Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Определяне на териториите защитени според НАТУРА 2000

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Определяне на териториите защитени според НАТУРА 2000

С влизането ни в ЕО влиза в сила и ангажимента за защитени територии според НАТУРА 2000. Очаква се почти 25% от територията на страната да бъде обявена като такава зона. В тези територии има редица забранени дейности както и ограничения. Предполагам че ще бъдат засегнати и 4х4, както и ще бъдат наложени забрани за придвижване на такива средства в тези територии... Ако някой има повече информация да пише.
    VPetrov.photography

Още малко инфо:
    http://www.evropa.bg/bg/del/europe-a...tura-2000.html

http://www.natura2000bg.org/natura/bg/index1.php

Коментар

За сега това от мен

ако някои го интересува нещо по конкретно мога да се опитам да му отговоря.
      Има възможност границите на териториите да станат част от картата на Сабин но това е по-сложен въпрос.

Коментар

Започва се....

Абе да си гледат работата, ще си карам кадето си искам, стига да не е частна собственост. Ако на някой не му харесва - да ме хване ако може

Коментар

Първоначално публикуван от sabin
          Започва се....

Абе да си гледат работата, ще си карам кадето си искам, стига да не е частна собственост. Ако на някой не му харесва - да ме хване ако може
          Браво Събине, от името на ловците те подкрепям ако трябва ще те ескортираме
          LZ1HKW
          Реглаж на преден и заден мост
          My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Няма страшно!
            Мисля че ограниченията ще са за строителство и експлоатация на тези територии.
            Това даже е хубаво защото донякъде ще гарантира запазването на "нецивилизоваността" на местата където най-обичат да ходят любителите на офроуда
            2010 CRF 250 R

Коментар

Хм, чудно ми е какво ще защитават в Източните Розопи - отатък Кърджали към Крумовград , Токачка ... като изключим малкото борови гори в онзи район има предимно магмени скали ... и малко храсти ...

А не може ли да се цаним за "Зелени Патрули" и да пазим горите от секачи, палачи и т.н. ... като ги обикаляме на доброволни начала?
              Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър
                Няма страшно!
                Мисля че ограниченията ще са за строителство и експлоатация на тези територии.
                Това даже е хубаво защото донякъде ще гарантира запазването на "нецивилизоваността" на местата където най-обичат да ходят любителите на офроуда
                Дано да си прав, Но досегашните ми "наблюдения" показват обратното, Някой хора ще си строят, горят, секът... а нас с разходките ще ни гонят и напъждат Дано да греша.

Коментар

Като гледам, сме за ожалване...!!!!
                  В Стара планина дядо ми на времето е имал 17000дка пасбища по билото, около Карлово, сега Централен балкан. А в Родопите, които са най-засегнати, все още имам ниви, гори и ливади в тия области...!
                  И к'во, не мога да ходя на имота си ли ????!!! Или само с вертолет?!
                  Абе, я да си е......т м........та,ЩЩД, ЕФК, и т.н. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Аз, за тоя ЕC, не съм гласувал, който иска, да си им изпълнява директивите усрани!!! Ние на турската империя и е....ме м...та, та на тях ли....!!!!! Подлоги мръсни!!!

Коментар

Първоначално публикуван от tatkobarba
                    Хм, чудно ми е какво ще защитават в Източните Розопи - отатък Кърджали към Крумовград , Токачка ... като изключим малкото борови гори в онзи район има предимно магмени скали ... и малко храсти ...

А не може ли да се цаним за "Зелени Патрули" и да пазим горите от секачи, палачи и т.н. ... като ги обикаляме на доброволни начала?

Общо взето идеята на тази програма е да се запазват точно такива пустеещи територии, които са със запазен естествен вид.
                    2010 CRF 250 R

Коментар

Извинете ме, че се включвам в темата с малко закъснение. Може да е за добро, защото около Натура 2000 в момента се бистрят последни промени...България трябва да състави списък на потенциални Натура 2000-места до декември 2006 г, които след датата на присъединяването ни ще станат част от европейската мрежа. Обект на защита са 140 местообитания и над 600 вида растения и животни със значение за ЕС. Напр. Централен Балкан е орнитологично важно място, с консервационна стойност на ловен сокол, царски орел, ливаден дърдавец (този вид на мен лично не ми е познат). Тук е защитена популацията и на белогърбия кълвач, хвойнов дрозд, световнозастрашения вид полубеловрата мухоловка(тия също не ги знам).
                      Управлението на защитените територии (очаква се в България те да достигнат 30%) ще бъде ангажимент на собственицити е и на ползвателите, от които ще се искат "планове за управление". Предвидено е и финансиране по определени програми на защитени зони. Например в Старозагорска област, вкл. Сакар и област Сливен, към момента има документации за 15 защитени зони. Те ще бъдат обявени - очаква се поне, в началото на 2007 г. Ние сме на трето място по обем на защитени зони след Варна и Бургас.
                      Идеята на общоевропейската мрежа Натура 2000 е да осигури оцеляване на ценни и застрашени видове и местообитания.
                      Никому угода, на никого напук.

Коментар

Дима, няма защо да се извиняваш!

Значи, простотията е че ние офроударите сме може би най природо обичащите хора в българия, заедно с туристите, рибарите, та дори и някой от ловците и др. Подобни ограничения срещу нас са прах в очите на хората, защото не ние, а заводите, индустрията, циганите които крадат дървесина и по голямите крадци на дъвесина опустошават природата. Да не говорим за бракониерите (включително хора от правителството ловувайки в национални и природни паркове) избивайки малкото останали животни.

Коментар

доколкото съм запознат единствено в Националните паркове ще има по-сериони ограничения за оф-роуд. Не е възможно наличието на честна земя в национален парк - изключителна държавна собственост.
                          Ако има обявен парк и вътре има доказано частни земи - държавата дължи обезщетение.
                          По отношение на Плановете за управление - така си е. Най-"пресен" случай - отделянето на Природен парк Рилски манастир, който дедовците си мислеха, че ще могат да си правят каквото си поискат. Предимно сеч имаха предвид. .. и некои други хотели и прочие работи. Моите уважения към тях, но ...
                          Друг е въпроса на кого се разрешава едно и на кого НЕ се разрешава друго - държавицата ни е за таковане. Защо ли все по-често се сещам за оня надпис -
                          "Обичам Страната,
                          мразя Държавата" ....

Коментар

Човекът, който отговаря за Натура 2000 в РИОСВ Стара Загора, не е чувал да се обсъждат специални забрани за каране на ендуро и офроуд. Знае се, че ще е забранен единствено достъпът, в радиус от 300 м, до локализирани гнезда на защитени видове, и то в периодите на тяхното гнездене. Ще има забрани за използване на отрови, пестициди, определено строителство. За всяка зона ще е специфично...Проекто-заповедите за забрани и ограничения ще бъдат оповестени в началото на 2007 г.
                            Никому угода, на никого напук.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X