С влизането ни в ЕО влиза в сила и ангажимента за защитени територии според НАТУРА 2000. Очаква се почти 25% от територията на страната да бъде обявена като такава зона. В тези територии има редица забранени дейности както и ограничения. Предполагам че ще бъдат засегнати и 4х4, както и ще бъдат наложени забрани за придвижване на такива средства в тези територии... Ако някой има повече информация да пише.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Определяне на териториите защитени според НАТУРА 2000
Свий
X
-
Първоначално публикуван от sabinЗапочва се....
Абе да си гледат работата, ще си карам кадето си искам, стига да не е частна собственост. Ако на някой не му харесва - да ме хване ако може
Коментар
-
Няма страшно!
Мисля че ограниченията ще са за строителство и експлоатация на тези територии.
Това даже е хубаво защото донякъде ще гарантира запазването на "нецивилизоваността" на местата където най-обичат да ходят любителите на офроуда2010 CRF 250 R
Коментар
-
Хм, чудно ми е какво ще защитават в Източните Розопи - отатък Кърджали към Крумовград , Токачка ... като изключим малкото борови гори в онзи район има предимно магмени скали ... и малко храсти ...
А не може ли да се цаним за "Зелени Патрули" и да пазим горите от секачи, палачи и т.н. ... като ги обикаляме на доброволни начала?Път без препятствия обикновено не води до никъде.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ДимитърНяма страшно!
Мисля че ограниченията ще са за строителство и експлоатация на тези територии.
Това даже е хубаво защото донякъде ще гарантира запазването на "нецивилизоваността" на местата където най-обичат да ходят любителите на офроудаДано да греша.
Коментар
-
Като гледам, сме за ожалване...!!!!
В Стара планина дядо ми на времето е имал 17000дка пасбища по билото, около Карлово, сега Централен балкан. А в Родопите, които са най-засегнати, все още имам ниви, гори и ливади в тия области...!
И к'во, не мога да ходя на имота си ли ????!!! Или само с вертолет?!
Абе, я да си е......т м........та,ЩЩД, ЕФК, и т.н. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Аз, за тоя ЕC, не съм гласувал, който иска, да си им изпълнява директивите усрани!!! Ние на турската империя и е....ме м...та, та на тях ли....!!!!! Подлоги мръсни!!!
Коментар
-
Първоначално публикуван от tatkobarbaХм, чудно ми е какво ще защитават в Източните Розопи - отатък Кърджали към Крумовград , Токачка ... като изключим малкото борови гори в онзи район има предимно магмени скали ... и малко храсти ...
А не може ли да се цаним за "Зелени Патрули" и да пазим горите от секачи, палачи и т.н. ... като ги обикаляме на доброволни начала?
Общо взето идеята на тази програма е да се запазват точно такива пустеещи територии, които са със запазен естествен вид.2010 CRF 250 R
Коментар
-
Извинете ме, че се включвам в темата с малко закъснение. Може да е за добро, защото около Натура 2000 в момента се бистрят последни промени...България трябва да състави списък на потенциални Натура 2000-места до декември 2006 г, които след датата на присъединяването ни ще станат част от европейската мрежа. Обект на защита са 140 местообитания и над 600 вида растения и животни със значение за ЕС. Напр. Централен Балкан е орнитологично важно място, с консервационна стойност на ловен сокол, царски орел, ливаден дърдавец (този вид на мен лично не ми е познат). Тук е защитена популацията и на белогърбия кълвач, хвойнов дрозд, световнозастрашения вид полубеловрата мухоловка(тия също не ги знам).
Управлението на защитените територии (очаква се в България те да достигнат 30%) ще бъде ангажимент на собственицити е и на ползвателите, от които ще се искат "планове за управление". Предвидено е и финансиране по определени програми на защитени зони. Например в Старозагорска област, вкл. Сакар и област Сливен, към момента има документации за 15 защитени зони. Те ще бъдат обявени - очаква се поне, в началото на 2007 г. Ние сме на трето място по обем на защитени зони след Варна и Бургас.
Идеята на общоевропейската мрежа Натура 2000 е да осигури оцеляване на ценни и застрашени видове и местообитания.Никому угода, на никого напук.
Коментар
-
Дима, няма защо да се извиняваш!
Значи, простотията е че ние офроударите сме може би най природо обичащите хора в българия, заедно с туристите, рибарите, та дори и някой от ловците и др. Подобни ограничения срещу нас са прах в очите на хората, защото не ние, а заводите, индустрията, циганите които крадат дървесина и по голямите крадци на дъвесина опустошават природата. Да не говорим за бракониерите (включително хора от правителството ловувайки в национални и природни паркове) избивайки малкото останали животни.
Коментар
-
доколкото съм запознат единствено в Националните паркове ще има по-сериони ограничения за оф-роуд. Не е възможно наличието на честна земя в национален парк - изключителна държавна собственост.
Ако има обявен парк и вътре има доказано частни земи - държавата дължи обезщетение.
По отношение на Плановете за управление - така си е. Най-"пресен" случай - отделянето на Природен парк Рилски манастир, който дедовците си мислеха, че ще могат да си правят каквото си поискат. Предимно сеч имаха предвид. .. и некои други хотели и прочие работи. Моите уважения към тях, но ...
Друг е въпроса на кого се разрешава едно и на кого НЕ се разрешава друго - държавицата ни е за таковане. Защо ли все по-често се сещам за оня надпис -
"Обичам Страната,
мразя Държавата" ....
Коментар
-
Човекът, който отговаря за Натура 2000 в РИОСВ Стара Загора, не е чувал да се обсъждат специални забрани за каране на ендуро и офроуд. Знае се, че ще е забранен единствено достъпът, в радиус от 300 м, до локализирани гнезда на защитени видове, и то в периодите на тяхното гнездене. Ще има забрани за използване на отрови, пестициди, определено строителство. За всяка зона ще е специфично...Проекто-заповедите за забрани и ограничения ще бъдат оповестени в началото на 2007 г.Никому угода, на никого напук.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар