Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как са заплатите към днешна дата?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как са заплатите към днешна дата?

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
    Както казах, гледаш си в своята сфера само... Обиколи по улиците и все ще намериш някъде ремонт на ВиК... Погледай ги, ако до сега не си го правил. Ремонтите на пътищата също са добър пример. И по строежите на частни фирми не е много по-розово положението. Или обиколи по цехове и фабрики, да видиш за какво става дума...

Ремонтите по улиците не са критерий - там социализма реално не е приключил. Виж, за частните фирми и строежите съвсем не си прав - специално в строителството се работи дори нетехнологично бързо (в надпревара за превъртане на парите). А за цеховете и фабриките какво да се каже, има и тако и вако, където се работи със български стругове, произведени преди трийсет години, по руски чертежи отпреди петдесет, проектирани всъщност в Германия преди седемдесет - каква производителност, каква технология, какви пет лева. Има го и обратният вариант и там нещата са съвсем други.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Тодор ,един мой работник се преби с мотор и 6 месеца си му плащах пълната заплата все едно си беше на работа. Болничните му бяха отгоре.
      Не съм луд ,но не всичко е пари.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
        Тодор ,един мой работник се преби с мотор и 6 месеца си му плащах пълната заплата все едно си беше на работа. Болничните му бяха отгоре.
        Не съм луд ,но не всичко е пари.
        Въпросът е дали ще го направиш и за някой, с който сте подписали договор вчера? Ами, ако е постановка, та ти дори още не го познаваш? Стар работник е едно, не случайно беше това за двете седмици. И ако ти го направиш, колко от другите биха го направили? Уви, нито всички работници са съвестни, нито всички работодатели. Целта на социалното осигуряване е именно да балансира нещата, в случай, че не живеем в един идеален свят.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Въпроса е съвсем резонен. Гарантирам, че в 90 % от случаите на неосигурен служител, в случай на отпуска или болнични ще му се плаща само сумата върху която го осигуряват.

Казуса който аз предложих има различен отенък. В случай, че аз му предоставям всичко, което бих му дължал по закон - избора върху колко да се осигурява си е негов. Този избор не представлява интерес за мен, всъщност. Същността на въпроса ми е дали повечето млади търговци днес биха започнали работа като самоосигуряващи се лица, без закрилата, която им дава трудовото законодателство по отношение на съкращение...

Факт е че повечето смислени търговски позиции, които са на пазара (или ще се появят) са в този вид. Тази схема не съм си я измислил аз - така се работи в съседна Гърция от години, както и на Острова... това е и все повече практиката в страни като Полша, Унгария даже Германия... Вън от тази практика - все по-малко хора ще плащат за търговец повече от 1200-1300 лева по трудов договор, така че който все още взима по-висока от тази заплата с всички облаги на трудовото законодателство да се преориентира овреме, или най-малкото да се подготви психологически за промяна на статуквото...

Първоначално публикуван от petar_ray Преглед на мнение
          Защо е щастие, че (заплатите) не са в зависимост от производителността?
          ...защото това е разковничето на конкурентността на една икономика... да изсмуква най-доброто от работещите в нея срещу справедлива, но все пак конкурентна цена...и това да е вид обществен договор...
          Иначе се нарича планова икономика, и с времето става само планова, без да е икономика...

Аз приключих със словесните еквилибристики по темата. Извинявам се, че е я поизместих, ама имаше един момент, когато не се сдържах просто...
          Последно редактирано от vlageo; 18-10-10, 00:28.

Коментар

От гледна точка на работодател - под 1000лв нормални хора не се намират. (Лошото е че понякога и аз не взимам толкова). Имам предвид че ако някой не се продаде себе си добре , как да очакваш да продава твоята продукция.

Като служител да кажа 1000 е минимума за София. иначе трябва и жена и друг доход за да оцелееш.

Вмъквам едно мнение че Големите заплати в БГ за съжаление само прецакват служителите. Създава се едно усещане за състоятелност, увеличават се безсмислените разходи по лукса и се притъпява хъса за работа. При евентуално уволнение така наречените високо платени служители излиза на улицата пълни развалини. От високата заплата нищо не му е останало.
            ЗАПЛАТАТА е Добра когато след разходите за текущия месец ти останат пари за още два, три месеца.

Като последно има една приказка от шоплука, която за съжаление е все още валидна за много хора.

Я колго моем да не работим , они нивга не могат толко да не ми платят.
            Т5
            Crossrunner

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
              Вън от тази практика - все по-малко хора ще плащат за търговец повече от 1200-1300 лева по трудов договор

да изсмуква най-доброто от работещите в нея срещу справедлива, но все пак конкурентна цена...
              Именно, цената е различна от различните в различните области. Например в сферата, в която работи Рабин, е нормална нетна заплата от 3000 лв. (което е около 3600 бруто, плюс още около 200 още за сметка на работодателя, т.е. около 3800 общо, не ми се смята да стотинка) и нагоре, върху която са платени абсолютно всички данъци и осигуровки (данъците на цялата сума, а осигуровките върху тавана от 2000 лв.), ако е кадърен и с повечко опит дори това е абсолютния минимум в свестните фирми. На мен например в момента хедхънтери ми предлагат стартова 4500 лв. чисти и между 10 и 20% увеличение след пробния период, пак с абсолютно всичко платено и са малко изненадани, че отказвам, както и че всички други подходящи отказват... За това ми беше мисълта, че всеки си гледа от неговата камбанария и спора е безпредметен.

Иначе работата с контракторски договор е наистина доста разпространен и напълно законен модел. При това никак не лош. Обаче е изгоден за работника, само ако реши да се осигурява на минимума. Иначе данък дивидент и разходите за счетоводство, плюс загубата на време за цялата останала бумащина, оставят чистите пари по-малки от тези при трудов договор. И работи само за заплати до 4166 лв. бруто (включително евентуални премии през годината), ако работодателя няма ДДС за чистене (а такива има много, особено в горе засегнатата сфера), което означава до под 3500 лв. нето (каквито, както казах, са напълно нормални за някои сфери), после се влиза и в зоната на ДДС и става страшно, освен ако не се въртят и разни далавери, за да се трупат фиктивни разходи, което пък е зле за работодателя, защото отнемат от работното време на работника (то обикновено съвпада с това на другите, така че няма голям избор, кога да ги върши). Та пак подчертавам - от различните камбанарии и гледката е различна. За много хора този вариант не е по-изгоден, дори да са съгласни да се само осигуряват на минимума или малко над него.

Колкото до варианта с черни каси, при някои сфери той е напълно не приложим. Такива приходи няма от къде да дойдат или поне не в размер, в който да покрият големите заплати на стотици служители. Превръщането на бели пари в черни е възможно, но понякога не си струва разходите и проблемите. Та пак стигаме до различните камбанарии...

Разбира се регистрацията на фирма в офшорна зона винаги е вариант, но пак опираме до суми, които да оправдаят разходите и риска, какъвто вече има и за работодателя. Между другото, само теоретичен въпрос, ти би ли подписал при твоите условия, ако работника се съгласи, но фирмата му е офшорна (трудно ще го осъдиш за нещо, а има опасност и НАП да вземат да отделят повече време да те следят)?
              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 18-10-10, 13:49.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Между другото, само теоретичен въпрос, ти би ли подписал при твоите условия, ако работника се съгласи, но фирмата му е офшорна (трудно ще го осъдиш за нещо, а има опасност и НАП да вземат да отделят повече време да те следят)?
                Твърдо не. Даже не съм сигурен, че бих разписал с фирма, в която въпросния "служител" не е собственик и представляващ...

