Първоначално публикуван от Stbd
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
печка на дърва - всемаш и караш или не е така просто
Свий
X
-
-
Горите са пълни с паднали дървета и клони. Сухи, няма какво да ги чакаш да съхнат. Реките са пълни с такива дето не им е там мястото. Диги, язовири, дерета, през които се очаква да минава безпрепятствено водата кога дойде... Дърва има, желаещи да им хамалуваме - все по-малко. Та не е драма че някои се топлим на дърва в покрайнините на градовете.
Коментар
-
Когато се регулира скоростта на горивният процес на печката с ограничаване притока на въздух-кислород,няма как да не пуши и да замърсява въздуха.Донякъде,проблемите могат да се решат с "щатен" огняр,който да подава постоянно,и по малко материал за горене.Ама нема ора
.Топлещият се трябва и да спи...Дори и да не ни дреме за качеството на въздуха,то с такава печка няма как да постигнеш постоянна температура-или е страшна жега,или през нощта угасва...Даже и в села с малко къщи,когато няма вятър,а ако има и мъгла,си става лисичарник...Отделен въпрос е,дали себестойността на отопление на дърва е вече толкова ниска,ако се купуват разбира се...Или на климатици ще излезе пак толкова.
Коментар
-
Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение...Отделен въпрос е,дали себестойността на отопление на дърва е вече толкова ниска,ако се купуват разбира се...Или на климатици ще излезе пак толкова.Прибираме се късно и няма друго, освен дървата, дето да вдигне градуса от 13-16 до 20-24 за час. Печката гори от седем до десет, няколко пъти в сезона до по-късно.
Коментар
-
В момента в практикер има двадесетина модела печки. Един-два може и да са работоспособни, другите са газ-генератори за концлагер. От работоспособните едната е някаква реплика на "пернишка" печка, крайно евтина гаражна изработка. Други пък, "Прити", имат леко по-фабричен вид - но те не са в бройката на работещите.
Нито една печка нямаше подмазани и уплътнени тухли. При Прити тухлите даже не обграждат затворена горивна камера - служат само за защита на външните декоративни ламарини.
В библиотеките може да е останал някой учебник или документация за печки, това трябва да се прочете.
- 1 like
Коментар
-
Между тухлите остават празнини, през които влиза въздух където не трябва - в незапалената част от дървата или въглищата. Друг проблем с незамазването на тухлите е че остават повече неизолирана повърхност заради правоъгълната им форма. От всичко това се губи възможността печката да гори дълго и бавно без да пуши.
Има и друг ефект - измазана печка се пали до ден или два след изгасване само като се сложат дърва. Жарта в пепелта не изгаря веднага след изгасване както при печка, в която духа през дупките.
-
Колегата явно е виждал печки само по магазините.
Аз съм с Прити, с неизмазани тухли. И няма никакви проблеми нито с горенето, нито с пушеците. Печка като всяка друга.
Ся...има разни модерни изгъзици, ма с тях не съм запознат. Обаче силно ме съмнява, че ще вършат по-добра работа от най-вулгарна печка с неизмазани тухли.
-
Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнениеКогато се регулира скоростта на горивният процес на печката с ограничаване притока на въздух-кислород,няма как да не пуши и да замърсява въздуха.Донякъде,проблемите могат да се решат с "щатен" огняр,който да подава постоянно,и по малко материал за горене..
- 1 like
Коментар
-
За проба взех 3 вида екобрикети и за момента съм се спрял на едни от слънчогледови люспи. Печка тип камина с водна риза. Разпалвам я на дърва докато вдигне 60-ина градуса на топлоносителя и после за поддържане на температурата на брикети ! С едно чувалче от 20 килограма за 7 лева изкарвам 2 дни . Дървата отделно. Хубавоте е, че горят бавно и нощно време не е необходимо да си спомням дните в казармата ! Това викендите, по празници и при максимални температури под нулата, иначе климатици !
Коментар
-
Тези печки тип "камина" имат голяма площ на скарата и малка височина на горивната камера в комбинация с никаква изолация на вратата със стъкло. Често и уплътнението на вратата на работи, а подаването на въздух е ниско над скарата или даже под нея. Заради голямата скара и липсата на изолация не са подходящи за бавно горене. Произвеждат повече отрови в пушека.
Интересно кой ли ги проектира и изпитва. Приличат на продукт на търговския отдел в кооперация с фирмения завивач на гайки.
