Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как са заплатите към днешна дата?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как са заплатите към днешна дата?

Обикновенно хората с до 600-700 лв "почиват" през уикенда по имоти на село, лозя, ниви... За непросветените: става дума за копане и чуване на добитък... Иначе няма физическо оцеляване... Друго е, че се разчита и на помощи от деца, родители и др. източници от чужбина.... Вече не знам за къща, дето да няма поне един емигрант...
    Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      А кой е сит и кой е гладен! Какъв е критерият?
      Можеш ли просто да направиш една калкулация: Това са 16лв/ден, цигарите са пет лв. дори да не ходиш на работа с кола, пак трябват още 3-4лв - половината заминаха! Какво трябва да се яде, какво се облича, сметки, данъци, поддръжка на имоти, деца... Пак казвам - 500лв могат да са официална, формална заплата (и всъщност, често се случва), но това не са парите, които който и да било харчи месечно...
      Кучето скача според тоягата........
      Ти явно изобщо нямаш представа за реалното положение на 80% от работеците българи...
      животът е магия !
      X5 3.0d

Коментар

Ще пробвам:

Първи случай - 23 годишен младеж в чужд град, учи задочно и работи във фабрика. Взема чисто 600. Работи шест дена, понякога седем. По 12 часа на ден. Това последното му отрязва всички възможности да си намери нещо по-добро. Някак се справя. От мен е телефона, за да го чувам и понякога нещо за ядене в умерени количества. Таксата за учене - също.

Втори - пенсионери с някакви пенсии (срам ме е да ги попитам точно какви). Не дават и дума да се обели за някаква помощ, извън реална, физическа.

Още трябва ли?!

Коментар

600 до 1000 - чисти, реално платени..

Това е моята статистика!

Коментар

Мисля, че е редно да разграничаваме заплатите географски. 800 лв в София са оцеляване на ръба на физическият екзистенц минимум. Същите 800 лв в Куртово Конаре са си прилична заплата.
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
              Ще пробвам:

Първи случай - 23 годишен младеж в чужд град, учи задочно и работи във фабрика. Взема чисто 600. Работи шест дена, понякога седем. По 12 часа на ден. Това последното му отрязва всички възможности да си намери нещо по-добро. Някак се справя. От мен е телефона, за да го чувам и понякога нещо за ядене в умерени количества. Таксата за учене - също.
              Младежа, очевидно е синът ти, да е жив и здрав.
              Към телефона, таксата, и "понякога нещо за ядене", съм убеден, че трябва да прибавим и облекло (поне голямата част), летните почивки и всички режийни поне в основното жилище. Най-вероятно и някакво возило. Става въпрос: Към нещата, които ти му осигуряваш. Май ще съберем още толкова (към 600-те)
              А за часовете работа на ден - да не взема аз да ти разправям...
              Последно редактирано от davc; 19-10-10, 22:43.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от manQK78 Преглед на мнение
                Кучето скача според тоягата........
                Ти явно изобщо нямаш представа за реалното положение на 80% от работеците българи...
                Имам - бъди сигурен! Най-малкото съм един от тях...
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Работя в строителния бранш в провинцията / Варна .. /
                  Монтажниците и железарите ни получават средна заплата по заработа - около 600 лв.
                  И това са сериозни хора със семейства и заеми........
                  животът е магия !
                  X5 3.0d

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    Младежа, очевидно е сина ти, да е жив и здрав.
                    Към телефона, таксата, и "понякога нещо за ядене", съм убеден, че трябва да прибавим и облекло (поне голямата част), летните почивки и всички режийни поне в основното жилище. Най-вероятно и някакво возило. Става въпрос: Към нещата, които ти му осигуряваш.
                    А за часовете работа на ден - да не взема аз да ти разправям...
                    Облекло - последните маратонки му купих преди три години. Другото му е марково, от дрийп шопа

Летни почивки не той, ми и аз нямам

"Основното жилище" е апартамент на 14-тия етаж в блок без балкони, който дели с още двама хашлака като него. Поне наема им идва поносим.

Возила имам две, нЕкакви, но категорично отказва да ползва и поддържа със сегашните си доходи. Пък те са си за поддръжка - старички са

Да не помислиш, че се оплаквам Опитвам се да кажа, че не всичко е така, както ни изглежда от нашето прозорче

Коментар

Абе хора, мен ли нещо не ми е в ред, или ... ? Как се оцелява със 600 лв заплата в голям град ?!? Да вземем най-лошият вариант:

- Нямаш кола и пътуваш с градския транспорт. Нямам представа от цените, ама да кажем 2 лв да идеш на работа и 2 лв да се прибереш. 8 х 22 = 88 лв, само за идеш на работа ? (1/6 от дохода ти)
                      - На работата - сандвич, кафе - айде 5 лв да ги сложим. 22 х 5 = 110 лв
                      ------------------------------------
                      До тук 200 лв само за да идеш на работа и да ядеш (1/3 от дохода ти) - подчертавам, нямаш кола, апартамента си е твой - плащаш само режийни.

За апартамента, айде да кажем 150 лв на месец режийни - по 75 лв на работещ човек от домакинството - 275 лева (грубо 1/2 от дохода ти)

Ами храна, благинки (интернет, кабелна), дрехи, обувки, децата (дрехи, обувки, учебници, джобни) ? Ами евентуалният супер лукс - кола (таралясник на 10 години със съответните разходи) ? Ами ако си пушач ? Ами евентуален заем ? Ами тук таме някоя (евтина) почивка ?

Егати, аз да не живея в някаква паралелна реалност ?

Коментар

Масово плачене от малкото пари.Хайде да направим общ молебен за по-високи заплати.Като в Германия!!!!!!!
                        Ама кой колко работи, това е друга работа.Всеки иска ПОНЕ 2 000 за да живее НОРМАЛНО.Ама дали може да изкара такива пари няма значение.Той си ги иска.
                        В Бг не сме се научили да работиме това е.И дълго няма да се научиме.Защото такива плачковци за 2 000 лв.заплата, като стане 18.00ч. не можеш да му видиш подметките.Че то говедото е готово за тръгване още в 17.00 и си бърка в носа до 17.57.Айде холан такива работници съм ги виждал с хиляди.От първият ден се чуди как да почне да краде.И опява, ли опява колко работи за нищо пари.Цигарите му били 5 лв., ами спри ги бе тарикат.Това ти е 150 лв. чиста пара.Не искал/ не можел/ да ги спре.Защо ревеш тогава бе?Транспорта ми 2 лв на ден.Картата за три месеца е 60 лв.Математиката куца, мунчото е свикнал с маршутката.Сандвич и кафе.В тази ГЕРМАНИЯ с глемите пари виждали ли сте как ходят с кутии храна от вкъщи?Защото там не е евтино хич.
                        Мога да продължавам още, ама стига че ме заболяха пръстите от толкова говорене.
                        Grand Cherokee WJ 4.7 V8
                        Това е положението.

Коментар

Първоначално публикуван от Karlos Преглед на мнение
                          ...В тази ГЕРМАНИЯ с глемите пари виждали ли сте как ходят с кутии храна от вкъщи?Защото там не е евтино хич....
                          Да ти кажа от мястото на събитието > Причината да си носят в кутии е микс от "скъпо е" и "не искам да ям боклуците на столовата". В тази последователност на преференциите от ниско към по-високо платена длъжност. И аз дълго им се смях, докато почнаха стомашните проблеми от нередовно и/или злокачествено ядене, и вече предпочитам да си нося и аз нещо със скъп салам от вкъщи, отколкото да ям евтините боклуци на стола. Излиза ми горе-долу 2 пъти по-евтино, да не говорим за колко е по-качествено (доколкото може да се сравнява сандвич с манджа)

Коментар

Тази тема за пореден път ме убеди колко много хора от този форум са доста далеко от реалния живот в България.
                            Колкото и да не ви се вярва за малките заплати, това е факт.
                            И при тези хора разходи като гореспоменаваните изобщо не съществуват: няма коли, кафета, сандвичи, цигари...
                            При тях е карта за 1-3 месеца за някакъв градски транспорт (или направо ако има как - ходят пеша). На работа или не се яде изобщо, или се носи нещо от вкъщи. Там пък за храна се обикалят магазините с неща и цени, които ние не бихме погледнали. Стои се на студено зимата доколкото може. И т.н....
                            Как мислите, че оцеляват пенсионерите? Или тези във възраст малко преди пенсия?
                            Хайде слезте малко на земята. И аз в момента не мога да се оплача от заплатата си в ИТ сектора, но много добре си спомням от къде тръгнах преди 7-8 години и какви доходи/разходи имах тогава.
                            Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
                            Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от Karlos Преглед на мнение
                              Масово плачене от малкото пари.Хайде да направим общ молебен за по-високи заплати.Като в Германия!!!!!!!
                              Ама кой колко работи, това е друга работа.Всеки иска ПОНЕ 2 000 за да живее НОРМАЛНО.Ама дали може да изкара такива пари няма значение.Той си ги иска.
                              В Бг не сме се научили да работиме това е.И дълго няма да се научиме.Защото такива плачковци за 2 000 лв.заплата, като стане 18.00ч. не можеш да му видиш подметките.Че то говедото е готово за тръгване още в 17.00 и си бърка в носа до 17.57.Айде холан такива работници съм ги виждал с хиляди.От първият ден се чуди как да почне да краде.И опява, ли опява колко работи за нищо пари.Цигарите му били 5 лв., ами спри ги бе тарикат.Това ти е 150 лв. чиста пара.Не искал/ не можел/ да ги спре.Защо ревеш тогава бе?Транспорта ми 2 лв на ден.Картата за три месеца е 60 лв.Математиката куца, мунчото е свикнал с маршутката.Сандвич и кафе.В тази ГЕРМАНИЯ с глемите пари виждали ли сте как ходят с кутии храна от вкъщи?Защото там не е евтино хич.
                              Мога да продължавам още, ама стига че ме заболяха пръстите от толкова говорене.
                              Като каза маршрутка - това е най-неприятния възможен транспорт в час пик. Ползва се ако трамваите са ти далеч от точките на придвижване.
                              Имах един шеф - казваше "няма да има увеличение - харчете по-малко!". В същото време нарина пред всички 70 000 лв. за престижен ремонт на офиса, това 2000 г. при 200 лв. заплати. И си купи нов ван. Като половината се изнесохме, останалите спряха да работят - фалира!
                              "Шефа каза Айде деее - пари нема - действайте!"
                              В Германия не може да съществува работно място с калкулирани 3-400 евро заплата. Следователно този работодател не е жизнеспособен в този бизнес.
                              Тук може.
                              Все едно да хвана неефективно земеделие с ралото, и да обвинявам работниците, че им е много минималната заплата. И че искат 8 часов раб. ден.
                              Няма сми от оплакване. Проблемът е, че се навиваме на ниски заплати.
                              Последно редактирано от Rabin; 20-10-10, 11:47.

Коментар

@Николай Календжиев - ами че нали точно същото казвам и аз -> 600 лв в голям град са достатъчни само за физическо оцеляване и нищо повече. ИМХО.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X