Този модел на Прити ползвах едно време и смених 3 стъкла заради по-големи дървета. Е, може да съм бил и прекалено голям ентусиаст по отношение на визуалния ефект
. При все това, моделът е удачен, защото е с дълбоко огнище. Скарата е под нивото на средната вратичка.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
печка на дърва - всемаш и караш или не е така просто
Свий
X
-
- 2 likes
-
Да ви кажа за стъклото-то трябва да е свободно в леглото си. Демек-да си притропва когато се отваря и затваря вратичката.
Ако му се огънат крачетата и стъклото се стегне(за да не дрънчи) вследствие от топлинното разширение се появяват пукнатини на местата на контак на стъклото с ламаринките, и естествено следва счупване.
-
Нищо не духа и нищо не смуче.
Ей на-след малко ще лягам, ама в стаята е бая жега, та затворих печката отвсякъде. Има няка 15-20 минути, и няма никакъв пламък, само жар. Ако дървата са мокри-ще угаснат. Ама понеже са сухи-ще тлеят по малко и ще има топлина до към 2-3 през нощта.
Отплеснах се. Исках да кажа, че като затворя отвсякъде печката-тя угасва. А на вртатичката отгоре има отвори през които да влиза въздух и да обдухва стъклото за да не се опушва. Значи този въздух не влияе върху горивния процес, а заминава директно в комина. Та от стъклото ще е същата работа-ще влиза някакъв въздух, но той ще е без значение за работата на печката.
-
Некои другари дали да не вземат да слязат на земята?!?Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнениеСтига с тия дърва и въглища. цял свят мина на газ, а ние бистрим още въглищата. Грехота е да се унищожават дърветата за горене.Ние не сме неутрални!
Коментар
-
"Европейската комисия предложи правила, ограничаващи финансирането от ЕС на инфраструктура за природен газ ... "
-
Пироне, всеки е свободен да се топли с лалвото си иска.
Това, че някъде газта е доста смислен вариант не я прави автоматично най-доброто гориво евър и за всички.
За унищожаването на дърветата изобщо няма да започвам, че ще ми се разсърдиш, а като допълнение и ще ме обанят.
-
Ся, знам че някои ще ме анатемосат, но ще ви разкажа за отоплението в сервиза ми: 40м2, около 140м3, термопанел, ама си духа от няколко места, че все не остава време да ги оправя.
Първите година-две с пернишка печка, двора е пълен със сухи дърва за горене.
Е да, ама хамалогията и мръсотията големи, от дървата се ронят боклуци, а аз двигатели отварям. Отделно, че печката за да не пречи, е до стената, а термопанела като се нагрее се топи, че може и да се запали и да изгори сервиза. А печката с малко сила не гори добре. Не става така.
Взех стара нафтова печка Балкан, изхвърлих и дозатора. Напълних я с отработено масло. Сипвам малко нафта в горивната камера, за да се запали и загрее и пускам маслото. Печката гори с парите от горивото, огъня е като от газов котлон. Около горивната камера си има ламаринена обшивка, та и за термопанела е безопасно.
Над печката има лира, обдухвана от вентилаторче.
В началото и аз не вярвах на очите си, качвах се на покрива да снимам клипче. Дизел евро 5 - само лека мараня излиза от комина, без абсолютно никаква миризма или пушек.
Тази зима започна отвън да ми мирише на гадно, гледам комина - пак няма дим. Чудех се какво става, докато един ден отивам и пак мирише, преди да съм палил. Комишията вдигнал един голям и широк тенекиен комин, уж дърва гори, ама мирише на някви гадории.
Та с дългото си писание искам да подкрепя твърдението, че пушека и миризмата не зависят от горивото, а от горивния процес. Също като при двигателите - на голфа като му пуснеш повече нафта, започва да пуши.
- 1 like
Коментар
-
С врътката на резервоара. Едно време така топлехме помещение за боядисване - две нафтови печки без дозатори, разчитайки само на кранчетата на резервоарите.
-
Всичко си е стандартно, освен махнатия дозатор. Врътката отворена на около 3 об. С едно зареждане(около 10л) прибл. 3 дена по 7-8ч.
Въздух си взема сама. Както казах, гори като газов котлон. Като се позапуши(не се занимавам да филтрирам маслото, само през цедка), гори слабо, не през отворите и не топли. Продухвам и пак тръгва. Подгряване 10-на мин, гасене(спирам маслото и чакам да изгасне) около половин час.
И вече не сипвам стар бензин в маслото, питайте ме защо
-
На нафтовите печки(българските) дозатора е един голям хемороид. Топлили сме се в едната стая с такава печка, и не искам да си спомням даже за нея.
Злите езици говореха, че дозатора е разработван от жена.
Пази Боже от български инжинер, а още повече жена...
Ако се оправи потока на горивото-тази печка си е доста читаво нещо всъщност. Адаша явно се е справил.
-
Ползвам някаква горнооряховска печка с въздушна риза около горивната камера. Най-големият модел от тогава, преди около 25 години. Вкарал съм я в стената между дневната и съседната, най-голяма стая. Кюнецът върви вертикално метър и половина и хоризонтално около 2 метра в голямата стая. Пак там съм иззидал с ютонг до двадесетина сантиметра преди тавана, кюнеца е скрит зад гипскартон на конструкция и ламарина около него, пак на толкова от тавана. Още първата зима се наложи да огранича топлото към голямата стая, че там идва много пък в дневната, дето уж е печката, не стига. Топли целия етаж, около 100 квадрата, като температурата в далечните стаи разбира се не е същата.
