Обява

Свий
Няма добавени обяви.

печка на дърва - всемаш и караш или не е така просто

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Този модел на Прити ползвах едно време и смених 3 стъкла заради по-големи дървета. Е, може да съм бил и прекалено голям ентусиаст по отношение на визуалния ефект. При все това, моделът е удачен, защото е с дълбоко огнище. Скарата е под нивото на средната вратичка.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Untitled-04.jpg
Прегледи:1131
Размер:75.0 КБ
ID:6685718
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Коментар

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Да ви кажа за стъклото-то трябва да е свободно в леглото си. Демек-да си притропва когато се отваря и затваря вратичката.
      Ако му се огънат крачетата и стъклото се стегне(за да не дрънчи) вследствие от топлинното разширение се появяват пукнатини на местата на контак на стъклото с ламаринките, и естествено следва счупване.

• Stbd
      Stbd коментира
      Редактиране на коментар
      Като е свободно нали ще духа!? Но ясно де, толкова могат в тези фабрики. Затова е и темата.

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Нищо не духа и нищо не смуче.
      Ей на-след малко ще лягам, ама в стаята е бая жега, та затворих печката отвсякъде. Има няка 15-20 минути, и няма никакъв пламък, само жар. Ако дървата са мокри-ще угаснат. Ама понеже са сухи-ще тлеят по малко и ще има топлина до към 2-3 през нощта.
      Отплеснах се. Исках да кажа, че като затворя отвсякъде печката-тя угасва. А на вртатичката отгоре има отвори през които да влиза въздух и да обдухва стъклото за да не се опушва. Значи този въздух не влияе върху горивния процес, а заминава директно в комина. Та от стъклото ще е същата работа-ще влиза някакъв въздух, но той ще е без значение за работата на печката.

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
    Стига с тия дърва и въглища. цял свят мина на газ, а ние бистрим още въглищата. Грехота е да се унищожават дърветата за горене.
    Некои другари дали да не вземат да слязат на земята?!?
    Ние не сме неутрални!

Коментар

• piron45
      piron45 коментира
      Редактиране на коментар
      Е значи по света има твърде много идеалисти , щото от десетки години ползват газ, пък ние твърдо държим да си изгаряме горите. Какво пък така или иначе до 2030г много неща ще се променят, колкото и някои хора да не им се иска.

• Чавдар (V93)
      Чавдар (V93) коментира
      Редактиране на коментар
      "Европейската комисия предложи правила, ограничаващи финансирането от ЕС на инфраструктура за природен газ ... "

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Пироне, всеки е свободен да се топли с лалвото си иска.
      Това, че някъде газта е доста смислен вариант не я прави автоматично най-доброто гориво евър и за всички.

За унищожаването на дърветата изобщо няма да започвам, че ще ми се разсърдиш, а като допълнение и ще ме обанят.

Ся, знам че някои ще ме анатемосат, но ще ви разкажа за отоплението в сервиза ми: 40м2, около 140м3, термопанел, ама си духа от няколко места, че все не остава време да ги оправя.
    Първите година-две с пернишка печка, двора е пълен със сухи дърва за горене.
    Е да, ама хамалогията и мръсотията големи, от дървата се ронят боклуци, а аз двигатели отварям. Отделно, че печката за да не пречи, е до стената, а термопанела като се нагрее се топи, че може и да се запали и да изгори сервиза. А печката с малко сила не гори добре. Не става така.
    Взех стара нафтова печка Балкан, изхвърлих и дозатора. Напълних я с отработено масло. Сипвам малко нафта в горивната камера, за да се запали и загрее и пускам маслото. Печката гори с парите от горивото, огъня е като от газов котлон. Около горивната камера си има ламаринена обшивка, та и за термопанела е безопасно.
    Над печката има лира, обдухвана от вентилаторче.
    В началото и аз не вярвах на очите си, качвах се на покрива да снимам клипче. Дизел евро 5 - само лека мараня излиза от комина, без абсолютно никаква миризма или пушек.
    Тази зима започна отвън да ми мирише на гадно, гледам комина - пак няма дим. Чудех се какво става, докато един ден отивам и пак мирише, преди да съм палил. Комишията вдигнал един голям и широк тенекиен комин, уж дърва гори, ама мирише на някви гадории.
    Та с дългото си писание искам да подкрепя твърдението, че пушека и миризмата не зависят от горивото, а от горивния процес. Също като при двигателите - на голфа като му пуснеш повече нафта, започва да пуши.

Коментар

• коко келеша
      коко келеша коментира
      Редактиране на коментар
      С врътката на резервоара. Едно време така топлехме помещение за боядисване - две нафтови печки без дозатори, разчитайки само на кранчетата на резервоарите.

• Ivan_J
      Ivan_J коментира
      Редактиране на коментар
      Всичко си е стандартно, освен махнатия дозатор. Врътката отворена на около 3 об. С едно зареждане(около 10л) прибл. 3 дена по 7-8ч.
      Въздух си взема сама. Както казах, гори като газов котлон. Като се позапуши(не се занимавам да филтрирам маслото, само през цедка), гори слабо, не през отворите и не топли. Продухвам и пак тръгва. Подгряване 10-на мин, гасене(спирам маслото и чакам да изгасне) около половин час.
      И вече не сипвам стар бензин в маслото, питайте ме защо

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      На нафтовите печки(българските) дозатора е един голям хемороид. Топлили сме се в едната стая с такава печка, и не искам да си спомням даже за нея.

Злите езици говореха, че дозатора е разработван от жена.
      Пази Боже от български инжинер, а още повече жена...

Ако се оправи потока на горивото-тази печка си е доста читаво нещо всъщност. Адаша явно се е справил.

Ползвам някаква горнооряховска печка с въздушна риза около горивната камера. Най-големият модел от тогава, преди около 25 години. Вкарал съм я в стената между дневната и съседната, най-голяма стая. Кюнецът върви вертикално метър и половина и хоризонтално около 2 метра в голямата стая. Пак там съм иззидал с ютонг до двадесетина сантиметра преди тавана, кюнеца е скрит зад гипскартон на конструкция и ламарина около него, пак на толкова от тавана. Още първата зима се наложи да огранича топлото към голямата стая, че там идва много пък в дневната, дето уж е печката, не стига. Топли целия етаж, около 100 квадрата, като температурата в далечните стаи разбира се не е същата.

Коментар

• коко келеша
      коко келеша коментира
      Редактиране на коментар
      A, и нашата с дебелия кюнец май беше точно горнооряховска.

Нещо такова беше и нашата, която ползвахме заедно с Прити.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Untitled-05.jpg
Прегледи:822
Размер:146.3 КБ
ID:6685787
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Коментар

Моята е по-скоро нещо такова

Коментар

Българска, произведеня в Хисаря ракетна печка Гамера.

Не им правя реклама, просто подкрепям добър роден продукт -> http://gamera.eu/wp-content/uploads/...ploatation.pdf
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Пенчо
          Пенчо коментира
          Редактиране на коментар
          Като чуя за "ракетна печка" и ми става доста весело.

• IvanIvanovi
          IvanIvanovi коментира
          Редактиране на коментар
          някой ползва ли реално такава?

• s_s1
          s_s1 коментира
          Редактиране на коментар
          Сигурно работи с ракетно гориво?

Много ми е интересно...Гамера с лого костенурката...от къде го знаят и кой го е гледал тоя филм, като той никога не е даван по телевизията. Само в киносалон, при това беше през 80-те.
        И кое и е "ракетното" на тая печка, като при истинската "rocket stove" всичко е различно...
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
          Ся, знам че някои ще ме анатемосат, но ще ви разкажа за отоплението в сервиза ми: 40м2, около 140м3, термопанел, ама си духа от няколко места, че все не остава време да ги оправя.
          Първите година-две с пернишка печка, двора е пълен със сухи дърва за горене.
          Е да, ама хамалогията и мръсотията големи, от дървата се ронят боклуци, а аз двигатели отварям. Отделно, че печката за да не пречи, е до стената, а термопанела като се нагрее се топи, че може и да се запали и да изгори сервиза. А печката с малко сила не гори добре. Не става така.
          Взех стара нафтова печка Балкан, изхвърлих и дозатора. Напълних я с отработено масло. Сипвам малко нафта в горивната камера, за да се запали и загрее и пускам маслото. Печката гори с парите от горивото, огъня е като от газов котлон. Около горивната камера си има ламаринена обшивка, та и за термопанела е безопасно.
          Над печката има лира, обдухвана от вентилаторче.
          В началото и аз не вярвах на очите си, качвах се на покрива да снимам клипче. Дизел евро 5 - само лека мараня излиза от комина, без абсолютно никаква миризма или пушек.
          Тази зима започна отвън да ми мирише на гадно, гледам комина - пак няма дим. Чудех се какво става, докато един ден отивам и пак мирише, преди да съм палил. Комишията вдигнал един голям и широк тенекиен комин, уж дърва гори, ама мирише на някви гадории.
          Та с дългото си писание искам да подкрепя твърдението, че пушека и миризмата не зависят от горивото, а от горивния процес. Също като при двигателите - на голфа като му пуснеш повече нафта, започва да пуши.
          Пробвай, като загрее да пуснеш малко вода в горивната камера, ( около 3-4 капки в минута) тогава ще разбереш, че има и друга топла вода.

