Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Птиците... или на гости на Бат Димо...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Птиците... или на гости на Бат Димо...

Разкопките ги започнаха преди около месец, а идеята им е от миналата година. В близост, на нос Форос, при разкопки миналата година откриха голямо укрепление с няколко кули и малка църква в него.
    Сега се захванаха с "нашата" кула.

Това са кадри от самата пресконференция. Има си спонсор и това е Община Бургас. От министерството на културата също са обещали средства, но до колкото разбрах до този момент не са пристигнали.

Находките - части от керамика. Аз не съм специалист, но има от много различни периоди. Открити бяха и няколко моменти, една от тях много добре запазена - , както и дузина малки "войнишки" монети. Аз лично никога не бих и заподозрял, че на това може да му се каже монета, ама какво ли разбирам от древно изкуство.

По време на разкопките се появиха основите на втора, по-малка кула, разположена в северна посока, свързана с малка крепостна стена и следите сочат, че стената продължава на горе по хълма. Оказа се, че за нейна основа е ползвана стара тракийска могила, в която намериха скелет с част от метално оръжие, което замина за реставрация.

Малко по-нагоре по баира се появиха останките от още две кули, което може би означава, че на това място е имало малко укрепление. Дали наистина е така ще се разбере при едни бъдещи разкопки, естествено ако има финансиране. Земята на която се намира всичко това преди известно време тайничко и "в полза на държавата" е заменена в полза на един известен софийски бизнесмен. Цялата земя от пътя до носа на залива Форос, с цялото землище на Крайморие. Обещаха тази част да остане като градски парк и да не се застроява. Обещаха дори да финансират допълнителните разкопки, както и консервиране и възстановяване на част от находките, но да видим.

В крайна сметка, всички желаещи могат да се поразходят до това място, да поразпитат археолозите, да им дадат някакви данни ако имат и т.н. Наистина е интересно.

А, птиците са само на един хвърлей от кулата

Коментар

Чудя се само цялата тая суматоха и неизбежен шум от техниката (ако се използва такава), а в последствие и от (евентуално) тълпите туристи дали няма да навреди на птиците
      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Всичко си има допустими граници. На птиците може да навреди безпокойството причинено от много посетители, но навлизащи при самите тях, за това сме ограничили достъпа само до един път в защитената местност. Някой от посетителите във форума са влизали в нея и могат да разкажат впечатленията си относно реакцията на самите птици. Самите те са много рационални и веднага правят разлика между видовете заплахи, както и мястото, което обитават дали е опасно.

Уникалната чаплова колония се намира само на 100 - 150 метра от пътя Бургас - Созопол. Можете да си представите какъв е трафика по него по време на лятото и съответно какъв е шума. Странно, но не им пречи. И са на едно и също място от преди '89 г. ...

Коментар

Поредното гости при Бат Димо започна миналата събота. Предвид хубавото време и належащото преброяване на птиците населяващи в момента Мандренското езеро, аз и семейството ми решихме да придружим орнитолог от Дружеството около Мндренското езеро.
          Ето и някоя скромна снимка.

Решихме да оставим Гегата да почива и да изпробваме паркетника.

Гледката от терасата на Дружеството е чудна, а за кафето което правят нямам думи.

Тук на местноста Ченгене скеле се засякахме с едни хорица който бяха се объркали че това там е сметище. Изглежда след снимките размислиха защото си събраха боклука и си заминаха.

Следващите две снимки са от един залив на езерото пълен с лебеди. Много красиви птици са това.

Много е красива есента, дори и в дребните неща.

А това дърво което само чакаше да го духне вятъра за да се разпадне ме накара да се замисля колко кратък е живота и как лесно хабим времето си на този свят.

Снимките са с телефон и се извинявам за качеството.
          "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

И днес бяхме на гости на Бат Димо, или не съвсем. Звъни ми по някое време Бат Димо и ми казва "....абе тука с Г-то закъсах малко на 5-6 метра от пътя...." Иска ли питане, на мен ме засърбяха ръцете. Веднага щом можах метнах две въжета в паркетника и тръгнах към мястото което е близо до града. Ето и някоя снимка:

Стигам на мястото и какво да видя, едно Г в една кал. Мисля си "...Бат Димо ще оставя мотора и ще става хардаджия...."

