Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Не обичам боклуци

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от mdim Преглед на мнение
    Абе пичове, тя темата се измести нещо на кои сме цигани и кои българе. И кой къде и колко голямо :shit: се...е. Просто казах, че идеята от клипа в #1 пост ме кефи и нищо не ми пречи да я прилагам. Няма да ми натежи една торба боклук в повече. Знам, че някои и сега го правят, сега и аз се включвам.
    Темата е в това, че и ти, и хиляди като тебе да вървят и да събират, пак няма смогване на десетките и стотици хиляди, които замърсяват. Ако ще и на пълно работно време да го правиш ...

Културата на материала е ниска, а се съчетава и с последствията от консуматорското общество.

Ние не сме неутрални!

Коментар

Българите са глупаци, но проблемът е къде има по-умни/добри/цивилизовани или манталитетни. Само да е спряло изкупуването на бутилки в една чистичка държава, и стой и гледай. Просто е това с амбалажа и суровините. Строителните отпадъци могат да подлежат на поне минимален контрол, за какво има държава в територията!

А един единствен човек е почистил много от крайградските места за ..автостоп. Тук - там накрая на Варна, София, Бургас и по пътя има боклуци на купчини или оставени на показ. Дори един успява да промени нещата.

Коментар

• NIKSD
        NIKSD коментира
        Редактиране на коментар
        Тук никой не ми изкупува нищо- бутилки, хартии, пластмаса... нищо. Е, има някакви пунктове за изкупуване, клпшарите ги ползват да направят някой лев за наркотици, ама бошлаф работа. И пак не сме се уровили в боклуци. И не, не е до манталитет- дадох вече пример с мексиканската граница, “манталитета” ряско се променя само от една черта на пътя...

У нас всичко е погрешно още от самото начало - сметоизвозване и данък смет.

Пример: аз имам данък смет на село край Варна 150 лева на година за 1 нова къща, съседа със старата по малка къща има 5 лева данък смет

У нас живеят 4 души и у тях живеят 4 души, понякога се получава че у нас половината от годината не се живее а те си живеят целогодишно.

Контейнера на улицата често често се препълва особено зимата щото и минават по рядко.

Кой е виновен че сулю може да си хвърли торбичката с буклука в гората?

Наскоро накой е изхвърлил корпус на джет в гората край пътя:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:djet.png
Прегледи:161
Размер:216.9 КБ
ID:6708018

Всичко според мен опира до тоягата и моркова.

Да се направи както е в Белгия примерно: данък смет няма, купуваш си скъпо (с включена такса изхвърляне вътре) торбички за определен тип отпадък и ги оставяш пълни на определено място пред вас.
      А си се опитал да фърлиш нещо някъде а си изял бастуна
      Land Rover Discovery II, V8 4.0
      VW Golf VI variant
      Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

• Венци- малкия
        Венци- малкия коментира
        Редактиране на коментар
        В началото се правех на ербап.. и не ми се занимаваше да разделям всичко. И бутах в общия. Обаче като за 2 седмици купих 2ри пакет торби за 20 евра и некакси.. отвътре ми дойде да почна да сортирам.

• rosen_offroad
        rosen_offroad коментира
        Редактиране на коментар
        Какво правиш с органичните битови отпадъци?

Аз мойте ги компостирам в компостер - малко занимавка ама имаш и тор де

• Венци- малкия
        Венци- малкия коментира
        Редактиране на коментар
        От началото ги хвърлях за компост. Обаче като почнах там да събирам и окосената трева и сега имам 3-4 кубика дето се чудя какво да го правя. Ще размятам в градината.

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
      ...
      А си се опитал да фърлиш нещо някъде а си изял бастуна
      Ето това няма как да се случи тук - няма начин да проследиш кой го е хвърлил, камо ли да го спреш да го прави. И да има някакъв шанс в градовете с камери на всеки ъгъл, по поляните, около реките, в гората - няма начин.

Коментар

• Stbd
        Stbd коментира
        Редактиране на коментар
        При цена на амбалаж по 20-30-50 стотинки 90 процента от боклука ще се изпари

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение

Ето това няма как да се случи тук - няма начин да проследиш кой го е хвърлил, камо ли да го спреш да го прави. И да има някакъв шанс в градовете с камери на всеки ъгъл, по поляните, около реките, в гората - няма начин.
      По принцип наистина няма начин да хванеш всички. Обаче. Ако първо бъде създаден навик да не се хвърля в населени места, това ще спре доста хора да хвърлят и навън. И второ, винаги може при добро желание да се хванат 1, 2, 5, 10 нарушители, които да гризнат яко дръвцето, и това да се разчуе ...
      Ние не сме неутрални!

Коментар

• Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        И аз мисля така.
        Като се знае, че за изхвърлрн боклук насред поляната глобяват-всеки ще си помисли преди да изхвърли.
        Нищо, че от 100 нарушители били глобили 5. Всеки ще си помисли "ами ако и мен ме хванат?" А въпроса с хващането е решим лесно, стига да има желание.

• сто
        сто коментира
        Редактиране на коментар
        Ето това решение, Кольо, ме вълнува - как? Примерно видял съм някой да го прави - на кого да се обадя и как да го хванат, при положение че е на десетина километра извън града, по черно?

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение

... винаги може при добро желание да се хванат 1, 2, 5, 10 нарушители, които да гризнат яко дръвцето, и това да се разчуе ...
      За по-малките населени места, където почти всички са роднини това е много трудно да се случи !

Коментар

Първоначално публикуван от stankos Преглед на мнение

За по-малките населени места, където почти всички са роднини това е много трудно да се случи !
        Факт.

