Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къмпирането около язовир Голям Беглик - как и къде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
    Аз недогледах и направих грешно гласуване.
    Според мен къмпингуването трябва да си е в отделни зони. Останалата част от язовира да не е спалня, тоалетна или барбекю.
    Освен това не ми е ясно, ако е свободно къмпирането по целия язовир, как ще става стриктен контрол на такава голяма площ.
    Напишете кой отговор е правилен спред Вас и мнението Ви ще бъде коригирано. Правилно ли разбирам, че е 4?
    А при добра организация и достатъчно хора контрола на язовира не е проблем, само въпрос на финансиране.

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
    Че защо под аренда? Какъв е проблемът да се стопанисва от горското? Тъкмо ако горското не си върши работата могат лесно да му сменат шефа, докато арендатора ще има да раздава левчета на подходящи властимеещи и да си прави каквото си иска.
    За мен лично е по-важен резултата, а не кой управлява и контролира територията. Това не е залегнало в анкетата, но също е важна тема.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

До: Къмпирането около язовир Голям Беглик - как и къде?

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
      Напишете кой отговор е правилен спред Вас и мнението Ви ще бъде коригирано. Правилно ли разбирам, че е 4?
      А при добра организация и достатъчно хора контрола на язовира не е проблем, само въпрос на финансиране.
      Да, номер 4. Благодаря!
      Да, с достатъчно финанси всичко може да се направи. Лично на мен не ми се вярва, че ще има кой да ги даде тези финанси.

Коментар

За мен лично е по-важен резултата, а не кой управлява и контролира територията. Това не е залегнало в анкетата, но също е важна тема.
        Ооо, да. Разбира се, че е важна целта - пък пътища към нея все ще са намерят. Просто колегата преди мен беше коментирал въпроса от тази му гледна точка. Колкото до финасирането - при добро управление подобен къмпинг би се самоиздържал без проблем.
        Последно редактирано от NovemberCharlie; 11-11-09, 13:33.
        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Гласувах за № 4, тъй като според мен е най-близо до разрешителния режим на Закона за водите.
          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
            Гласувах за № 4, тъй като според мен е най-близо до разрешителния режим на Закона за водите.
            Нещо мнго важно, язовира засега се използва само за енргийни нужди. А ако се реши да се изплзва за питейни, което е само въпрос на време с недостига на вода?
            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Нещо мнго важно, язовира засега се използва само за енргийни нужди. А ако се реши да се изплзва за питейни, което е само въпрос на време с недостига на вода?
              Тогава цялата тази тема плюс другата стават ненужни. И писането в тях чесане на езици. Защото ако стане вододайна зона няма да има място нито за къмпингуващи, нито за каквиото и да било фестове и ремонти по каквото и да било. Поне аз тъй мисля.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                Тогава цялата тази тема плюс другата стават ненужни. И писането в тях чесане на езици. Защото ако стане вододайна зона няма да има място нито за къмпингуващи, нито за каквиото и да било фестове и ремонти по каквото и да било. Поне аз тъй мисля.
                Добре е ,че поне на 50км. наоколо, в обозримо бъдеще, не се вижда някаква голяма нужда от вода са пиене. Иначе за поливане се е ползвал, ама май вече не.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                  Гласувах с точка 4. - Да, но само в определени за къмпиране зони със стриктин правила !

Това правило според мен засяга всички български язовири .
                  Бреговата ивица трябва да бъде отдавана под Аренда, или друга форма за стопанисване, на конкретни фирми, които да осигурят хигиенни норми при експлоатацията , както и да отговарят пред държавата за цялостното състояние на района.

Само така , посредством ясни отговорности, ще се реши проблема със замърсяването.

Разбира се за да функционира подобен механизъм, ще трябва да се изчистят доста закони и разпоредби на МС, от мъглявините и мърлявините, вкарани умишлено там.
                  Аз съм за конкретна фирма да стопанисва месността за къмпиране, а държавата само да контролира тази фирма. Държавата по принцип е лош стопанин.
                  Много са важни и конкретните правила: Да се пали ли огън? Да се вдига ли шум? Да се водят ли домашни любимци и т.н. Някой има ли предложения по въпроса.

