър - "Спасителят в ръжта"
                                8.Италиански:
                                Едмондо де Амичис - "Сърце"
                                9.Турски:
                                Решат Нури Гюнтекин - "Чучулигата"
                                10.Сръбски:
                                Бранислав Нушич - "Автобиография"
                                11.Елински:
                                Омир - "Илиада"
                                12.
                                Индийски:
                                Вишнушарман - "Панчатантра"

Това е.
                                sigpicНЕ ТРУПАЙТЕ ПАРИ! ТЕ СА СРЕДСТВО ЗА ЖИВОТ! ПОЛЗУВАЙТЕ ГИ ВСЕКИ ДЕН!(Ванга)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X