Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новината на годината според мен...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Не е толкова страшно колкото изглежда. Реално използваме някакъв вид ИИ от много време. Например, търсачката на Гугъл, преводачката им и кой знае още колко услуги, че и на само гугълски услуги...

Освен това "интелектите" се развиват в една или друга посока. При определени условия започвали да затъпяват. Дори имаше термин описващ явлението, но съм го забравил.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Може ли да се предположи, че това за редовия потребител ще е поредна стъпка към (не само, но и) следната ситуация:

- И-и-и-и, баси студа, майна!
      - Студено ли Ви е?
      - Глей го тоя, ши пукна от студ ве, идьот!
      - Желаете ли да повиша температурата в дневната?
      - Ква тирмутура бе, пидирас. Аз му викам, че ми е студено, тоя глупости ми говори.
      - Желаете ли да стане по- топло в дневната?
      - Давай, че умрях от студ, да тайба в тъпанара.
      - Не разбрах “тайба”. Приемам команда “давай” и повишавам температурата в помещението с два градуса по Целзий.
      - Аве чвор, искам да са стопля ве! Кво тва два градруквобаааа,- не го знам. Бичи на макс, чи умрях от студ.
      - Приемам команда “макс”. Температурата ще се повиши до 38 градуса по Целзий.
      - Тая бангия ши мъ убий. Само глупости плямпа. Аве, говори като хората бе.
      - Ми ко да та напраа, че си прост бе, галош?
      - Аз ли съм прост ве?

и т.н.
      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

• mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        Ахахахах
        Представих си го живо майна)))
        Направо ми развесели живота. Баш тъй ша стане

• Николай Колев
        Николай Колев коментира
        Редактиране на коментар
        Много весело и аз се по смях със сълзи.
        Благодаря колега!

Разбира се новината се разнесе и се появяват все повече детайли. Не знам защо инфомацията в цитата ми звучи много познато. Нещо като, "да усвоим едни кинти...".

През следващите 10 години България ще инвестира 170 милиона лева в първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Той е създаден в партньорство между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и два от водещите технологични университета в света - швейцарските ETH Zurich и EPFL.

И коментаторите...

Коментар

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Даже и да има такъв елемент, самата възможност за съвместна работа на млади български специалисти с такива от политехниките в Цюрих и Лозана е страхотен шанс. Още по-добрата новина е , че така се задържат кадърни и амбициозни млади хора тук. Даже и да има "връзкари", все някой трябва и да работи. А утре от тях и преподаватели ще излязат. Дето винаги и навсякъде са много кът. Хайде да гледаме и на хубавите страни на нещата...

• Венцислав Петров
        Венцислав Петров коментира
        Редактиране на коментар
        INSAIT изцяло и 100% се управлява самостоятелно и с преподаватели и методи на ETH Zurich и EPFL... Така че вложените от държавата пари там са най-доброто, което можем да си позволим... И макар да изглеждат големи суми, са смешни на фона на директното финансиране от примерно един Amazon който по-миналата седмица дари 1 милион долара... на INSAIT... Интересно само преди една година можехме ли да си представим, българско учебно заведение в което компания от този род ще дари 1 милион долара... защото очаква гоелми пробиви в науката...

И понеже всичко това до голяма степен се дължи на огромните усилия на един Българин (Мартин Вечев- full proffesor - ETH Zurich) мисля трябва да се особено благодарни, че се случва... Само за сравнение, преди около месец се сключи споразумение между една немска фондация и ETH Zurich за откриване на факултет в Германия ---- срещу 11 милиарда ЕВРО...

А ако някой не знае какво е ETH Zurich то това е един от първата десятка университети в света... без еквивалент в континентална Европа...

За миналата година всички университети в Германия заедно са успяли да създадат успешни т.н. стартъпи приблизително 15 процента от тези на ETH Zurich...!!!

Че новината е полезна - спор няма (особено в заинтересованите среди). Ама чак новина на годината" ... знам ли , едва в началото на годината сме . Сигурен съм , че тепърва предстоят нови "новини на годината" . От какъв ли не характер.

Що се отнася до полезността на начинанието - присъединявам се към това :

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      .... Не знам защо инфомацията в цитата ми звучи много познато. Нещо като, "да усвоим едни кинти...".
      ....имайки предвид съвсем прясната афера "ШКОЛО" , плюс историческия манталитет на българина .
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Новината, уж на годината е сходна на тая от първото мнение, но е малко по-различна.
        Покрай еуфорията с "чатовете с ИИ" един юнак се похвали че е подкарал на домашния си компютър ИИ сравним като възможности с Чат гпт 3.5.
        Друг юнак обясняваше, че текущия модел на който се базира "нашия чат" се подкарва на видео карта трето или четвърто поколение Енвидия с 24 GB памет.
        Е това вече е новина - ИИ на домашния компютър.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          Новината, уж на годината е сходна на тая от първото мнение, но е малко по-различна.
          Покрай еуфорията с "чатовете с ИИ" един юнак се похвали че е подкарал на домашния си компютър ИИ сравним като възможности с Чат гпт 3.5.
          Друг юнак обясняваше, че текущия модел на който се базира "нашия чат" се подкарва на видео карта трето или четвърто поколение Енвидия с 24 GB памет.
          Е това вече е новина - ИИ на домашния компютър.
          Ицо,

Малко си недоинформиран за ИИ и МЛ, без опит да те засегна, просто констатация.

Езиковите модели от много отдавна могат и работят дори на мобилно устройство, камо ли на много мощен компютър.