5-6те метра се оказаха 30-40, а паркета е със гуми за мъгла. Имах 2 динамични въжета които вързахме .....и скъсахме. Няколко пъти. Явно влагата една година в мазата им е оказала вличние защото с тях съм теглил доста по тежко закъсали неща. Тук екипа се опитва от няколко парчета да сглоби нещо.

Накрая след като скъсахме и новото метално въже на Бат Димо, извикахме неволята и с няколко споменавания на майката на създателя на 2.4 литровия двигател на Г-то и с подръчни материали Г-то изкокна. Вижте само колко е щастлив собственика.

В последствие аз разбирам, че затъването е било заради пренасянето на едни къщички за едни птички които за мой срам не запомних, до едни стълбове намиращи се наблизо според преценката на Бат Димо, а според моята мнооого далече. Стигнахме донякъде с колите.

Къщичките си имат всяка уникален номер и се проверяват дали поставянето им "дава плодове"

"Ей де са тука стълбовете на две крачки" (снимката е от половината път до там)

Малко ОФФ: Абе да питам. Това яде ли се, че е пълно с такива?

Как се поставя къщичка. Необходими са:
            -1брои Бат Димо
            -1брои стълб
            -1брой къщичка

Потегля нагоре.....

Вече е горе. И така 8 пъти за днес.

Стъмваше се, наблизо минаваше кравар със стадо крави. Убедих се колко е богат Българският език. Тоя индивид псува 40тина минути без да спре и почти без да повтори псувня. Едно теле изостана. С жена ми се опитахме да го подгоним след стадото. Говорим му, не мърда, (разбрах от къде идва "Гледа те като теле") докато не му проговорих на езика на краваря. Е разбра ме добичето.

Със залеза долетя отнякъде и един Антонов. Мястото е много близо до пистата на летище Сарафово. Нямаше как да го снимам, но е голяма красота това нещо да прелети близо до тебе.
            Снимките отново са от телефон и се извинявам за качеството.
            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
              ... В последствие аз разбирам, че затъването е било заради пренасянето на едни къщички за едни птички които за мой срам не запомних...
              Птичката е с романтичното име "Вечерна ветрушка". По-горе съм я показал как изглежда...
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Аха. Ами аз помня колкото една хлебарка. Красива птица наистина.

Коментар

Забелязах, нещо интересно, освен дето са номерирани къщичките, / за да не се объркват птичките явно / имат и по едно огледалце на тавана.
                  С каква цел е направено това ?
                  Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Нещо като огледалото над спалнята... нали трябва да създават поколение...

Ник, с това огледалце се вижда отдолу, от земята, дали в къщичката има яйца, а по-късно и малки пиленца.
                    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Джамбазов, уникални снимки, няма за какво да се извиняваш! Направо завидях и за гледките и за приключението... Благодаря, че го споделихте!
                      Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Използвам темата да попитам бат Димо какво правят чайки в София?
                        Преди малко чух познато крякане от небето и се втрещих.
                        Две двойки чайки си летят и си крякат все едно не са над жълтите павета.
                        Няма майтап.
                        Да очаквам ли и делфини в Перловската река?

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                          Няма майтап.
                          Спокойно, пратил съм и русалки на орлов мост Тях не ги ли виждаш

Коментар

Първоначално публикуван от Явор-Vromos.com Преглед на мнение
                            Спокойно, пратил съм и русалки на орлов мост Тях не ги ли виждаш
                            Зевзек, щях да се хвана
                            Знаиш от кога не съм ял русалки

Коментар

Няма майтап.
                              Явно чайките завладяват новите територии, дето ще останат под вода, предвид глобалното затопляне.
                              Майтапа настрани, но от известно време има страшно много и около пром.предприятия в с.Радиново (Пловдивско) и магистрала Тракия - като накацат по полето и побелява все едно е навалял сняг, кацат и по покривите. И аз много се чудя какво правят тук, защото р.Марица им е на около 5-6 км.
                              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Няма майтап.
                                А, в моя квартал редовно си обикалят. Перловската река минава през него, делфини и русалки за сега не съм виждал обаче
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X