Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кой е най-добрият град за живеене в България?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Кой е най-добрият град за живеене в България?

Значи хората от София сте голяма работа. Според вас се пътува 50 км. до училище или магазин. И в най-малките градове с население под 30 000 жители ги няма тия работи. А това, че и в София има добри места за живеене не мога да го отрека, то и Шумен има кофти квартали. В Шумен(давам за пример Шумен защото живея там) средната заплата е около 400 лв., наема на апартамент е между 100 и 300 лв. зависи в кой квартал. Наем 300 евро в София при 3-4 пъти по-висока заплата на много по-сигурна работа, всеки който който не може да си намери работа в по-малък град с право бяга да търси щастието там.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

Коментар

Ехх, и тука имало "кръвни" софиянци. Не говорете глупости от сорта на 500 лева там е същото като 1000 лева тука, че се излагате. 500 са 500 а 1000 са 1000. А кръвните софиянци също си говорят на диалект, в което няма нищо лошо разбира се. Това че в момента София е пренаселена и има всякакви хора /не сган!/ не е по вина на хората. Пак е добре че са останали в България де, щото много и си заминаха.

Най-добър град със сигурност е София, просто възможностите са най-големи, а и има страхотни квартали...не говоря за ония с панелките .

Коментар

Е-е-ех, ако можеше всички софиянци да са стогодишни кореняци... Колко хубава, спокойна и привлекателна щеше да е София без тия навлеци оттук- оттам. Доста ксенофобия лъха май. Прогрес, мръсотия... всичко върви ръка за ръка. Ако не беше толкова хубаво, нямаше да е толкова много.
        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци
          Момко, знаеш ли колко тихо и спокойно си беше в наш'та София, преди да отпадне закона за софийското жителство? Щото ако не си в час да ти кажа - в момента София е около 3 000 000 , законни и незаконни, от които по-малко от 500 000, са софиянци, другото е сган от Кощършовци и Чопръчане. Повтарям - СГАН! И ми писна като си ходя до България /София/ и вляза в някое /изискано/ заведение, сервитьорката /ако изобщо може да се нарече така/ да ми мяка на някакъв кошмарен харманлийски, или ямболски диалект и да се лигави долняшки, само и само да изкара бакшиш. И за съжаление не само в заведенията е така - същата картина е и в банките, и в центровете на моб. оператори, и къде ли не! Сега стана ли ти ясно защо е мръсотия и лудница този, иначе прекрасен град? Гласувам с двете ръце за София - най-разкошното място на Света!

Приятелю, по принцип изказванията ти във форума ми импонират, прави впечатление също и това, че винаги си готов да помагаш, а и това че си "ларж", но това /мнение/ конкретно - определено ме подразни! Не на последно място и поради факта, че директно ме пращаш в графа "СГАН" Но, едно по едно: София никога не е била 3 милиона, пика на населеността премина някъде около 2008год и тогава тук живееха не повече от 2,1-2,2 милиона. За повече просто държавата няма ресурс. В момента българите са по-малко от 8 млн, като поне два от тях са в чужбина. Освен това не ми е ясно какво би трябвало да значи "незаконно" да живееш в София, може би имаш предвид избягали затворници, или арестанти?Също така - би ли обяснил: Какво значи "истински софиянци", каквито ти броиш около 500 000. Лично себеси аз никога не смятам за софиянец - аз съм столичанин - защото именно това е причината да живея тук. И все пак, какъв е критерият: Да си пребивавал тук 5; 10; 20 години, да си се родил тук, тук да са родени родителите ти /в това може да има и вариации - единият, или другият, или и двамата/. Обективно погледнато, преди сто и тридесет години, когато това селище станало столица на държавата, то е имало население от 4 000 /четири хиляди/ души, и ако приемем, че раждаемостта на шопските селяни е съпоставима със тази при останалото население то следва, че техните потомци днес са не повече от 8 000 /осем хиляди/ души.Колкото до това, че те дразнили разните диалекти: Понеже аз говоря на копривщенски диалект, който в 99% се припокрива със книжовния български, то мен ме дразни и шопският диалект, а за смесицата от шопски диалект и тарикатски жаргон, която се говори масово от претендиращите да са "кореняци" бих казал, че е отвратителна, без да се притеснявам, че използвам силни изрази!
          Конкретно по темата: В края на краищата, наистина София е най-доброто място за живеене в България. Точно тези милиони живеещи тук са доказателството. Защото "Място за живеене" е комплексно понятие. Нито само работа, нито само отдих, нито само възможност за развлечения и пр. и пр. Ако можех да си го позволя щях да си живея в Копривщица и да обикалям безспир целия широк свят
          .П. П. Пиша за първи път откакто е новият фасон на форума и нещо имам проблеми - Не мога да пиша "на нов ред", кавички и разни други излизат в текста като каквито си искат символи и др.
          Последно редактирано от davc; 14-06-10, 13:42.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
            Проблема е ,че градът се напълни с хора,които не го обичат и не се чувстват негови жители(софианци).Защото според мен щом си изкарваш хляба в един град,децата ти учат в него-той е твоят и няма значение къде си роден.Иначе най-лесно е :в София е много гадно ,ама седя там зарди икономически причини(някои повече от 10г)...т.е. харесвам много места ,но гласувам за града в който живея-София
            Присъединявам се към това мнение (въпреки правописа му).
            Не е проблем, че в София идват да живеят и работят много хора. Иска ми се градът да привлича най-работливите, най-почтените, най-умните, най-подготвените и защо не - най красивите . Лошото е, че не винаги идват и остават най-добрите. Идват и хора, които не харесват града, не зачитат духа и традициите му, държат се зле и го правят неприятно място за живеене. Няма значение откъде идва човек - от Париж или от някое село в Родопите, ако той донесе на София нещо ново и хубаво и възприеме хубавото от нея.
            Обичам София. Боли ме за нея - заради мръсотията, заради трафика, заради строителната алчност унищожила зеленината и свободните пространства. Но тя е моето място за живеене.
            Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
              Присъединявам се към това мнение (въпреки правописа му).
              Не е проблем, че в София идват да живеят и работят много хора. Иска ми се градът да привлича най-работливите, най-почтените, най-умните, най-подготвените и защо не - най красивите . Лошото е, че не винаги идват и остават най-добрите. Идват и хора, които не харесват града, не зачитат духа и традициите му, държат се зле и го правят неприятно място за живеене. Няма значение откъде идва човек - от Париж или от някое село в Родопите, ако той донесе на София нещо ново и хубаво и възприеме хубавото от нея.
              Обичам София. Боли ме за нея - заради мръсотията, заради трафика, заради строителната алчност унищожила зеленината и свободните пространства. Но тя е моето място за живеене.
              Хората които не могат да се справят финансово има 2 алтернативи- по-голям град или чужбина.
              Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
              Телефон - в профила!

Коментар

Доста съм мислил по този въпрос. От 5г работя вкъщи, така че не съм обвързан с работа с никой град. Нямам и собствен имот, така че и по тази линия съм "свободен". Роден съм в Шумен, и макар, че от бебе живея в София, всяко лято като малък съм прекарал в Шуменския край. Живял съм и във Варна - общо над година. В момента живея във Враца, скоро стават 3г.