Коментар
-
Българска, произведеня в Хисаря ракетна печка Гамера.
Не им правя реклама, просто подкрепям добър роден продукт -> http://gamera.eu/wp-content/uploads/...ploatation.pdfБъдете живи и здрави!
Коментар
-
Много ми е интересно...Гамера с лого костенурката...от къде го знаят и кой го е гледал тоя филм, като той никога не е даван по телевизията. Само в киносалон, при това беше през 80-те.
И кое и е "ракетното" на тая печка, като при истинската "rocket stove" всичко е различно...Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.
Коментар
-
Пробвай, като загрее да пуснеш малко вода в горивната камера, ( около 3-4 капки в минута) тогава ще разбереш, че има и друга топла вода.Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнениеСя, знам че някои ще ме анатемосат, но ще ви разкажа за отоплението в сервиза ми: 40м2, около 140м3, термопанел, ама си духа от няколко места, че все не остава време да ги оправя.
Първите година-две с пернишка печка, двора е пълен със сухи дърва за горене.
Е да, ама хамалогията и мръсотията големи, от дървата се ронят боклуци, а аз двигатели отварям. Отделно, че печката за да не пречи, е до стената, а термопанела като се нагрее се топи, че може и да се запали и да изгори сервиза. А печката с малко сила не гори добре. Не става така.
Взех стара нафтова печка Балкан, изхвърлих и дозатора. Напълних я с отработено масло. Сипвам малко нафта в горивната камера, за да се запали и загрее и пускам маслото. Печката гори с парите от горивото, огъня е като от газов котлон. Около горивната камера си има ламаринена обшивка, та и за термопанела е безопасно.
Над печката има лира, обдухвана от вентилаторче.
В началото и аз не вярвах на очите си, качвах се на покрива да снимам клипче. Дизел евро 5 - само лека мараня излиза от комина, без абсолютно никаква миризма или пушек.
Тази зима започна отвън да ми мирише на гадно, гледам комина - пак няма дим. Чудех се какво става, докато един ден отивам и пак мирише, преди да съм палил. Комишията вдигнал един голям и широк тенекиен комин, уж дърва гори, ама мирише на някви гадории.
Та с дългото си писание искам да подкрепя твърдението, че пушека и миризмата не зависят от горивото, а от горивния процес. Също като при двигателите - на голфа като му пуснеш повече нафта, започва да пуши.
Коментар
-
Водата гори при висока температура, когато добавим вода в горивния процес има пълно изгаряне.Аз съм разпробил горивната камера и с медна тръбичка пускам по 3-4 капки в минута, регулирам с обикновенно кранче, което ми е попаднало. Водата се вижда когато влезе вътре и лесно може да се регулира. Ако някой не знае, нафтова печка преправена на изгоряло масло може да бъде много опасна!
-
-
Колко часа работи с едно зареждане?Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнениеБългарска, произведеня в Хисаря ракетна печка Гамера.
Не им правя реклама, просто подкрепям добър роден продукт -> http://gamera.eu/wp-content/uploads/...ploatation.pdf
Коментар
-
https://www.zemianazaem.com/archives/739Първоначално публикуван от Stbd Преглед на мнение
Колко часа работи с едно зареждане?
Малко, то си пише че няма пълно щастиеИ азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
Тук научих много:
- водата гори при висока температура ...
- горенето на талашити, ПДЧ и прочие промишлени лепила, не отделя нищо вредно ...
- отоплението с горяло масло е екологично постижение ...
А темата е за печка на дърва ...Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)
Коментар
-
Горното горене на пернишка печка е ясно.Имам такава на селската къща. Обаче имам и готварска, сръбска .Горим само дърва ,предимно сух чам и дъб, остатъци от кофражи и ремонти на стари покриви. Каквото и да се прави в тази малка камера , с плътно затворени клапи ,дъба изгаря до слаба жар до 2 часа. Някакви чалъми?Първоначално публикуван от nbajani Преглед на мнениеС всякакво горене работят - горно-долно ,средно , странично...
"Горното горене" (класиката) се зарежда с въглища (кюмур) , като в средата трябва да има нещо като мачта - сухо и тънко дърво , около която се насипват въглищата - почти до горната вратичка.
После отгоре се слагат подпалки - пали се и почва горното горене.
В процеса на изгаряне на въглищата , всичко се свлича надолу ,освобождава обем и преди да угасне може да се допълва с нови въглища.
Коментар
-
Чалъма е ползването на обли не-нацепени дърва смесени 2 към едно сурови и сухи , когато е яко напечена и има жар може и само сурови. Не съм ползвал нова готварска печка , а на по старите не съм попадал такава която може да се затвори съвсем плътно въздуха. Пернишките заредени с подходящи дърва без проблем изкарват 6-7 часа без да им прегори жарта , после (на сутринта) разравяш мяташ малко сухо и тръгва наново . Така може неограничено - само изгребваш пепел отдолу.Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
Горното горене на пернишка печка е ясно.Имам такава на селската къща. Обаче имам и готварска, сръбска .Горим само дърва ,предимно сух чам и дъб, остатъци от кофражи и ремонти на стари покриви. Каквото и да се прави в тази малка камера , с плътно затворени клапи ,дъба изгаря до слаба жар до 2 часа. Някакви чалъми?
Hyundai Galloper exceed 2.5 TDi К Б
Коментар
-
Казах ви аз преди няколко страници, че ше опрем до алфизиката(по аналог с алхимия). БТВ на промишлени размери котли наистина впръскват вода, някъде оттам тръгва легендата.Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнениеТук научих много:
- водата гори при висока температура ...
And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар