Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Публикуване на снимки на дребни крадци-законно ли е ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Публикуване на снимки на дребни крадци-законно ли е ?

Темата тръгва от темата за Кауфланд, в някои вериги магазини ( на прима виста Тарита) съм виждал снимки на хора, крали от магазина дреболии публикувани на видно място.Обикновено са пенсионери, много възрастни, бездомни такива които не могат да се защитят.

Аз съм убеден, че е незаконно публикуването на снимки, дори хората да са осъдени, а кой знае защо, аз не съм съвсем убеден че въпросните вериги завеждат дела за открдването на едно пакетче кафе примерно.

Какво мислите Вие, бихте ли позволили Ваша фотография да блесне някъде с надпис "този човек е крадец" без да сте осъждан?

От: Публикуване на снимки на дребни крадци-законно ли е ?

По същата логика е незаконно да се публикуват/да се окачват на видно място снимките на хората в издирване за престъпления..... Нали още не са осъдени.....

Също е незаконно и да се краде.... Не искаш да те истипосват някъде на "стената на позора" - не дей да престъпваш закона.

А и според мен тези снимки повече са насочени към енвентуалните крадци, отколкото към престъпилите вече......
    Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
    Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Ако можеш да докажеш в съда, че е крадец - значи е законно. Ако не можеш - значи не е.
      Но забелязали ли сте, че българинът много често пита "Законно ли е?" и много рядко пита "Редно ли е?" Някой от вас може ли да види разликата?

Коментар

Конституция на РБ

Чл. 32.

(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
        (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
        ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Първоначално публикуван от tk3c-pyce Преглед на мнение
          Ако можеш да докажеш в съда, че е крадец - значи е законно. Ако не можеш - значи не е.
          Но забелязали ли сте, че българинът много често пита "Законно ли е?" и много рядко пита "Редно ли е?" Някой от вас може ли да види разликата?
          Закона много рядко се интересува от морално-етични норми, в този ред на мисли - редно ли е жертвите на Ставийски да плащат за това, че този пиян руснак ги е лишил от бъдеще.

Темата е конкретна, как бихте реагирали ако вашето дете например си вземе шоколадче от магазина без да Ви каже, и при следващото посещение да видите принтирано от видеокамерите - вашето дете, как прибира въпросното шоколадче с надпис "този човек е крадец"

Неуместни са всяккви изявления - ама те родителите са виновни и в този дух.
          Аз ще ви кажа как аз бих постъпил - ще оставя левче на магазина за шоколадчето и ще си прибера снимката, след това завеждам иск срещу магазина за 30 000 лв, за клевета и нанесени морални щети.

Как ви се струва?

ПС// Да допълня горното, като се издирват хора по независимо по какви причини и се обявяват техни снимки в медиите, никога не се използват директни квалификации, а " лицето се издирва във връзка с...." "по подозрение в..."
          Последно редактирано от Стефан ШОПОВ; 19-10-11, 13:22. Причина: Допълнение

Коментар

"(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. "

Точно за това на всички обекти под видеонаблюдение има стикери - Обекта е под видеонаблюдение. Никои не те кара да влизаш насила. От друга страна си предупреден.
            "бихте ли позволили Ваша фотография да блесне някъде" - недей да крадеш и няма да блесне.

Според мен, след като си влязъл и откраднал нещо от даден магазин, НАЙ-МАЛКОТО НЕЩО е да те сложат на стената на срама...

Коментар

Първоначално публикуван от noel Преглед на мнение
              "(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. "

Точно за това на всички обекти под видеонаблюдение има стикери - Обекта е под видеонаблюдение. Никои не те кара да влизаш насила. От друга страна си предупреден.
              "бихте ли позволили Ваша фотография да блесне някъде" - недей да крадеш и няма да блесне.

Според мен, след като си влязъл и откраднал нещо от даден магазин, НАЙ-МАЛКОТО НЕЩО е да те сложат на стената на срама...
              Да, да ,ама не римското право което аз съм чел преди доста време, постановява че тежеста на наказанието трябва да съответства на провинението.

