Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво ръсят снегопочистващите фирми по софийските улици?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какво ръсят снегопочистващите фирми по софийските улици?

Вече втора година ми прави впечатление зверската корозия която започва да напада някои от детайлите по джипа ми веднага след като снегопочистващите фирми започнат да сипят разтвора за разтопяване на снега по софийските улици. Преди години, когато сипеха луга такова чудо не съм виждал. Нямам идея какво се ползва в момента. Само знам че не може да е познатата ни луга. На долните две снимки се вижда натрупана само за около месец корозия върху сертифицирани морски шегели от неръждавейка, които преди да се озоват на моя джип са ползвани поне 5 години в Егейско и Средиземно море и са били изложени постоянно на въздействието на морска вода. Моя приятел който ми ги даде се кълне че никога не е виждал ръжда върху тях преди..

На следващите няколко снимки съм показал корозия настъпила за последните два месеца. Миналата година положението беше същото, но през лятото взех мерки и направих съответните покрития наново. Мислех си, че американците не знаят да поцинковат или цинка им е китайски И така всички детайли преди настоящия зимен сезон бяха обработени:

На долните две снимки съм показал рамената на стабилизиращата щанга. Фабрично бяха боядисани, но боята бързо падна. Преди миналия зимен сезон ги минах на пясъкоструйка и ги хромирах по класическата технология цианова мед, никел, кисела мед, никел, хром. Цитирам технологията по памет и е възможно да съм сгрешил последователността или наименованията на слоевете. Проблема беше че в цеха за галванизация линията беше заредена с Хром-3 който е за вътрешна употреба. През предишния зимен сезон корзозираха в почти същия вид от долните снимки. Помислих, че проблема е в Хром-3 и през лятото отново ги почистих и покрих по същата технология, но вече с Хром-6. Болтовете, с които са стегнати рамената бях покрил с доста дебел слой калай. И при тях се виждат щетите независимо от пресното покритие и дебелината му Вижда се и какво се е случило с ARB капака на диференциала, въпреки, че и той беше почистен и обработен през лятото.

На следващите две снимки са двата ми бъмпстопа. Фабрично бяха поцинковани. Миналата зима цинка падна и корозията ги нападна. През лятото ги разглобих и поцинковах отново. Върху цинка нанесох и слой уж здрава боя. Резулатат за само месец по софийските улици се вижда. Шасито инак в перфектно състояние за сега и то започна да губи боята си. На снимките се вижда, че и унибалите на биалетките, който са с фабрично покритие също не са пожалени. Е какво да си мисля, след като 5 детайла с различен тип покритие произведени от различни производители се предават за половин зимен сезон.

И накрая една случка от предишния зимен сезон. Миналия Януари загубих някъде един комплект ключове за мазето ми. След около седмица или две пичовете от автомивката ги намериха. Били са паднали под седалката от джоба на якето ми през цепката между седалката и подлакътника. Там пода винаги е мокър, защото при постоянното качване с мокри или заснежени обувки се събира доста вода. Естествено богато примесена с батебойковата смес за ловене на снежинки във въздуха. Е вижте ги на какво бяха заприличали за седмица-две. В дясно от тях е резервния комплект който ползвах.

Та въпросът е знае ли някой какво се ползва за разтопяване на снега и има ли някакъв начин за спасение. Не е луга защото тя не може да причини такива щети и да сваля боя, цинк, калай, хром, никел и т.н. Явно този разтвор е много по-евтин от лугата, но пък със сигурност е много по-агресивен към металите. Иначе защо ще го използват и ще съсипват и без това остарелия и съсипан автопарк.
    Последно редактирано от elbgt; 24-01-13, 20:01.
    My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

От: Какво ръсят снегопочистващите фирми по софийските улици?Вече втора година ми прав

За всичко мога да се усьмня,но тия морски шегели ги ползваме за котви и вериги,това за да рьждяса така не е само сол,при нас се получава и от отечка на ток или трябва да е ебати химията ебати чудото.Шегел който се тьрка метал в метал издьржа под вода около 5 години спокойно без да го хване рьждата,така повьрхностно на място без триене ми сьбира погледа.
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

От: Какво ръсят снегопочистващите фирми по софийските улици?Вече втора година ми прав

Преди години пак тук във форума беше цитирано мнение на английски от пътешественик с класическа Тойота който беше минавал през България зимата, и беше в общи линии дал точния състав. Нещо се говореше за сума ти щуротии. Ще пробвам да го изровя.
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

От: Какво ръсят снегопочистващите фирми по софийските улици?

