Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разделно събиране на боклук - Да или Не?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Разделно събиране на боклук - Да или Не?

Да! Точно така беше с таксите! Чудех се кво ми се върти в главата. Така беше.
    А от половин година навсякъде ми се смеят като питам къде да закарам половин тон електронен скрап.

Виж, викни го тоя подтиснат човек да работи по въпросите с нас. Нема кво да му тръби жена му, па той да ти завижда. Да идва, и той ше живее хубаво като нас. Квито има нещастни комшийки - и тях ги викай. Нема кво от скръб да фъргат буклук през прозорците, да идват да се учат. Кардана как върти, биелата как бие, квот знаем - насреща сме. Те само да поче ... Да учат.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      Да! Точно така беше с таксите! Чудех се кво ми се върти в главата. Така беше.
      А от половин година навсякъде ми се смеят като питам къде да закарам половин тон електронен скрап.

Този въпрос е уреден бе! Чакай да му дойде времето, човекът е на "очни".
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
        В германско празното шишенце от минерална вода, малкото, струва 60 цента. Така и ги събират кой знае защо.
        А машината която може да ги гранулира обратно е голяма колкото печатницата за вестници. И също толкова сложна, и струва пак толко пари. Завод си е.
        Пластмасовите отпадъци са златна мина. Ама тук няма кой да купува гранули . Имам такава машинка самоделка. Много, ама много по-малка от печатница. За дни се изплаща като произвеждаш нещо от пластмаса, стига да не го искаш прозрачно или бяло. И клошарите в околноста бързо се приучават да мъкнат де що намерят шише от безалкохолно... Ама вече не ми трябва пластмаса, а дори и за преработена няма пазар. Сега обаче имам проблем с отпадъци от стериопор... ако някой се сети на кой да ги подарявам ще съм много благодарен. Просто ми е жал да ги изхвърлям, като знам колко неща могат да се правят с тях ... Промишлени контейнери за разделно събиране още не предлагат, а в частните е незаконно да се изхвърля. Пък и съм виждал как в един камьон се изсипват всички контейнери, така че не вярвам много и в разделното събиране...
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
          ...Сега обаче имам проблем с отпадъци от стериопор... ако някой се сети на кой да ги подарявам ще съм много благодарен. Просто ми е жал да ги изхвърлям, като знам колко неща могат да се правят с тях ...
          Имам идея за бизнес. Взимаш коресилин и накисваш тези отпадъци. Разтварят се много бързо и става чудесно лепило на ацетонова основа
          Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Уважаеми колеги,

Контейнерите за разделно събиране на отпадъци се поставят от организацииите за оползотворяне на опаковки : РеПак, Булпак,ЕкоПак и т.н. ДрънДрънПак. Тези организации са паразитни организации създадени с единствената цел да усвояват средства.Принципа на действие на подобна организация е следния - тя сключва договори с фирми имащи отпадъци - най-често заводи и други производствени предприятия, след това за изпълнението по договора изпращат малки фирмички с разрешително по чл.37 от ЗУО или чл.10 от ЗУО, и така малките фирмички плащат на голямата организация за оползотворяване за да имат работа, а пък производствените предприятия плащат ...пак на голямата организация.
            За повечето от най - разпространените отпадъци има тарифи за оползотворяване, които са регламентирани от МОСВ и са описани в Тарифа за отпадъците и отпадъците от опаковки, който има АПИС може да консултира въпросния документ.
            Цените които предлагат организациите по оползотворяване, са значително по ниски от тези, които трябва да се заплащат към ПУДООС на МОСВ.
            За битовите отпадъци - кофите за разделно събиране са за да улеснят работата на клошарите Това го казвам напълно сериозно.В страната няма инсталации само за рециклиране - в повечето случаи тази роля играят производствени предприятия занмаващи с този вид дейност.Предприятията за производство на пластмасови изделия изкупуват отпадъчна пластмаса, предприятията за производство на хартия изкупуват отпадъчна хартия и т.н.това просто е допълнителна дейност към основната.А клошарите и малките фирмички с разрешителни за работа с отпадъци по чл.37 от ЗУО са свързващото звено между преработвателните предприятия.
            Клошарите предават събрания материал до фирмите с разрешително те от своя страна, предават натрупаните количества на предприятията, а организациите по рециклиране събират парички само .
            За депата - все още в страната няма действащо депо, което да отговаря на изискванията за безопасност - да е достатъчно отдалечено от населено място и т.н. те са описани в Наредбата за изграждане на депа и пречиствателн съоръжения.
            Най - доброто решение на този етап е създаването на два големи завода за преработка на отпадъци за Северна и Южна България, които да поемат сметопотоците, има свободни площадки за изграждането им и е в пъти по - ефективно в сравнение с технологията с депата.
            За Стефан - на сайта на Министерството на околната среда и водите има списък с организациите за оползотворяване на отпадъци от електрическо и електронно оборудване.Имам координатите някъде на една фирма от Ботевград ама ще се поразровя и ще Ви ги пратя на ЛС.
            Надявам се да съм бил полезен и изчерпателен.
            Поздрави,
            Стефан

Коментар

Ето, за тук е и последния "диалог" от Fishing Mania-та, който съм си харесал отдавна като илюстрация на тази тема, мисля, че подсказва някои решения на проблема:

PENN, наш сънародник, живее в Сан Диего, САЩ:

"За хвърлен фас на улицата тук глобата е 1000$. Каквото и да си теле пак ще си ги сметнеш, че това са доста за фасче. Двама българи го отнесоха вече.
              При нас глобата е 10 000$ за хвърляне на боклуци под 3 мили от брега... тия не искам и да си ги смятам. Възпитанието е важно, но се налага на тия на които им липсва да им се набие в тиквите. Не се очаква от кирлив Мексиканец да пази чисто - той е роден в някоия колиба, където няма вода и електричество, а какво да говорим за сметопочистване. Прецапал границата и сега трябва да им пази ливадите на тия тук. Не го чакат много - той глобата която го чака за замърсяване ще я изработва 25 дни и мноооооого бързо влиза в час.
              Не са само те, тук има какви ли не, но общото между нас са $$$$$$$$$$$$$. Черен, китаец, бял... глобата ти е 1000$ за хвърлен фас. Първото което научаваш тук е какво не се прави и колко е глобата за това.
              Я ми кажете сега, как да си сменя ремъка на колата, че глобата ми е 5000$ за ремонти на улицата, пък цялата кола ми струва 825$? Да я закарам ли до някоя рекичка сред природата и да си го сменя там или да си платя 50 кинта и да ми го сменят в сервиза???

Павел Иванов:
              Що не си напраиш идно гаражче от найлон и летвички?

PENN:
              Щот кат мине оня Бат Man с лампите и ми тресне една призовка за съд и няма как да обясня на дебелия дърт съдия, че това ще си го пребера в багажника и няма да го оставям на улицата. Дебелия съдия от своя страна е много кофти пич - налага му се да плаща най-скъпия бензин в държавата, най-яките данъци и такси, едни от най-дебелите лихви и най-скъпите имоти... и той си ги плаща, но иска да знае защо. Плаща съдията и иска да му е чисто. Найлонче???? Летвичка???? ГЛОБИЦАААААААА, фрасва с чукчето и го отнасям. За тия пари 4 коли като мойта ще сменя.

Преди няколко дни ни спряха граничните. Бяхме на 2 мили от брега когато към нас се засили един малък разрушител на бреговата охрана и от него пляснаха една малка надувна с твърдо дъно и 4 келеша с пищови и станции. Ровиха ни почти 2 часа. Много учтиви и разбрани пичове на моя възраст. Стана им ясно,че сме прекарали 18 дни в океана и не ни се занимава с глупости на 2 часа от брега, но разровиха къде ли не. Едно от изисканията беше да имаме план за боклука. Пишеш на един лист кой и какво прави с боклука и се подписваш. Ако ни хванат в нарушение,подписалия се му хвръкват мангизите като отговорник по боклука.
              Имахме 6 чувала пълни с боклук,но нямахме план. Обяснихме,че се познаваме добре,това ни е работата и не се хвърлят боклуци, но минахме на косъм. Въпреки това записаха имената и номера на капитанското на брата, мойто име както и името на Pit. Втори път прошка няма да има...

За идея само на какво изглеждат проверяващите:
              (за съжаление снимките вече не са достъпни)

Що ли въобще не ми се спори с тия??? Дали ще ми се размине ако си хвърля фаса и ме видят??? Дали ще ми простят ако ми тече масло от мотора и го изритвам в морето????? Дали ще рискувам???? На кой му пука кой и как е възпитан - тия ти го наливат в главата много бързо. Няма възпитани или прости, никoй не лежи на тая кълка. Бой по каската докато влезеш в релси, релсите които те са преценили, че са добри.

Ей, тоз ремък мира не ми дава..."

Коментар

Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
                Имам идея за бизнес. Взимаш коресилин и накисваш тези отпадъци. Разтварят се много бързо и става чудесно лепило на ацетонова основа
                В темата за калиевия пермаганат Стефан спомена нещо за НСБОП. Още не съм убеден, че за него ще има проблеми... Ама, ако почна да правя това определено ще им привлека вниманието .
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Да, на финансовия отдел. Нали побесняха и с органичните разтворители. Спирта вече е по-скъп от уискито.

Коментар

Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
                    Едно време КАЛЕ-то май го правеха от кофичките за кисело мляко?
                    О899 2б2 1З2

Коментар

Това беше ОХУ. Ползваха май бензин, ама няма да се вталяваме и да си го слагаме присърце. Това лепило ще го продаваш на фирмите занимаващи се със саниране, пък те ще изолират къщите на НСБОП-ажийте безплатно
                      Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Преди 10-12 години, при една командировка в Майсен, попаднах във фабрика за вторична преработка на пластмасови отпадъци. Тогава разбрах колко доходно нещо е боклука и по тая причина с него се занимава, най-общо казано, мафията. Собственик на въпросната фирма беше бивш полковник от армията на бившата ГДР. Говореше прекрасен руски, ама това го разбрахме последната вечер, явно с възраста вече не издържаше на цяла бутилка водка...
                        Преди около година ми възложиха да проектирам мелница за медицински пластмасови отпадъци. Странното беше, че мелницата трябваше да се справя с иглите от спринцовки и системи. На наивния ми въпрос, не се ли замърсява по тоя начин пластмасата, отговорът беше, че мелницата е необходима за да се намали обена на отпадъците, за да се транспортират по-лесно, а после отивали в общия кюп...
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

))))))))))
                          Ти не знаеш ли технологията за преработка на полистирол и неръждавейка е еднаква?)
                          Гнусни мошенници.

Коментар

Във Варна въведоха разделното събиране на боклуци но накрая всички отиват на едно място на сметището.Докато не се построят фабрики за преработка на отпадаците няма смисъл да правят предизборни манипулации на населението че са направили това и онова.Сметището във с.Въглен вече е една екологична бомба на която необратимия процес на "ядрен синтез" тече в пълен ход.Интересното е че в радиус от 5км около него се разнася такава воня че ако не минаваш с автомобил от там може да колабираш от миризмата.Да не говорим че сметището е изградено в едно дере което се свързва с вододелната зона на река Батова на устието на която е кк.Албена където се провежда и BAJA ALBENA.
                            Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
                            Дий Снайдер

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X