Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Уран, добив, залежи и перспективи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Уран, добив, залежи и перспективи

Това имам в предвид че има вече изградена системата от подстанций и далекопроводи които да пренесат произведената ел. енергия до потенциалните потребители. Както има и други съоръжения които могат да се ползват . Идеята ми е че все някога ще трябва да се търси решение със старите "малки" блокове едва ли е възможно пък и икономически обосновано те да се оставят да стърчат за вечни времена. За сега само се прехвърля горещия картоф със събарянето им на следващото поколение. А къкво ще правиме като истече и проектния ресурс на двата хилядника ? За сега нещата са добре централата носи много пари охранява се като обект от първостепенна важност за държавата а като спре да носи пари и почне само да консумира ?
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
      Това имам в предвид че има вече изградена системата от подстанций и далекопроводи които да пренесат произведената ел. енергия до потенциалните потребители. Както има и други съоръжения които могат да се ползват . Идеята ми е че все някога ще трябва да се търси решение със старите "малки" блокове едва ли е възможно пък и икономически обосновано те да се оставят да стърчат за вечни времена. За сега само се прехвърля горещия картоф със събарянето им на следващото поколение. А къкво ще правиме като истече и проектния ресурс на двата хилядника ? За сега нещата са добре централата носи много пари охранява се като обект от първостепенна важност за държавата а като спре да носи пари и почне само да консумира ?
      Аз пък имах предвид , че изградената инфраструктура е с капацитет , покриващ нуждите на сегашните мощности . Изграждането на нови два блока няма как да стане върху старите , а за нова площадка за тях , плюс допълнително изграждане на инфраструктура и подържащи съоръжения , просто няма място .
      Съвсем друг е въпроса какво става с блоковете , които са изживели ресурса си . За там да мислят умните глави. Но до известна степен нещата са ясни от сега: Блоковете са с проект за работа 30 години . След това ще се консервират . А в цената на добитата електроенергия от тях би трябвало да са отнесени разходите по проектиране и строителство , разходите по време на експлоатация , разходите за консервиране , плюс печалба. Така както се прави финансов разчет за всяко съоръжение , или машина .

ПС. ... и отново алабализми за Белене :

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2889691
      Последно редактирано от Vlado_Ts; 06-04-10, 14:55.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Добре де, нали по едно време функционираха всичките шест реактора /над десет години/? Значи капацитета на тази инфраструктура е за два реактора по хиляда мегавата и четири по четиристотин и четиридесет. Капацитета освободен от т. нар. малки реактори се явява свободен в момента.

П. П. Нямам претенции да съм специалист, любопитно ми е, пък и така излиза аритметиката.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          Добре де, нали по едно време функционираха всичките шест реактора /над десет години/? Значи капацитета на тази инфраструктура е за два реактора по хиляда мегавата и четири по четиристотин и четиридесет. Капацитета освободен от т. нар. малки реактори се явява свободен в момента.

П. П. Нямам претенции да съм специалист, любопитно ми е, пък и така излиза аритметиката.
          Технологичните съоръжения за които споменах за "малките " блокове се различават с тези на хилядниците. Басейни , ДГС-та , спецкорпус и т.н. бяха изградени специално за 5-ти и 6-ти блок . Така че ако се изграждат хилядници , част от инфраструктурата на блоковете 1-4 просто няма да върши работа . Да не говорим , че ако се строят днес , технологиите доста ще се различават от онези през 80-те. Едва ли ще има съвместимост . Отделно , че чисто физически площадката е запълнена.
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X