Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къмпирането около язовир Голям Беглик - как и къде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Къмпирането около язовир Голям Беглик - как и къде?

Оттук надолу съм преместил хронлогично мненията от темата за Феста, които доведоха до стартирането на тази тема

Първоначално публикуван от Dulen Преглед на мнение
    Евала ! Едно честно и почтено мнение! Моето уважение и още веднаж евала !

Тоше, както виждаш - пулен млък...
    Обективността е една от основните характеристики на този Форум, та в тази връзка току що ми хрумна една идея. Вие разправяте как се грижите за мястото, където къмпингувате и аз вярвам на казаното от Вас. Може би е добра идея като положителен пример да постнете няколко снимки как според Вас е редно да се къмпингува природосъобразно, като ползвате Вашия бивак за пример. Добре свършената работа е заразителна и току виж някой би се вързал да прави като Вас. Пък и по този начин хората като мен, които се водят само от написаното тук и не са били на място, ще могат да сравнят сниманото от бивака на Байкария с това от едно природосъобразно място за лагеруване. Сигурно имате доста снимки от последния сезон, би било интересно да се видят няколко, пък и ако имате и от биваците на съседи и приятели, още по-добре. За което благодаря предварително.
    109
    Да, без ограничения
    7.34%
    8
    Не, без изключения
    3.67%
    4
    Да, но по стриктни правила, с такса и глоби при замърсяване
    45.87%
    50
    Да, но само в определени за къмпиране зони със стриктни правила
    43.12%
    47
    Последно редактирано от zzlatev; 11-11-09, 10:50.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

До: Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Г. Златев,
    Само и единствено от уважение към Вас, ще пусна няколко снимки как почивам на Коларов, въпреки че тема е за нещо друго.
    Ето и две снимки. На първата снимка е как изглежда място където почиваме. На втората е място на което почивахме малко преди тръгване. Надявам се че е ОК, и няма смисъл да слагам повече снимки, щото ми е смешно да доказвам и показвам какъв съм аз и моето семейство и моите приятели. Всички който пожелаха можеха да дойдат да ни видят в планина ( което и направиха няколко членове на този форум ), и нас и нашият лагер и нашите приятели ... Никого не сме изгонили или забранили да лагерува до нас. Всеки "съсед" сме почерпили с нещо което имахме, на никого не сме пречили да спи или почива - с музика, шум или каквото и да е... Малко ми се струва че на место да говорим по тема, постоянно трябва да се оправдавам за нещо. Престъпление ли е че искам да почивам на място къде не е забранено, без да ме някой тормози ? Престъпление ли че искам да няма музика и джангър след 22 вечерта? Редно ли е да мен или майте приятели почиващи на място което не е забранено за почивка, някой гони на този или онези начин? Редно ли е да ми се хора разхождат по лагер след полунощ в неадекватно състояние? ....
    И да не изместваме тема. Насов изключително коректно и точно каза че тук все пак говорим за организирано мероприятие в защитена местност. Човек много точно и аргументирано в двете последни мнения написа нещата. Тук може да изместваме тема колкото искаме, но въпрос остава един и същият, написан в заглавието на тема, а именно: Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?
    Аз лично не съм съгласен, и никога няма да съм съгласен за такива неща, не само на Беглик, а на всички места който не са за тази работа. За фестивали има достатъчно стадиони, градинки, паркове, сцени ... А природа нека остане за тези който е обичат, па каквито и да са.
    Прикачени файлове

Коментар

До: Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

г-н Златев,
      Това е снимката на Мишо, която Георги-тримата публикува на 15 страница, а другата снимка е изглед от същото място по време на феста. Между другото Мишо е хирург и си почива на язовира от напрегнатото ежедневие. В палатката зад него има химическа тоалетна.
      Прикачени файлове

Коментар

Вижте, аз помолих Дулен за снимки като за добър пример от поддържан бивак, не виждам какво друго има да се дискутира. А това че някой е хирург, е просто констатация за професията му, а не за навиците му за бивакуване сред природата. Не виждам смисъл от последния пост, наистина.
        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

г-н Златев
          "Обективността е една от основните характеристики на този Форум, та в тази връзка току що ми хрумна една идея. Вие разправяте как се грижите за мястото, където къмпингувате и аз вярвам на казаното от Вас. Може би е добра идея като положителен пример да постнете няколко снимки как според Вас е редно да се къмпингува природосъобразно, като ползвате Вашия бивак за пример. Добре свършената работа е заразителна и току виж някой би се вързал да прави като Вас. Пък и по този начин хората като мен, които се водят само от написаното тук и не са били на място, ще могат да сравнят сниманото от бивака на Байкария с това от едно природосъобразно място за лагеруване. Сигурно имате доста снимки от последния сезон, би било интересно да се видят няколко, пък и ако имате и от биваците на съседи и приятели, още по-добре. За което благодаря предварително."
          Тук не виждам да се обръщате само към Душко. Правите ли разлика в реда и чистотата при Мишо и при Беглика фест?