Коментар
-
Първоначално публикуван от сто Преглед на мнениеГорите са пълни с паднали дървета и клони. Сухи, няма какво да ги чакаш да съхнат. Реките са пълни с такива дето не им е там мястото. Диги, язовири, дерета, през които се очаква да минава безпрепятствено водата кога дойде... Дърва има, желаещи да им хамалуваме - все по-малко. Та не е драма че някои се топлим на дърва в покрайнините на градовете.Ford Maverick II 2.3 XLT
Ford Mondeo MK5
Коментар
-
Преди две седмици на връщане от вилата, спрях да питам горските по пътя как нормално да си събера паднали дърва в гората. Отговора беше че е по лесно , ефтино и безопасно за мен да си ги купя долу и да си ги кача на вилата.
Като ми ги видели в двора без марка , да ходя да доказвам че били паднали и сухи...
Повярвах им , изглеждаха симпатични хора. Пък и не съм мургав да ми се размине.
-
-
От скоро ги гледам тези печки и им се чудя да си взема ли да ги пробвам Termofor BatteryFire 6 kW. (Имам проблем с качване на линкове нещо).
Модерни, Руски, направени за отопление при -30, с оптмизации за по-пълно изгаряне , 80 % КПД.
Красиви обещания ама се чуда верно ли струва 700 лв. това.
Някой има ли наблюдение или мнение за тях ?
Слагам линка като текст за всеки случей.
https://24home.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B3...3%d0%be%d1%80/VW Passat - най-вярното магаре
Коментар
-
Имат ли тухли отстрани? Естествено, малко се вижда във видеото. Стараят се да е крайно неинформативно. Изглежда тези ребра отстрани са само метал без изолация.
В страницата показват поне малко разбиране на материята. Споменава се уплътняване, намаляване на въздуха под скарата и някои от другите нужни на една печка качества. Има и някакво променяне на комина или на пътя на дима, но не се разбира какво. Може да има клапа за допълнителен топлооблем след разпалване, при който димът отива надолу някъде вътре в стените на печката, топлоодава и после излиза в кюнците.
Една нормална българска печка от комунистическите върши същата работа.
-
В работата имам работещи две конвеирни сушилни пещи дълги по 20 метра и двете са с по две немски газ - дизелови горелки . Едната е 1968 година другата е 1974 камерите им са стоманени и до ден днешен не са мръднали а работят в температурен диапазон 170 - 200 градуса . Старата от 1963 година е с горивни камери облечени с огнеопорни тухли и докато работеше рядко изкарваше една година даже и с оригинални немски тухли и обмазка . Повече караха едни руски леки високотемпературни тухли и я ремонтирахме докато имаше пещоремонт Кремиковци . Запазил съм си за мен няколко листа немска жаростойчива ламарина и малко от руските тухли .
-
-
Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнениеВчера - Австрия - Хохфилцен - 20-тина метров комин
В махлата имаме един захарен завод, който бълва плътен дим, но е само вода. Правят си собствен ток и в процеса се образува пара:
Коментар
-
Масово "пушеците" от промишлените предприятия са си чиста пара. Ето и онзи ден в Бобовдол избила тръба, и яко облак се извисил в небето.
И будната гражданска съвест-щрак с телефона, и тряс-прас у фейса: "Аааууу, ще ни изтровят, ще убият децата ни, съсипаха я тази държава..."
Когато всеки започне да разбира от всичко не е на добре работата.
-
-
Първоначално публикуван от Vl4dimir Преглед на мнениеОт скоро ги гледам тези печки и им се чудя да си взема ли да ги пробвам Termofor BatteryFire 6 kW. (Имам проблем с качване на линкове нещо).
Модерни, Руски, направени за отопление при -30, с оптмизации за по-пълно изгаряне , 80 % КПД.
Красиви обещания ама се чуда верно ли струва 700 лв. това.
Някой има ли наблюдение или мнение за тях ?
Слагам линка като текст за всеки случей.
https://24home.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B3...3%d0%be%d1%80/
https://parnici.bg/index.php/kalorif...c-01-ss-stklo/
Изпълнението е под всякаква критика.И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
-
turtey, задаваш отговори)
оти ния сме "ора естетье" сакаме си джамлък
-
turtey
turtey коментира
Днес, 08:24
А що не си вземеш пернишка печка?
Е няма стъкло
Па ако си носи и по 2-3 чувалчЕта пернишки кюмюр...)))))))))))))))))))))))
-
тази я има в една единствена бройка, разбирай мостра, в Бургас та не можах да я видя на живо, харесах си една друга, но етикета е 4-цифрен и няма да е тя
-
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар