Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко боклук изхвърляте?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колко боклук изхвърляте?

Да не забравяме и батериите. Наскоро приеха закон там където се продават батерии да има специално кошче за старите, които доставчика ще има грижа да ги върне за рециклаж, но пак няма да се получи добре (като всичко при нас), ще стане като с разделното събиране - накрая един камион събира всичко на куп. А при батериите с техните киселини никак не е разумно да се хвърлят където падне.
    Хубавото е, че еднократните батерии не са рентабилни за нещо дето си "папка" заряд, като фотоапарати разни MP3/CD, ГПС и т.н. и разумните хора си вземат зарядно с комплект презареждащи батерии, та еднодневките ходят предимно за часовници и дистаннционни.
    Според мен можеше да бъде по-добре замислено, примерно в почти всички случай уред дето работи на батерии ти го продават с такива или на място си вземаш такива, та по добре при следваща покупка да задължават да носиш старите батерии и тогава да може да си вземеш нови. Не е съвсем удачно и добро като вариант, но можеше нещо подобно да бъде.
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
      Това което може да гори отива в котела на парното да прави топла вода.
      То и найлона и пластмасата горят много добре, ама в никакъв случай не би трябвало да ти отиват в котела...

Коментар

А бе аз избягвам да горя такива неща,но на сметището не му мислят много и драсват клечката.Сметището на близкия до нас град когато мина почти винаги дими,а се намира на няма и километър от града.И има ли значение дали пласмасовата туба ще бъде изгорена в нечий котел или на двеста метра от населеното место-ефекта ще е един и същт.Въпрос на разбиране и съзнание за опазване на природата.

Коментар

Проблема с боклука е всеобщ за България и няма да се промени в близките години за наше съжаление.Ако един се опитва да прави нещата както трябва десет ги развалят.Другият вариант е боклуджийските камиони да събират боклука в един, което е същото....
          Аз искам да Ви попитам за контейнерите за дрехи.Дали имате при Вас,в какво състояние са и дали ги ползвате????
          Повечето хора говорят за справедливост само когато се отнася до тях и забравят за нея, когато се отнася за други....

Коментар

Първоначално публикуван от Деси Генова Преглед на мнение
            Проблема с боклука е всеобщ за България и няма да се промени в близките години за наше съжаление.Ако един се опитва да прави нещата както трябва десет ги развалят.Другият вариант е боклуджийските камиони да събират боклука в един, което е същото....
            Аз искам да Ви попитам за контейнерите за дрехи.Дали имате при Вас,в какво състояние са и дали ги ползвате????
            Ето за такива даже не съм чувала. Обикновено дрехи и обувки се оставят до контейнера. След макс. 5 мин вече няма нищо.
            Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812
              Ето за такива даже не съм чувала. Обикновено дрехи и обувки се оставят до контейнера. След макс. 5 мин вече няма нищо.
              Идеята на тези контейнери е да се събират дрехи,обувки и прочие, след което минава камион взимаги и се разпределят по домове за сираци, за деца с един родител и други. Проблема е, че постоянно ги разбиват.....хората от фирмата слагат нови, след коети всичко се повтаря.......
              Повечето хора говорят за справедливост само когато се отнася до тях и забравят за нея, когато се отнася за други....

Коментар

Истината е, че преработката на ПВЦ опаковките, пластмасите и всички наелонови опаковки се плаща още преди стоката да стигне до магазина. Това автоматично рефлектира върху цената на крайния потребител(за електрониката таксата която се плаща на границата при внос е 1.05 лв на килограм). След това едни организации обещават да преработят боклука разделно, ама нещо не го правят... по-евтино е разделно събрания боклук да се събере с другия и да се забута някъде, където някой ще плати още веднъж за обработката му - сметището за битов отпадък... Това е цялата порочна практика... Никой няма интерес да стане както ни се иска, дори напротив. Като добавим и нехайството(стимулирано или не) на тези, които трябва да контролират, ситуацията става много лесно обяснима.
                LZ1DWW

