Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как са заплатите към днешна дата?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как са заплатите към днешна дата?

Първоначално публикуван от 4x2 Преглед на мнение
    Защо да продължи кризата?!
    Защото сега рядко се намира някой да ти подбие цената(завода произвежда хляба на 60 стотинки,а някой кандидатства с оферта доставка на хляб-20стотинки)с нелегални оферти.
    Защото сега като кандидатстваш с оферта не ти се присмиват и не ти говорят надменно няма я тая предишна арогантност,че видиш ли има там една друга фирма която извършвала същата работа за 1/3 от цената,а тактично те подпитват-издававате ли сертификати?А количественни сметки?Отговаряте ли на ISO?Фактурки там всичко-нали?Понеже без тях няма да мога да мина АКТ-16,не мога да получа разрешително за дейност,и други подобни притесняващи ги въпроси.За разлика от преди,когато никой не те еб...е за 5 лева,че си изряден отвсякъде,и че работиш читаво.Клиента искаше да му е ефтино,макар и некачественно.
    Кризата няма нищо общо с изброените "явления" - те си имат съвсем различна обосновка. А клиента и сега иска да му е евтино - най-евтиното, което покрива (поне на хартия) задължителните изисквания, там където има такива. Иска го, докато не гризне дървото някъде и след това търчи обратно при тебе и те моли да оправяш бакиите на оня евтиния. ISO-то и сертификатите на повечето фирми са "мижи да те лажем", че и оттатък. Просто измислиха още един начин целия бизнес да хрантути "наште".
    Ама да се върнем на темата: заплати. Заплатите са такива, каквито е възможно да бъдат. Разбирай: чорбаджията плаща най-малката възможна сума за единица свършена работа. Тази най-малка възможна сума се определя от няколко фактора: 1. Общото количество работа, което трябва да се извърши; 2. Броя желаещи да я вършат и 3. Количеството работа, което един желаещ е склонен да извърши. Това последното няма нищо общо с количеството, което въпросният индивид е способен да извърши. Разбира се има и 4., 5., 6. и т.н., където се нареждат качество и темп на изпълнение, лоялност и др. но в общият случай в България тяхната тежест е под 15%.

Факт е, че независимо от коя страна на трудовия договор сме, проявяваме едновременно алчност за пари и пестеливост на труд. Нарочно не го наричам мързел - моите наблюдения поне сочат, че не е това.

Поста стана много дълъг, но искам да завърша с цифрите: колко пари са необходими, за да живее спокойно човек в София - около 2000 лв. на месец. За Варна тази сума е към 1700, Пловдив - 1500 и т.н. Кой може реално да заработва такива пари от наемен труд в съответните градове (изключвам всякакви форми на корупция, говоря само за некриминална работа)? Ръководни кадри от средно и високо ниво във фирми с персонал над 50-80 души; Всеки, работещ за каква да е фармацевтична фирма (било то и шофьор, чистачка и подобни); Фрилансъри от всевъзможен характер (от архитект или лекар до фитнес инструктор или плочкаджия); Висококвалифицирани специалисти в тясноспециализирани фирми. Мисля, че няма други. Това значи, че всички останали живеят с цената на значителни компромиси и лишения. Горе се цитираха някакви цифри от рода на 300-350 лева - това не е заплата (дори и за в Куртово Конаре), аз бих го нарекъл индулгенция.
    Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Интересна тема сте пуснали Г-н Волк...

В моя бранш в момента заплатите са от 3 до 4 пъти по-малки в сравнение със средата на 2008, каквото и да значи това в цифри. Тенденция към оправяне на положението не очаквам - просто ще има подмяна на поколението. И понеже аз вече съм във възрастовата граница над инвеститорския интерес - се спасявам сам. Такива са наблюденията ми и над житието и битието на колеги и партньори, които са били високоплатени служители преди кризата, и поради една или друга причина са се разделили с работодателя си - най често доброволно.

Има напоследък един хубав виц, който най-правилно отразява положението:

На интервю за работа, питат работника какво очаква:
      - 2000 лв заплата и спазване на трудовото законодателство, е отговорът
      - Хм, предлагам ви 10 000 лв заплата, кола и секретарка, казва интервюиращия.
      - Вие се шегувате...
      - Вие първи започнахте...

Щеше да е смешно ако не беше тъжно...

Съгласен съм, че има ниска производителност на труда при нас - що се отнася до средностатистическия работник. В смисъл, че ниско квалифицираните работници при нас са много ниско квалифицирани - в една Германия просто такава прослойка няма. И причината е че вдигането на производителността е капиталоемък процес (трябват машини и технологии), а при нас паре нема. А където има нови машини - инвеститорите така са задлъжнели, че много трудно поддържат големи заплати, но пък и не смеят да ги свалят твърде много за да не им се прецакат машините...

Отделно от производителността обаче, има един друг много сериозен проблем и той е бързото прегаряне на кадрите в България. Бизнесите се развиват твърде динамичо, твърде рисково и твърде отскоро, което води до голямо текучество и изключително бързо прегаряне на квалифицираните кадри. Тоа важи повече за мениджмънта и аналитиците, отколкото за занаятчиите, но тенденцията е налице за всички категории...

За поста на Дядо владо: горе долу това са праговете за сам човек, да. Обаче сега сметни как стоят нещата със семейство с две деца и апартамент под наем или на изплащане. При това единия да работи за до 1500 лв, а другия за до 700. Къде отиваш ти...?

