Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скиорите и вредата която нанасят на природата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Скиорите и вредата която нанасят на природата

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
    А за завистта не си прав, не става дума за това дали имаш пари за кола или не. Удоволствието от "свободното" качване в планината е неповторимо. Това е като да кажеш, че тези дето си носят на гръб спалните чували или палатките нямат пари да спят в хотел или хижа...
    Не ме разбирай погрешно, не съм искал да намесвам наличия на пари. А тези с раниците и спалните чували са хората на които аз завиждам за доброто здраве и желанието за екстрем.
    http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

Приятели,не забравяите,че джипките все още са в спомените на хората символ на онези,ех,волни времена и хубави момчета,ма са кво,москвета ли да караме?Скиорите никога не са били припознавани по този начин от вуичо,макар че всъщност не е баш така-"Баба Меца,Шефа на..".Но това са обществените нагласи тук и в момента.Нито ще заплачем,нито ще се срамуваме,добре ще е да се въздържаме от ексцеси.А скиорите и останалата прослоика от доволни консуматори нанася вреди,но... Между скиорите също има разумни и умерени люде,които внимават да не с...т навсякъде.И дано ние и те забавим,доколкото е възможно,деградацията на красивите места.

Коментар

Масовия ски спорт е много вреден! Спор няма.

Теорията обаче, която се прокрадва във всички тия теми, че тая мизерия оправдава други мизерии е абслютно безплодна. Лично мнение.

Коментар

Тук съм напълно съгласен! И въобще във всичко е важна мярката... че изгуби ли се тя... всичко друго загубва значение. А за съжаление мярката навсякъде и повсеместно се губи което е и най-големия проблем пред човечеството...
          VPetrov.photography

Коментар

С увеличаването на природонаселението и благосъстоянието тази мярка неизбежно все повече ще се губи.Но,като страничен ефект от лошото,ето че се появяват и места,където можем да обсъдим начини за ограничаване на белята.Приветствам всяка полезна инициатива.И малко,добре.Каквото е възможно,да направим.За да може утре да отговаряме с открито лице на въпросите на децата ни.

Коментар

Не е виновен тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава!
              Като има хубави писти, ще има и скиори. Аз съм огромен привърженик на ските, състезавал съм се по-рано и по принцип съм ЗА наличието на повечето писти. Но съм особено против да се изсичат писти на склонове, където сняг почти не се задържа и после да се правят някакви опити с оръдия за сняг. Това е кощунство. Но пък от друга страна, когато преди години са секли за някои писти, там редовно е имало доста сняг...тук вече почвам да се чудя за ефектите на глобалното затопляне и вероятността за тяхното наличие, но това си е друга тема
              No bike - no fun!

Коментар

Това,Дидо,е съвсем същата тема.Глобалното Затопляне със сигурност не идва от скиори като теб.Нито от 20 те офф -ери у нас.

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                  ........това че съм скиор или офроудър не ме прави повече или по малко загрижен за природата от всеки друг ........
                  Напълно съм съгласен. Като любител на скиспорта това което се случи с Банско ни най-малко чувствам вина за него, напротив чувствам се ОЩЕТЕН.

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                  .....
                  Тук искам да направя ясното разграничение че говоря за скиори използващи влекове, лифтове и прочие улеснения за мързеливи. Ако някой ходи да кара ски като се качи пеш и после се пусне получава моите поздравления и горните ми думи не важат за него.

Но всеки друг скиор в моите очи е НАЙ-ГОЛЕМИЯ вредител на природата за всички времена!
                  Не съм съгласен с теб. Все едно да сравняваш пешаходен турист с оффроудър. Няма нищо лошо както в джипа в планината така и във влека или лифта стига всичко да е с мярка. Това което направиха Юлен в Банско за зимата е равносилно да купят 100-200 джипа и да ги дават под наем лятото. Тогава сигурно скиорите ще ревнат и ще обвиняват оффроудърите.

