Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Класация за 100-те най-важни книги.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Класация за 100-те най-важни книги.

И на мен класацията ми се струва странна. Вярно, нямам време да чета много напоследък , но Хари Потър (4-ти) , има по нещо на Селинджър, Стайнбек и Фитцджералд, няма Хемингуей (??), но пък Томас Харди.. Да не говорим за руските класици, да не говорим за английските романтици, независимо, че е UK класация..

Коментар

До: Класация за 100-те най-важни книги.

Здравейте!

Вие всичко сте казали и за тия класации и за тази класация.

Добавям само едно нещо, заради което 4 пъти прочетох списъка (да не би да греша).

Няма го "Дон Кихот".
      Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
        Здравейте!

Вие всичко сте казали и за тия класации и за тази класация.

Добавям само едно нещо, заради което 4 пъти прочетох списъка (да не би да греша).

Няма го "Дон Кихот".
        Ами, като си няма читава екранизация . Само на мен ли ми прави впечатление, че повечето книги, които не са си на мястото, са с блокбъстъри зад гърба си?! А сега познайте колко от гласувалите за тях въобще са чели сътветната книга...
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
          Ами, като си няма читава екранизация . Само на мен ли ми прави впечатление, че повечето книги, които не са си на мястото, са с блокбъстъри зад гърба си?! А сега познайте колко от гласувалите за тях въобще са чели сътветната книга...
          Ако беше така, Стивън Кинг щеше да е на върха в класацията!

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
            Ако беше така, Стивън Кинг щеше да е на върха в класацията!
            Че то кога е имало много успешен филм(суперблокбъстър) по Стивън Кинг?

Евентуално "Зеления път" и "Изкуплението Шоушенк" се доближават до това понятие, ама са доста старички и очевидно позабравени...
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Това несъмнено има някаква роля. Но "Троя" беше доста шумен филм (качествата му са отделен въпрос). А в стоте не забелязвам и "Илиада".

А бе, и тъй нататък...
              Искам България чиста!

Коментар

Ама те изобщо не знаят, бре... Не знаят, че филмът "Троя" има нещо общо с произведението "Илиада" и затова така.
                Апропо, той верно и нямаше нищо общо ))
                Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

А, Йордан ме е изпреварил с отговора . Да, ако филма се казваше Илиада бих изказал предположение, че щеше да е в класацията .

Коментар

Прочетох темата и с гордост казвам: Горд съм, че не съм англичанин!
                    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Няма ли подробности относно анкетата ? На улицата ли са избирани анкетираните, в библиотеката ли ... ?
                      И на мен много заглавия са ми на странни позиции, ама като не знам критерия ...

Коментар

Нормална е тази класация. Ако се направи в България подобна анкета картинката ще е подобна в световната литература, иначе ще си вкараме нашите класици напред и то не, че всички са ги чели задълбочено(визирам в някава степен и себе си), а защото, всички се гордеем че сме Българи. Но ако изключим нашата литература..... Картинката може и да се повтори... Заарин е абсолютно прав
                        Има и друго преди 20г. нямахме кино и ТВ като в Англия (това е лошото), ама за сметка на това повече книги се четяха (това е хубавото). Та за това сега като цяло се чувстваме по-Ентелегени, и с по-голяма обща култура от тях.
                        И до днес не мога да си отговоря на този въпрос. Кое е по добро: Развито(умно) общество от прости(тъпи) индивити или просто(тъпо) общество от развити(умни) индивиди. Това са двете алтернативи, ако знаете друга?.... Дайте ми пример.
                        О899 2б2 1З2

Коментар

това е анкета вс ученическа книжарница по-скоро. Задължителната литература от училище плюс добри екранизации на юношески четива....

Коментар

Ако говорим за най-важни книги,то темата едва ли е коректна от гледна точка на това за какво и за кого са важни.Ако темата беше най-хубави произведения или най-четени книги,можех да туря 1,2 заглавийца.Но сега съм смутен.За моят живот най-важна беше творбата разясняваща Наказателния кодекс.Но най-интересна ми е била Цар плъх например или в по-ранно детство Повелителят на мухите или още по-рано Боа и диаманти на Петър Бобев.Айде унесООООх се.Сори.
                            Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                            NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Още една класация...

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=372764

Както всеки може да се увери доста бързо, и тя не става. Въпреки голямата фирма.

Поздрави!
                              Искам България чиста!

Коментар

До: Re: Класация за 100-те най-важни книги.

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                                Каша някаква. Типичното за такива класации е смесване на класиката с най-популярните книги за деня. Догодина Корана може да влезе в класацията и да измести Библията от челната десятка. Прилича ми на нашата класация за "100-те най-велики българи"-Левски,Ботев и малко след тях...Азис и С. Трифонов.
                                "Хамлет" е чак на 98 място-наистина има нещо гнило в...Англия
                                Много точно!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X