Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пожар на Витоша

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

    Не се отварят...
    VARADERO SD2

    Коментар


    • #47
      От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

      Един доста натурален и емоционален разказ на Крум Фильовски, един от доброволците в погасяването на пожара във Витоша

      Потресаващ разказ на един разочарован доброволец от Витоша … или защо Витоша още гори?

      Нека Ви кажа какво всъщност се случи вчера, 2 юли, на Витоша през моите очи и уши. Вие си направете изводите сами.

      Към 6:00 часа вече доброволци нямаше /за записване/ и започнахме да чакаме какво и кой и защо не е ясно, а и никой не знаеше. Към 7:30 ни натовариха в рейс и ни казаха, че ще идем до центъра на Железница, оттам ще ни вземе транспорт, който ще ни качи до хижа ”Академик”. ОК. Отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт…след 30/40 мин. чакане се разбра, и се даде команда, че транспорт НЯМА. Качвайте се ПЕША!ОК, няма яд.. Пеша – пеша. Тръгнахме, като аз лично бях само с лопата и раница, НО имаше пожарникарчета, които носеха: желязна туба с бензин, моторна резачка,(с които по късно си проправяхме път до самия пожар, защото местността е абсолютно недостъпна)кирка, лопата, раица, каска, тежко облекло,ботуши, и т.н. Та, тръгнахме нагоре. След 3.5 часа нечовешката жега, не питайте как стигнахме. Идеята ”по принцип” беше един: екип имаше, който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един, в случая нашият, който се състоеше общо от 41 човека, като непрофесионалисти бяхме само 3-ма човека. Идеята на нашият екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше, че там ”някъде” минава рекичка, да я затапим, изкопаем и издълбаем толкова ,колкото помпите, които трябваше да ни доставят да могат да дърпат вода. ОК, тръгнахме от хижата (на клипа по долу ще видите първите метри надолу не съм снимал, защото нито ми се снимаше, нито нищо. Но е в пъти по сложно във всяко отношение… И така, тръгнахме надолу, но се оказа, че за да стигнем до въпросната река, трябва да се мине през самия пожар, защото имаше скат и просто нямаше как. Беше невъзможно. Така и направихме. Не ме питайте как, но се добрахме до въпросната рекичка, направи се всичко необходимо за да може помпите да бачкат, дълбочина, водозбор и т.н., като искам да подчертая ,че дебита, който естествено се вливаше в импровизираното езерце беше ПО-ГОЛЯМ от този на помпите, демек АКО (а не не ни ги.) бяха доставили, щяха да се изхвърлят ХИЛЯДИ литри в минута, а не както от хеликоптера 5 кубика … СМЕХ! 5 кубика са крайно недостатъчни, и НЕСРАВНИМИ с това, което ние МОЖЕХМЕ да причиним.

      Първо да обясня за хеликоптера. Първо, хеликоптерът не може да минава през огъня и пушека защото може да падне! Факт. Центробежни сили, липса на кислород и т.н. НО НАС ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАШЕ! Ние бяхме на около 100-тина метра НАД пожара, с подготвени трасета за над 800 метра маркучи, вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ, както и дебит, така и като атмосфери/налягане на маркучите (МАХ) бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемно и БЕЗопасно хеликоптерът да зависне да ни достави помпата + обурудването. Всичко от наша страна беше 6. И започнахме едно чакане. А пожарът си върви. И се качва към нас! Ние продължаваме да чакаме, няма помпа няма нищо. Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по телефона с НЯКОГО и да вика ”пратете ми ПОМПАТА, кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата? Искам помпата СЕГА! ГОТОВИ СМЕ и т.н.
      Представете си говорим за цялата ”линия” над пожара беше подготвена за опъване на маркучи над ЦЕЛЯ ПОЖАР!!! трябваше само да опънем маркучите ,и пускаме… Е ДА, МА НЕ! Чакаме, чакаме човека. ПАК върти – НИЩО. И чуйте сега какво се случва! Обажда се някакъв УМНИК и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? Да се смееш ли, да плачеш ли? ”Шефът” откачи, вие само вижте клипа и ми кажете този човек нормален ли е, знае ли къде се намира и за какво става въпрос?!??? Или е просто ТЪП! СВЕЩЕНА ТЪПОТА! След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ се обади и КАЗА : ПРИБИРАЙТЕ СЕ ???????

      На пожарникарчетата им се насълзиха очите! Защото те, А И ВСИЧКИ, КОИТО БЯХМЕ ТАМ, ЗНАЕХМЕ ,че с ВОДА/МНОГО ВОДА ще стане. Питам единия от пожарникарите: ”Абе, да не би да има някакви технически али-бали. НЕЩО, поради което
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 03-07-12, 21:51. Причина: Ситен шрифт
      ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
      0878 23 58 34- Радо

      Коментар


      • #48
        От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

        Първоначално публикуван от RadoR Преглед на мнение
        ...
        Е??? Какво става бе хора? Знаете ли колко време чакахме??? Знаете ли, че по думите на един пожарникар упражнение би траело само 2 мин – да си разкачи смешната кофа, закачат нещата и айде и ВОДАТА тръгва! НА БОГАТО и най важното ОТГОРЕ НА ДОЛУ ! И НАВСЯКЪДЕ!!! Какво да ви кажа …

        Преди години ходех да гася на всеки горски пожар по нашия край и организацията беше ... същата.
        Сега вече не ходя.