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
                  Масовия ски спорт е много вреден! Спор няма.....
                  Е тук някъде е истината, като прибавим и комерсализацията му.
                  Последно редактирано от iiiopo; 04-09-07, 23:43.
                  О899 2б2 1З2

Коментар

Аз съм на мнение че на езерата или трябва да е напълно забранено каквото и да качване или трябва да се създадат някакви правила които да регулират ясно кой какво може, кога и защо.
                    Нека да поясним че правила си има и то ясни-МПС забранени от Пионерска нагоре!

И ви уверявам че всички ще бъдат много изненадани от крайните резултати. Защото вредител No1 за всички времена и в най-голям мащаб на природата в национален и световен мащаб е... СКИОРЪТ... .

Това е доста голяма лъжица за скиорите. Вредител номер 1 -индустрията. Ако сравняваме изсичането на гори(което е единствената вредна дейност), мисля че наистина не водят класацията ски курортите. В амазонка ски не се карат.....та автоматично губил първо място

Въобще не правя погрешни предположения за вредата от скиорите, който иска да ме опровергае но с факти и сравнителни анализи. .
                    Анализи не мога да ти цитирам но е факт, че Кремиковци вреди повече на природата отколкото всички курорти в БГ взети заедно...в пъти. Факт е, че незаконната сеч в Стара Планина е по-голяма от цялата сеч за всички писти в БГ. Факт е, че по черноморието са построени повече хотели от всички СКИ курорти в БГ и в факт, че скиортие в хотели в ски курорите са не повече от 20-30%.Фактите за изсечените гори за пътища, електропроводи няма нужда да ги споменаваме.....

Но всеки друг скиор в моите очи е НАЙ-ГОЛЕМИЯ вредител на природата за всички времена!
                    Според мен КОНСУМАТОР каращ ски и КОНСУМАТОР не каращ ски вреди еднакво на природата в световен мащаб ...или по друг начин казано пренебрежимо малка е разликата!

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                    Не съм съгласен с последното мнение на Венци. Въпреки, че повечето факти отговарят на истината, те са малка част от тази истина. Първо в световен мащаб (пък и български) ски пистите са прашинка в сравнение с горите изсечени за прокарване на автомобилни пътища, железници и ДЪРВОДОБИВ. Е разбира се може да кажете, че едното е важна част от жизнения стандарт на човека, а другото е "за кефа на банда богаташи", но в районите около планините живеят хора и те имат нужда от поминък. И имат избор - дърводобив, рудодобив, туризъм (пряко свързан със ски спорта) и др. Е ако искате може да си направим някоя екскурзия и да направим собствен субективен анализ на състоянието на природата в еднакво красиви и диви изначало райони. Ще отидем до Банско, Боровец, Алеко и няколко миньорски селища, обогатителни фабрики и места за дърводобив около смолян например, една от най красивите част на родопите. Може да огледаме и как се отразява животновъдството на природата в стара планина. С това не искам да кажа че трябва да спрем да използваме дърво или да добиваме метал. В крайна сметка на този етап човешката цивилизация се стреми към материално развитие и в това за добро или лошо е положението. И най върлите еколкози ругаят като спре тока или няма денонощна аптека наблизо когато им потрябва. Истината е че всичко това просто трябва да се прави съвестно и отговорно с едно на ум за последствията. Отнася се и за новите ски писти.
                    +1000
                    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                    Drag Grand Canyon Daily
                    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                    LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                      Нека да поясним че правила си има и то ясни-МПС забранени от Пионерска нагоре!
                      Точно и за това говорим, какви са правилата и какви следва да бъдат. Аз съм съгласен за МПС но по също така искам да се забрани и ходенето на големи групи от рода на дъновистите... Те със сигурност донасят много повече щети отколкото всички ни с МПС-тата...
                      Това е доста голяма лъжица за скиорите. Вредител номер 1 -индустрията. Ако сравняваме изсичането на гори(което е единствената вредна дейност), мисля че наистина не водят класацията ски курортите. В амазонка ски не се карат.....та автоматично губил първо място
                      Да, само нека не забравяме че едно отсечено дърво в пояса който става за ски курорти се равнява на няколко десетки декари гора в Амазонка по време за възстановяване на щетите... А вредата от ски курортите въобще не се изчерпва с изсечените за писти дървета. Към тях се добавя цялото гориво изразходвано за неефективно отопление, цялото гориво + евивалентната му стойност за амортизация на МПС с които скиорите са отишли и са се върнали от курорта + същото за обслужващия персонал...