Коментар

С първата част от мнението на Дулен е стартирана нова важна тема тук- http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...788#post918788

Бих написал и няколко думи и моето мнение в вързка с написани предложения в тази тема:

- Няма нужда да се каквото и да е построява на Беглик и "облекчава" почивка на туристи. Тези хора идват там щото е диво и красиво. На тях ще бъде предостатъчно да се организират места за хвърляне на боклуци и възможност да се почива без тормоз.
                    - Държава не е лош стопанин, проблема е недостиг на закони и спазване на съществуващи закони. Живял съм в Италия, Германия, Австия, .. Където държава има големи имоти, но са стопанисвани супер изрядно, за радост и на държава и на тези който ги ползват.
                    - Даване под аренда на язовири в БГ показа "полза". По този начин се обезрибиха и унищожиха достатъчно язовири, смятам че поука вече има. Бях лично свидетел какво ставаше когато яз. Батак беше даден под аренда... Дано никога повече да не съм свидетел на токово нещо...
                    - На местата където се къмпингува трябва да има такси за почивка, глоби за нарушения на режима, такси за ползване на дървесина, ... от който да се инвестира в елементарни неща: кофи и контейнери за боклуци и оправяне на пътища, за заплати на пазачи или горски. Всичко друго е излишно.
                    - Разрешение за къмпинговане само в определени зони ще доведе до още повече проблеми, щото не виждам кой и по кой начин ще почтено и коректно да направи това нещо. Като пример давам язовир Искър, където повече замърсяват виладжии и собственици на къщи в вододайна зона, от колкото всички рибари и къмпингуващи на останалата част на язовира. И поне почиващи могат и да бъдат контролирани, докато другите са, зад техните двуметрови стени недосегаеми ...
                    - Не виждам как може каскада в която е Коларов да стане вододайна зона., след като се има в предвид колко язовири участва в нея. Може би ще стане след 50 години, но до тогава още има достатъчно време да се кефим на родопските красоти...

Благодаря за внимание
                    Душко
                    Последно редактирано от zzlatev; 12-11-09, 08:00. Причина: стартиране на нова тема

Коментар

Колега Дулен, още със създаването на тази тема са зададени и конкретните параметри на дискусията. Вие тук освен толям Беглик засягате и много широк кръг от проблеми, които са супер важни. Но на тях мястото им не е при отговорите на конкретно зададените въпроси тук и най-добре е да отворим нова тема по въпроса. А тук попитах конкретно и единствено за Голям Беглик. Та аз сега ще отделя мнението Ви и ще стартираме нова тема http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...788#post918788, ако нещо не сте съгласен, просто ми пишете ЛС и веднага ще върнем статуквото.
                      А тук много ще се радвам да чуя и видя и повече конкретни мнения за временните постройки, зарязаните за зимата найлони около тоалетните, достъпа на автомобили и каравани по поляните и директно в гората. Очаквам от Вас като човек с опит на мястото от години да кажете личното си мнение и конкретни предложения, естествено ако искате. За което мерси предварително.
                      Последно редактирано от zzlatev; 12-11-09, 07:59.
                      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Уважаеми Г. Златев,
                        Нямам намерение да се месим в начина на модерирането и работа на модератори. Ако сте така преценили, нямам нищо против написано от мен да бъде разделено и сложено там къде му е място.

А тук много ще се радвам да чуя и видя и повече конкретни мнения за временните постройки, зарязаните за зимата найлони около тоалетните, достъпа на автомобили и каравани по поляните и директно в гората. Очаквам от Вас като човек с опит на мястото от години да кажете личното си мнение и конкретни предложения, естествено ако искате. За което мерси предварително.
                        В западните Родопи прекарвам лятни почивки от 93-94 година. О първото ми идване па до днес винаги е имало проблеми с чистота, но в последни години този проблем става по сериозен. Това се дължи както на все повече и повече туристи, така и на вид изхвърлени или изоставени боклуци ( имам в предвид всекакви опаковки, найлони, пликове, шишета - който не се разграждат). Писах вече че до сега едните почистваха след другите, и положение някак беше поносимо, но имайки в предвид количество на туристи който посещават Голям Беглик ( особено през събота и неделя ), таков начин на почистване става все по труден и по труден. Но да не разтягам ще се опитам да отговорим директно на вашите въпроси.

- Временните постройки ( мостчета, пейки, скамейки, ) за мен не са кой знае какъв проблеем или вредител, щото са изградени от суха дръвесина и обикновено или изгниват заради климат или биват разрушени изгорени от следващите почиващи.
                        - Тоалетни - също смятам че не са голям проблем, щото много от "строители" на тоалетни нарочно след тръгване оставят тоалетни за ползване от другите. Въпреки че е голям процент от тоалетни изграден от найлони или фолиа, не съм убеден че найлони се разнасят по язовира, щото са обикновено добре закрепени и даже и да се скъсат или изпотрошат от мраз, остават около тоалетна и са лесни за събиране.
                        - Достъп на каравани и коли - до сега не беше забранен и безсмислено е да бъде забранен. Въпреки че ползвам само палатка, никога няма да се съгласим да оставим колата на пътя а да опънем палатка на 200-300 метра от нея. Причините са много ясни и не ми се вярва че има мераклии да остават колата извън поглед, при положение че на около се разхождат стотици цигани който събират гъби или боровинки и всякакви навлеци дошли по кой знае какви причини. Колите и каравани се движат по вече утъпкани патеки, и не смятам че са голям проблем.
                        - Генератори и музикални уредби - противник съм и на двете неща, по ясни причини ( шум ).
                        - Стрелба с пистолети, пушки, пиратки - Лют противник съм на това нещо, но не знам как да бъде спряно.
                        - Временни постройки от найлон (навеси, биваци, временни шатри,..) - Изключително голям проблем. За съжаление често биват "построени" и изоставени. След ветрове, сняг и мраз биват разхвърлени по целият язовир и много трудни за почистване.
                        - Палене на огневи - Не смятам за голям проблем, щото в 90% от случаи за тях се ползва дървесина от паднали или сухи дървета, който и така и така вредят на живите дървета. По този начин до някъде се и изчиства гората. Голям процент от почиващите се съобразява с обстановка и не прават рисковани нещата. Огнища са обикновено на безопасните места, обградени с камак. Е сега че има и неотговорни хора - има, но са малцинство.

Все пак, лично смятам че най голям вредител на природа на яз. Г. Беглик са дребни отпадъци, който се хвърлят на всякъде. Тук имам в предвид: пластмасови шишета, кофички, пликове, консерви от всякакъв вид, мокри кърпички, стъкло, буркани, ... Голяма част от тях са много леки и вятър ги много лесно размята и по язовира и по гората. Няма смисъл да обяснявам колко е трудно тяхното събиране и колко вредят на природа.

След като смятам че достатъчно до тук написах за предложения и моите виждания как би нещата могли да бъдат подобрени, мисля че не е нужно да се повтарям. За съжаление доста от предложени неща са трудно осъществими, особено ако се има в предвид положение в самата държава. По тази причина смятам че онова което би реално можело да се направи, без да се много много умува е да се по обиколен път на Беглик сложи десетина контейнери за боклук, задължително с капак. Това би по моето мнение решило поне 50% (минимум) от проблеми със замърсяване на Беглик. За това не са нужни кой знае какви средства и лесно би можели да бъдат събрани от такса за къмпингуване на този язовир. Това би за мен било едно прекрасно начало, а след това винаги има място за мислене, нови идеи, забрани, ограничения ...
                        Благодаря за внимание
                        Душко

Коментар

Здравейте,

радвам се, че темата най-накрая се насочи в посока, която цели да се извади на "бял свят" реалната картина около язовир "Голям Беглик" и да се търсят конкретни решения на проблемите, които съществуват там.

Като човек, който е насочил усилия в тази посока бих искал да споделя следните факти:

1. По цялата брегова ивица на язовира, която е около 25 км. сме установили около 30 места, на които се къмпира почти перманентно през летните месеци. Близо половината от тези места са разположени извън границите на трите защитени местности. Останалите попадат главно на територията на ЗМ "Батлъбоаз" и ЗМ "Самодивска поляна". В техните планове за управление са определени местата, където е позволено да се къмпира, но те определено не се спазват.

2. Най-висока концентрация на замърсяване и следи от "неправилно" къмпиране се забелязват в участъците, намиращи се в непосредствена близост до основния път Батак-Доспат т.е. полуострова в рамките на ЗМ "Самодивска поляна" и южния бряг в отсечката до първия дълбок залив, която не попада в рамките на ЗТ. Това е обяснимо с факта, че тези места се посещават най-много поради лесната достъпност и за кратковременен престой - обикновенно уикенд. По същите причини най-отдалечените зони са най-слабо засегнати.

3. Проблемите, които искаме да решим са разнолики и имат доста сложен произход и затова според мен трябва да се поделят на:
                          - отговорности, възможности и задължения на собственика / стопанина на територията. По този въпрос има доста да се работи като се започне от законодателство и се мине през човешки и финансов ресурс, за да се стигне до реализация;
                          - култура и манталитет на посетителите - по този въпрос могат да се изпишат томове, без да се стигне до конкретно разрешение. Май става въпрос за нещо от сорта на "английската морава", която се получава в резултат от обикновенно поливане...в продължение на 400 години. При всички положения този процес трябва да започне в един момент. Имам предвид да се работи за промяна в манталитета на хората, чрез информираност, осигуряване на условия и глоби;
                          - технически - трябва да се помисли за въпроси като капацитет на зоната за къмпиране, количество и разположение на сметосъбирателните съдове, осигуряване на питейна вода (тъй като тя е недостатъчна по южния бряг), количество, разположение и тип на тоалетните, извозване на сметта и т.н.
                          - не на последно място е въпроса за устойчивостта на една такава територия във времето. Тя се изразява в това как след като се изчистят всички споменати проблеми да не се допусне тяхното повторно случване, а напротив

Това според мен е голямата картина, която съдържа множество детайли и добри/лоши примери.

Ние като организация от три години работим в тази насока и смятам, че вече има натрупана доста конкретика и проведени разговори и партньоства със заинтересованите страни (институции, НПО и отделни лица), но както споменах по-рано процеса е доста сложен и е прибързано да се смята, че ще се реши с "магическа пръчка" и в кратки срокове.

Още веднъж адмирирам започването на тази тема и заявявам готовността си за отговорност и работа в тази насока.

Коментар

Първоначално публикуван от Pirateria Преглед на мнение
                            Здравейте,

радвам се, че темата най-накрая се насочи в посока, която цели да се извади на "бял свят" реалната картина около язовир "Голям Беглик" и да се търсят конкретни решения на проблемите, които съществуват там.

Като човек, който е насочил усилия в тази посока бих искал да споделя следните факти:

1. По цялата брегова ивица на язовира, която е около 25 км. сме установили около 30 места, на които се къмпира почти перманентно през летните месеци. Близо половината от тези места са разположени извън границите на трите защитени местности. Останалите попадат главно на територията на ЗМ "Батлъбоаз" и ЗМ "Самодивска поляна". В техните планове за управление са определени местата, където е позволено да се къмпира, но те определено не се спазват.

2. Най-висока концентрация на замърсяване и следи от "неправилно" къмпиране се забелязват в участъците, намиращи се в непосредствена близост до основния път Батак-Доспат т.е. полуострова в рамките на ЗМ "Самодивска поляна" и южния бряг в отсечката до първия дълбок залив, която не попада в рамките на ЗТ. Това е обяснимо с факта, че тези места се посещават най-много поради лесната достъпност и за кратковременен престой - обикновенно уикенд. По същите причини най-отдалечените зони са най-слабо засегнати.

3. Проблемите, които искаме да решим са разнолики и имат доста сложен произход и затова според мен трябва да се поделят на:
                            - отговорности, възможности и задължения на собственика / стопанина на територията. По този въпрос има доста да се работи като се започне от законодателство и се мине през човешки и финансов ресурс, за да се стигне до реализация;
                            - култура и манталитет на посетителите - по този въпрос могат да се изпишат томове, без да се стигне до конкретно разрешение. Май става въпрос за нещо от сорта на "английската морава", която се получава в резултат от обикновенно поливане...в продължение на 400 години. При всички положения този процес трябва да започне в един момент. Имам предвид да се работи за промяна в манталитета на хората, чрез информираност, осигуряване на условия и глоби;
                            - технически - трябва да се помисли за въпроси като капацитет на зоната за къмпиране, количество и разположение на сметосъбирателните съдове, осигуряване на питейна вода (тъй като тя е недостатъчна по южния бряг), количество, разположение и тип на тоалетните, извозване на сметта и т.н.
                            - не на последно място е въпроса за устойчивостта на една такава територия във времето. Тя се изразява в това как след като се изчистят всички споменати проблеми да не се допусне тяхното повторно случване, а напротив

Това според мен е голямата картина, която съдържа множество детайли и добри/лоши примери.

Ние като организация от три години работим в тази насока и смятам, че вече има натрупана доста конкретика и проведени разговори и партньоства със заинтересованите страни (институции, НПО и отделни лица), но както споменах по-рано процеса е доста сложен и е прибързано да се смята, че ще се реши с "магическа пръчка" и в кратки срокове.

Още веднъж адмирирам започването на тази тема и заявявам готовността си за отговорност и работа в тази насока.
                            Всичко това е много хубаво, но тук говорим за правила. Всички трябва да имат равни права на достъп до зоните за къмпиране. Когато аз си сложа палатка или каравана на пет метра от мен може да почива всеки, а когато вие построите сцена на пет километра от нея не може да се спи.

Коментар

Васко ( Pirateria ) напиши нещо конкретно, за да разберем за какво точно става въпрос. Стига с тези глобални проблеми и въпроси. Не може ли по простичко?

Коментар

За мен отговорът е комбинация между последните два: да, но само в определени за къмпиране зони с такса и стриктни правила, както и глоби при замърсяване и неспазване на правилата. Гласувах за отговор 3 защото е важно да има такса и глоби. Още по-важно е парите, събрани от такси и глоби да отиват за почистване, сметоизвозване и облагородяване на района, а не в държавния бюджет както вероятно се случва сега.
                                Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X