        Едно не ми е ясно - защо се намесват хората в РЕЗЕРВАТ?? Просеките които са направени от булдозерите и всички други неща направени там от хората ще личат по-дълго от следите от пожара.
        2010 CRF 250 R

        Коментар


        • #49
          От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

          Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
          Едно не ми е ясно - защо се намесват хората в РЕЗЕРВАТ?? Просеките които са направени от булдозерите и всички други неща направени там от хората ще личат по-дълго от следите от пожара.
          Вероятно защото без намеса, РЕЗЕРВАТ няма да остане...

          Коментар


          • #50
            От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

            Аз съм от Бистрица и в момента мога да ви кажа, че пожарът продължава и при това не намалява. Ето една снимка от селото, какво се вижда. http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...74502919_o.jpg
            п.с. снимката не е моя, на приятел е. п.с.2 малкото огнище, което се вижда на билото вече почти изчезна, явно пожарникарите са го овладели.
            Споделете ако ви трябва помощ за каквото и да е, в рамките на Бистрица, мога да дойда и да помагам (пеша). Имах желанние да се кача и да помагам горе, но нямам 18 и ме върнаха.
            ML 55 AMG.
            УАЗ 469.

            Коментар


            • #51
              От: Пожарът на Витоша в снимки

              В 0,24часа
              Изгледите са от към гара Кремиковци.

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:vitosha24_04.jpg
Прегледи:1
Размер:11.3 КБ
ID:5388022
              Малко намаля светлината, но за сметка на това фронта на огъня стана почти по цялята линия.
              Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

              Коментар


              • #52
                От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                Помпи на пожарната, бяха доставени от екипа на OFFRoad-Bulgaria.com още в Понеделник до хижа Академика, над нивото на пожара.

                Помпите са 3 броя и ще вземат участие днес за първи път.

                Повече помпи за днес не са нужни горе.

                Ето и камионите цистерни, които дойдоха по-късно.
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                Коментар


                • #53
                  От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                  Извинявам се и знам, че не е правилната тема за обсъждане и коментари, но все пак да споделя един "Разказ на един разочарован доброволец от Витоша" http://society.actualno.com/news_392206.html

                  Към края на разказа има и видео.
                  Накратко, случващото се е от 02.07, групата е успяла да се качи пеша от Железница, минали са (по негови думи) през пожара, че да стигна до рекичка която да затапят и са успели. Направили са водосбор с дебит по-голям от този на помпите. Началника им се свързал с някого и питал няколко пъти какво става с помпата, били направили/орязали място да може да я достави/спусне хеликоптер, но отсреща решили, че ще ги пратят с коне. На видеото се вижда, че там кон не виждам как ще се придвижи .
                  Поне по негови думи е могло да удържат, ако не дори да изгасят пожара.

                  п.п. още веднъж се извинявам за неподходящото място на поста.

                  п.п.2 надявам се да не ме нападнете с въпроси: ти къде беше, беше ли там, видя ли ....???
                  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                  И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                  вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

                  Коментар


                  • #54
                    От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                    Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                    ...п.п.2 надявам се да не ме нападнете с въпроси: ти къде беше, беше ли там, видя ли ....???
                    Дежа ву!Хехе! И понеже аз пак бях там и видях.....вятъра се обърна и познай....Поне една помпа е спасенаИма голямо мотане в организацията и създаването на задачите по принцип.Недоволни доброволци има тук таме.Повече недоволстват,че не ги пускат видиш ли сами да решат къде,как и кога да гасят пожара или че не са им пратили лимузини да ги закарат до "мястото".А тези,които върщат работа(много са) не се оплакват.Помисли малко.....

                    Коментар


                    • #55
                      От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                      Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                      Извинявам се и знам, че не е правилната тема за обсъждане и коментари, но все пак да споделя един "Разказ на един разочарован доброволец от Витоша" http://society.actualno.com/news_392206.html

                      Към края на разказа има и видео.
                      Накратко, случващото се е от 02.07, групата е успяла да се качи пеша от Железница, минали са (по негови думи) през пожара, че да стигна до рекичка която да затапят и са успели. Направили са водосбор с дебит по-голям от този на помпите. Началника им се свързал с някого и питал няколко пъти какво става с помпата, били направили/орязали място да може да я достави/спусне хеликоптер, но отсреща решили, че ще ги пратят с коне. На видеото се вижда, че там кон не виждам как ще се придвижи .
                      Поне по негови думи е могло да удържат, ако не дори да изгасят пожара.

                      п.п. още веднъж се извинявам за неподходящото място на поста.

