Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко боклук изхвърляте?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Колко боклук изхвърляте?

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
    Съгласен . Тъпчат ми пощенската кутия с боклук, никому ненужните реклами ни давят всеки ден, въпреки че имам лепенка НЕ МИ ПУСКАЙТЕ РЕКЛАМИ В ПОЩАТА - PAS DE PUB ICI. Като че ли немога да си купя нещото и без тях .
    Иначе тук навсякъде има контейнери за разделно събиране на хартия, стъкло, пластмаси.
    Ами то ефекта е като да напишеш някъде в мейла си "не ми пращайте спам" това е предназначението на рекламата искаш не искаш те те заливат. За мене лично е най добре въобще да се забрани печатането и безразборното разпространение на хартиени рекламни матеряли които и 10% не четат . Има интернет и като търся нещо поне от 10 години насам първо го търся там . Колко дървета ще спасим ако това безсмислено нещо спре ?
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
      Ами то ефекта е като да напишеш някъде в мейла си "не ми пращайте спам" това е предназначението на рекламата искаш не искаш те те заливат...
      У наше село отпадъчна хартия се събира на 3 месеца веднъж, може и по-често, но тогава си плащаш сам. От как залепих лепенка, че неща реклами и безплатни вестници, за 2 години не са ми се събрали и 2 кила хартиени отпадъци.

От другите отпадъци безплатно са само метал (от консерви и бира), стъкло, РЕТ и масло от колата и фритюрника. Всичко друго се плаща, та си правя сметка колко боклук да произвеждам

Коментар

Ами то ефекта е като да напишеш някъде в мейла си "не ми пращайте спам" това е предназначението на рекламата искаш не искаш те те заливат. За мене лично е най добре въобще да се забрани печатането и безразборното разпространение на хартиени рекламни матеряли които и 10% не четат . Има интернет и като търся нещо поне от 10 години насам първо го търся там . Колко дървета ще спасим ако това безсмислено нещо спре ?
        Съгласен. Наистина немога да разбера, след като има интернет, реклами по ТВ и билбордове, тези серсеми с печатните брошури на какво разчитат ?
        Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
        Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
          Тогава оставяхте ли си празните бутилки от мляко пред къщата, за да ги напълни млекаря, или е било след това ...
          Е това е било преди мене не съм чак толкова стар . Имам едни смътни спомени когато на края на улицата имаше бакалия и плод-зеленчук прясното млякото беше в едни зелени еднолитрови шишета с капачка от алуминиево фолио а киселото в бурканчета пак с такава капачка и се сменяше празно за пълно и така беше някъде до към 1983 година. Излиза на практика че тогава много повече сме се грижили за екологията.

Коментар

Незнам кой по колко и какво изхвърля, ама не разбирам толкова ли е нерентабилно преработката на разните му хартиени, ПВЦ-та и т.н.

Всеки път като ми се наложи по време на път да пусна една водичка и се сблъсквам с огромно количества боклуци , а и как се дразня на някои дето си хвърлят боклуците от колите , какво им пречи като спът някъде в населено място да ги изхвълят където трябва.

Май трябва да боднат и един акциз за вноса на полиетиленови продукти (на кг. примерно) и със събраното да се направи нещо по въпроса с подобни отпадъци. Хартията как и да е, разгражда се доста по бързо, ама като видя и някъде по горите подобни ПВЦ пейзажи и ми се повръща .
            Сетих се и за разните стъкларий, и там положението все тая. Може би като чистота на материала винаги ми е изглеждал по-добре от ПВЦ-то(то си е де), ама разхвърляно безразборно не е по различно.

А иначе ние не изхвърляме като цяло кой зане какво, неща дето не горят, другото отива в парното за топла вода .
            Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
            И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
            вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Стъкления амбалаж освен че се ползва многократно (на практика е вечен ако не го счупиш) и може да се рециклира постоянно стъклото можеш да го топиш хиляди пъти и пак да правиш стъклени изделия със същото качество. Да не говорим че стъклото е неутрално и не влияе на вкусовите качества на продукта съхраняван в него .

Коментар

Стъкления амбалаж освен че се ползва многократно (на практика е вечен ако не го счупиш) и може да се рециклира постоянно стъклото можеш да го топиш хиляди пъти и пак да правиш стъклени изделия със същото качество. Да не говорим че стъклото е неутрално и не влияе на вкусовите качества на продукта съхраняван в него .
                Ами хубаво да се рециклира и използва многократно, ама доста продукти идват в стъклени опаковки за еднократна употреба . A относно събирането му като вторична суровина почти никакъв интерес, изкупните цени 5-7 стотинки и е разбираемо донякъде. И все пак производителя на тези продукти бутилирани в стъкло за еднократна употреба не ми се вижда най-най, особено ако е в големи мащаби. Вярно, че и дистрибуторската мрежа ще трябва да има грижата продукта не само да достигне клиента, но и да върне амбалажа за преопаковане, което са пак едни ресурси.
                Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Преработката на боклука не е правилното решение. То е крайната мярка, след като боклука преди това се сведе до минимум.

Причината: хаби се енергия за производство, хаби се енергия за преработка. Производството на използваната енергията сама по себе си цапа. Да не говорим, че целият този процес е безсмислен - преработваш боклук, за да създадеш боклук... Не случайно по цял свят се говори за "боклукчийската мафия" и там са се насочили картелите от бандити.