Коментар

• Rosen-shumen
            Rosen-shumen коментира
            Редактиране на коментар
            Водата гори при висока температура, когато добавим вода в горивния процес има пълно изгаряне.Аз съм разпробил горивната камера и с медна тръбичка пускам по 3-4 капки в минута, регулирам с обикновенно кранче, което ми е попаднало. Водата се вижда когато влезе вътре и лесно може да се регулира. Ако някой не знае, нафтова печка преправена на изгоряло масло може да бъде много опасна!

• Stbd
            Stbd коментира
            Редактиране на коментар
            Гори водата
            ..и пушек ще се вдига

• Ivan_J
            Ivan_J коментира
            Редактиране на коментар
            Колко по-опасна е от непреправена и с какво?
            Много по-опасни са всякакви самоделки.
            По принцип всичко горящо е опасно.

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
          Българска, произведеня в Хисаря ракетна печка Гамера.

Не им правя реклама, просто подкрепям добър роден продукт -> http://gamera.eu/wp-content/uploads/...ploatation.pdf
          Колко часа работи с едно зареждане?

Коментар

Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение

Колко часа работи с едно зареждане?
            https://www.zemianazaem.com/archives/739

Малко, то си пише че няма пълно щастие
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Тук научих много:
              - водата гори при висока температура ...
              - горенето на талашити, ПДЧ и прочие промишлени лепила, не отделя нищо вредно ...
              - отоплението с горяло масло е екологично постижение ...
              А темата е за печка на дърва ...
              Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

• turtey
                turtey коментира
                Редактиране на коментар
                Водната инжекция не е за мощност.
                Поне не пряко. Освен това не е чиста вода, а спиртен разтвор.

• Stbd
                Stbd коментира
                Редактиране на коментар
                Водата не гори, но се ползва за понижаване на температурата в горивната камера и за други неща. Имаше и приложения по домашному за ползване на никооктаново гориво вместо нормалното.

• santaclash
                santaclash коментира
                Редактиране на коментар
                Доренето на масло, на практика е най-безвредната форма на утилизация на този доста неприятен отпадък.
                И го няма в количества, достатъчни за превръщането му в масово отопление.

Първоначално публикуван от nbajani Преглед на мнение
              С всякакво горене работят - горно-долно ,средно , странично...

"Горното горене" (класиката) се зарежда с въглища (кюмур) , като в средата трябва да има нещо като мачта - сухо и тънко дърво , около която се насипват въглищата - почти до горната вратичка.

После отгоре се слагат подпалки - пали се и почва горното горене.

В процеса на изгаряне на въглищата , всичко се свлича надолу ,освобождава обем и преди да угасне може да се допълва с нови въглища.
              Горното горене на пернишка печка е ясно.Имам такава на селската къща. Обаче имам и готварска, сръбска .Горим само дърва ,предимно сух чам и дъб, остатъци от кофражи и ремонти на стари покриви. Каквото и да се прави в тази малка камера , с плътно затворени клапи ,дъба изгаря до слаба жар до 2 часа. Някакви чалъми?

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение

Горното горене на пернишка печка е ясно.Имам такава на селската къща. Обаче имам и готварска, сръбска .Горим само дърва ,предимно сух чам и дъб, остатъци от кофражи и ремонти на стари покриви. Каквото и да се прави в тази малка камера , с плътно затворени клапи ,дъба изгаря до слаба жар до 2 часа. Някакви чалъми?
                Чалъма е ползването на обли не-нацепени дърва смесени 2 към едно сурови и сухи , когато е яко напечена и има жар може и само сурови. Не съм ползвал нова готварска печка , а на по старите не съм попадал такава която може да се затвори съвсем плътно въздуха. Пернишките заредени с подходящи дърва без проблем изкарват 6-7 часа без да им прегори жарта , после (на сутринта) разравяш мяташ малко сухо и тръгва наново . Така може неограничено - само изгребваш пепел отдолу.

Hyundai Galloper exceed 2.5 TDi К Б

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
                  Тук научих много:
                  - водата гори при висока температура ...
                  Казах ви аз преди няколко страници, че ше опрем до алфизиката(по аналог с алхимия). БТВ на промишлени размери котли наистина впръскват вода, някъде оттам тръгва легендата.
                  And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X