                      п.п.2 надявам се да не ме нападнете с въпроси: ти къде беше, беше ли там, видя ли ....???
                      Още някой да го пусне това?

                      С всичките си кривици на възможностите, организацията и предварителната подготовка, една такава акция, освен целенасочени, синхронизирани и организирани последователни действия право към целта, включва и купища напразни усилия. Една голяма част от тях не могат да бъдат избегнати поради естеството на процеса. Друга част могат, но пък ако бяхме толкова голяма работа, вероятно нямаше да имаме и пожар за гасене.

                      В случая, трябва да се знае че хеликоптерите не са всемогъщи, а са подвластни на такива неща като промени на вятъра, температурата, огнените огнища и други работи.

                      Коментар


                      • #56
                        От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                        Ок, не съм в течение.
                        Може да го изтриете, както и тоя пост. Без това не им е мястото тук
                        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                        И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                        вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

                        Коментар


                        • #57
                          От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                          Колегите, които сме участвали в гасенето на повече от един горски пожар, вече не се оплакваме.
                          Познаваме новаците по възмущението от неуредиците и мрънкането за похабяване на "безценните" им усилия.
                          Хубаво би било ако бедствията се развиваха по план.
                          Например ако пожарите горяха по квадратно-гнездови метод. Първо квадрат 1-1, после 1-2 и така до линия, след това нагоре.
                          Тогава нямаше да имаме равни в погасяването. За съжаление природните бедствия се развиват хаотично и неочаквано.
                          При такива обстоятелства трябва да сме морално подготвени, че трудът ни с вероятност 90% ще отиде напразно, зашото стихията ще го помете.
                          За някого това може да е повод, да откаже участие.
                          За друг не е.
                          Вярно е само едно - безмислени усилия в борба с бедствията няма.
                          Ръководството на един щаб за борба с каквато и да е природна стихия, се счита за успешно, ако няма човешки жертви по време на самата акция.
                          Така че първата грижа при ръководене на доброволци е да ги обучиш и насочиш там, където няма вероятност да загинат.
                          А това е много, много трудно.

                          Така, че когато някой Ви се оплаква от лоша организация при подобна акция, попитайте го - За кой път участва ?
                          Отговорът ще е - За пръв път - ако сме честни .

                          Не видях някой от старите кучета, с които се знаем от множество високопланински пожари да каже и гък за неуредици.
                          Всеки изпънал жили и мъкне каквото му наредят.
                          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                          Коментар


                          • #58
                            От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                            Няколко снимки от днес. Браво на момчетата от форума. Огнеборците доста добре оценяват помоща ни. Моята "гад" прегря и затова се хванах за щракалото.
                            Поздрави на всички!

                            На снимката със ЗИЛ-а, камиона е прегрял, без динамо и с паднал акумулатор. Пасажерите отмарят в гората от другата страна на пътя.

                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0103.JPG
Прегледи:1
Размер:629.5 КБ
ID:5388096Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0102.JPG
Прегледи:1
Размер:602.9 КБ
ID:5388097Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0109.JPG
Прегледи:1
Размер:636.7 КБ
ID:5388098Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0110.JPG
Прегледи:1
Размер:754.6 КБ
ID:5388099Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0111.JPG
Прегледи:1
Размер:844.8 КБ
ID:5388100Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0114.JPG
Прегледи:1
Размер:486.1 КБ
ID:5388101Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0115.JPG
Прегледи:1
Размер:744.4 КБ
ID:5388102
                            KIA Sportage 2000 DOHC 16 v

                            Коментар


                            • #59
                              От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                              Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение

                              Така, че когато някой Ви се оплаква от лоша организация при подобна акция, попитайте го - За кой път участва ?
                              Отговорът ще е - За пръв път - ако сме честни .

                              Не видях някой от старите кучета, с които се знаем от множество високопланински пожари да каже и гък за неуредици.
                              Всеки изпънал жили и мъкне каквото му наредят.
                              Винаги има хора които си мрънкат ... няма как да се избегнат. Това си зависи персонално от всеки. Сигурен съм че има хора, които за първи път гасят или помагат но не казават и гък и прдължават да действат стъпка по стъпка.
                              Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
                              A POS
                              0885600200
                              За момента пасажер

                              Коментар


                              • #60
                                От: Молба за спешна помощ от Гражданска Защита - София !!!!!

                                А какво ще кажете за това: http://www.bulphoto.com/events/29483/ ?

                                Междувременно искам да ви поздравя за отзивчивостта. Досега не ми се е налагало да се сблъсквам с това, което правите като помощ в подобни ситуации и ми става много мило да го видя. Да не говорим, че откакто се регистрирах в този форум няма един човек, който да ме е изял с парцалите Това май ми се случва за първи път.

                                Както и да е. Да се върна на темата. Някой може ли да разкаже какво се е случило днес горе ? Има ли напредък с гасенето ? След като прочетох този коментар във Фейсбук: "дано само не задуха към софия, че ще се издушим и съвсем вече няма да може да се спи" реших, че ще огранича търсенето си на информация относно развоя на нещата от там.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X