Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Най-предпочитаният роман

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Най-предпочитаният роман

Не е важно кой е предпочитаният (любимият) роман. Друго си е противопоставянето и личната изява. Иначе не сме човеци. Няма да отговарям на никого. Може да отворим друга тема, в която да се надговаряме. Допускам доста по-голям успех.
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

bojitch, споко бре Ще ти кажа честно - мен също "Властелинът..." не ме кефи, ама хич Едвам я прочетох тухлата, малко повече на инат, отколкото от интерес. И кво сега, май филмът повече ми харесва )) Аз по принцип не съм фен на т.нар. фентъзи, та вероятно това обяснява нещата. Даже и Роджър Зелазни, който също пописва нещо като фентъзи в сагата/хрониките си за Амбър, и който ми харесва в други свои произведения, не ми е никак интересен там... Въпрос на вкус, както казва котката. Толкин нали е англе, та те си го тачат. Лошо няма. Определено трудът, който е положил, е КАНСКИ, спор няма. Ама, като не ме радва (или пък тебе), кво да прайм...
      Лично мое мнение е, че англичаните определено имат от какво да правят избор за тая класация и можеха да се спрат и на по-добри работи...
      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Между другото, снощи чух по новините че, на всеки Българин се падала... по половин прочетена книга!!!
        Bojich, не се сърди друже, нищо лично. И аз не харесвам "Властелинът...", не харесвам и "Отнесени...", въпрос на вкус.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
          За български, бих гласувал за "Тютюн", но задължително оригиналната версия, а не преработената, тя общо взето е превърната в боза...
          +1000 минимум

Все още не се е появил по-добър български роман, а и да не забравяме, че точно този е шедьовър на един невероятен психолог, какъвто е Д. Димов.

За чужд автор и роман - Булгаков - "Майстора и Маргарита"
          Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

Коментар

Първоначално публикуван от Чичка Преглед на мнение
            +1000 минимум

Все още не се е появил по-добър български роман, а и да не забравяме, че точно този е шедьовър на един невероятен психолог, какъвто е Д. Димов.

Присъединявам се
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
              Иначе по темата.
              За български, бих гласувал за "Тютюн", но задължително оригиналната версия, а не преработената, тя общо взето е превърната в боза...
              А знаеш ли, че "Тютюн" е писан по разказ? Има един чешки роман - "Невидимия", на Ярослав Хавличек, който също е писан по разказ. Сюжетите им са почти едно-към-едно. Само дето чешките разказ и роман предшестват нашите. И "Невидимия" определено е по-добрият роман, според мен.
              НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
              Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Чичка Преглед на мнение
                Мдааа... Също много добър кандидат

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                А знаеш ли, че "Тютюн" е писан по разказ? Има един чешки роман - "Невидимия", на Ярослав Хавличек, който също е писан по разказ. Сюжетите им са почти едно-към-едно. Само дето чешките разказ и роман предшестват нашите. И "Невидимия" определено е по-добрият роман, според мен.
                Не съм го чел .

А колкото до харесването или не на Властелина, то това няма нищо общо с приравняването му към Азис, което беше коментирано. Аз например никак не харесвам "Тартюв" и въобще всичко на Молиер, но не бих го сравнил с текста на Радка Пиратка...
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Според мен поставяте некоректно въпроса. Не е съвсем редно да сравняваме произведения, писани през различни епохи. С кое например "Тютюн" е по-добро произведение от "Таванът" на Дамян Дамянов, например (първо това ми хрумна, нека не търсим паралели)? Също така е некоректно да се сравняват и произведения от различни жанрове (макар че аз лично обичам да чета и фентъзи, и фантастика).

P. S. Сега се замислям какво ли е накарало професор по ветеринарна медицина да се съгласи да преработи романа на живота си...

Коментар

Първоначално публикуван от Andro_Pajero Преглед на мнение
                    Между другото, снощи чух по новините че, на всеки Българин се падала... по половин прочетена книга!!!
                    Толкова много?!? Не ми се вярва!
                    Всички вече се изявяват в мрежата. От начина, по който пише българинът ми се струва, че и половин книга ни е много на повечето.
                    Как ще чете някой, който не познава буквите?!?

Коментар

От българските май най-любим ми е Литургия за илинден на Свобода Бъчварова,по него е направен филма Мера според мера,но филма го гледах веднъж и не искам да повторя. От чуждестранните любима ми е една руска трилогия на Константин Симонов:Живи и Мъртви,Хората не се раждат войници и Последно лято.Разказва се за великата отечествена от краха в началото до белоруската операция,действията са представени доста истинно между другото.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Толкова много?!? Не ми се вярва!
                        Всички вече се изявяват в мрежата. От начина, по който пише българинът ми се струва, че и половин книга ни е много на повечето.
                        Как ще чете някой, който не познава буквите?!?
                        Нали? Аз познавам доста хора, които са прочели по няколко библиотеки, познавам и такива с по няколко книги, ама чак пък не прочели нито една не знам. Явно че имам малко познати.
                        И понеже темата е за най-предпочитан роман, да участвам: "Черния обелиск".

Коментар

Формулировката на темата е много добра - "Най-предпочитаният...", т.е. кажи кой роман за тебе е най- най-...

Само че тя е и в някакъв смисъл коварна. Никой, даже само за себе си, не може да даде отговор. Не можеш да извадиш едно заглавие.

Ако кажа "Железният светилник" (за мен бижуто в четирилогията на Талев), се стряскам: Ами "Бесове" на Достоевски.

Ако кажа "Шагренова кожа", пак се стряскам: ами "Същността на нещата" на Греъм Грийн.

Ако кажа "Космическа Одисея 2001", пак се стряскам: ами "Градът" на Клифърд Саймак.

И тъй нататък. И каквото и да кажа си викам: Как без "Дон Кихот" и "Швейк" - тези наглед майтапчийски дебели книги, които са опорни стълбове на човечеството и човещината.

Край няма...

Поздравления на колегата Божич за хубавата тема, която позволява много споделяне и размисли. Но от спорове в нея просто няма смисъл.

Поздрави!
                          Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                            Хъммм интересно - повечето литературни критици и анализатори на Димов определят "Тютюн" като естествено продължение на "Поручик Бенц" и "Осъдени души" по отношение на довършване на образа на фаталната жена, но не мога да кажа при положение, че не съм чел "Невидимия" и не мога да сравня сюжетите и стила.

Първоначално публикуван от Milena
                            P. S. Сега се замислям какво ли е накарало професор по ветеринарна медицина да се съгласи да преработи романа на живота си...
                            Уви...червеният вятър...
                            Wikipedia: "Единодушно изказаното мнение, че „Тютюн“ се нуждае от „преработване“, настойчивите подканвания, дългите обсъждания и оказаният натиск карат Димитър Димов, макар и с неохота, да се съгласи да промени романа си, като разшири описанието на работническия свят и въведе нови герои; това увеличава обема на книгата с нови 250 страници."
                            Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

Коментар

Първоначално публикуван от Milena Преглед на мнение
                              Откриването на Беляне... или нещо подобно, ако то е открито по-късно.
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

OFF:
                                „Работнически лагер за превъзпитание“ в Белене е съществувал от 1949 г. до 1989 г., значи може и това да е било.
                                И с риск да ядосам 99 % от тук пишещите ще спомена, че през 90-те години се запознах с един бивш затворник, минал през повечето лагери. Той не говореше охотно за този период от живота си, но един ден каза "да знаеш, 99 % от боклуците си бяха точно за там".

P. S. Ако не се е обсъждало тук ще ми е интересно какво мислите за "дисидентите", естествено в нова тема.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X