Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скиорите и вредата която нанасят на природата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Скиорите и вредата която нанасят на природата

Демагог не съм! Спираме да си чешем езиците! Това е моето мнение, а за това как се строят пистите в БГ отговорсност не нося. В алпите курорти се одобряват вече на височина над 2000 метра, а предполагам знаете на колко метра свършва горския пояс...надявам се и тук да стане така поради много фактори. Дефакто или деюре, това че съм скиор или офроудър не ме прави повече или по малко загрижен за природата от всеки друг. Виж ако бях инвестиор в Юлен можеш да ми търсиш отговорност! И да ти кажа че много ми прилича това отричане на ски спорта тук, както отричането на офроуда от скиорите. Много е странна тази липса на толерантност, поне за мен! Свързана е с липса на информираност може би....
    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
    Drag Grand Canyon Daily
    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
    LZ1JYM

До: 7-те рилски езера

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
    И да ти кажа че много ми прилича това отричане на ски спорта тук, както отричането на офроуда от скиорите.
    Глупости! Единственото, което отричам (или по-скоро - оспорвам), е правото на един скиор да чете морал на тема екология на колеги, заради това, че били карали някъде си.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

До: 7-те рилски езера

Аз съм на мнение че на езерата или трябва да е напълно забранено каквото и да качване или трябва да се създадат някакви правила които да регулират ясно кой какво може, кога и защо. Защото например тълпите от онези смахнатите дъновисти със сигурност увреждат много повече отколкото това че V93 е минал веднъж с трима приятели... Регулярния транспорт с УАЗи-те за същите тези дъновисти досега е навъртял повече километри отколкото ако целия портал ходим да караме всяка събота и неделя там... Въобще не споменавам разните бетоновози и прочие...

Крайно недопустимо е въобще правенето на каквито и да са лифтове и подобни съоръжения там. Не разбирам нуждата от каквито и да са подобни облекчения. Който иска да ходи да ходи, да си носи боклуците и да си ги сваля на ръка! Въобще редно е някой да седне и да направи една ясна равносметка с колко, как и защо се уврежда природата от всеки един модел за използването и. И ви уверявам че всички ще бъдат много изненадани от крайните резултати. Защото вредител No1 за всички времена и в най-голям мащаб на природата в национален и световен мащаб е... СКИОРЪТ... Сред хората с "джипките" има достатъчно такива които са за бой но моля да отбележите и следните факти: Ние всичко си носим с нас и го сваляме с нас... На планината остават само следи от гуми и то когато са минали такива от нас които не се съобразяват кое и как трябва да правят. Ние не искаме допълнителна инфраструктура, можем да си носим и палатките и яденето и примусите и всичко което ни трябва. Ако зависи от мен веднага затварям всички заведения които са на високо и са по-различни от заслон или хижа...

Въобще не правя погрешни предположения за вредата от скиорите, който иска да ме опровергае но с факти и сравнителни анализи. Защото колкото дървета са изсечени, колкото писти са направени и каквито хотели са вдигнати все в името на скиорите и то все във високата планина не знам дали въобще може да се пресметнат.

Ако ги нямаше скиорите нямаше да ги има и 99% от всички тези съоръжения които съсипаха природата в световен мащаб.

Тук искам да направя ясното разграничение че говоря за скиори използващи влекове, лифтове и прочие улеснения за мързеливи. Ако някой ходи да кара ски като се качи пеш и после се пусне получава моите поздравления и горните ми думи не важат за него.

Но всеки друг скиор в моите очи е НАЙ-ГОЛЕМИЯ вредител на природата за всички времена!
      VPetrov.photography

