Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Публикуване на снимки на дребни крадци-законно ли е ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Публикуване на снимки на дребни крадци-законно ли е ?

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
    То и в България, в тези магазини където съм срещал подобни снимки, те са закачени зад касата..... То че могат да се виждат и от посетителите на магазина си е друг въпрос.....

Хората в големи градове, респективно в големите магазини, прекалено много се отсланят на ефимерната безличност на тълпата. Обаче забравят че живеет в ерата на "Големия брат", когато се виждат всичките, кое правят, че и даже как точно..... Така че "хорската срам", която е има доста възспиращ ефект в малките общности, почва да се прилага и в мегаполисите.

А и давайте да не намесваме невръстните деца. Те са от другия филм.
    Ок, съгласих се, че хорската срам има възпиращ ефект, но съм ставал свидетел, как мъник търчи от щанд на щанд и слага в джобовете връща обратно, майка му и баща му си пазаруват, а продавачката шари с очи какво взима, след това се разкрещя на родителите, те не разбраха за какво им крещи и и хвърлиха всички покупки, излязоха си и отидоха другаде да пазарят.
    Също съм виждал, охранител в Била Пазарджик да заплашва малко дете, при което беше сгънат на 4 от бащата на детето независимо от камерите.
    Горните два случая са от магазини използващи цитираната практика, но по незнайни причини няма снимки - този е побойник, а тези хора са неблагодарни клиенти на които им е крещяно.

Снимките са на окъсани и нещастни хорица, които няма как да се защитят.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан ШОПОВ Преглед на мнение
      Ок,
      Можеш ли сам да се сетиш защо точно и касиерката и охранитела са реагирали по този начин?
      Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
      Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Охранителната камера не може да бъде доказателство в съда..
        Това важи ли за тежки криминални престъпления?
        А зачитат ли се записите при установяване на извършител в примерен случай, когато се разнищва някакво престъпление от дознател/разсл. полицай и от неговото заключение зависи дали ще се повдигне обвинение?
        Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
          А зачитат ли се записите при установяване на извършител в примерен случай, когато се разнищва някакво престъпление от дознател/разсл. полицай и от неговото заключение зависи дали ще се повдигне обвинение?
          Използват се информативно, но не и като доказателство, в англосаксонската система съществува термина "улика" докато в европейската система има "следа", та тази следа не е задължително да е уличаваща.

Наскоро имаше случай, обират апартамент , обаче бейбифона бил оставен включен и записал крадците
          Та полицаите се ориентираха по записа кой да търсят, но за доказателства използваха откраднатите предмети

В тази връзка искам да подчертая, че не всеки който краде е крадец Ей това само как звучи
          Маловажните кражби под определена сума мисля, че е 300 лева са дребно хулиганство, кражба е когато е осъществено без насилие, грабеж е когато има насилие, а присвояване е нещо съвсем различно.

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
            Тежките престъпления са досущ като леките, само че тежки. А обвинение може да се повдигне и само от вътрешното убеждение на разследващия, друг въпрос какво дело и каква присъда ще произлезе от това.

Много отпреди да има охранителни камери и даже хартия, правосъдието се е опирало на веществени доказателства, свидетелски показания и на показанията на хора, разбиращи от някаква конкретна тема. Видеото в никакъв случай не е изключение - просто трябва да си мине по каналния ред.

Или: експерт се произнася, че е автентично (ако има условия да го разбере)
            Или: свидетел го гледа и потвърждава, че е видял лично това, което е записано (ако е присъствал)
            Или: видеото е събрано по ред, определен от закон, който го прави само по себе си доказателство (това пак включва експерти и свидетели, но по подразбиране)

Коментар

В тази връзка искам да подчертая, че не всеки който краде е крадец Ей това само как звучи
              .
              Баси простотията!!!!

Коментар

Според мен еднозначно не е законно. Както и кражбите не са законни. Описани са законните начини за раздаване на справедливост и това със снимките на обществено място без съгласието на снимания си е закононарушение не по-маловажно от кражбата, освен ако съдията не наложил такова наказание.

