Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Уран, добив, залежи и перспективи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Уран, добив, залежи и перспективи

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
    За урана не си прав!
    За мен истината е в ядрената енергетика. Нови блокове на площадката на съществуващата централа, защото цялата инфраструктура е готова. При последната ми командировка в АЕЦ Козлодуй ми казаха, че преди години СА ВИЖДАЛИ готов проект за 7-ми и 8-ми блок.
    Но очевидно на някои кръгове не им е изгодно да построят евтини блокове...."нема лапаница".
    Ако имаме уран и възможност да си обработваме горивото, ако има къде да съхраняваме отпадните продукти (като си спомня какви протести бяха с боклука ни, а като се спомене радиоктивен продукт...), ако се използва най-новата технология за такъв тип централи, то може би ДА бих подкрепил нови блокове в Козлодуй. Но нещо много "ако"та станаха. Ясно е че не може изведъж да зачеркнем конвенционалните източници и като се събудим на другия ден да сме с нови. Ще продължим да ги използваме още дълго така както продължаваме да използваме камъните въпреки, че каменната ера отдавна е отминала, но вървейки напред във времето вече използваме и компютри. Точно това трабва да правим - да вървим напред
    Дай алтернатива, когато се наложи ограничаване на TEЦ-овете. Вода нямаме достатъчно. Вятър - също. Слънце - пак не много. Значи внасяме. От кого, и на каква цена? А и всеки изходящ от страната ни паричен поток от такава величина, трябва да се компенсира с входящ такъв.
    Нали вече сменихме Съветския с Европейския съюз Съгласно директива на последния през 2020 г 20% от енергията в ЕС трябва да е от ВЕИ и да постигнем 20% по-добра енергийна ефективност. За България е определен 16% дял от потреблението да е от ВЕИ. В момента сме към 9 и нещо. Дали ВЕИ енергията ще си я произвеждаме или ще я купуваме от други държави зависи от нас самите. Факт е че ще трябва да консумираме такава и ако тя не е наша парите ни пак ще изтичат за внос.
    Околните балкански държави как се оправят без АЕЦи и без да са енергиини тигри „проскубани“па тока им по евтин и ядене и все
    Как е в съседните държави не мога да коментирам - не съм запознат. Но съм чувал коментари, че за тях изнасяме на по-ниска цена от колкото тази на която ние потребяваме. Но надали ще се намери достоверен източник по въпроса.

До: За ВЕЦ и още ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ и всички почитатели

Ние се връщаме в средновековиетопост комунизъмЗдравейте
    К мирной жизни не пригоден.
    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
      Ние се връщаме в средновековиетопост комунизъмЗдравейте
      Да и ще правим ток от нещо което нямаме... демек...
      Вода нямаме но централи имаме.. хляб също нямаме но караме бентлита и даваме консултации
      ... Страната на неограничените възможности
      Ситуация много позната от едни отминали времена

Коментар

Първоначално публикуван от vaklyo Преглед на мнение
        Нали вече сменихме Съветския с Европейския съюз
        Да, сменихме го. Да затворим ли и Козлодуй съвсем тогава? Щото руски?

Не коментирам технологията. Не съ компетентен достатъчно, за да го правя. Коментирам дали ни трябва централа, или не. Според мен ни трябва, стига да можем да си го позволим. А ядрената енергетика е без алтернатива в близко бъдеще.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Нямаме петрол, нямаме газ, нямаме уран, въглищата май също са на изчерпване а дори да не са ще се ограничи използването им. Ами тогава на къде? Как да сме енергийно независими?
          Не само заради екологията, а и заради това ни е необходим нов източник. При ВЕИ този проблем не съществува - вятъра си вее, водата си тече, слънцето си грее. Но тук корпоративния интерес пак излиза на преден план, пренебрегвайки обществения и за това виждаме такива проекти като на първите снимки.[/QUOTE]
          Колега за урана не си прав така поне мисля.Преди време бях чел че първата атомна бомба на братушките е правена с наш уран

Коментар

И като нямаме Уран, какво? Има кой да ни го продаде, че и след това да изкупи обратно отработеното гориво. Въпрос на политически взаимоотношения. По-чиста и евтина от ядрената енергия едва ли ще има в близко бъдеще.
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от stangista007 Преглед на мнение
              Нямаме петрол, нямаме газ, нямаме уран, въглищата май също са на изчерпване а дори да не са ще се ограничи използването им.
              Колега не знам откъде знаеш, че нямаме уран, защото аз без да съм специалист по минно дело знам две три затворени уранови мини(затворени не заради изчерпване, а по политически причини). А от уроците по география за полезните изкопаеми си спомнам за няколко уранови находища.
              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

В България се намират не малка част от световните залежи на уран... Съвсем друг е обаче въпросът за неговият добив... Това вече съвсем не е лесна работа, изисква почти едно поколение време само за подготовка на кадри... Стартовата цена е минимум половин милиард евро...
                VPetrov.photography

Коментар

Мнение на Венцислав Петров > Това вече съвсем не е лесна работа, изисква почти едно поколение време само за подготовка на кадри.
                  Така е. Много неща бяха пропиляни, и не вярвам в бъдеще време да се възстановят. За да се случат трябва да имаме политици с мислене не само за мандата, които са спечелили, а с период 10-20 години. След това може да се говори за подготовката на кадри и възстановяването или доизграждането на необходимата материална база.

Коментар

Да, тук сте прав...! От друга страна ми е много любопитно как може да се мисли за идните 15-20години при четири годишен мандат...? Всъщност не ми е любопитно..., знам отговорът...
                    VPetrov.photography

Коментар

Тука има за уранодобива в България.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=98295
                      Ако зависеше от мен, бих го дал на концесия. Все някой лев ще влезе!

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                        Колега не знам откъде знаеш, че нямаме уран, защото аз без да съм специалист по минно дело знам две три затворени уранови мини(затворени не заради изчерпване, а по политически причини). А от уроците по география за полезните изкопаеми си спомнам за няколко уранови находища.
                        Говорейки за урана в България имах предвид възможността за да го използваме като ядрено гориво за АЕЦ, но както вече бе споменато от Венцислав Петров пътя от рудника до влизането на горивото в реактора е дълъг и труден. Изминават го само ядрените сили. Аз също не съм спец по ядрените технологии, но коментарите по темата ме накараха да прочета някои неща. Най интересното на което попаднах е това:
                        http://uranium.tosmi.org/
                        Разгледайте снимките и ще видите, че са по-ужасни и от тези за ВЕЦовете. Чудя се не е ли удачно тези терени да се използват за сметища!?

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          В България се намират не малка част от световните залежи на уран... Съвсем друг е обаче въпросът за неговият добив... Това вече съвсем не е лесна работа, изисква почти едно поколение време само за подготовка на кадри... Стартовата цена е минимум половин милиард евро...
                          Намират се или са се намирали?Баща ми се пенсионира в Редки Метали .Бачкаше в Бухово и на мините в Кътина.Та богатата руда отдавна е изкопана и към края си бачкаха май по навик.Верно беше държава в държавата.А колко са лъгали че работят към края.А този метод за добив където се твърди че е безвреден не съм съвсем съгласен.Докарват сярна киселина и наливат в сондажите тя поема урана и после я изпомпват и някакси го вадят от нея.Не може да не замърсява подземните води този начин.После пиеш от изворчета в планината и си мислиш колко е чиста водата а незнаеш колко са замърсени самите недра на балкана.

И за самата ликвидация .Не беше ликвидация а разграбване пладнешкоимам лични наблюдения само от Бухово Сеславци и Кътина посред бял ден си се товареше кой какво докопа.Там всичко се води влезло под земята и крайКви цигани кой ше ги пусне тамсамо свои хора имаха право да товарят.Началниците какво са взели не знам но щом обикновени работници влачеха с камиони много труд се хвърли да се бастиса предприятието.А колко медни проводници имаше в галериите може ли някой да каже тръби ламарина неръждавейка ужас.
                          Как ше го възстановят това ?Никога държавата беше наляла милиарди в тези мини и всичко се разграби и край
                          К мирной жизни не пригоден.
                          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Уран, добив, залежи и перспективи

Първоначално публикуван от rulin Преглед на мнение
                            Когато един народ, даде на лаиците да дава мнение и взема решения по такива въпроси могат да се случат и по-ужасни неща. Пропуснатото ще го наваксват следващите поколения. Няма да сме ние! Сега е важно да духаме перката!
                            Така е . Ама още по-лошо е ако народа вземе решаването на подобни въпроси в собствените си ръце . Нещата са сложни. Лаици има и сред политиците и сред пишещите тук . Разликата е че първите са заинтересовани да изкярат нещо покрай мандата си , а вторите макар и да не са навътре в материята , поне са загрижени за бъдещето .И противниците и привържениците на т. нар. "зелена енергия". Дори не лично .
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                              В България се намират не малка част от световните залежи на уран... ...
                              90% в океана, 5% в Африка, 1.2% в Канада, 1.2% в Австралия, 0.6% Германия и Чехия и 1.99% в Азия. Хм, дали си струва да залеем България със сярна киселина за останалите 0.01%?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X