Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разделно събиране на боклук - Да или Не?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разделно събиране на боклук - Да или Не?

След една случка вчера реших да ви попитам - Изхвърляте ли боклука си разделно???

Надвечер слезнах до казаните, за да изхвърля боклука - шишетата в зелената кофа, найлончетата и хартията в жълтата. Още не бях пуснал всичко и дойде един възрастен човек с една голяма кофа боклук и ми каза: "Браво момче, да видя най-после някой да събира разделно!". Благодарих му и си тръгнах. След секунди се обърнах и го видях да изхвърля кофата в металният казан... шашнах се?!

Е тук може да научите какво може и какво не може да изхвърляте разделно
    Ето и малко факти, които би трябвало да ви подтикнат към разделното събиране
    36
    Да!
    63.89%
    23
    Не!
    27.78%
    10
    Не виждам смисъл.
    8.33%
    3
    о 88 з 417 оо 4 - Стоян

До: Разделно събиране на боклук - Да или Не?

В моя квартал има само метални казани все още, така че съм пас .

Интересни са ми обаче места, където има само контейнери за разделно без метален казан. Случвало се е да седя и да ги гледам тъпо с огризка от ябълка в ръка и да си се чудя стъкло ли е, хартия ли или метал .
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

В моя квартал има само метални казани все още, така че съм пас .
      + 1. Почти никъде го няма май, та и ефектите няма да ги видим скоро. Аз пък даже се чудя - добре де, като наслагат различни кофи (и даже хората да го изхвърлят разделно), то не отива ли все на общото сметище ? Кой го събира и с какви разделни камиони ? Кой, къде и как го рециклира ? Всичкото ми мяза на фасадна история...

Интересни са ми обаче места, където има само контейнери за разделно без метален казан. Случвало се е да седя и да ги гледам тъпо с огризка от ябълка в ръка и да си се чудя стъкло ли е, хартия ли или метал .
      Поредната глупост, просто. Не е нужно да е кой знае колко сложно разделението на боклука. По три кофички из центъра са достатъчни, не по десет. Една за биологични отпадъци (малка), една за рециклируеми и една за нерециклируеми. Пластмасата и метала после да си ги разделят. Край блоковете и на свръхмасовите места нека сложат отделно и четвърта за метала, не пречи. Пета за чистата хартия вече е лукс - нека е само по офисите и административните звена, примерно. И училищата и прочие. Но това са си вътрешни работи. Като се разделя старателно на битово ниво, няма проблеми. Ама пак питам - кво се случва с него като го съберат ?...
      Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

И при нас има само метални кофи.
        Но пък на мен ми е интересен въпросът видял ли е някой
        събират ли боклука отделно? Иначе какъв е смисълът?
        Принципно съм "За" разделното изхвърляне на отпадъците, но да се прави от всички и за целия боклук.

п.п.С Yordan сме писали заедно.
        Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
        A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
          Аз пък даже се чудя - добре де, като наслагат различни кофи (и даже хората да го изхвърлят разделно), то не отива ли все на общото сметище ? Кой го събира и с какви разделни камиони ? Кой, къде и как го рециклира ? Всичкото ми мяза на фасадна история...
          Тези въпрос и аз съм си ги задавал

Уж вие в Столицата трябва да сте по-напред от нас, а в същност какво се получава - тук няма казани, там няма казани До сега в Пловдив не съм видял място без кофи за разделно сметосъбиране
          Първоначално публикуван от cveti
          Принципно съм "За" разделното изхвърляне на отпадъците, но да се прави от всички и за целия боклук.
          Цвети, говорим за рециклиране (иначе няма смисъл)
          Това дали се прави от всички зависи само от нас!
          о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

И кво става ако на котката напишеш със светещ спрей "куче"?
            Та и какво става с разделните кофи за мене не е ясно. Къде са заводите които ги обработват? Или просто вземат хляба на клошарите? Освен министърката с голите цици, която вместо да направи нещо за тях, въведе и събиране на данъци от тия хора право в пунктовете за вторични суровини?
            Щото пък техният отговор е също прост - нощеска тихо с щангичката капака отделно от кофата, и тя пак празна.
            Поредната модна измама, от която някой гепи кинти. Тва, усвоява средства.

Коментар

Хм, ние сме малко градче, пък във всеки квартал си има комплекти кофи за разделно събиране А в София да няма?
              Друг е въпроса, че всичко се изхвърля на едно място, поне началото е поставено! Лошото е, че иде зима, а при нас всички сме на твърдо гориво. И винаги има по едно говедо, което ще изхвърли горящата сгурия в пластмасовия контейнер... и до там...