Коментар

До: Скиорите и вредата която нанасят на природата

Венци, принципно си прав, но ако се погледнат нещата от тази плоскост то трябва да се забрани изцяло човешката дейност, като вредна за природата. Нали следващия вредител ще са автомобилите заради които се прокарват пътища и се уврежда земята, суровините довели техническия бум заради които изсичаме горите и раздираме земята да копаем богатствата, бетона и камъните които струпваме в неприсъщи за природата форми и наричаме сгради, земеделските култури заради които са изчезнали безброй представители на флората и фауната. И по-нататък хората, които са едно раково образувание върху най-горния слой на земната кора.
        Вярно е, че всичко трябва да бъде с мярка защото и на мен не ми се иска всички планини да бъдат безразборно осечени и оголени, като Родопите преди стотина години.
        "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Не съм съгласен с последното мнение на Венци. Въпреки, че повечето факти отговарят на истината, те са малка част от тази истина. Първо в световен мащаб (пък и български) ски пистите са прашинка в сравнение с горите изсечени за прокарване на автомобилни пътища, железници и ДЪРВОДОБИВ. Е разбира се може да кажете, че едното е важна част от жизнения стандарт на човека, а другото е "за кефа на банда богаташи", но в районите около планините живеят хора и те имат нужда от поминък. И имат избор - дърводобив, рудодобив, туризъм (пряко свързан със ски спорта) и др. Е ако искате може да си направим някоя екскурзия и да направим собствен субективен анализ на състоянието на природата в еднакво красиви и диви изначало райони. Ще отидем до Банско, Боровец, Алеко и няколко миньорски селища, обогатителни фабрики и места за дърводобив около смолян например, една от най красивите част на родопите. Може да огледаме и как се отразява животновъдството на природата в стара планина. С това не искам да кажа че трябва да спрем да използваме дърво или да добиваме метал. В крайна сметка на този етап човешката цивилизация се стреми към материално развитие и в това за добро или лошо е положението. И най върлите еколкози ругаят като спре тока или няма денонощна аптека наблизо когато им потрябва. Истината е че всичко това просто трябва да се прави съвестно и отговорно с едно на ум за последствията. Отнася се и за новите ски писти.
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
            Виж ако бях инвестиор в Юлен можеш да ми търсиш отговорност!
            Айде не инвеститор, ами спонсор ако по ти харесва! Щото за да караш ски си плащаш, нали? Пък парите ти спонсорират изграждането на нови обекти и разширяването на старите! Щото имаше един лаф че търсенето определя предлагането, та дай да видим какво търсят скиорите и какво търсят офроудърите! Скиорите (болшинството) търсят широки и дълги писти с множество лифтове, влекове и влекченца до всяка една точка от пистите, също така хубави ,добре поддържани пътища за достъп до пистите, също така широки паркинги, също така удобни хотели, е и некое ресторантче требва да се намира тук таме! Офроудърите ( болшинството) търсят някоя пътечка или естествена просека или пък някой горски път и са доволни от живота! Забележи, офроудърите ползват това, което го има готово, а за тях не се създава специално! Та както казах, търсенето определя предлагането, или другояче казано - докато има кой да купува ще има и кой да продава, а дали е законно или не, влияе единствено върху цената!
            А иначе и аз карах ски, когато можех да си го позволя, и пак бих карал, няма да си кривя душата сега я!
            "Do not correct a fool, for he will hate you;
            Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
              Не съм съгласен с последното мнение на Венци. Въпреки, че повечето факти отговарят на истината, те са малка част от тази истина. Първо в световен мащаб (пък и български) ски пистите са прашинка в сравнение с горите изсечени за прокарване на автомобилни пътища, железници и ДЪРВОДОБИВ.
              Бе то прашинка е ама точно в окото е тая прашинка! Щото чрез ски курортите се унищожават и последните девствени места от нашата природа, и то трайно се унищожават за разлика от дърводобива например! Щото при дърводобива, поне теоретически след изсичането би трябвало да следва залесяване, а при строителството, след изсичането и теоретически и практически си следва бетониране!