Коментар

Първоначално публикуван от Todor6104 Преглед на мнение
            г-н Златев
            "Обективността е една от основните характеристики на този Форум, та в тази връзка току що ми хрумна една идея. Вие разправяте как се грижите за мястото, където къмпингувате и аз вярвам на казаното от Вас. Може би е добра идея като положителен пример да постнете няколко снимки как според Вас е редно да се къмпингува природосъобразно, като ползвате Вашия бивак за пример. Добре свършената работа е заразителна и току виж някой би се вързал да прави като Вас. Пък и по този начин хората като мен, които се водят само от написаното тук и не са били на място, ще могат да сравнят сниманото от бивака на Байкария с това от едно природосъобразно място за лагеруване. Сигурно имате доста снимки от последния сезон, би било интересно да се видят няколко, пък и ако имате и от биваците на съседи и приятели, още по-добре. За което благодаря предварително."
            Тук не виждам да се обръщате само към Душко. Правите ли разлика в реда и чистотата при Мишо и при Беглика фест?
            Колега, заядливия Ви тон наистина оставя неприятно впечатление у мен. Нямам желание да дискутирам какавото и да било с Вас. Обърнал съм се само и единствено към Дулен като към разбран и стриктен човек да постне снимки по негов избор и Ви моля да не се мешата в дискусията помежду ни. Но като за последно ще Ви кажа нещо, аз съм видял около 40 снимки от Беглика фест и 4 от Вашите биваци. Само дето миналат година спах 4 дни на палатка и аз на място далеч от тогавашния Беглика фест и видях какви ли не свинщини. А те бяха оставени и направени само и единствено от къмпингуващи като Вас. Затова и помолих Дулен да покажа как трябва да стават тия неща природосоъобразно. Та ако сте мераклия, постнете 10-15 снимки, покажете къде и как ходите до тоалетна, как палите огън и откъде взимате дърва, как се къпете и къде си изхвърляте боклука. Предполагам и Вие сте стриктен в почистването и подръжката на лагера си като Дулен. Щото нещо като стане дума за Вашите неща, пускате снимки на чужд бивак. Нали няма какво да криете, сега и тук сам повдигате въпроси без да са Ви питали, покажете всичко без да се криете зад лозунги за изместване на тема и прочие. Просто дайте добър пример и на къмпингуващите, и на хората от Беглика фест, ако искате, ако не искате не се месета в чужда дискусия.
            И престанете да се напъвате да спорите с мен, нямам желание и няма да го правя.
            ПП Реално сега се загледах в детайлите на постнатите от Вас снимки и какво виждам там? Равна и чиста поляна на двете, на едната 3 каравани, на другата сцена и насядали хора. На едната камара нарязани кой знае откъде дърва, явно се пали голям огън, на другата горят две по-малки огнища. Явно и на двете снимки огнищата са неофициални и самоделни, и на двете снимки има сериозна човешка намеса в природната среда, и на двете снимки не се вижда нищо подобно на замърсяване, незаконно сметище или тоалетна. Но на тези от бивака на лекаря се виждат нагазилите в тревата автомобили, на снимките на Дулен дори повече. На Беглика фест поне това няма. Та или покажете нещо наистина смислено с ясно видими факти, положителни или отрицателни, или поспрете със заяжданията си.
            Последно редактирано от zzlatev; 10-11-09, 20:31.
            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Г. Златев,
              Въпреки че не ми се иска да на тази тема пак отклоняваме нещата в друга посока, не мога а да не напиша няколко думи в връзка с вашето последно мнение.

Изключително много бъркате с написано към Тодор. Познавам го много години, през който многократно къмпигувахме един до друг. Това е изключително изряден човек, голям любител на природа и прекрасен приятел. Той може да послужи като пример на много хора как се почива в планина, как се пази чистота, как се пази тишина и как се уважават хора къмпингуващи на същото място. Няма човек на кого той не е помогнал в планина, няма човек който се обидил на него. Не веднаж съм му помагал да почисти другите лагери след като хора заминаха, а моята помощ беше само епизодична в сравнение с онова което сам прави, без да го някой кара или моля за това.
              Моля, не споменавайте постоянно дърва, огнища, коли ... Написах че за почивка плащаме ( и сме готови да плащаме и друго ако има) онова което е положено и за палатки и за каравани и за дърва. Всеки път потписваме на горските декларация за палене на огън ( в което пишат задължения и одговорности ) така че смятам че и това е ясно... Тошко е един от редките който всеки път построява тоалетна щом се настани на язовира, който събира и чисти и след другите, удара рамо на всички "съседи"...
              Просто смятам че думите отправени към Тошко не са на място и не към правилният човек. Ех, ако всичките бяхме както той ...

