Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Живачните термометри

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Живачните термометри

По спомен, в гробницата на един от китайските императори имаше езеро от живак .

Коментар

Интересно, че така някой злонамерен роднин може да ми подхвърли в къщи живак

Коментар

Първоначално публикуван от borko73 Преглед на мнение
        Интересно, че така някой злонамерен роднин може да ми подхвърли в къщи живак
        Е не се намира толкова лесно живак... Освен да купи 100 стари живачни термометъра и да ги изпочупи в стаята ти. Така може наистина да ти "види сметката"... ако самия той не си я види сам на себе си преди това

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
          Е не се намира толкова лесно живак... Освен да купи 100 стари живачни термометъра и да ги изпочупи в стаята ти. Така може наистина да ти "види сметката"... ако самия той не си я види сам на себе си преди това
          Гледам, че си задълбал нездравословно във въпроса. Правил ли си справка какво е парното налягане на живака при нормални температури?

В стаята, 1 или 100 живачни термометъра ще направят един и същи ефект.

Стига сте набеждавали живака в хиляди грехове. Отровен е, бавно действа, но толкова.

Коментар

Не, че се съмнявам във вредата на живака върху хората, но винаги ми е било чудно как, когато до скоро зъболекарите по цял ден правеха пломбите за зъби от живачна амалгама, която омесваха на място, все-още от тях има живи и практикуващи.
            ПП. Единствената ми пломба, която не се налага да сменям периодично, е "живачна", още от ученическите ми години.
            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Живакът в пломбите е по-вреден за пациента. Хубавото е, че голяма част от него е заключена в сребърната сплав и никога не излиза оттам.

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                Не, че се съмнявам във вредата на живака върху хората, но винаги ми е било чудно как, когато до скоро зъболекарите по цял ден правеха пломбите за зъби от живачна амалгама, която омесваха на място, все-още от тях има живи и практикуващи.
                ПП. Единствената ми пломба, която не се налага да сменям периодично, е "живачна", още от ученическите ми години.
                Когато човек знае как да работи с него, например не го слага на котлона или печката, то проблеми няма. Живак се използва и в промишлеността в значителни количества.

П.С. Натравяне с живак не означава, че вдишваш и "лупваш" на земята...

@Ясен - признавам си, в такива дълбини не съм стигал. Знам само, че към живака трябва да се отнася човек с респект и да не си прави експерименти.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                  Колеги, по-безотговорни мнения не бях чел през живота си...............

1. Проблеми със зрението - често срещано;
                  2. Чувстване на "иглички" по ръцете и/или краката;
                  3. Проблеми с координацията;
                  4. Проблеми с говор и слух;
                  5. Немощност в мускулите, дори невъзможност за движение;
                  6. Внезапни кожни проблеми;
                  7. Промяна в настроението, ментални проблеми - най-често срещано и особено проблемно, понеже самия човек не го усеща като проблем.
                  ....
                  Вероятно е вярно но едва ли количеството в един термометър е достатъчно за да провокира някой от горепосочените проблеми .
                  Като малък на село с братовчед ми отмъкнахме два термометъра от баба .Строшихме ги ,наиграхме се с живака и го изядохме
                  Вече 37 години не съм стъпвал в болница освен за зъболекар, медицинско или на свиждане . Може би проблемите се проявяват след 100-200 години . До тогава ще си свиркам
                  О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Металният живак е слабо отровен, може даже и да го глътнеш без особен риск. Проблем са някои негови съединения. Живачните пари успяват да влязат в някои от тях и за това са опасни. Стига да им дадеш време да реагират и да се изложиш продължително на тях. Скороста на изпарение при стайна температура е достатъчно малка, че да няма проблеми, ако ще да оставиш количеството от един термометър да си се търкаля по пода в продължение на години (принципно, за да изпадне цялото трябва да смажеш самото резервоарче, обикновено изпада нищожна част от цялото). Нагряването му върху печка наистина е малко прекалено, но ако е само един термометър и се проветрява, пак не е толкова страшно. Принципно поглъщаме много повече живак по други поводи.

Иначе големите количества приемани редовно и някои живачни соли дори в малко количество, са наистина много опасни.

П.П.: Ползата от сярата при третирането на едри капки живак е малко спорна, да тя принципно реагира с него при стайна температура, но повърхностното му напрежение е прекалено голямо и често не й дава тази възможност. По-добре да се ползва разтворена белина или калиев перманганат.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                      Вероятно е вярно но едва ли количеството в един термометър е достатъчно за да провокира някой от горепосочените проблеми .
                      Като малък на село с братовчед ми отмъкнахме два термометъра от баба .Строшихме ги ,наиграхме се с живака и го изядохме
                      Вече 37 години не съм стъпвал в болница освен за зъболекар, медицинско или на свиждане . Може би проблемите се проявяват след 100-200 години . До тогава ще си свиркам
                      Имаше някакво лечение такова, но не помня на какво.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        Имаше някакво лечение такова, но не помня на какво.
                        През средновековието са лекували какво ли не с пиене на живак или дори вани в загрят живак... най-вече сифилис. Отдавна обаче на никой не му хрумват подобни идеи...
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                          През средновековието са лекували какво ли не с пиене на живак или дори вани в загрят живак... най-вече сифилис. Отдавна обаче на никой не му хрумват подобни идеи...
                          О ,на мен ми хрумват невероятни идеи но не мога да си намеря пациенти
                          О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Пък аз веднъж вървях по улицата, и падна висулка. Два тона. Нищо ми няма - бях със шапка.
                            Не ме улучи.
                            На вниманието на всички дебили, които си позволяват да раздават опасни съвети: четете учебниците по токсикология! Това че не знаете нещо, не значи че то не съществува. Това че не знаете НИЩО за някой проблем, не значи че сте го решили.
                            Пък и болестта Минамата не е отменена, от това че не ви се гади на ранните етапи на бременността. Например. Сега вървете, четете, после елате с радостни вопли да разкажете още нещо. А аз ще ви разкажа други интересни неща.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              На вниманието на всички дебили, които си позволяват да раздават опасни съвети: четете учебниците по токсикология! Това че не знаете нещо, не значи че то не съществува. Това че не знаете НИЩО за някой проблем, не значи че сте го решили.
                              Пък и болестта Минамата не е отменена, от това че не ви се гади на ранните етапи на бременността. Например. Сега вървете, четете, после елате с радостни вопли да разкажете още нещо. А аз ще ви разкажа други интересни неща.
                              На вниманието на всички дебили ,които си позволяват да раздават всякакви съвети по всякакви въпроси: четете всякакви учебници ! Това ,че нещо съществува не значи ,че вие го знаете. Болеста Минамата не е отменена защото в Япония все още не отменят градове . Ако пък случайно имате в предвид болеста ОТ Минамата то ние риба от там не ядем ,което пък от своя страна едва ли означава ,че подутият ви корем непременно ще доведе до раждане. Разкажете ни други интересни неща.
                              Последно редактирано от droba; 17-05-10, 21:17.

Коментар

В интерес на истината се казва именно болест Минамата...

В случая май системното тровене на водата в продължение на 36 години е трудно сравнимо със счупването на един термометър.
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X