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                    Ами хубаво да се рециклира и използва многократно, ама доста продукти идват в стъклени опаковки за еднократна употреба . A относно събирането му като вторична суровина почти никакъв интерес, изкупните цени 5-7 стотинки и е разбираемо донякъде. И все пак производителя на тези продукти бутилирани в стъкло за еднократна употреба не ми се вижда най-най, особено ако е в големи мащаби. Вярно, че и дистрибуторската мрежа ще трябва да има грижата продукта не само да достигне клиента, но и да върне амбалажа за преопаковане, което са пак едни ресурси.
                    Ами то навремето така беше всичко вървеше празно за пълно млякото ; олиото ; бирата ; безалкохолните и шишетата от ракия се искупуваха обратно в магазина но явно в един момент пластмасовите опаковки станаха по ефтини от разходите по връщането на стъклените за повторна употреба.

Коментар

При връщането на стъклените бутилки има един проблем за производителя:

1. Транспортните разходи са по-високи - това естествено е вярно при лошо организиран транспорт. Ако колата се движи по оптимален маршрут, то тези допълнителни разходи могат да се сведат до минимум;

2. Разходи по миенето - използва се сода каустик, която е опасна за човека и е нужен сериозен контрол и съответно разходи по него.

Затова производителите масово предпочитат "да не се занимават" и да продават пластмасови бутилки. За обществото като цяло обаче като, че ли стъклените са по-доброто решение. Наистина разходите за миенето на бутилките ги има (транспорта не се пести, защото боклукчийските коли извозващи пластмасов боклук също харчат), но за сметка на това и боклука го няма.

Пред обикновения човек отново стои въпроса - чисто и скъпо или евтино и мръсно... Аз знам какво избира българина - той си купува пластмасовите бутилки от 2 литра. По-евтини са му и той им се радва. А това, че тази евтиния му вдига цената на такса смет доста много... това е сложна логическа релация за обикновения човек.

Затова смятам, че ако въобще някога се върне старата система за "пълно-празно" шише - това трябва да се направи с централизирано решение на държавата. Или ще се дадат данъчни облекчения, или ще се наложи забрана за пластмасовите шишета, или някоя друга мярка, която да ги обезсмисли...

Но ние да вземем да се справим с по-лесния проблем сега - пликчетата. Напълно безумни са - какъв ни е проблема да си носим торбичка на пазара? Било неудобно... А удобно ли е да е мръсно и да хвърчат пликчета навсякъде и да кичат дърветата?

Коментар

Ами аз покрай "Фантастико" поне за сега реших проблема с пликовете . Те от време на време имат една промоция като сметката ти е над определена сума ти дават хубава пазарска чанта с тяхното лого и понеже обикновенно пазрувам основните неща един път в седмицата в повечето случаи съм над сумата и вече имам шест такива чанти с които си пазарувам .

Коментар

Умните хора знаят, че отпадъците са пари. И наистина правят пари от това...
                          Само ние сме толкова богати или толкова глупави, че се отказваме от тези възможности за печалба и превръщаме в сметище цяла държава...

Коментар

Първоначално публикуван от cveta68 Преглед на мнение
                            Умните хора знаят, че отпадъците са пари. И наистина правят пари от това...
                            Само ние сме толкова богати или толкова глупави, че се отказваме от тези възможности за печалба и превръщаме в сметище цяла държава...
                            Точно за това в момента тече една тиха борба кой през следващите десетилетия ще се занимава поне със софийския боклук. Предишния концесионер за отрицателно време се сдоби с автопарк от най скъпите и луксозни автомобили произвеждани по света от класа на Бугати Вейрон .

Коментар

Предишния концесионер за отрицателно време се сдоби с автопарк от най скъпите и луксозни автомобили произвеждани по света от класа на Бугати Вейрон .
                              Мислиш ли че си ги е купил с печалбата от сметосъбиране?
                              Аз имам едни съмнения в тази посока ...

Що се отнася до стъклените отпадъци.
                              Замяната пълно за празно не е рентабилно да се реализира навсякъде, но дори и да стане - тове е малък % от всичкия съклен амбалаж в боклука. Трошките принципно могат да се преработват, но всъщност в БГ не могат - 1) вече имаме само два основни стъкларски завода, които да ги поемат (София и Пловдив). 2) и в двата завода няма сортировъчни машини за сортиране на трошките по цвят и работата се прави с роми, което не е рентабилно.

И изобщо - преработката на боклука е лентабилно само при работеща икономика, която има нужда от суровини.
                              А нашата икономика е като група лентяи, чоплещи семки - от нея остават много шлюпки и скупчени празни пейки...

Коментар

От: Колко боклук изхвърляте?

В къщи отпадък остава малко.Хранителния отива за куче,котка и др.животни.Това което може да гори отива в котела на парното да прави топла вода.Остава това което се смете от къщи и двора,но това не е продукт който да замърси околната среда.
                                Преди години всичко беше стъкло и хартия.Едното се обменяше другото се гореше или продаваш на пунктовете за вторични суровини и да попадне в природата се разлага.И тогава имаше много рамърсен с какво ли не стъклен амбалаж на сметищата които биваше събиран от неразумни хора и предаван на обменните пунктове.Сега съм виждал цели малки горички окичени като коледни елхи с наелонови торбички.Същото е и с пласмасовите бутилки-навсякъде може да се намерят в природата.Това,че беше решено да се събира всичко разделно е добре,но никой не беше май помислил къде ще иде после събраното и то отиде почно където не трябва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X