Анализи не мога да ти цитирам но е факт, че Кремиковци вреди повече на природата отколкото всички курорти в БГ взети заедно...в пъти. Факт е, че незаконната сеч в Стара Планина е по-голяма от цялата сеч за всички писти в БГ. Факт е, че по черноморието са построени повече хотели от всички СКИ курорти в БГ и в факт, че скиортие в хотели в ски курорите са не повече от 20-30%.Фактите за изсечените гори за пътища, електропроводи няма нужда да ги споменаваме.....
                      Аз въобще не бих се заел да твърдя че Кремиковци вреди повече на природата в България отколкото всички курорти взети заедно... даже напротив... (да не ме възприемете като защитник на това недоразумение Кремиковци) И ако комбината Кремиковци е възможно да бъде закрит и ликвидиран в уместен срок дали това е възможно за Банско да кажем - и с какъв резултат? А за това че всичко от рода на електропроводи, пътища и т.н. вреди въобще няма и да споря... Както по-горе съм написал с ВСЯКА си дейност един човек унищожава природата защото хората сме вече прекалено много на тази малка земя... С всяка буквално, дори с гледане на телевизия... Колкото до морските курорти и те увреждат природата и то здраво макар че на нивото на морето щетите не са толкова големи колкото на нивото на ски курортите във високата планина... И на море всеки иска да е под чадър а не да му направят просека от километри по която да се спуска... тъй че разликата в щетите отново е в пъти... Но съм съгласен че въобще ходенето на курорт е нещо което ощетява природата в по-голяма степен от нормалния живот... Заради ходещите на курорти основно са построени големите магистрали, това е една основна причина да се купуват автомобили, да стават грандиозни задръствания и т.н.

Според мен КОНСУМАТОР каращ ски и КОНСУМАТОР не каращ ски вреди еднакво на природата в световен мащаб ...или по друг начин казано пренебрежимо малка е разликата!
                      Въобще не е пренебрежимо малка разликата. Всеки каращ ски конкретно, ясно и в голяма степен УВРЕЖДА природата в пъти повече от човек не каращ ски...

С написаното дотук аз искам да бъда правилно разбран. Не смятам да организирам движение против карането на ски. Това което целях е да провокирам разсъждения върху комплексната вреда която всеки от нас (аз включително) нанася върху природата дори и с най-обикновените си и обществено приети дейности... И тук съм напълно съгласен с Jimi, всякакъв род консуматорско поведение на един човек довежда до преки и невъзвратими щети на природата...

Написаното по-горе цели и всеки разумен човек да се замисли и да разбере че природата няма да я опазим като забраним карането на МПС в планината... Защото това в момента се демонизира в обобществените нагласи... Видите ли забраняваме карането на джипки и решаваме проблема с екологията... Всеки сам трябва да се опита да промени манталитета си така че в максимална степен да ограничи консумацията на природен ресурс... това е решението и то важи и за "джипките" и за скиорите... и за еколозите... Само че няма да стане...
                      VPetrov.photography