Ще започна със София - градът, в който съм отраснал, и живея по адресна регистрация (от софиянците с местожителство съм, още от 80-те г.). Допреди 10-15г нямаше да се замисля въобще, кой е най-добрият град за живеене - разбира се - София. Всичко ти е под ръка - магазини, театри, кина, природа (3 огромни парка - Борисовата градина, Западния и Южния парк) + разбира се - Витоша - планина, ски писти и т.н. Идеалният вариант беше да живееш в полите на Витоша (10г съм живял там), но преди 10-15г и другите квартали не бяха толкова зле. Помня като малък, че в междублоковите пространства имаше люлки, катерушки, трева, можехме да играем волебол, футбол и т.н (баба ми живее в Младост 3, а ние живеехме в Зоната). Сега люлките са изпочупени, междублоковите пространства са превърнати в паркинги, а и строителството стана все по-нагъсто.
                Няколко думи и за моя (вече бивш) квартал (Симеоново) - преди между Симеоново и Драгалевци имаше граница и разделение, улиците бяха спокойни, а къщите - малко. Бистрица беше просто едно село. Сега всичко е един квартал, къщите се увеличиха двойно, на всяка свободна полянка изникнаха сгради, а улиците сутрин и вечер не могат да поберат работещите в града хора от Симеоново, Бистрица и Железница.
                Изобщо цяла София се задръсти с коли и строежи, а мръсотията е огромна. А и хората се промениха - станаха по-нервни и заети. И няма как да не е така, при положение, че 2-3 часа всеки ден прекарваш в задръствания.
                Аз лично, колкото и да ми е скъп града, в който съм отраснал, колкото и приятели да имам, не виждам смисъл да живея в София, освен ако не работя там, и то на добра заплата.

Варна. Макар, че вървят по стъпките на софиянци, варненци са все още доста по-назад от тях (в добрия смисъл). За мен в момента Варна е това, което беше София преди 10-15г. Голям, хубав град, имаш всичко под ръка, задръстванията са смешни в сравнение със Софийските (а зимата почти ги няма). Е, няма я Витоша, но затова пък има Море . Хората са готини, макар че имат някои особености - варненци като чуят "софиянец", и почват да те гледат малко странно, но след 1-2 ракии всичко се оправя . Редовен лаф е "абе аз не си представях софиянците така" . В сравнение с Шумен, Иване, може да ти изглежда задръстено, но на мен като идвам от София ми се вижда направо рай. В крайна сметка на мен лично града ми харесва, и на няколко пъти сериозно съм се замислял дали да не стана варненец, но ще видим... Спира ме това, че Варна отива като София към лошо.. Няколко души по-горе споменаха Бургас като алтернатива. Ходил съм там, но не съм живял. Факт е, че града е хубав (нещо като малка Варна), а и хората, които познавам от Бургас, всички са готини. Може и да е случайност, не знам.
                Шумен - за мен си е типичен провинциален град, с всичките му + и –. Спокоен и красив град, с много липи и кафета , всички се познават. В Шумен има доста турци, но това не е проблем, защото турци и българи се разбират, и са свикнали да живеят заедно. Проблем е бедността обаче. Тя "изсмуква" младите и качествените хора от града. По скоро не бих живял там..

Враца. От 3г живея тук. Плюсове - на час, час и половина от София (зависи колко бързаш ). Уникална природа - планини, скали, язовири. Града е супер, ако те влече офроуда (аз лично тук го открих ), има доста места за риболов, има и условия за парапланеризъм, планинарство и т.н. Магазини има - Била, Кауфланд, Технополис, Техномаркет, Зора, Пени и т.н. Има няколко селца в планината на по 2-5км от града, които са много живописни и красиви. Спокоен град, няма задръствания, но пътищата са доста зле. Тук минаваме и към минусите - хората в северозапада като цяло са доста бедни. Враца се крепи на относителната си близост до София. Основното занимание на хората е внос на коли, и други дейности около това - авточасти, сервизи, автомивки... Може би и затова повечето хора са с манталитет на автоджамбази, тарикати. Разбира се, не всички са такива, и се радвам, че познавам част от тях

И така на въпроса - градовете, които изброих, бих ги класирал така:
                1. Варна - комплексно - хубав и голям град, хубави хора, сравнително спокоен (с изкл. на лятото, но пък и това си има плюс - купона)
                2. Враца - заради природата, и това, че е сравнително близо до София
                3. София - чак на трето, защото мръсотията, прахоляка, задръстванията и стреса ми идват в повече, ако говорим за ЖИВЕЕНЕ
                4. Шумен - моят роден град . Красив и спокоен град. Ако бяхме нормална държава, бих живял там. Т.е. ако 90% от приятелите ми в детството не го бяха напуснали, ако имаше нормални заплати и т.н.

