Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Населението на Земята

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Населението на Земята

Заговорихме се за размера на големите градове и попаднах на този сайт http://www.worldatlas.com/citypops.htm
    П
    отрес - Токио почти 33 МИЛИОНА!!!
    Плаша се като гледам каква "Блъсканица" настава на някой места по света.
    Но пък е любопитна статистика, там е и населението по държави http://www.worldatlas.com/aatlas/populations/ctypopls.htm
    С
    поред мен много Занижено за Китай и Индия, където съм чувал, че не всички имат паспорт

От: Населението на Земята

Най-изненадващи като че са данните за Бангладеш - гъстота на населението почти 3000 души на квадратна миля. Русия е "изпаднала" чак на 9-то място по брой на населението.

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение

С
      поред мен много Занижено за Китай и Индия, където съм чувал, че не всички имат паспорт
      Притежанието на паспорт не е някакво определящо условие за влизане в статистиката!
      От десетина години насам, в България също не е задължително притежанието на такъв и съответно болшинството от населението няма (без това да влияе по какъвто и да е начин на преброяването му).
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Притежанието на паспорт не е някакво определящо условие за влизане в статистиката!
        От десетина години насам, в България също не е задължително притежанието на такъв и съответно болшинството от населението няма (без това да влияе по какъвто и да е начин на преброяването му).
        Защо под паспорт ти смяташ, че имам в предвид Международен паспорт? Личната ти карта до преди няколко години и у нас се наричаше паспорт и е Задължителна за лица навършили 16 (ако нещо не са променили напоследък)
        Това което казвах е, че съм чувал, че в Китай не всички деца се регистрират и по този начин се избягват някой проблеми с мерките срещу пренаселване

Коментар

А-ми, защото - "Международен паспорт" не съществува нито като понятие, нито като практика в България от времето когато паспорта престана да е задължителен!
          Личната карта не е паспорт, без това да значи, че не върши работа като легитимиращ документ. Като такъв (всъщност) съвсем пълноценна е и "шофьорската книжка" при наличието и, разбира се.
          За Китай, нищо особено не съм чувал (най-вече `щото не съм се интересувал), но "нерегистрирани" може да означава много неща - от "непритежаващи ЕГН" по тривиалната причина, че там такова няма, до "непритежаващи акт за раждане" (или съответния там според китайците документ) което вече би било интересен казус...

Коментар

На много места по света, родителите избягват да уведомяват властите по какъвто и да било начин за родените си деца. Било, поради традиционната липса на интерес от страна на властите, било поради традиционното нехайство от страна на родителите, било защото вредите (за децата и/или родителите) средно надвишават ползите. На такива места оценките на броя на населението се правят по косвени методи с различна точност. В големите населени места, обаче, косвените методи са особено точни, а рядко населените райони не допринасят много за грешката.

Та, не мислете за паспорт/лична карта. В един Мексико Сити за 1/3 от населението няма никакъв персонален контакт с държавната администрация и 20 и няколкото милиона амигос пак се знаят с точност до 100. Е, айде, 1000.

Коментар

Добре де, стана ми интересно. Как според вас са преброени Китайците, а Индииците, а Индонезииците...???
              Найстина ми е Интересно

Коментар

А какви особени специфики трябва да притежава броенето на индонезийци, сравнено с броенето на българи - да кажем.

Коментар

А какви особени специфики трябва да притежава броенето на индонезийци, сравнено с броенето на българи - да кажем.
                  Хм, сещам се за едни трудно достъпни населени места например. Освен изолацията друг фактор могат да са и религиозни вярвания, лоши отношения между местната и централната власт, някакви въоръжени конфликти и т.н. Това за разликите по принцип.

Коментар

Например ЕСГРАОН, Всеки Българин има ЕГН, е трябва да изключим една мургава част НО...
                    А преброяването което се прави е апотеоза на НаУката Стъкмистика

Та не ми казахте КАК се брои реалното население?

Коментар

Мисля, че броенето на китайците не проблем. Там обществото е толкова развито, че отдавна всичко се знае и документира. Например, за едно дете са полагат добавки към заплатата. За второ дете - няма добавки, но все пак може да ползва някои екстри на здравната система. При трето дете, се плаща нещо като глоба, във формата на данък, освен това родителите подлежат на уволнение, ако са на държавна или общинска работа. А за всички услуги, трябва да плащат - образование, медицина, и т.н. Та само малко хора, със собствен бизнес могат да си го позволят. А за контрола, има предостатъчно хора, техника и методики.
                      Show must go on!
                      LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                        ... При трето дете, се плаща нещо като глоба, във формата на данък, освен това родителите подлежат на уволнение, ако са на държавна или общинска работа. А за всички услуги, трябва да плащат - образование, медицина, и т.н. Та само малко хора, със собствен бизнес могат да си го позволят. ...
                        Именно поради тази и причина 3-тите, 4-тите и т.н. деца Не се споменават никъде (това ми го казаха хора Общували с Реални Китайци).

Коментар

Аз доста общувам с реални китайци, а и попътувах там, в различни градове. Необявяването на дете е криминализирано. Може да се случи само в някоя махала, много отдалечена от населени места. Което значи, че процентно не е интересно.
                          Show must go on!
                          LZ1VES

Коментар

На мен лично ми стана интересно за косвените методи, които спомена Ясен.
                            Какви са тия методи, че да са пък чак толкова точни?Какво се гледа, какво се брои? Мислих да не би да се гледа потреблението на нЕк'ви стоки, ресурси, блага и така да се смята броя на хората, ама едва ли е това...После мислих нещо за броене на сградния фонд и сметки с гъстота на население и пр, ама пак ми се вижда, че не е това. Сега вече се чудя, дали пък няма няк'ъв вариант за използване на съвременни технологии за гледане от Космоса или пък други подобни...???Ама и това не ми го възприема главата.
                            Та може ли нЕкой, да обясни, с думи прости, какви са тия косвени методи за преброяване на населението, които са точни до плюс-минус 1000 човека на 20 млн?
                            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                              На мен лично ми стана интересно за косвените методи, които спомена Ясен.
                              Какви са тия методи, че да са пък чак толкова точни?Какво се гледа, какво се брои? Мислих да не би да се гледа потреблението на нЕк'ви стоки, ресурси, блага и така да се смята броя на хората, ама едва ли е това...После мислих нещо за броене на сградния фонд и сметки с гъстота на население и пр, ама пак ми се вижда, че не е това. Сега вече се чудя, дали пък няма няк'ъв вариант за използване на съвременни технологии за гледане от Космоса или пък други подобни...???Ама и това не ми го възприема главата.
                              Та може ли нЕкой, да обясни, с думи прости, какви са тия косвени методи за преброяване на населението, които са точни до плюс-минус 1000 човека на 20 млн?
                              Примерно броиш колко коли минават през Орлов мост и умножаваш по някакъв индекс
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X