Коментар

Венци, мисля че демонизирането на джипарите идва от друго - за обикновените хора джип се асоциира с: мутри и браконери.
                        Върви после обяснявай, че не си мутра и парите ти са изкарани честно - "тези които окрадоха държавата с парите си купиха джипове и ги ползвата за да се показват и браконерстват".
                        Не зная дали ви направи впечатление, но като отразяваха случката в Рила, обясниха: "инвеститорите дойдоха с джипове", наблягайки на джипове. Ами с какво да дойдат по дупките с лека кола ли?
                        Мисля, че съвсем преднамерено се насажда в общественото мнение, че джипарите са "лоши" хора и от там стигаш до извода за демонизацията.
                        Трудно, адски трудно ще ни бъде да се борим с пропагандата против джиповете.
                        "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
                          Трудно, адски трудно ще ни бъде да се борим с пропагандата против джиповете.
                          Напълно съм съгласна.Ние го купихме преди малко повече от година и тогава много наши познати се изредиха да питат:"Ама защо джип?Вие мутри ли ще ставате?" и други подобни въпроси.Върви обяснявай, че на риба не можеш да отидеш с Avensis-а.Че като ходим на оглед на обекти, ни писна да спираме на 500 метра и да газим пеша калищата.За съжаление, голяма част от общественото мнение е такова, че щом си в джип,със сигурност си поне малко мутра, или нещо не ти е чиста работата.

Коментар

... ... Всеки сам трябва да се опита да промени манталитета си така че в максимална степен да ограничи консумацията на природен ресурс... това е решението и то важи и за "джипките" и за скиорите... и за еколозите... Само че няма да стане...
                            +1
                            Само да допълня, че това дали ще стане или не е въпрос на личен избор и отговорност, а не на обществена безотговорност!
                            Technical Rescue Direct - life lies in courage
                            http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Ей, хора, т'ва джипарите и скиорите сме едно и също бре!!!
                              К'ви са тия изявления на Венци Петров,
                              че скиорите били по-вредни, защо???!!!
                              Аз, като бях малък, за да се пусна с тарабите 30сек.,
                              се катерех по 30мин., за това удоволствие.
                              После се появи влек с "влачка", после "паничка", седалков лифт и т.н. и се възползвах.
                              Пак, като бях малък, ходехме с майка и татко по планините пеша, Вихрен го качих на 5.5г.. Коли нямаше, камо ли джипки, освен за военните и ТКЗС-то. После се появиха демокрацията и свободното предлагане и пак се възползвах.
                              Че не е ли едно и също, а?
                              Сега ни мързи да ходим, но искаме красота и природа
                              и си купуваме джип. Мързи ни да катерим, като кози,
                              има лифтове.
                              В основата на всичко е парата и печалбата.
                              И щом има кой да плаща, има и предлагане.
                              И как ще сравним, колко дървета са изсечени, за да си правят кефа 15 000 скиора на ден и колко природен ресурс е отишъл, за тоя дето си е купил джип, който струва, колкото карането на ски от един човек, за цял живот!!!???
                              Едно и също е, само, че едното е по-видно от другото.
                              Е лапаницата е по-голяма и апетитите в ските, сега.
                              А за автомобилите, колко гори са изсечени за пътища,
                              колко петрол на ден отива, колко замърсяват природата???
                              Аз, като скиор едно дърво не съм отсякъл,
                              ако съм замърсил с нещо, то е било по голяма нужда,
                              но това и джипарите го правят, нали?!
                              Всички сме брънки от една и съща верига,
                              но се караме кой е по-ръждясъл...!!!
                              Хайде холан...

Коментар

Темата разгледана така става безкрайна....ако се вземе предвид логистиката от самото начало незнам къде ще му излезе края. Не искам повече да споря, но определено не мисля че можем да кажем кое е по екологично... карането на джип или карането на ски...и по добре да не ги сравняваме! Аз карам и двете и все повече се замислям за мярката.

А относно карането на ски без влекове...по екологично не може да бъде, явно изцяло натам ще трябва да се насочваме.
                                Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                                Drag Grand Canyon Daily
                                Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                                LZ1JYM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X