?. Бургас - от това, което съм виждал и чувал, може би щеше да е в челото, но за съжаление не съм живял там, и не мога да кажа нищо..
                Централна България (Велико Търново, Горна, както и по-малките градчета и селца около тях като Елена, Трявна, Габрово, Севлиево) също ми се струва алтернатива. Като изключим големите градове (Пловдив, Варна, Бургас), от провинцията този район ми се струва най-развит, а и природата е уникална.
                Последно редактирано от ACCELERATOR; 14-06-10, 18:57.

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци
                  Момко, знаеш ли колко тихо и спокойно си беше в наш'та София, преди да отпадне закона за софийското жителство? Щото ако не си в час да ти кажа - в момента София е около 3 000 000 , законни и незаконни, от които по-малко от 500 000, са софиянци, другото е сган от Кощършовци и Чопръчане. Повтарям - СГАН! И ми писна като си ходя до България /София/ и вляза в някое /изискано/ заведение, сервитьорката /ако изобщо може да се нарече така/ да ми мяка на някакъв кошмарен харманлийски, или ямболски диалект и да се лигави долняшки, само и само да изкара бакшиш. И за съжаление не само в заведенията е така - същата картина е и в банките, и в центровете на моб. оператори, и къде ли не! Сега стана ли ти ясно защо е мръсотия и лудница този, иначе прекрасен град? Гласувам с двете ръце за София - най-разкошното място на Света!
                  Незнам ,уж живееш в голяма европейска страна а наричаш хората които не са "софианци" или от "провинцията" СГАН.Прощавай ,но не били трябвало по твойта логика ти да влизаш в графата източноевропейска сган за Франция само заради това че не си местен .Или кой на какъв диалект говорил , аз като отида в София и поговоря ли си с някой тамошен пък имам чуството ,че иска да ме "нареди" нещо.
                  Големите градове ,особенно столиците винаги првличат както и най-способните ,така и утайките ,тва е ясно на всички . Така е във всички големи градове ,когато работих в Лондон от 2004 година започна източно -европейската вълна ,болниците ,детските градини и училищата препълнени ,преди това е била пакистанската вълна ,карибската вълна ,ирландската вълна ,всеки с неговата си култура за добро или за лошо .
                  А за най- добро място за живеене ,незнам може би родното и след това където са парите ,макар и да звучи комерсиално някак си
                  Последно редактирано от tododad; 14-06-10, 19:51.

Коментар

...
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Въпроса остава отворен...

Но важното е че е изчезнал термина "провинция"... Твърде малки сме за тази екстра, а и пустите куриери вече свиха всяка доставка до 24 часа..

Простотията не се задържа на едно място - тя си плува из страната като екскремент в тоалетна чиния, независимо дали е чалга на масата или часовник, монтиран на колана на братя Диневи...

Така че от нея спасение няма, но важното е че има различни мнения в темата, което означава че сме много , ама много напреднали!

Преди 20 години този въпрос щеше да има единствен и безапелационен отговор!

/Леле как сме си изкривили езика?! "Безапелационен", сигурно има нещо латинско - може би "апелацио" а ние сме сложили едно "без" отпред!

Найс, а ?!
                      Последно редактирано от Volk; 14-06-10, 23:36.

