Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ИМАЛО ЛИ Е ЯДРЕНИ БОЙНИ ФУГАСИ В СТЕНИТЕ НА ТРИТЕ ГОЛЕМИ АРДИСКИ ЯЗОВИРА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ИМАЛО ЛИ Е ЯДРЕНИ БОЙНИ ФУГАСИ В СТЕНИТЕ НА ТРИТЕ ГОЛЕМИ АРДИСКИ ЯЗОВИРА

На Босия са му изгорели бушоните, при това не от сега. Ядрен боеприпас изобщо не е нужен за такова нещо, по простата причина, че взривяването на язовирна стена не е като да вдигаш във въздуха влак или постройка. Както е посочено по-горе, достатъчно е да се повреди поясът(короната) на стената на съответното място - оттам нататък всичко става от само себе си. Това е било известно още от ВСВ - за целта са били създадени т.н. подскачащи бомби.(вж. наводняването на долината Рур, язовирите Мен, Едер, Зорпе)
    А иначе Гоблин е прав - никой не би дал в чужди ръце (па макар и съюзнически) ядрено оръжие.

Ето линк, за който иска да научи повече:
    http://click.infospace.com/ClickHand...C2A2B35614EBCF
    Последно редактирано от Hala; 11-02-12, 19:19.
    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
      ... Съветски ядрени боеприпаси под не-съветски ПРЯК контрол в страните членки на Варшавския Договор (че и другаде) никога не е имало. По простата причина че бързо-бързо могат да се обърнат срещу "дарителя".

В които държави е имало разположени ядрени оръжия, са били под пряк съветски контрол в базите на Червената Армия. ...
      Между другото, същото важеше с пълна сила за страните от НАТО, на чията територия имаше ядрени боеприпаси на САЩ.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Не знам защо се оформя тема за това. Всички язовири в Б-я са проектирани с възможност за взривяване. Никога досега не са били заредени с каквото и да било ядрено оръжие. Съмнявам се, че са били заредени и друго, конвекционално такова, като възможността за това е винаги се е измервала в минути. Не очаквайте някой да подръпне завесата!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
          Между другото, същото важеше с пълна сила за страните от НАТО, на чията територия имаше ядрени боеприпаси на САЩ.
          Няма спор. Да речем че сред тях все пак чат пат имаше и държави които си имаха собствени. Но иначе - да.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Язовирите като всички важни обекти в случай на война при проектирането и изграждането са били подготвени за лесно разрушаване, но пък чак с ядрени фугаси е доста преувеличено, защото бетонна стена се разрушава по-лесно от земна. Язовирните стени имат кухини и в случай на нужда съответното инжинерно подразделение е било готово да "пусне" водата. Виждал съм и карти на големите язовири със съответната заливна вълна при 50 и 100% от обема на язовира.

Коментар

Преди 26-27г съм работих една година на стената на Язовир "Искар",влизал съм поне 200пъти и никаде нямаше никакви заряди.Работехме заедно с подръжката на язовирните стени в България,тази тема сме я дъвкали безброй пъти,как поне един от тях не каза че някъде е имало сложен заряд .

Коментар

Тоя разговор го водихме и в една друга тема, ама нейсе! Че в язовирните стени има нарочни шахти за да бъдат вдигнати във въздуха при нужда - има (в тези които е било планирано)... Лично съм виждал шахтите на "Студен кладенец" преди 10 години - бяха празни! Чувал съм и градските легенди за "тактическите ядрени боеприпаси" - пълна глупост, както и това, че шахтите са били "заредени" през цялото време! По принцип експлозивите и влагата не се разбират много (а в стените има влага, колкото си искаш - влизал съм три пъти и в тази над с. Студена), а на всичкото отгоре и някои от тях имат навика да стават нестабилни при контакт с нея (влагата)! Никой не би поел този риск да държи снарядени експлозиви в такива условия и точно там! Също много голяма заблуда е, че язовирна стена се взривява лесно, ако експлозията не е точно там където трябва! Това важи и за подскачащите бомби - шанса стената да удържи експлозията, дори и при минимално отклонение на бомбата е доста висок, а ако бомбата удари от външната страна на стената - сто процентов (по думите на инженер отговарящ за поддръжката на Студена - стената може да удържи и термоядрена експлозия от външната страна - просто натиска на водата и чисто кинематичните и свойства поемат удара). Бетонът използван в строежа на стените е с изключителна якост и реално погледнато желязото в стената е повече от него (бетона по-скоро има предназначение да предпазва от корозия вграденото желязо)! Инертните материали използвани в него (чакъла) са обработени предварително (чакъла се мие за да се отнеме от него каменното брашно - за да е по-здрава спойката) и т.н... Присъствал съм на опит за взривяване на стар немски бункер край Шабла (пречеше за изграждането на кей), който е строен на същия принцип. Два пъти сапьорите го зареждаха според разчетите си - и двата пъти бункера отказа да помръдне, камо ли да го раздробят. На края го подкопаха и го натъпкаха с всичко което имат. Резултата беше, че след експлозията бункера се оказа на около 20 метра от мястото си, но отново цял (още си е там). примера не е съвсем конкретен, но е максимално близо до това за което говорим тук относно бетонната конструкция... Дали сме имали ядрени бойни глави на територията си - малко вероятно (не изключвам чисто хипотетичната възможност)! Надали в държавата ни е имало повече от 5 човека които са знаели истината по този въпрос и Босия със сигурност не е сред тях...

Коментар

Така е, затова британците са правили опити с макети у дома си, може да се каже, че са "моделирали" бомбардировката.
                  Стигнали до неутешителния извод, че атакуващият "Ланкастър"(специално преработен за целта) трябва да лети на височина 15 м над водите на язовира и трябва,
                  както е посочил Марто, да пусне бомбата на точно определено място. Тя е трябвало да потъне донякъде и тогава да избухне. В резултат се е очаквало да се получи пукнатина и останалото да го свърши водата. Само че отначало не отчели простият факт, че язовирната стена в разрез прилича на трапец - надолу става по-дебела. Тогава са стигнали да решението, че бомбата трябва да повреди короната, т.е. да се взриви на сравнително малка дълбочина.
                  Между другото, аз съм ходил на един от тези язовири, Едер, мисля че беше. Намира се в северна Рейн-Вестфалия. Възстановен е така, че изобщо няма следа от атаката.
                  Има плоча на стената, на която е описано всичко - месец май 1943г.(не помня датата).

Извинявайте за офтопика.
                  Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                  имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                    .... Присъствал съм на опит за взривяване на стар немски бункер край Шабла (пречеше за изграждането на кей), който е строен на същия принцип. Два пъти сапьорите го зареждаха според разчетите си - и двата пъти бункера отказа да помръдне, камо ли да го раздробят. На края го подкопаха и го натъпкаха с всичко което имат. Резултата беше, че след експлозията бункера се оказа на около 20 метра от мястото си, но отново цял (още си е там). примера не е съвсем конкретен, но е максимално близо до това за което говорим тук относно бетонната конструкция.......
                    Във Франция има едно место дето са построени бункери на морския бряг - много. Благодарение на това, е останало незастроено и там е един от най-хубавите къмпинги в Европа.

Това е първия бункер, който са взривявали няколко пъти и са се отказали. Дебелината е 2 метра.
                    Ето как бетонът от преди години, защитава природата сега. Не могат да построят хотели .
                    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Спомнете си как подскачаше мавзолея . А по въпроса с ядрените боеприпаси едва ли ни е трябвал съветски при добро желание с оборудването и специалистите които имаме в тази област в кратки срокове сме можели да си направим собствени. Просто не е имало нужда .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Незнам какво цели този Босия но много приказва за неща за които не е здравословно да се говориНякога зададоха въпрос на Дмирел ...-Защо 30%от турската армия е на 3% от тяхната граница??? .За съжаление стратегически е много по резултатно да се използват язовирите за тези 30%!Някои служби работят безотказно все още и едва ли някой някога ще разбере какво е имало и има в ракетните бази в БГ
                        Grand Vitra ddis 2008
                        SEAT Althea XL tsi 2010
                        Mitsubishi Canter

Коментар

Аз пък, въобще не можах да схвана идеята. Дори да е имало, което ми звучи абсурдно, какво от това!?
                          Трябва да се вайкаме ли, да се възхищаваме ли...?
                          Какво?
                          Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Ние сме малки, но вече знаем. Каквото и да е голямо съоръжение, а напоследък и малките (от телефон нагоре) се проектира с целия си жизнен цикъл. Като се почне от това как ще се направи, мине се през това как ще работи, кои детайли са ресурсни и как се сменят и колко често ще се прави това, какъв е ресурсът на основната, несменяема част и как ще се измерва изразходването му, какви опасности носи повреждането на един или друг от детайлите, какъв е риска за всеки от тях, а накрая - как ще се разруши, събере и извози.

Ако ги няма всичките тези неща, не можем да сме сигурни, че ще имаме сумарна полза от построяването му.

Разбира се, че начините за умишлено разрушаване на язовира са заложени още при проектирането му, ако ще и това да са взривни камери. Аз поне, не си представям някой да държи взривните заряди в тях, освен например при военно учение и при вземане на много мерки те да не гръмнат наистина. Идеята, там да има (даже и по проект) ядрен заряд е несъстоятелна:
                            - технически - ядрените заряди не блестят с бризантно действие,
                            - икономически - да е проектира с обикновен взрив ще е много, много по-евтино,
                            - логистично-организационно - нямаме специалисти и индустрия около ядрените заряди,
                            - екологично - на тази земя пак ще трябва да живеем и
                            - политически - никой няма да ни разреши.

Пак естествено е, че оценките къде какво ще направи водата, ако се отприщи, са направени на ранни етапи от проектирането. Също толкова е естествено, турските власти да са били запознати с такава възможност още тогава, както и да са получили надлежни и технически обосновани уверения колко малко е вероятно да се случи това.

Пак естествено е шапкарите да са имали всичките тези данни при тях и да са могли да съберат 2 и 2. Да са го имали на ум като планово действие при военно нападение от Турция е малко вероятно - жертвите в българското население и щетите по нашата инфраструктура са щели да бъдат неприемливи независимо от краткосрочната тактическа полза. Най-малко, идеята да оставиш военните заводи без стабилно ел. захранване при война е била още тогава оценена като тъпа.

Коментар

В последните месеци от казармата , работех предимно с карти , началник ми беше генерал Самандов , тогава все още капитан. Цялата ни южна граница воюваше с язовири , включително и много малки. Пораженията които нанасяха бяха нанесени на картите които се ползваха при война , всичко трябваше да стане в рамките на два часа , включително взривяването на проходите. Малко преди началото на демокрацията , в пътя се копаеха едни дълбоки шахти с диаметър около два метра , подсилени със сглобяеми метални пръстени , отгоре се асфалтираше пътя , все едно нищо няма. Не знам дали е имало ядрени боеприпаси , но нямаше учение при което на картите да не се нанасят тактически ядрени удари , включително и на наша територия.
                              В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                                ... с оборудването и специалистите които имаме в тази област в кратки срокове сме можели да си направим собствени. Просто не е имало нужда .
                                Нито едното, нито другото някога сме имали. Необходимост - също. Темата по стар форумен обичай се изроди в споделяне на ЕЖК.
                                Последно редактирано от GN2355; 12-02-12, 12:19.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X