Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Живачните термометри

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Живачните термометри

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    Това с кошчетата за батерий е поредната неработеща наредба. Хубаво ще сложат кошчета надписани за изхвърляне на съответния продукт и собственика (управителя) на съответния магазин след края на работното време изсипва съдържанието на кошчето в един тъмен найлонов плик и по пътя за дома си го мята в някой обикновен контейнер за смет. Така и вълкът сит и агнето цяло и пред европа всичко е ОК.
    То цялата идея е да се дават пари за това. Ако никой не ги изкупува, никой няма и да ги изхвърля както трябва, освен малък процент ентусиасти.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Поне аз не знам някъде в България да се преработват стари батерий а имам служебни контакти с две от най голямите фирми искупуващи вторични суровини и им познавам технологичния процес. Ако няма кой да ги преработва цялата работа със събирането им отделно от другия боклук е напълно безсмислена пак някъде трябва да се депонират и да чакат по добри времена .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        ... Ако никой не ги изкупува, никой няма и да ги изхвърля както трябва, освен малък процент ентусиасти.
        Ами, по мои наблюдения, малко по на север и на запад, процентът ентусиасти определено беше доста по-голям, въпреки че никой не им даваше пари за стари батерии и за бутилки, неподлежащи на повторна употреба (от вино, концентрати и т.п.).
        Дали пък това не е причината страната им да е чиста и подредена, за разлика от нашата кочина???
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          Ами, по мои наблюдения, малко по на север и на запад, процентът ентусиасти определено беше доста по-голям, въпреки че никой не им даваше пари за стари батерии и за бутилки, неподлежащи на повторна употреба (от вино, концентрати и т.п.).
          Дали пък това не е причината страната им да е чиста и подредена, за разлика от нашата кочина???
          Говоря за тук. Навън е ясно.

А като знам че 99% е вероятността да ги изхвърлят при останалото, откъде да ми дойде ентусиазма, още повече че масово кошчета няма, а аз рядко ходя до големите вериги. Не съм и търсил кошче, но не ми се е и набило в очите някъде да има, а според мен трябва да се иждат от далече.

Луминесцентните и "енергоспестяващите" лампи си ги изхвърлям в кофата пред блока, пак поради същата причина, и всеки път си мисля, защо по даволите няма къде другаде.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От: До: Живачните термометри

Първоначално публикуван от deian Преглед на мнение
            Или направо през балкона в малките часове на нощта... Вчера в центъра на София не мога да намеря едно кошче за боклук в радиус 300м камо ли за разделен отпадък... Малко встрани от темата: живачните термометри бяха извадени от мрежата, но голям проблем е, че електронните в 90% са страшни неточни /показват по-ниски стойности/... Поздрави!
            Току що жена ми купи заместител на живачния термометър,който е пълен с Галистан.След разгорялия се спор и чичо Гугъл за арбитър накрая прочетохме и инструкциите.Значи вътре не е само Галий,а е сплав(не знам доколко е точен израза) от Галий,Индий и Калай.В повечето аптеки не бяха и чували за подобно нещо,а в една обясниха,че вероятно е безбожно скъп,в крайна сметка го намерихме за 7,80.
            Тома Томов
            Вече с Kia Sportage.

Коментар

От: Живачните термометри

Честито за новата придобивка.Дано е точен в меренето,ако мери като електронните апарати за кръвно налягане/по-вечето дават прединфарктни показатели/ често ще сте ту в точката на замръзване или на кипене.

Коментар

Смисленото почистване на живак в домашни условия се постига, уви не със сяра. Забравете какво пише в учебниците от 7-11 клас!

Правилната процедура би трявбвало да включава следните стъпки:
                1. Механично събиране на разпръснатият живак. Това става с гутатор или амалгамирана медна пластинка или четчица.
                2. Обработка на повърхността контактувала с живака с наситен разтвор на CaCl2 за 10-20 часа.
                3. Обилно измиване с вода.

Живака, във вида в който се намира в домашните термометри, неможе да предизвика описаните по-горе в темата масови натравяния. Има разлика между усвояването от организма на елементарен живак и метал-органични съединения.

Коментар

А ми това трябва да се обясни на хората,а не да се всява паника заради един счупен термометър.Взетите бързи и разумни мерки са достатъчни.

Коментар

За термометрите ясно.
                    Аз имам сигурно половин кило живак в устата си във вид на амалгама. Чета съвети на някои места веднага да сменя тези пломби с полимерни, защото... лошо.
                    Как мислите, дали си струва? Не парите, а изтърпяването на толкова болка и риска за самите зъби, като се има предвид, че не съм първа младост?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                      За термометрите ясно.
                      Аз имам сигурно половин кило живак в устата си във вид на амалгама. Чета съвети на някои места веднага да сменя тези пломби с полимерни, защото... лошо.
                      Как мислите, дали си струва? Не парите, а изтърпяването на толкова болка и риска за самите зъби, като се има предвид, че не съм първа младост?
                      Глупости на таркалета. Не пипай пломба, щом с нея няма проблем. Често се случва да са по-читави от съвременните.

Коментар

От това, което знам за токсикохимията на живака, си мисля, че първата некадърно поставена пломба обрича другите зъби. Живакът, изпаряван от калпава пломба, може да е значително количество. Един от симптомите на живачно отравяне е именно в зъбите. Това е тя, стоматологията. (не претендирам за прецизност на наблюдението)

От друга страна, при махането на пломбата ще се разпраши толкова много амалгама, че по-добре е да си седи, където е. Не пипай пломбите!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          От това, което знам за токсикохимията на живака, си мисля, че първата некадърно поставена пломба обрича другите зъби. Живакът, изпаряван от калпава пломба, може да е значително количество. Един от симптомите на живачно отравяне е именно в зъбите. Това е тя, стоматологията. (не претендирам за прецизност на наблюдението)

От друга страна, при махането на пломбата ще се разпраши толкова много амалгама, че по-добре е да си седи, където е. Не пипай пломбите!
                          Тъй де. То ако тия пломби си седят откак за последно ползваха амалгама, значи са добре сложени.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                            ...Аз имам сигурно половин кило живак в устата си във вид на амалгама...
                            Пломбите с живачна амалгама имат неприятното свойство след 10-15-20 години да се свиват. В крайна сметка се стига до отваряне на нова дупка. Ако оставим на страна "декоративният" проблем, това е едиственната причина да се заменят с фото-полимер, но само ако им е дошло времето. При това като се работи внимателно, не се губи много от зъбът.

Токсичността на разпрашената при пилене живачна амалгама е... ами колкото и на неразпрашената прекарала 20 години в силно агресивната среда на устната кухина

Коментар

Благодаря за съветите. Повече няма да задълбавам, защото съм off topic

И все пак, открих интересен документ по въпроса
                              http://www.google.bg/url?sa=t&source...eS0yNzhMUr55fg
                              Последно редактирано от Паджеровод; 02-06-10, 21:50.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X