Коментар

Според мен най-лесното и ефктивно решение за пластмасовите бутилки е да се заплащат при покупката на стоката и съответно да ти връщат парите, когато ги върнеш в магазина или на определените за това места. Бях в Германия, когато въведоха такава мярка- важеше и за кутийките от кола, че дори и за чашките от кафе-автоматите. От начало не го приехме с особено възхищение, но при 25 цента за бутилка бързо започваш да си правиш сметка. Ако все пак изхвърлиш бутилка в коша, винаги се намираше кой да я прибере. На пияниците по гарите това им стана основното занимание след поркането

Коментар

Извинявам се,че вдигам малко стара тема.
                    Тъкмо и аз си мислех за последното мнение,четейки темата.
                    В Германия това наистиан е добре решено и с амбалажа- 25 цента на РЕТ бутилка,кен-че независимо от големината
                    и 8 цента за стъклена бутилка.
                    Ако искаш ги хвърляй.
                    Наистина съм виждал със собствените си очи на една ЖП гара вечерта- служител на гарата броеше бутилките,предоставени му от някакув бездомник, после съм засичал въпросия субект да обикаля влаковете и да преглежда кошчетата във вагоните.
                    Дали чернокраките и в България няма да се зарадват да намерират бутилки по 50 ст на улицата и да ги предават в магазините или на определени пунктове? И дали няма да светнат улиците?
                    Относно найлоновите пликчета- в Германия за по 10 цента и от био-разградими материали,но хората пак си носят 1 пликче или платнена чанта като пазаруват.

Коментар

Колега Vick това което казваш, че се прави сега в Германия е се едно и също да преоткриваш топлата вода. Какво имам на предвид. В България това се правеше още през Татово време. Връщахме стъклен амбалаж, хартия и др. неща къде в магазините къде в пунктовете определени за тези неща. Ако не носехме амбалаж за обмяна/бутилки за бира, вино, бурканчета за кисело мляко или за консерви и още др./ се налагаше да ги заплащаме при закупуване на стоката, но и магазините бяха задължени да ги изкупят обратно. Тогава това беше държавна политика свързана с икономия на средства, енергия и уползотворяване на вече готов продукт. Преди известно време някой се сети, че не било хигиенично да се използва амбалаж за втора употреба и премихме на еднократни.Сега при нас на никой не му пука за амбалажа и ето ти резултата поля и гори обкичени с найлонови "байраци". За да се изкупуват тези продукти е равносилно да се изгради цяла мрежа или просто казано -индустрия. До тогава кой как може да се "спасява".

Коментар

Да, и аз съм чувал,че някога се били изкупували амбалажи в България... това ми го казаха днес,защото вчера паднах от Марс и още не съм се ориентирал в обстановката.
                        Просто решение за въпроса с найлоновите пликчета-
                        1. Прават се от биоразградим материал (Глобул са я преотркили вече тая топла вода. Поне така пише на техните пликчета)
                        2. Премахват се най-обикновените найлонови пликчета и остават в употреба само тези,дето струват по 20,25-30-50 стотинки броя. Хвърляй ги ако искаш
                        А със освободените производствени ресурси от тия обикновени пликчета може да се рециклира пластмасов амбалаж.
                        Какво лошо има на изграждането на цяла нова мрежа - инудстрия? Това не са ли нови работни места,данъци за държавата и чистота за природата?
                        П.С. Stefan55-нищо лично,просто това е моята гледна точка.

Коментар

Не виждам нещо от което да се обиждам в писаното от теб колега. Ние не сме тук във форума за да се караме. Всеки излага своето мнение както сметне за добре. Според мен това е една дискусия в която се обсъждат наболели проблеми и излишните емоции не би трябвало да вземат връх в нея.
                          Това за Марс беше излишно. Мисалта ми беше, че имахме изградена мрежа за събиране на какъв ли не амбалаж и стимули за това и с лека ръка унищожихме свичко, а сега трябва да почваме отначало.
                          Напълно съм съгласен, че трябва да се реши радикално въпроса с събирането, сортирането, преработката и пълното уползотворяване на всякакав вид отпадък както от бита така и от всеки един отрасъл на промишленоста. Вярно там ще има заета ръботна ръка хем полза за държавата хем препитание за работещите. Само, че като гледам с какъв мерак се "изграждат" заводи за преработка на отпадъци и депа за съхранението им не мога да си представя решението на въпроса. Да не говорим за веригата събиране-сортиране. Там е пълна мъгла и пушек.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X