Обаче има и варианти. Примерно - има много боклуци в землището на селото и кметът отнася глоба (персонална), че го е допуснал. Дали след това ще му е през дЕдовия че брат'чет му Гошо си хвърля боклука "у рЯката" или ще размаха и той тоягата???
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от stankos Преглед на мнение

Роднини или роми си написал, че не се чете

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение

Роднини или роми си написал, че не се чете
            Все е тая. И едните, и другите хвърлят къде не трябва.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Абе хората разследват какви ли не засукани престъпления, и намират виновника(ако наистина го искат де), какво остава да намерят на кого е въпросната купчина боклук край селото. За опитен следовател е играчка.

Това само пример де. Лудост е да се ползва следствието за такива неща, но може да се обучат такива екипи. И като дойдат да разследват и нямат роднини в селото-все ще намерят няколко виновни. Глобите, и от време на време някоя друга проверка колкото да държи влага, и да видим дали ще се хвърля по поляните.

Виж, с циганите оправия няма. Тях не може да ги глобиш, не може да ги набиеш(то може де, ама няма как законно), а мангала само с това може да го уплашиш.
              Ама това, ако са само цигани в селото, или само те хвърлят боклуци.
              Ако има и нецигани, и те не изхвърлят, а и искат никой да бне хвърля-могат лесно да се оправят с мангалите. Въпросът обаче е да го искат.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

• artefekt
                artefekt коментира
                Редактиране на коментар
                Лошото Кольо е че с всеки изминал ден, става по-трудно. Ако не се приеме обща политика за ограмотяването им и в някаква степен интеграция....ще дойде момента в който няма да има оправия....

А знаете ли къде има повече боклуци сред природата от България?

Отговора е лесен в Македония.....

Пътувах от Охрид към Преспанското езеро през националния парк Галичица и край пътя имаше камари боклуци в боровата гора.

И пак да качат че нямали нищо общо с нас
              Land Rover Discovery II, V8 4.0
              VW Golf VI variant
              Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

• Чавдар (V93)
                Чавдар (V93) коментира
                Редактиране на коментар
                Само да не се окаже, че са били оставени от български туристи. Че гърците баш от нас изпищяха ...

• artefekt
                artefekt коментира
                Редактиране на коментар
                Незнаеш какво е в Албания...

• rosen_offroad
                rosen_offroad коментира
                Редактиране на коментар
                Бе ходил съм и там и в Косово ама като че ли са по малко от македонските

Евала на който събира и не го е гнус да пипа чужд боклук. При нас за обществени места може да сигнализираш в общината и събират. Ако е изхвърлен цял товар имат някакви разследващи дето се ровичкат в боклука, търсят нещо да идетнифицират лице и от време на време намират.

Неотдавна в района имаше изхвърлена цяло производство на канабис, с растенията и всичко. Пълна оправия няма, но е важно и да се чисти.

Име:eteyyg4xeaeewxh-1-.jpg
Прегледи:131
Размер:59.4 КБ
ID:6708179

Мноооого отдавна имаше едно филмче за японска детска градина където учеха децата да хвърлят боклук в кошче. Подредени на редичка с по един смачкан лист хартия в ръка, и хоп, като баскетбол целят кошчето, навици градят.

Stbd коментира #19.1 При цена на амбалаж по 20-30-50 стотинки 90 процента от боклука ще се изпари
              И кой ще ги дава тези стотинки?

Туристите са си отделен животински вид. Като спряха международното движение заради вируса, едни такива картинки се получиха, това стана гледката след само един ден тълпа, после го чистиха доброволци.

Име:0_bournemouth1.jpg
Прегледи:166
Размер:81.1 КБ
ID:6708180Натиснете снимката за да я уголемите

Име:NINTCHDBPICT000591752841.jpg
Прегледи:161
Размер:132.0 КБ
ID:6708181

Име:PRI_155737947-1.jpg
Прегледи:119
Размер:90.0 КБ
ID:6708182Натиснете снимката за да я уголемите

Име:NINTCHDBPICT000591788136.jpg
Прегледи:174
Размер:111.6 КБ
ID:6708183

Коментар

Скоро гледах репортаж някакъв и за наш'то море, как така го чистиха доброволци, Не помня къде беше, но явно на местните им е гадно да се разхождат по боклуците оставени от нази, ТуристЕте. Евала на пичовете, макар че то на асфалта какво има да му чистиш...
                Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
                Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!

Коментар

Аз няма да чиста чуждите боклуци-след няколко дни е същото.Правил съм го,изчиствам идеално определен участък пред нас,и се започва хвърляне.Нямам нерви за съсипване,а като му направиш забележка:-Ти какъв си,да ми казваш?И си е прав,не знам немските баби как успяват да респектират толковаа през това време полицаите кротко си дремят някъде.Може би хората са заитересовани да има ред,и е измислена процедура как се действа.Вече всеки има телефон,просто е да се приеме за доказателство,и да глобят нагляра.Нямаш пари и никаква собственост?-Ще си ги изработиш...Може да чисти покрай рекички боклуци например.Трябва за всяка къща,град,страна,за цялата планета,да се пресметне какъв процент от например БВП трябва за почистване,и после се търсят начини за намиране на средствата.Данък сгради е смешна сума на много места.Стоят си жилища заключени с години,безхаберие пълно.Поддръжката струва пари,колкото-толкова.За у нас съм много скептичен,че на някой от управляващите му е зор.Ако не знаят как,може да се проучи чужд опит.

Коментар

Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
                    И кой ще ги дава тези стотинки?
                    Стотинките за амбалаж се дават при купуването на фантата и се връщат при занасянето на бутилката обратно до някоя машина за бутилки. Който иска да си хвърли бутилката ще пропусне да вземе малко стотинки, а който събира бутилки ще е щастлив днес да върне 100-200 събрани.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X