Идеята на тази схема не е да се крият данъци, а да се постигнат странични т.нар. бонуси:
                - по-малка зависимост от трудовото законодателство при разделяне с въпросния служител
                - гъвкавост в трудни времена, както и в хубави
                - поставяне на нещата на място що се отнася до усещането за полезност във фирмата
                - туширане на всякакви нощни приказки за морал и псевдоморал
                - поставяне на нещата на място що се отнася до лични отношения и уважение.
                Не мисля, че ДДС регистрацията е праг за тази схема - почти няма уважаващ себе си търговец, който да не си е направил собствена фирмичка и да не се опитва да върти някаква далавера, явяваща се паралелен бизнес на фирмата, в която работи.
                Или пък просто да се занимава и със странични неща. т.е. - доста често през такива фирми минава и доста по-голям оборот.

А що се отнася до времето, което работника губи за да си оправи отчетността на собствента фирма - предпочитам да губи своето, а не моето.

Между другото - повечето противници на схемата не са сред служителите, а сред българските работодатели, но това само показва нивото на повечето...

И последен коментар за нивото на заплатите: търговците на товарни автомобили и строителна техника преди кризата взимаха горе долу нивото, за което говориш. В момента тези заплати са непостижими, а хората са същите, с повече опит и имат още много години труд пред тях. Не виждам как ще стигнат до тези равнища на доход отново освен ако не правят няколко неща, и точно това е схемата, според мен.

Коментар

Схемата има много предимства, определено, но зависи от коя страна си...

- по-малка зависимост от трудовото законодателство при разделяне с въпросния служител
                  Което е причина работника да предпочете друг вариант, ако има такъв... и ако в съответната сфера има глад за работници, а не обратното...

- гъвкавост в трудни времена, както и в хубав
                  Гъвкавостта е илюзорна. На практика данък дивидент убива ползите, освен при минимални или близки до минималните осигуровки. Или трябва да рискуваш с много пари на каса и недоказуеми доходи.

Не мисля, че ДДС регистрацията е праг за тази схема - почти няма уважаващ себе си търговец, който да не си е направил собствена фирмичка и да не се опитва да върти някаква далавера, явяваща се паралелен бизнес на фирмата, в която работи.
                  Точно за това говоря през цялото време. Различни камбанарии. За търговец може и да е добре, но за много други неща е направо смърт. Излиза много по-скъпо от осигуровки на максимума. Точно за това не се разбираш с хората, на които се опитваш да обясниш, че схемата е добра. За тях не е. Примерно Рабин е казвал, че е в сферата на IT, а там не може и един лев ДДС да оправдае, освен когато си купува нов компютър или нещо такова, а това не го прави всеки месец. Да не говорим, че е много вероятно и работодателя да не е регистриран по ДДС, тъй като при оутсорсинга има начини сумите за заплати да не се отчитат като оборот и напрактика той да се състои само от един наем, плюс режийни и консумативи, които не минават границата, което означава, че първо няма да е склонен да му плаща ДДС-то отгоре и второ фактурите няма да са данъчни, което пък означава, че дори и компютър като купува, пак няма да може да си го върне. За това си повтарям вече в две теми, да не мислите, че гледката от една камбанария задължително има каквото и да е общо с тази от друга такава.

Коментар

...в която работи Рабин, е нормална нетна заплата от 3000 лв. ...
                    хедхънтери ми предлагат стартова 4500 лв. чисти и между 10 и 20% увеличение след пробния период...
                    По-надолу бегло е споменато, че Рабин е в ИТ сферата, но интересна би била позицията, която упражнява..Същото важи и за примера с 4.5к лева...

Коментар

Първоначално публикуван от Чудомир Преглед на мнение
                      По-надолу бегло е споменато, че Рабин е в ИТ сферата, но интересна би била позицията, която упражнява..Същото важи и за примера с 4.5к лева...
                      Не казвам, че той взима толкова, а че е нормална заплата за програмист с повечко опит, без ръководни функции. Той може да взима и повече и по-малко от това, не го знам, но дори да е на друга длъжност, все пак има наблюдения в сферата, така че да изхожда от подобна информация. Другата сума е за старши програмист, с малко по-рядко срещан опит, пак без мениджърски функции, най-много тиймлидерски.