Т.е. ако хипотетичния извършител е нанесъл щети за 1 лв, магазина не може да му нанася морален ущърб за 30 000 лв примерно ( използвам тази цифра,защото това е максималната сума за клевета).Съвсем отделна тема, че магазинните служители, не са оторизирани лица да раздават обвинения и наказания.

Колкото до краденето, аз имам опит основно в краденето на технически идеи, и през един етап от живота ми беше даже част от длъжностната ми характеристика.
              В някои среди се нарича обратен инженеринг.

Коментар

Аз не разбирам как някой, който е откраднал - има го филмирано - ще съди за клевета.
                Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

С изключение на одобрени от съда СРС, всички останали камери са информативни, но не и доказателствени средства. Сотаджиите не са съдии, а само съдът може да кже кой е крадец и кой не. Та по тази логика си е клевета.
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Имаме много, ама много проста схема тези снимки да са законни:

1. Хващаме крадеца - с камери, със свидетели, с техника, няма значение, важното е да сме сигурни.
                    2. Предлагаме му 3 възможности:
                    А - снимката на стената (+ други санкции, примерно да не посещава обекта или да плати обезщетение), на което той писмено се съгласява или
                    Б - тихо, кротко и с плащането на по-значително обезщетение, без снимка на стената, пак писмено
                    В - полиция, съд и т.н. по каналния ред. Предполагам, че даже и в този случай, съдът може да отсъди по граждански иск, снимката да седи на стената.

Предполагам, че част от хората ще изберат всяка от трите възможности.

Охранителната камера не може да бъде доказателство в съда, но показанията на оператор на охранителната система са си съвсем смислени свидетелски показания. Той спокойно може да свидетелства, че записът (доколкото той знае) е автентичен и отразява акт на кражба. На записа пък може да се направи експертиза.

Коментар

Не съм сигурен , че оператора може да е свидетел, в смисъл, че вижда опосредствано камера, не одобрена от съда, а не непосредствено.
                      Не съм юрист де.
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Бяха разлепили на работа (за по-лесно) ксерокс копия на личната карта на една крадла.... Който се е възползвал от данните - честито.
                        Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан ШОПОВ Преглед на мнение
                          Какво мислите Вие, бихте ли позволили Ваша фотография да блесне някъде с надпис "този човек е крадец" без да сте осъждан?
                          Има много просто решение - просто няма да крада. И няма да има терзания.

п.с. свободията, май ни идва в повече.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            Има много просто решение - просто няма да крада...
                            Комбинация от палаво четиригодишно с дълбоки джобове и вкус към бонбони и/или шарени опаковки, ревящо едногодишно в количка заемащо 120% от вниманието ти, работеща алармена система на изхода и служител в кофти ден могат много лесно да направят решението ти недостатъчно.

В 90% от случаите вниманието ти е достатъчно, в девет от останалите десет процента служителите и те имат деца и са съвсем наясно за какво става въпрос, но в останалия 1% може да стане весело.

Що се отнася до разлепянето на снимки - не знам как е в Бг, но в държавите в които съм пазарувал подобни се разлепят без никакъв проблем, НО само за вътрешноведомствено ползване, на места където на теория могат да ги видят само служителите (зад касата, под тезгяха и т.н).
                            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение

Що се отнася до разлепянето на снимки - не знам как е в Бг, но в държавите в които съм пазарувал подобни се разлепят без никакъв проблем, НО само за вътрешноведомствено ползване, на места където на теория могат да ги видят само служителите (зад касата, под тезгяха и т.н).
                              То и в България, в тези магазини където съм срещал подобни снимки, те са закачени зад касата..... То че могат да се виждат и от посетителите на магазина си е друг въпрос.....

Хората в големи градове, респективно в големите магазини, прекалено много се отсланят на ефимерната безличност на тълпата. Обаче забравят че живеет в ерата на "Големия брат", когато се виждат всичките, кое правят, че и даже как точно..... Така че "хорската срам", която е има доста възспиращ ефект в малките общности, почва да се прилага и в мегаполисите.

А и давайте да не намесваме невръстните деца. Те са от другия филм.
                              Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                              Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X