Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Птиците... или на гости на Бат Димо...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Птиците... или на гости на Бат Димо...

Всяка година при нас идват младежи основно от Германия да бъдат доброволци и същесвременно да изкарат годишната си практика свързана с опазването на околната среда. Средно около 8 до 10 човека. Миналата година, един от тях дойде с професионална фотографска техника и се оказа, че хобито му е да снима диви животни и птици, което си е една не лека задача.
    С готовия материал, младежа отпечата в печатницата на баща си малко информационни материали, които дари на Пода. Но печатницата се намира малко далече от нас - чак в Грац, Австрия. Та, търси се човек с транспорт, а и желание да ни помогне - 3 кашона, с размери на кашон за банани, тежки около 30 кг всеки. С куриерска фирма транспортната услуга става доста скъпа, за това ако имате познати, които пътуват насам от Австрия или за нещо друго ако се сетите - ние сме в готовност.

Това е сайта на Леандър (практиканта ни, който снима и направи информационните материали). Има доста впечатляващи кадри снимани в административните рамки на гр.Бургас, в защитена местност "Пода".

http://khil.net/

А, това са и самите информационни материали:

Коментар

Ще разгледам няколко възможности. До Понеделник вечер ще ти дам отговор.

Това не изключва, други колеги да проверят също. Защото моето не е 100 % сигурно.
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Ето и продължение на темата за птиците...

Вчера получих предложение от Бат' Димо, на което просто нямаше как да не се отзова. С няколко човека, от екипа на бургаските орнитолози, да обиколим, поставените преди година, къщички за птици, за да проверм колко от тях са обитаеми. Проектът касае най-вече, едно дребно на вид соколче, наречено с романтичното име "вечерна ветрушка", включено в "червената книга".

Kрасиви са околностите на родния Бургас... Езерца, планини, градини...

тук-там, някоя тракийска могилка, някои от тях, дори все още неразкопани...

Иво ми показва гнездо на "испанско врабче"... незнаех, че сме започнали и врабчета да внасяме...

Познахте ли момчето с бинокъла?
        Да, това е същия осемнадесет-годишен доброволец от Германия, който вече е понаучил български и усърдно продължава, записвайки си върху ръката новите думи, при това на кирилица.

Това са част от "къщичките", за съжаление, все още ненаселени... Оказа се, че подобен проект се нуждае от няколко години, за да се получи нужния ефект.

"Пред нас са блеснали житата, окъпани от..."
        Какво ли е това зелено островче сред тях?

Незнам, дали от кризата, или по други причини, но някой май е решил да произвежда промишлено въжета и платно...

Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Надявам си се обадил на когото трябва .
          "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Благодарско на Джорджо за съдействието, помогна много. Тези къщички ги слагаме вече втора поредна година, а в края на лятото ще поставим още петдесетина бройки. Практиката в другите страни показва, че за няколко години имат гнездови успех. Така казват, пък да видим.

п.п. Джамбазов, теб те пазя за по-така офроуф ... зимъска, когато сняг забръска и се поразкаля терена, знам на кого да се обадя. Тогава ще се обикаля по езерата около Бургас и ще се посещават местенца без асфалт

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
              Надявам си се обадил на когото трябва .
              Ами, набрали са всичко за собствена употреба Ще преплитат въжета
              DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Нещо за семинар се говореше ...
                И без това не съм идвал от доста време към Бургас
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                  Нещо за семинар се говореше ...
                  И без това не съм идвал от доста време към Бургас
                  Ако е по време на цъфтежа, и аз ша дода.... Верно, най-добър съм в снимките на палец в едър план, ама трябва да се провери на място... дали пилетата са същите като нашите и чии въжета са по-здрави....

П.С. Мааму стара, представям си да ми кажат: ето ти 350 вида дивеч, избери си по кой да стреляш, безплатно е.... няма ли тука фото-ловци..
                  Жалко, че хич ме няма в този вид оптики....
                  Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Надявах се, Бат' Димо, вместо благодарности, да поразкаже малко за соколчето и за проекта...

Ще се опитам да преразкажа накратко, това, което научих от Иво:

Вечерната ветрушка (Falco vespertinus/Red-footed Falcon) обитава предимно Североизточна България. Обикновено тези соколи ползват гнездата на врановите птици. През последните години обаче враните започнаха да навлизат и гнездят в градовете, поради което, ползвайки опита на унгарските орнитолози, се е наложило поставяне на "къщички" по дървета, разположени на подходящи места.
                    Предполагаемите причини, за намаляване популацията на сокола и вписването му в "червената книга" са, както липсата на достатъчно стари вранови гнезда, така и намаляване на основната храна на вида, насекомите, вероятно поради прекомерна употреба на инсектициди. Като се добави и отстрелът им, за удоволствие, от героичните, т.н. ловци...

Tова е красавеца:

Снимките "откраднах" от нета, за което надявам се авторът им, ще ме извини...
                    Последно редактирано от giorgio; 25-06-09, 10:48.

Коментар

Бат'Димо, ся ще ти тегля една критика две лета съм обикалял покрай пода като домашен пес, изръчкал съм и Атанасовското и Вая, но съм се стремял колкото се може по-малко да закачам животните и растенията около мен, бях чувал за ПОда, че хпдат доброволци от Бургас и т.н. и тн.н. НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ Е НА САМОИЗДРЪЖКА, мислех, че там ходят хора, които имат свободно време и желание да помагат, затова не съм ходил никога.
                      МОля, популяризирайте дейноста си, когато повече хора знаем, че е така ще направим каквото можем, дори само едно посещение на гнездото ви.
                      За семинара избери дата в която можеш да покажеш най-интересното, нека е от по-рано, за да можем да си направим организацията.

Благодаря ви, момчета! Радвам се, че ви има!
                      Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                        Ако е по време на цъфтежа, и аз ша дода...
                        Радо, ми той си цъфти и сега... Комбинацията от овес, ръж, коноп и нахут (мисля, че така се наричаха страгалите ), на снимката по-долу, била отлична за зърноядните птици...

Коментар

Бат Димо снощи го давха по БиТиВи. До неговото царство открили уникална древна кула, която е служила като убежище за пътуващите с кораби по Черно море. Та сега мястото става още по интересно с комбинацията уникална природа и птици+археологически паметник.
                          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Не мога да спра да се смея... Как така са я открили?! Тя си е там (или поне това, което е останало), повече от 2000 години... Тя е дала и името на Бургас...

Последно редактирано от giorgio; 14-07-09, 07:37.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                              Не мога да спра да се смея... Как така са я открили?! Тя си е там (или поне това, което е останало), повече от 2000 години... Тя е дала и името на Бургас...

Ти със журналятя нема да спориш, сега са я разкопали, намерили бронзова монета на някой си император и гроб на тракийски войн. Щи облагородяват мястото и ще става рай за любознателни туристи
                              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Вярно е, че от няколко седмици копаят наоколо, лошото е, че и бетоновози се навъртат...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X