Иначе, вече започна да ми бъде учудващо колко се тази тема отклонява от нейното заглавие ??? Не виждам причина за това.
              Да, съгласен съм че къпингуващи замрсяват и цапат в Родопите, но не е ли също където и да е? Рила, морето, Стара Планина, язовир Искър ... Има ли разлика? Няма! На всякъде има диваци и недодялани хора, който смятат че са дошли да правят кво си искат и да след себе си оставят "следа". Тук никой от почивщи не може да направи нищо, щото няма законово право и законов инструмент. Може или да се скара с някого, или да се сбие, или да премълчи и да събере боклуци след като съсед тръгне. И смешно ми е да се всичките слагат под едно знаме.
              От другата страна, на едно девствено място, без значение защитено или не, идва някой, първо като добродетел през май да го почисти. Голямо възхищение. Даже и аз мислих ето най на край някой свестен и милеещ за природа. Да, ама не. Същите тези хора почистиха през май с огромна помощ на каквили не хора и организации, за да през август най безцеремонно изгонят почиващи хора от една част на Коларов, а на другите да им разгонят фамилия с 24-часов джангър, входни билети, сурия хора който не знаяха какво е планина и какво е 1550 метра височина..... Изкараха няколко дни, изкефика се, осъществиха собствените цели, ... На край организираха момчета и момичета да почистят след тях и станаха супер изрядни. Е какво му е изрядно хора ????? Защо трябва да подкрепим Беглика фест??? Моля дайте ми адекватен отговор !

За мен всички техни акции по почистване бяха само подготовка на терена за организация на въпросното мероприятие.

Учудваща ли е сега, след доста време, тяхната инициатива за почистване на Коларов през рано лято 2009? То за мен беше чиста подготовка на терена за организация на онова което организираха през август.

Учудващо ли е на някого че една част от язовира е почистена след Беглика фест? Па ако след тях останаха боклуци как би имали възможност да организират същото пред 2010, а да не говорим за строеж на бунгала ( или ремонт на съществуващи ) или прокарване на идеи каквито вече имат??? Па всички щяха да им скочат, а сега са едва ли не ангели хранители на Коларов...

Учудващо ли е че след фестивала през събота и неделя пристигаха сумата коли с младежи който харесали Коларов по време на фестивал, въоружени с брадвички от 3 лева купени по пътя от Практикер или Метро, с който рязаха всичко което беше по сили на тези инструменти (чети: зелени борчета с диаметър 10-12 сантиметра), за да запалат огън на който да сгреят някоя друга консерва или изпекат някое друго кебапче и след това да се радват какъв огън дават зелените клонове и колко високо хвърчат искрите. Обаче за разлика от тяхното "бивакуване" на феста, този път нищо не почистиха след себе си и оставиха какво ли не ...

Абе, чудя се има ли смисъл да пиша каквото и да е повече. Тук написах фермани с аргументи и факти, но всичко се премята, подмята... На край няма да се учудя, да ние който до сега къмпигувахме на Коларов, бъдем виновни и за фестивала и за музика по цял ден и за боклуци, и че пречиме на фестивала 2010, и че сме еди какви си, и че сме боклуци който оставят след себе си боклуци и за какво ли не...

А можеше много по просто... С един закон който забранява масови мероприятия , който таксува почиващите и налага глоби за нарушения на почиващите. Естествено, нужно е и да се събрани пари от такси или глоби, насочват към ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДА И ЧИСТОТА на Коларов, иначе каква файда от всичко ...

Коментар

Ей за това ми е приятно да си говоря с Вас, казвате конкретни неща и имате конкретни идеи. Не познавам Тодор, както лично и не познавам Вас, но от написаното от него си правя някои изводи. И нямам желание да се запозная с него, колкото и изряден и приятен човк да е. Просто не го е показал тук, за разлика от някои други. Това е. Също така за пореден път сте прав по отношение на темата, затова ако не възразявате, ще отделя отделна тема за бивакуването около Беглика и нямам предвид Вас, Тодор или Мишо, а по принцип всички бивакуващи. Защото аз поне вече правя разлика помежду им.
                www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Къмпирането около язовир Голям Беглик - как и къде?