Коментар

За 3000 лв. нетна има доста позиции в ИТ сферата, като дори не е необходимо да си мениджър. Виж за 4500 лв. вече трябва да управляваш хора и инфраструктура. Все пак съм чувал и за джава програмисти (поне те си мислят, че са програмисти), които са на толкова, но като се замисля и те са поне тийм или проджект лийдове, а не прости писачи на код

Коментар

Гъвкавостта е илюзорна. На практика данък дивидент убива ползите, освен при минимални или близки до минималните осигуровки.
                          Няма такова нещо - изобщо не е необходимо да оставяш печалба за разпределяне. При еднократна премия в края на годината се дължи само ДОД и осигуровките за въпросния месец. Т.е. имаш лукса да си ползваш ДОД през годината и да го платиш наведнъж еднократно...

Точно за това не се разбираш с хората, на които се опитваш да обясниш, че схемата е добра. За тях не е.
                          ...изобщо не е била целта да убеждавам някого, че схемата е добра. Нея просто я има и съвсем не е подходяща за всеки - еле па за програмисти работещи в аутсорсинг фирми. Тя изникна в дискусията в момент, в който един участник, обвиняваше друг участник, че създава изкривена конкурентна среда, като не плаща осигуровки. Аз само споменах, че има и друг начин, който оставя избора в ръцете на работника, което породи въпроси, а аз доуточних смисъла на схемата. Убеден съм, че е било полезно за някои от участниците...
                          Последно редактирано от vlageo; 18-10-10, 17:17.

Коментар

Чета и се радвам!

Щом вече у нас може човек с квалификация да взима подобни пари, ще се оправят нещата!

Поздравления юнаци и се радвам, че с тази тема зелените младоци ще се убедят, че имат шанс!

Ще разкрия една лична тайна.. Ако сега излезна на борсата, нямам шанс за нещо повече от пазач или хамалин и това е главният стимул да се вкопчвам в позицията на работодател!

Ако можеше да взимам такава заплата, ще излетя от офиса като ПТУРС!

Коментар

Първоначално публикуван от Чудомир Преглед на мнение
                              В момента доходите ми са кръгло нула лева. Затова не съм писал сума. Не си търся работа за момента, работя си по мои си неща.
                              В софтуера нещата са размити в много широки граници. Много зависи от фирмата, в която работиш.
                              Волк, 4,5К много рядко се вземат. (При програмистите вървят от 1500 до 2200 чисти за опитни. За София). За много напреднали обикновено местата са и ръководни, и вече много зависи.
                              Текучество - до 30 % от персонала на година се изнася доброволно (преди кризата). Висококвалифициран не значи високоплатен. Но кадърните обикновено се изнасят от БГ. Тук се налага да работиш в условия, много далеч от здравия разум. Много се изкривиха нещата с тоя outsource, и дори големите взеха да гълтат вода - това свързано с темата за БГ манталитета. Софтуерния бизнес го налазиха всякакви мениждърски науки, имал съм до 4 преки началника в едно и също време, с противоречиви изисквания.
                              Има и грамотни фирми, но в голямата част от останалите ... по ниските нива буквално не може да се работи от високопрефърцунени щуротии. Темата е много в страни, спирам!
                              Първоначално публикуван от SamuraiJack
                              Все пак съм чувал и за джава програмисти (поне те си мислят, че са програмисти), които са на толкова, но като се замисля и те са поне тийм или проджект лийдове, а не прости писачи на код
                              Toва болднатото много ме озадачи. Би ли пояснил?
                              Последно редактирано от Rabin; 18-10-10, 18:17.

Коментар

Една от най-големите ползи, че влязохме в Евросъюза, е всъщност големият брой западни компании, които дойдоха тук, почнаха да търсят хора и да дават големи за нашите разбирания заплати. Това принуди даже нашите крупни бизнесмени да си развържат кесиите, щото изведнъж се оказа, че няма нормални хора, които да искат да работят при тях

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X