Коментар

Какво, какво? Комплексно понятие ли? Бре! Преди малко Куздов хубаво го каза на ''неразбралите'' - в провинцията и с по-малко пари ще живееш по-добре, отколкото в София. Абе и ти като моите братовчеди навремето - ''колко ти плащат във Франция?'' - ''... ами зависи, с премиите за пътни около 2200-2500 евро'' - отговарям, а те - ''ееееееее, па ние тука се изтрепваме от бачкане за 200 евро на месец''. А аз питам - ''Добре, де, а що не ме питаш колко ми остават?'' ......................................... тишина .............. Я ми кажи като си от провинцията и работиш в София и /да допуснем/ получаваш 1000-1200 лева, на края на месеца колко ти остават? А? Искаш ли аз да ти кажа? -Николко! Още някой да не е разбрал има ли? Запомнете - по-добре да си голям на село, отколкото малък в града. Защото вие се самозаблуждавате, че като изкарвате голяма заплата всъщност имате повече пари. Да, ама не.
                        Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                        Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                          Защото вие се самозаблуждавате, че като изкарвате голяма заплата всъщност имате повече пари. Да, ама не.
                          Много мъдрост има в твоите думи. Вземи стани политик и ни ги опявай тия от ТВ-то, току виж си заместил дянков,,,

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                            Ехх, и тука имало "кръвни" софиянци. Не говорете глупости от сорта на 500 лева там е същото като 1000 лева тука, че се излагате. 500 са 500 а 1000 са 1000. А кръвните софиянци също си говорят на диалект, в което няма нищо лошо разбира се. Това че в момента София е пренаселена и има всякакви хора /не сган!/ не е по вина на хората. Пак е добре че са останали в България де, щото много и си заминаха.

Най-добър град със сигурност е София, просто възможностите са най-големи, а и има страхотни квартали...не говоря за ония с панелките .
                            ....прав си.То и Лион,Париж,Монтпелие и Толуза бяха тихи и хубави градчета преди да усетят набезите на българските хуни......ама едва ли кореняците наричат хората дошли от някъде си "сган"......та отишли някъде във Франция двама нашенци....единия се хвалил,че знае френски.Влезли в заведение за хранене....дошъл сервитьор.Нашенеца поръчал-"льо суп..."-донесли му супа.После казал льо кебап-донесли му кебапче.По едно време нашенеца казал на другия:Е това е то да знаеш език.....Чул го сервитьора и казал:.....абе ако не бях Българин....щеше да ми ядеш к..ра....)))))))....
                            ......та в този ред на мисли....))))

Коментар

Първоначално публикуван от krik4e Преглед на мнение
                              Аз в Плевен си ми е много добре.
                              Пък аз в Бургаз...

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                                Още някой да не е разбрал има ли? Запомнете - по-добре да си голям на село, отколкото малък в града. Защото вие се самозаблуждавате, че като изкарвате голяма заплата всъщност имате повече пари. Да, ама не.
                                Амии,всички разбрахме....Ама не ми е ясно какъв си там където живееш– "голям","малък","сган" или какъв?
                                Много категорично се изказваш и с много непремислени и неподходящи думи,а когато някой с право се засегне от маниера ти на изразяване,и ти отговори в същия стил,се засягаш и оплакваш.
                                И не виждам защо държиш да ни обясняваш,как точно е у нас,като не живееш тук?!
                                От кога не си идвал?!От кога не си получавал българска заплата,и да я харчиш тук?!Ама иначе знаеш всичко кое как е у нас–кое е добре и кое зле.
                                Върни се в България за да бъдеш "голям",както се изрази сам(по аналогия– село/град е като България/Франция).Защо не го направиш?!Щом така или иначе сам поставяш въпроса "....що не ме питаш колко ми остават?''–т.е. явно се оплакваш,че не си много добре. Ако все пак отговориш на риторичния ми въпрос,ще си отговорил и на себе си,защо "селяните" се заселват и живеят в София.Аргументите им са много и различни,но със сигурност не по-различни от твоите да избереш чужбина пред България.

P.S.Няма лошо в тарикатския изказ,който демонстрираш,ама приеми,че понякога и за някои неща,може да не си прав и тогава всичките ти писания изглеждат много смешни.
                                Преднамерено се постарах да си премеря тона,за да приемеш написаното от мен като съвет,каквато е целта ми,а не като заяждане.Въпреки че не крия-и аз се подразних от някои от изказванията ти напоследък(учил съм и работя в София,а съм от провинцията и попадам в нелицеприятната категория "сган",според думите ти).И мисля,че не съм единствен.
                                Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                                X