Темата произлиза от тук http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...=61130&page=22 и е развитие на дискусията за замърсяването на язовир Голям Беглик. Нека тук да не се връщаме отнова към феста( който обстойно е дискутиран там),а да погледнем от всички страни къмпирането в района. То се практикува от различен тип хора, някои с мисъл за Природата, други с идея само за кебапчета и пиене. Та нека тук бивакуващите да кажат и покажат собственото си мнение като цяло по въпроса за къмпирането в района, своите препоръки и заблежки. Нека и всички останали, които имат мнение по въпроса, да го споделят аргументирано и точно. Анкетата към темата ще покаже какво и как преценяват хората за бивакуването в конкретния район. И тъй като сме големи хора и всеки застава зад казаното от себе си, съм направил анктата с видими имена на гласуващите. И още нещо, много важно, което остава извън нкетта, но искам да чуя и вашето мнение. Колко спорд Вас палатки и хора могат да бъдат на мястото? Трябва ли да се допускат коли и каравани извън очертаните пътища, генератори и строеж на временни кейове, барове и навеси по брега и ливадите?
                  И моля, придържайте се по същество, всички мнения със спам, засягане отново на Феста или други теми, които не са цел на настящата дискусия, ще бъдат трити.
                  И едно важно уточнение, въпросите за къмпирането не засягат територията на трите защитени местности, където по презумпция това е нежелателно. Говорим за местата извън тях.
                  Последно редактирано от zzlatev; 11-11-09, 10:06.
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

До: Къмпирането около язовир Голям Беглик - как и къде?

Ето и моето собствено мнение, нарочно в отделен пост. Да, по принцип къмпингувнето в района е отлична възможност за почивка. А аз подкрепям това къмпирането да е разрешено в районите извън защитените местности. Да се обособят не стриктни, но поне видими зони за къмпиране( сега всеки влиза с колата в гората където намери и гази треви и храсти наред в стремежа да стигне свободно място до брега). Да се регламентира достъпа на автомобли по поляните и безразборното поставяне на каравани( нека се изберат подходящите равни ливади за това и караваните да бъдат там). Тотално да се забрани строежа на временни постройки от найлон и дърво тип барове и беседки. Също и ползването на генератори заради създавания от тях шум и ползването им за захранване на силна музика( това видях и чух не от феста, а от един лагер миналото лято, дънеха хард чалга до 3 часа без да ги е еня за останалите наоколо). Ползваните тоалетни да се зариват след края на сезона и ограждащите ги найлони и платнища да се махат, а не да стоят цяла зима. Да се ограничи създаването на нови огнища и след края на сезона всичко около тях да се почиства, без да се горят боклуци.
                    Да се плаща такса за къмпиране и събиране на сухи дърва, като горските проверяват непрекъснато какво и как се гори в биваците и дали са платени съответните такси. Да се налагат зверски глоби за замърсяване и незаконно издигане на временни постройки, нараняване или сеч на дървета.
                    Със събраните от такси и глоби пари да се поставят на пътя поне на няколко места големи контейнери, които периодично да се извозват до сметището на Батак, да се поставят указателни табели и да се осигурят достатъчно пари за заплатите на хората, заети с почистване и контрол на района. Да се гарнтира охраната на защитените местности съобразно Плана за управлението им.
                    Имам още куп мераци и желания, но това което е дотук е достатъчно засега.
                    Последно редактирано от zzlatev; 11-11-09, 10:57.
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Аз недогледах и направих грешно гласуване.
                      Според мен къмпингуването трябва да си е в отделни зони. Останалата част от язовира да не е спалня, тоалетна или барбекю.
                      Освен това не ми е ясно, ако е свободно къмпирането по целия язовир, как ще става стриктен контрол на такава голяма площ.

Коментар

Съгласен съм, но при така поставените условия може би е най-добре незащитените площи (или част от тях) около язовира да е обособят като къмпинг, със съответните условия - ясно определени места, вода, ток, тоалетни/бани, кофи за боклук, охрана.... И въобще този подход трябва да покрие всички язовири на около.
                        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                          Съгласен съм, но при така поставените условия може би е най-добре незащитените площи (или част от тях) около язовира да е обособят като къмпинг, със съответните условия - ясно определени места, вода, ток, тоалетни/бани, кофи за боклук, охрана.... И въобще този подход трябва да покрие всички язовири на около.
                          Тове е отговор 4 и неговото бъдещо развитие.
                          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Гласувах с точка 4. - Да, но само в определени за къмпиране зони със стриктин правила !

Това правило според мен засяга всички български язовири .
                            Бреговата ивица трябва да бъде отдавана под Аренда, или друга форма за стопанисване, на конкретни фирми, които да осигурят хигиенни норми при експлоатацията , както и да отговарят пред държавата за цялостното състояние на района.

Само така , посредством ясни отговорности, ще се реши проблема със замърсяването.

Разбира се за да функционира подобен механизъм, ще трябва да се изчистят доста закони и разпоредби на МС, от мъглявините и мърлявините, вкарани умишлено там.
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Че защо под аренда? Какъв е проблемът да се стопанисва от горското? Тъкмо ако горското не си върши работата могат лесно да му сменят шефа, докато арендаторът ще има да раздава левчета на подходящи властимеещи и да си прави каквото си иска.
                              Последно редактирано от NovemberCharlie; 11-11-09, 11:03.
                              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X