Аз имам обяснение, ама няма да ти хареса. Некачествена подготовка и недостатъчно качествено покритие.

1ва снимка-шегела е корозирал, тънко покритие което го бият постоянно камъчетата и оттам прониква отделу гадорията. Шайбите уплътняващи шегела са си добре, по скрити са и обикновено са дебело поцинковани.
        2ра снимка-на куката на лебедката и особено на предпазващата пластинка от самооткачане нищо им няма.
        3та и 4та снимка-шайбата която държи планката си е читава, отделно и винтовата скоба държаща резеорвара на ама.
        Последна снимка-китайските ключове са ръждясали, обаче истиския не, макар, че са на една връзка.
        Ако за всичко е виновна химията, няма да има нищо здраво, не отричам, че е агресивна, но и другото си има вина.
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Я, че кво стана? Когато преди година предупреждавах за коктейла Лужков който ни натресоха - само мързеливия не ми се присмя, и никой не ме подкрепи да протестираме. Че имаше и доволни - колко гот било.
          Честито!

Коментар

От моя многогодишен опит в борба с корозията по колите и с химията, с която поливат през зимата пътищата у нас мисля, че най-евтиното и резултатно мазило е бъркоч от някаква грес и отработено масло. Мажа яко през 2-3 години.
            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Другото не по-малко опасно свойство на тая гадост е, че е светлопглъщаща. В момента, както е мокро, вечер фаровете си светят, ама настилката гълта всичко и кратерите (за които голяма заслуга има същата тая химия) остават невидими, докато не те треснат в бъбреците.

Сега като се замисля над това дето Гоблин е цитирал, натриевият хлорид е стабилен, за магнезиевия - не съм сигурен, ама калциевия май при определени конценртации може спонтанно да реагира с водата до калциев окис и солна киселина -> те ти разядени всякакви покрития и ръжда.
              Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Баси!!! тОВА НЕ Е ОТ СНЕГОПОЧИСТВАНЕТО !!!
                Ръсят с каквото намерят и колкото им плащат. Не им е първа грижа, на кой ще му ръждяса кошницата.
                Моята, за сега, няма грам ръжда.Ако е на 12 лазарника.

Коментар

Ей Пенчо, не вярвах ,че и за това помагат геперите .Ти май летиш по улиците. Евалла.

Това в немечко, дето го ръсят по магистралите,не знам какво е, но нямаш ли препарат за почистване, купен от тамошна бензиностанция, не ще да се мие от стъклото.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                    Аз имам обяснение, ама няма да ти хареса. Некачествена подготовка и недостатъчно качествено покритие.

1ва снимка-шегела е корозирал, тънко покритие което го бият постоянно камъчетата и оттам прониква отделу гадорията. Шайбите уплътняващи шегела са си добре, по скрити са и обикновено са дебело поцинковани.
                    2ра снимка-на куката на лебедката и особено на предпазващата пластинка от самооткачане нищо им няма.
                    3та и 4та снимка-шайбата която държи планката си е читава, отделно и винтовата скоба държаща резеорвара на ама.
                    Последна снимка-китайските ключове са ръждясали, обаче истиския не, макар, че са на една връзка.
                    Ако за всичко е виновна химията, няма да има нищо здраво, не отричам, че е агресивна, но и другото си има вина.
                    Шегелите са масивна неръждавейка и нямат покритие. Колкото до останалите неща самия аз имах същото обяснение, но нещо не ми се вързва. За рамената на стаб. щанга при второто покритие хората бяха мотивирани и положиха достатъчно старание за спазване на технологията, както и за допълнителна над нормалната дебелина на слоевете и особено на финалния от Хром-6. С цинка на бъмпстоповете също. Шайбите които изглеждат незасегнати са сменени преди няколко дни. След не повече от месец ще ги снимам пак. Трябва да уточня и още нещо. Тази корозия в момента пада от пароструйка. Тънък слой е наистина, но факта, че се появява върху неръждавейка и върху Хром-6 е меко казано смущаващ и именно това е причината да повдигна въпроса тук. Хубаво е че Стефан вече го е направил. Дано този път да се стигне до нещо повече, защото аз съм сигурен, че не е луга, а някакъв безумен бъркоч, който единствено цели да покаже че се чисти по един друг начин, а не като предишните. Каква е цената? Ами май същата като останалите цени за "екстрите" на сегашното правителство.

Иначе лесно е да се приеме, че не са подготвени добре и не са покрити добре. Е да ама и FOX ли се осраха и INA ли, и моите хора ли дето покриваха рамената на стаб. щангата та и неръждавейката ли не е разбрала, че е неръждавейка та ръцдяса. А не е някаква от илиенци. На 10-торна цена са тези шегели заради морския сертификат Нещо май цял свят не знае как се хромира, поцинкова, калайдисва или боядисва. И нито цинк, нито хром, нито калай някой знае как да покрие. Не се вързва нещо това обяснение.
                    Последно редактирано от elbgt; 24-01-13, 20:10.

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                      Другото не по-малко опасно свойство на тая гадост е, че е светлопглъщаща. В момента, както е мокро, вечер фаровете си светят, ама настилката гълта всичко и кратерите (за които голяма заслуга има същата тая химия) остават невидими, докато не те треснат в бъбреците
                      А аз си мислех, че проблема е или в мен (егн-то) или във фаровете ми По скоро обаче светлината се отразява в посока която не ни върши работа, а не се поглъща. По същата причина виждаш отражението в настилката от насрещните фарове.

Коментар

Rock Salt (Sodium Chloride) Chemical used to either break the bond of ice to the pavement or used to prevent it from forming by lowering the freezing point of water. Inexpensive. Very effective. Readily available. Impact on the Environment. Corrosivity.
                        Doesn't work at low temperatures.
                        Sand Used only in Reduced Salt Zones and at very low temperatures when Rock Salt will not work effectively. Inexpensive. Works at low temperatures. Available. Impact on the Environment. Does not melt snow and ice. Clogs drainage structures. Expenses to sweep and dispose of.
                        Pre-Mix (Sodium Chloride/Calcium Chloride blend) The material is used in "reduced-salt areas" and elsewhere when air temperature is very low. Less harmful to the environment. Works at a lower temperature. Expensive. Must be stored and kept dry.
                        Liquid Calcium Chloride The material works by attracting moisture and releasing heat. When mixed with salt it melts up to eight times as much ice as using salt alone at 20 degrees. Very effective for pre-treatment or direct liquid application.
                        Works at low temperatures.
                        Expensive. Applications must be timed correctly.
                        Liquid Magnesium Chloride Used as pre-treatment to prevent snow and ice from sticking to pavement. Less harmful to the environment. Works at low temperatures. Less harmful to equipment. Expensive. Application must be timed correctly.
                        Ето една табличка какво се ползва за обработка на пътищата в Massachusetts, обнародвано за който се интересува.
                        http://www.massdot.state.ma.us/highway/Departments/SnowIce/WinterRoadTreatmentSnowRemoval.aspx

За Англия по темата също има много инфо в нета.
                        В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                        В. Иванов

Коментар

Не мислите ли, че неръдавейка и ръжда по нея е нонсенс !? Или не е неръждавейка, или не е ръжда, дръпни ми единин пръст и ще ти кажа какво си изтеглил, стандартно - най-дългия.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Не знам колко е вярна моята информация,сместа е внос от Египет на много добра цена.Ако се сещате преди зимата имаше статия че се очакват,Варна или Бургас кораби със сместа.Морските да се включат с информация.
                            Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X