Коментар

И на мен ми е мътна организацията по рециклирането. Но съм намерила начин поне за част от суровините. Навсякъде има пунктове за събирането им, но нито ги знам къде са, нито имам време да ходя до там. Затова от много години практикувам следното: събирам всички хартиени отпадъци и като се напълни кашончето, го свалям до контейнера. Има си "нарочни, специализирани в това" хора, които се грижат хартията да стигне до пункта. Така всички са доволни. Същото става и с другите повторно използваеми материали.
                НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                Omnia vincit amor !

Коментар

С хартията въпроса е горе долу добре. Най-тъпото е, че в България няма рециклиране на пластмаси. Всички тия шишета от безалкохони са чудесна суровина. Ама май само някои дребни производители ги изкупуват от местните клошари. Мижава работа.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

В Бургас също има такива контейнери и то май от доста време.Да, изхвърлям разделно, но досега не се бях замисляла после какво става.Също така ми направи впечатление, като се връщахме от Копривщица, че селата покрай които минавахме, също бяха оборудвани с контейнери за разделно събиране.Не мога да си обясня защо пък в София да няма?!

Коментар

На този етап разделното събиране на боклука е простичък вариант за заобикаляне на концесиата за сметоизвозването.
                      По принцип разделното сметосъбиране е разумна идея стига да работи, но определено не само липсата на култура в домакинствата пречи това да е така. Един учен по телевизията заяви, че щом в една държава имало клошари, този подход се обезмислял. Не съм сигурн , но може и да е прав. Наблюденията ми обаче са , че не повече от 50% си извърлят буклука разделно. За тази цел би трябвало в къщи боклука да се разделя предварително, за да може отделните отпадъци да попадат в контейнерите по предназначение. А това не съм сигурен ,че е масова практика в домакинствата, където по местоживеене е организирано разделно сметоизвозване.
                      Важното все пак е, че трябва да се започне от някъде, и дай боже един ден това да стане навик на всеки.

Коментар

Аз съм си от София и при нас вече повече от година имаме такива контейнери. Дори в началото бяха метален плюс три пластмасови (за стъкло, за хартия, за пластмаса и метали). Сега останаха само два пластмасови. Както и да е.

Не знам дали ги събират разделно и какво се случва след това, но ние от самото им слагане изхвърляме разделно. В тази връзка се чудя как никой още не се е сетил да направи кофи с по 4 отделения. Да ви кажа доста неприятно е в апартамента като наредиш кофа до кофа. Непрактично и заема място.

Според мен най-важното е хората да пречупят мисленето си от "като почнат всички останали, тогава и аз" на "аз започвам, пък останалите ще се сетят с времето".

Поздрави и дано скоро направят завод за отпадъци.

Коментар

Доколкото знам има малки фабрики, които изкупват боклука.
                          Но клошарите не си вършат работата до край - те събират само хартията(и по точно кашони) и рядко стъкло(и то с определена форма) всичко друго си остава в кофата за смет
                          При нас има три кофи за смет: жълтата е за хартия, пластмаса и метал; зелената е за стъкло, а металната обща Не мога да кажа, че трудно да си събираш боклука разделно. Ние имаме 4 кошчета из къщата: едно до компютъра (най-вече хартиени и пластмасови боклучи), едно на терасата (в него събираме шишетата) и две в кухнята (едно с отпадъци от хранителни продукти и едно общо)
                          о 88 з 417 оо 4 - Стоян

Коментар

В германско празното шишенце от минерална вода, малкото, струва 60 цента. Така и ги събират кой знае защо.
                            А машината която може да ги гранулира обратно е голяма колкото печатницата за вестници. И също толкова сложна, и струва пак толко пари. Завод си е.
                            Обаче ще купим 18 яхти и още пет Вейръна, ама завод - не! Религията не ни го позволява!
                            Те ти Вълци, Лисици, Пожарникари, други мъдри люде покрай буклука. Седят си, греят се на запален варел и мисляк как по-така да стане таз хубава работа. Тъй де, нощите вече са студени, трябва все нещо да гори.

Коментар

Ами има голям смисъл в разделното събиране, въпрос на навик е, ама ние не можем да се научим да ходим до кофата за боклук, а искаме да събираме разделно. Аз не искам да си излизам на терасата, отзад е кочина и вечер се чуват прелитащи снаряди от неразделно събран боклук, а на другия ден там играят децата. Не че не се чисти, когато се изчисти е хубаво ден два, после същата работа . Или сме много тъпо племе или ни е много ниска културата. Скоро в Австрия в едно село от десетина къщи паднах като видях за колко вида буклук имат контейнири,да ходи кола до там да им го събира разделно..., ама и околноста беше като от реклама на Милка.
                              Аз съм за разделното събиране но и последващата му обработка. В момента в които пред блока станат три контеинера ще си сложа три кофи за разделно събиране на боклука и на терасата в къщи, и ще науча тригодишния си син да събира разделно боклука, така за него ще е нещо нормално и за неговото дете зад блока ще е чисто.... . или поне се надявам силно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X