Коментар

Закона много рядко се интересува от морално-етични норми, в този ред на мисли - редно ли е жертвите на Ставийски да плащат за това, че този пиян руснак ги е лишил от бъдеще.
                  Ако адвокатите имаха представа какво точно значи морално-етични норми, Ставийски щеше да се защитава сам. Нищо лично.
                  За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Използват се информативно, но не и като доказателство, в англосаксонската система съществува термина "улика" докато в европейската система има "следа", та тази следа не е задължително да е уличаваща.

Наскоро имаше случай, обират апартамент , обаче бейбифона бил оставен включен и записал крадците
                    Та полицаите се ориентираха по записа кой да търсят, но за доказателства използваха откраднатите предмети

Маловажните кражби под определена сума мисля, че е 300 лева са дребно хулиганство, кражба е когато е осъществено без насилие, грабеж е когато има насилие, а присвояване е нещо съвсем различно.
                    Стефане, това не е вярно. Говорих с баща ми по въпроса, защото ми стана интересно написаното от теб /до пенсионирането си беше юрист сега е адвокат/. Обясни ми така- крадеца си е крадец, а не хулиган. Каза ми че разследването и образуването на дело е скъпо нещо и е безсмислено да се започва ако нанесената щета е много малка /разбирай под определена сума/, като крадеца в случая, ако е хванат ще върне откраднатата вещ, или ще възстанови паричната и оценка, но няма да бъде осъден за абсолютно нищо! Не знам под каква сума се процедира така. Обясни ми и други работи, в най-прости линии е така.

По въпроса с камерите- да, ще го приемат като доказателство. Оператора на камерата няма да бъде свидетел- безсмислено било при положение, че е заснето. Няма начин да осъдят човека само по записа от камерата, а трябва да бъдат събрани допълнителни доказателства.

Коментар

...Някъде в Западна Европа, при психологическите събеседвания за постъпване във войската има и въпрос: "Някога открадвал ли си нещо?"... "Честните", които в последствие са "неиздържали", обикновенно отговаряли "Не"...
                      Публикувайте отговор

Коментар

Имам близък, който работи като охрана в хипермаркет. Следи постоянно на мониторите за кражби - било то от служители или от клиенти.
                        Повечето нарушения се правят от възрастни хора. Това до голяма степен е разбираемо.
                        Интересното е, че не крадат мляко, кашкавал или хляб, ами крадат марков алкохол и луксозни мезета. Дали това не е пак някаква схема за кражби и в последствие препродаване!?
                        Друг майтап са малките циганета - влизат, харесват си нещо и го консумират на място. Охраната докато се усети, шоколадът е в корема на чавоТо. Не могат да му вземат пари, полицията също е безсилна и така............

Другото е, че за незабелязани кражби се одържа от заплатата на охранителите. Това допълнително ги мотивира.

Иначе как процедират в магазина на моя познат - Хващат крадеца /имам предвид виждат на мониторите/, отиват при него и без никакъв физически контакт го молят да отиде в стаичката пред мониторите. Показват му записа и го карат да заплати стоката в троен размер. Ако откаже, викат полиция.
                        Помня скоро една бабка беше се споминала в охранителната стаичка и имаше големи разправии. На камерите обаче се видя, че охраната не я е докосвала и с пръст.

По повод снимките. Не знам дали е законно или не, но в споменатия маркет има такива снимки на крадци в стаята на охраната. Както го разпознае на монитора, веднага отива и му казва да напусне обекта.

Моето мнение е, че няма нищо нередно в това да покажа лицето на някой мародер, крадец.
                        Даже на един съфорумник баща му беше вдигнал ръце от кражби в едно село. Накрая пипна отрепките, понаби ги и ги върза на площада за един стълб. После си имаше големи, големи разправии. Аз да съм, ще постъпя по същия начин.
                        "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                        А+
                        LZ1DRZ

Коментар

Първоначално публикуван от Evgeni Enduro Преглед на мнение

Иначе как процедират в магазина на моя познат - Хващат крадеца /имам предвид виждат на мониторите/, отиват при него и без никакъв физически контакт го молят да отиде в стаичката пред мониторите. Показват му записа и го карат да заплати стоката в троен размер. Ако откаже, викат полиция.
                          Помня скоро една бабка беше се споминала в охранителната стаичка и имаше големи разправии. На камерите обаче се видя, че охраната не я е докосвала и с пръст.
                          Затова се вика полиция, в каква стаичка ще ги вкарват, да не се имат за съд?!