Коментар

Не съм съгласен с последното мнение на Венци. Въпреки, че повечето факти отговарят на истината, те са малка част от тази истина. Първо в световен мащаб (пък и български) ски пистите са прашинка в сравнение с горите изсечени за прокарване на автомобилни пътища, железници и ДЪРВОДОБИВ. Е разбира се може да кажете, че едното е важна част от жизнения стандарт на човека, а другото е "за кефа на банда богаташи", но в районите около планините живеят хора и те имат нужда от поминък. И имат избор - дърводобив, рудодобив, туризъм (пряко свързан със ски спорта) и др. Е ако искате може да си направим някоя екскурзия и да направим собствен субективен анализ на състоянието на природата в еднакво красиви и диви изначало райони. Ще отидем до Банско, Боровец, Алеко и няколко миньорски селища, обогатителни фабрики и места за дърводобив около смолян например, една от най красивите част на родопите. Може да огледаме и как се отразява животновъдството на природата в стара планина. С това не искам да кажа че трябва да спрем да използваме дърво или да добиваме метал. В крайна сметка на този етап човешката цивилизация се стреми към материално развитие и в това за добро или лошо е положението. И най върлите еколкози ругаят като спре тока или няма денонощна аптека наблизо когато им потрябва. Истината е че всичко това просто трябва да се прави съвестно и отговорно с едно на ум за последствията. Отнася се и за новите ски писти.
                Да приятелю, основен фактор за унищожението на природата е човешкото безумие и ламтеж за повече което пък съчетано с броя на хората довежда до пагубни последици. Съгласен съм с това и си прав. Но темата бе за вредата която скиорите конкретно допринасят. И тя бе провокирана от друга тема в която идеше реч за Седемте рилски езера. Та много ми е интересно защо ако три джипки се качат на седемте Рилски езера например или преминат някъде в Рила или Пирин на тези хора се гледа като на престъпници унищожители на природата... А същевременно на големия поток от автомобили със ски на багажника които се отправят към всички големи ски центрове не се гледа като на такива... Ей за това иде реч в случая... за двойния стандарт... Едните престъпници а другите... скиори...
                VPetrov.photography

Коментар

В един български филм героя казваше - " Ааа значи за кучета и котки може а за прасета не, така ли"

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                    Да приятелю, основен фактор за унищожението на природата е човешкото безумие и ламтеж за повече което пък съчетано с броя на хората довежда до пагубни последици. Съгласен съм с това и си прав. Но темата бе за вредата която скиорите конкретно допринасят. И тя бе провокирана от друга тема в която идеше реч за Седемте рилски езера. Та много ми е интересно защо ако три джипки се качат на седемте Рилски езера например или преминат някъде в Рила или Пирин на тези хора се гледа като на престъпници унищожители на природата... А същевременно на големия поток от автомобили със ски на багажника които се отправят към всички големи ски центрове не се гледа като на такива... Ей за това иде реч в случая... за двойния стандарт... Едните престъпници а другите... скиори...
                    Знам откъде произлиза темата, следя я, въпреки, че не ми остава време за писане. За джипките съм писал в подобна тема - ако всеки проявява малко съобразителност и уважение към другите ще се забави доста момента в който ще забранят карането на практика, а не само на книга. Затова не ходя с джипа в "туристически райони" събота и неделя. Случвало ми се е без да искам да се натреса на пътеката навръщане и определено ми е неудобно да срещам погледите на хората на които им буча и вдигам прах. А кой е по-престъпник от скиори и офроудъри аз не бих съдил. Не гледам на тези неща като на престъпления просто. Най добре всеки да прави нещата които му доставят удоволствие и го държат "буден" и само малко от вниманието си да отделя за това да не притеснява останалите поевче от необходимото.

Коментар

Нищо против нямам това че всеки трябва да се съобразява с другите и да внимава в действията си. То е и въпрос на култура която за съжаление у доста хора е под санитарния минимум.

Аз също съм привърженик и активен радетел за каране в планините спазвайки определени принципи и ограничение. Стремя се всяко мое излизане там да има точна и ясна цел която да го оправдава в достатъчна степен.

Това което ме възмущава е обичайната обществена реакция която се плъзга по линията на най-малкото съпротивление и като следствие наистина ще бъде тотално забранено карането в нашите гори. Защото така е най-лесно... Няма да се забрани правенето на нови планински ски курорти, няма да се забрани изсичането на горите... Ще се забранят "джипките"... дето ги карат тези с многото пари... И всички ще клатят доволно глави... Но аз пък да ви кажа ще ги клатят доволно главите ама до време. Защото единствения начин да спасим нашите гори от това което стана в Гърция е да ангажираме всички офроудери в тази кауза... Ако това не стане горите са обречени...