Проблема е в обучението и корекция на грешките на модела, там се изисква ужасно много изчислителна мощ, ако не ти достига тя, се изисква много време и после се изисква много човешка корекция за поведението на модела/ите, от което и нуждата от много пари.
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Нямам претенциите да съм запознат, но неслучайно дадох примера с видео картата. Очевидно не се използва като сторидж с обем 24 GB (уау колко голям сторидж), а като джаджа с приличн аизчислителна мощ. И било работело.
            Същото е и с втория - инсталиран на компютър. Човекът е публикувла конкретни данни - при колко терафлопа какво прави.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
              ....имайки предвид съвсем прясната афера "ШКОЛО" , плюс историческия манталитет на българина .
              "Аферата" Школо, е достойна за номинация за новина на годината... Да създадеш продукт, който да продадешна образователното министерство на Великобритания си е сериозно постижение.

Ама историческия манталитет на българина - "ааааа, не е вЕрно тАва, тия са изедници, ограбиА ни, добре поне че прееаха норвежците, ама сега пустите наглосакси ше гепат децата"...

Матряла кълве на гола кука...

Коментар

Първоначално публикуван от MM1980 Преглед на мнение

"Аферата" Школо, е достойна за номинация за новина на годината... Да създадеш продукт, който да продадешна образователното министерство на Великобритания си е сериозно постижение.

Ама историческия манталитет на българина - "ааааа, не е вЕрно тАва, тия са изедници, ограбиА ни, добре поне че прееаха норвежците, ама сега пустите наглосакси ше гепат децата"...

Матряла кълве на гола кука...
                Едно е да продаваш лични данни, а друго интелектуален продукт. Тази тема е за второто. Да не я размиваме със скандали за удоволствие на махленските клюкари, За тях им достатъчно други.

Коментар

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение

Едно е да продаваш лични данни, а друго интелектуален продукт.
                  Не, темата е за новина на годината. И аз номинирам Школо.
                  А сега би ли обяснил как продажбата на интелектуален продукт е продажба на лични данни? Пък аз ще се опитам да ти обясня, на разбираем и за лаици език, защо децата са в безопасност от великобританските и скандинавските джендъри.

Коментар

Първоначално публикуван от MM1980 Преглед на мнение

Не, темата е за новина на годината. И аз номинирам Школо.
                    А сега би ли обяснил как продажбата на интелектуален продукт е продажба на лични данни? Пък аз ще се опитам да ти обясня, на разбираем и за лаици език, защо децата са в безопасност от великобританските и скандинавските джендъри.

Новината на годината следва да е позитивна, а не скандална.
                    Темата не е за номиниране на новина на годината, а за новината, която според автора е новина на годината.
                    BgGPT e интелектуален продукт, а INSAIT е организация, която има за цел не само разработката на такива, но и обучението на висококвалифицирани кадри, които могат да обучават разработчици на интелектуални продукти от световно ниво.
                    Продажбата не е на софтуера Школо, а на компанията. Което включва и персонала и материалните и нематериални активи, в това число и данните.
                    Софтуери като Школо, че и по-добри, има в света под път и над път. Кадри - също. Покупката на компанията (а има съмнения, че и нейното първоначално създаване и лансиране) очевидно има за цел именно данните. А подобен номер в UK не само че няма да мине, а и ще довлече безброй проблеми на участващите в него.
                    Да ти го обясня като на лаик.

Коментар

• ezhko
                      ezhko коментира
                      Редактиране на коментар
                      На САЩ - може
                      Но на франсетата например...
                      Последно редактирано от ezhko; 19-01-24, 12:13.

• MM1980
                      MM1980 коментира
                      Редактиране на коментар
                      "в това число и данните"
                      Школо не притежават данните.

п.п. Отказвам се, хора бдете, потурчиха ви децата!

• ezhko
                      ezhko коментира
                      Редактиране на коментар
                      Не ги притежават, просто имат безконтролен достъп до тях
                      Освен това имат и известни права. Като например никой не може да ги накара да ги трансферират на друга фирма за електронни дневници. Което ги прави що-годе монополен доставчик на услугата за години напред. Което ще им даде достъп и твърде възможно права и върху данните на следващите випуски.
                      А след купуването им от чужда компания извън юрисдикцията на България и ЕС се размива и въпросът за евентуалната отговорност за злоупотреба с тези данни.
                      Да продължа с обясненията като за лаици...

И с всички тия глупости кой аджеба ше седне да си ползУва пипето да измъдри нещо? Или само ше ползваме измисленото до сега? Егати и тъпотията!!
                    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Току що си купих гащи и тениски от nfl.com. Кодът ми за покупка е 992118.

И повече данни ще дам, ако някой успее да ми ги Украде, гащите тва...

Коментар

Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
                        И с всички тия глупости кой аджеба ше седне да си ползУва пипето да измъдри нещо? Или само ше ползваме измисленото до сега? Егати и тъпотията!!
                        Досега винаги е имало хора, които са ползвали предимно чужд акъл и което е по-лошо, са се водили по него. Както и едно относително малцинство, които не могат да живеят, ако сами не се докопат до корена на всяко нещо и после не измагерят нещо по-добро. Затова са и малко, защото копането в дълбочина и магеренето са силно уморителни дейности.
                        За такива хора е удоволствие да намерят себеподобни, за да обменят идеи и да работят заедно, без да им пречат некадърници и завистници (които май са едни и същи). INSEAD прилича на такова място. Дано, че няма много напоследък.

Коментар

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
                          ....да обменят идеи и да работят заедно, без да им пречат некадърници и завистници (които май са едни и същи). INSEAD прилича на такова място. Дано, че няма много напоследък.
                          На тая планета няма такова място. Вероятно и на съседните няма...

И коментаторите...

Коментар

• ezhko
                            ezhko коментира
                            Редактиране на коментар
                            Рядко се срещат, не траят дълго, но съм имал щастието да видя цели две на живо.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X