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                            Затова се вика полиция, в каква стаичка ще ги вкарват, да не се имат за съд?!
                            Ми като се правят на ударени и викат "Не е вярно не съм взимал нищо", а пазвата му е надута от бутилки Джак и филе Елена, и като не можеш да го пипнеш с пръст за да ги извадиш и да му покажеш, че е изобличен ............. Отива и гледа на мониторите собствените си действия, че може да допуснем диагноза "Алцхаймер". Взел е и след 2 мин е забравил

А и докато дойде полиция, къде ще стои крадеца!? Чудно ми е също защо охранителите имат белезници!? По тая логика една хотелска стая и ги настаняваме там докато полицията благоволи да дойде.
                            А и полицията няма да възстанови загубите от кражби. Хипермаркета муха го ощипала, ама гадната им политика е да одържат от заплатите на охраната. И като 5 пъти някой е взел уиски за 200-300 лв и са ми ги одържали от собствената заплата, на шестият път не знам дали ще успея да запазя добрия тон и да го моля да възстанови стойността на моментната кражба.

А и да не забравяме, че те са КРАДЦИ
                            А+
                            LZ1DRZ

Коментар

Първоначално публикуван от Evgeni Enduro Преглед на мнение
                              Ми като се правят на ударени и викат "Не е вярно не съм взимал нищо", а пазвата му е надута от бутилки Джак и филе Елена, и като не можеш да го пипнеш с пръст за да ги извадиш и да му покажеш, че е изобличен ............. Отива и гледа на мониторите собствените си действия, че може да допуснем диагноза "Алцхаймер". Взел е и след 2 мин е забравил

А и докато дойде полиция, къде ще стои крадеца!? Чудно ми е също защо охранителите имат белезници!? По тая логика една хотелска стая и ги настаняваме там докато полицията благоволи да дойде.
                              А и полицията няма да възстанови загубите от кражби. Хипермаркета муха го ощипала, ама гадната им политика е да одържат от заплатите на охраната. И като 5 пъти някой е взел уиски за 200-300 лв и са ми ги одържали от собствената заплата, на шестият път не знам дали ще успея да запазя добрия тон и да го моля да възстанови стойността на моментната кражба.

А и да не забравяме, че те са КРАДЦИ
                              Питай го като си платят глобата "3 пъти стойността", издават ли им някакъв документ, или 2/3 отиват в джоба на охраната? Убеден съм, че това което вършат охранителите в случая е също толкова незаконно колкото и кражбата, при това с по-тежки последствия. Сбъркана е политиката на тия супермаркети, сбъркана е политиката на охранителната фирма, сбъркани са доста работи. Това че са крадци, не означава, че нямат права. А от крадене до крадене има балкан разлика!

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                                Питай го като си платят глобата "3 пъти стойността", издават ли им някакъв документ, или 2/3 отиват в джоба на охраната? Убеден съм, че това което вършат охранителите в случая е също толкова незаконно колкото и кражбата, при това с по-тежки последствия. Сбъркана е политиката на тия супермаркети, сбъркана е политиката на охранителната фирма, сбъркани са доста работи. Това че са крадци, не означава, че нямат права. А от крадене до крадене има балкан разлика!
                                Хаха, като казах близък, значи близък - знам с колко пари се прибира вкъщи, знам и какъв му е стандартът на живот. Тъй, че коментарът ти е неуместен в конкретния случай.

А и процентът на тези които се съгласяват да плащат х3 клони към 0. Когато плаща се вика УПРАВИТЕЛЯ на магазина. Охраната е там за да установи кражба и за да залови нарушителя и да викне полиция.

Да не говорим, че охранителите си навличат гнева на местните наркоманчета и цветнокожи.

Нека някой да ми бръкне в джоба и да ми вземе и без това мизерната заплата, пък аз ще го храня с черен хайвер и ще му закача снимка - ама рентгенова!

А и ти преди да влезеш и да посегнеш трябва да помислиш за своите права и правомощия а не като/АКО/ те хванат.
                                Пак повтарям - краде се скъпа стока, не храна. Изводите си правете вие
                                А+
                                LZ1DRZ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X