А за да съм обективен ще кажа че за да се уврежда природата не е необходимо въобще да се ходи в планините... Достатъчно е "чиче" на село да се топли с автомобилни гуми, бабата до него с "пернишки кюмур", типичния софиянец да кара барака която замърсява колкото двайсет читави "джипки" като същевременно живее в панелка през стените на която парното отоплява околното пространство...
                      Мда... такива ми ти работи... Но джипките са виновни...!
                      VPetrov.photography

Коментар

Случвало ми се е без да искам да се натреса на пътеката навръщане и определено ми е неудобно да срещам погледите на хората на които им буча и вдигам прах.
                        Няма за какво да ти е неудобно, това че си вдигнал малко прах не е болка за умиране. А колкото до погледите на хората, в повечето от тях се чете единствено завист. Направи една анкета и ще разбереш колко от тях ако имат възможност ще карат по същите тия пътеки дето ходят пеш.
                        http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Kolev Преглед на мнение
                          Няма за какво да ти е неудобно, това че си вдигнал малко прах не е болка за умиране. А колкото до погледите на хората, в повечето от тях се чете единствено завист. Направи една анкета и ще разбереш колко от тях ако имат възможност ще карат по същите тия пътеки дето ходят пеш.
                          Не си прав. Оставял съм джипа доста пъти в началото на екопътеки, които иначе са достатъчно широки и равни, за да продължа спокойно и съм гледал накриво и псувал всички минаващи покрай мен с такива. Трябва да си има граници. Особено уикендите по по-обичайните туристически маршрути. Също така съм участвал и в маркиране на такива, като пак джиповете останаха паркирани в селото и сме обикаляли пеша помъкнали кутиите боя, табелки и инструменти. За да не си кривя душата и на мен ми се е случвало да се заблудя и да изляза на туристическа пътека и ми е било много неудобно и гледах да се разкарам най-бързо и внимателно. Всъщност повечето хора разбират ходенето на планина като разходка пеша и дори познавам такива, които на пътя карат като голф с пернишка регистрация, но в планината обичат да ходят на няколко дневни преходи пеша, а не с джип, въпреки че могат да си го позволят.
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Kolev Преглед на мнение
                            Не е болка за умиране естествено, но разбирам защо би им било неприятно и не бих го направил нарочно. А за завистта не си прав, не става дума за това дали имаш пари за кола или не. Удоволствието от "свободното" качване в планината е неповторимо. Това е като да кажеш, че тези дето си носят на гръб спалните чували или палатките нямат пари да спят в хотел или хижа...
                            Да не правим темата безкрайна, нека си караме в планините докато може и ни харесва, но така, че да може и да ни харесва по-дълго!

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                              Не си прав. Оставял съм джипа доста пъти в началото на екопътеки, които иначе са достатъчно широки и равни, за да продължа спокойно и съм гледал накриво и псувал всички минаващи покрай мен с такива. Трябва да си има граници. Особено уикендите по по-обичайните туристически маршрути. Също така съм участвал и в маркиране на такива, като пак джиповете останаха паркирани в селото и сме обикаляли пеша помъкнали кутиите боя, табелки и инструменти. За да не си кривя душата и на мен ми се е случвало да се заблудя и да изляза на туристическа пътека и ми е било много неудобно и гледах да се разкарам най-бързо и внимателно. Всъщност повечето хора разбират ходенето на планина като разходка пеша и дори познавам такива, които на пътя карат като голф с пернишка регистрация, но в планината обичат да ходят на няколко дневни преходи пеша, а не с джип, въпреки че могат да си го позволят.
                              Бъркаш, напълно съм прав, ако не бях нямаше да го напиша. Аз също обикалям планините пеша. Пуснал съм доста теми по този повод. Не си возя задника само с джипа а и го разхождам с крака. Виждал съм какви ли не хора в гората, такива с които да ти е приятно да общуваш и такива дето са сърдити на целия свят и чудиш какво търсят там. Голяма злоба струи от тях и се чудят на кого да си го изкарат и хоп джипките са виновни.
                              Аз никога не карам по пешеходни алеи и инфактни пътеки, а пътят до Рилките езера не е нито едно от двете.
                              http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X