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
        Би ли разпределил тези 1 500, че нещо не ми излизат сметките.
        Да! Звънни (да не съм нещо междувременно умрял) пък ела и донеси сметките да ги прегледаме. Предлагам освен това кафе и блага приказка.....друго нямам.
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
          Кой може реално да заработва такива пари от наемен труд в съответните градове...
          Ръководни кадри от средно и високо ниво във фирми с персонал над 50-80 души
          Всеки, работещ за каква да е фармацевтична фирма (било то и шофьор, чистачка и подобни);
          Фрилансъри от всевъзможен характер (от архитект или лекар до фитнес инструктор или плочкаджия);
          Висококвалифицирани специалисти в тясноспециализирани фирми.

Мисля, че няма други.
          ...има една особена прослойка леке-мениджъри, работещи в местни клонове на големи чуждестранни компании, както и компании принадлежащи на богати чуждестранни собственици, които все още се държат благодарение на инерцията...
          И причината е, че там резултатите се гледат през определен период, а механизма за подмяна на кадри е твърде сложен и доста често - скъп...
          (В смисъл, че на един регионален мениджър ситуиран в Унгария, с мандат на тази позиция от още една година, му е много по-лесно да не си нарушава спокойствието в момента като продължава да плаща висока заплата на шефа на местен офис с лоши резултати, вместо да поиска разрешение да опука още 5-6 такива заплати за подбор на кадри със съмнителен резултат, като в същото време се лиши от човек, който вече е навътре в системата.)

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
            ...има една особена прослойка леке-мениджъри, работещи в местни клонове на големи чуждестранни компании, както и компании принадлежащи на богати чуждестранни собственици, които все още се държат благодарение на инерцията...
            И причината е, че там резултатите се гледат през определен период, а механизма за подмяна на кадри е твърде сложен и доста често - скъп...
            (В смисъл, че на един регионален мениджър ситуиран в Унгария, с мандат на тази позиция от още една година, му е много по-лесно да не си нарушава спокойствието в момента като продължава да плаща висока заплата на шефа на местен офис с лоши резултати, вместо да поиска разрешение да опука още 5-6 такива заплати за подбор на кадри със съмнителен резултат, като в същото време се лиши от човек, който вече е навътре в системата.)
            ..да доразвия твоята идея...
            Там мениджърчетата са мамини и татини особи...на 99% връзкари..
            Те са турнати там , за да може тати да лобира дето трябва..и компанията да върви гладко...
            Много трудно е без лобита тука..., пък и децата требва да се чувстват значими със самочувствие, нищо че не стават за нищо..освен френска любов...

Така е и в бордовете на голямите компании..

Тези са на друга планета, нямаща нищо общо с реалността в БГ.....

....та за реалноста ....Има огромно значение дали даваш заплата на хора....или чакаш заплата!!!
            СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
              по мъжки би било да започнеш с твоята и с тези, които плащаш.........не че нещо ще помогне де, но е редно.

толкова ще ти помогне и ако ти дам изследване на мърсър за последните три години за възнагражденията в банковия сектор по длъжности, така че ще си спестя усилието а вие, мъжете, си чешете езиците и без това е гадно времето навън и по дискавъри въртят стари филмчета
              Здравей
              Ако ти е удобно го прати на мен.
              Благодаря ти предварително.
              ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                Изминалият етап преди кризата, се отличаваше с екстензивен нарастък на количеството труд.
                Колкото повече работа - толкоз повече работници на малка заплата.
                Тоест трима български работници вършеха работа, колкото един немски.
                И съответно си деляха една немска заплата.
                Кризата трябва да ни е вразумила.
                Вече ще преминаваме към интензивен нарастък. По голямо натоварване, по големи заплати.
                Така и така сме скачени съдове с Европата. Така че, заплата около 1500 лева и два пъти повече работа за един работник.
                Ако постигнем факта, трима български работници да вършат работа, колкото двама немски - мисля, че това е предела за нашите географски ширини. Съответно да си делят и заплатите.
                Отговорността е върху цялата нация - Работодатели и работници.

Няма кой да ни търпи с тази ниска ефективност, наследена от Соц'а
                Не знам за какви работници имаш предвид, явно нямам поглед над този бранш.
                Работил съм с европейски колеги от няколко бели държави.
                В няколко от тези държави съм работил за някой друг ден заедно с тях. Колкото да имам лични наблюдения.
                Не работим по-малко от тях. Точно обратното.
                Работил съм и с латиноамериканци на тяхна територия - въобще не разбрах дали работят нещо. Ходят до в къщи да си дремнат обедната почивка. Вземат над 1500 US долара за обикновен инженер.
                Не, не работим по-малко от немците. Поне във високотехнологичния сектор работим много повече от тях. При нас нещата бъгавеят в съвсем друга посока. Но да не отклонявам темата.
                Давам риторичен въпрос - защо българите като емигрират и се скъсват от работа? Стават работливи и търсени...
                п.с. извинявам се, че се повтарям от една друга тема с горенаписаното. Просто нещата тук са изконно сбъркани, и проблемът не е в работника.
                Последно редактирано от Rabin; 15-10-10, 14:02.

Коментар

На пазара на труда квалификацията е имагинерно нещо. Пресен пример. Заприказвах се със сервитьорка в малък квартален бар, твърди че надница, плюс процент от оборота, плюс бакшиши, докарвала средно по 100 лв., че и леко нагоре на ден. При това й плащали осигуровките на всичко, без бакшишите разбира се. Викам си, айде бе. И разпитах на още няколко места, където ходя често и ме познават. Все не особено големи заведения. Навсякъде едно и също, а предполагам в по-оборотните и скъпи, ще е още по-добре... В същото време счетоводители, банкови служители, стругари, шлосери, преводачи и прочие, че дори и лекари и млади адвокати, взимат в пъти по-малко. Иди учи за нещо после...
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от константин трендафилов Преглед на мнение
                    Здравей
                    Ако ти е удобно го прати на мен.
                    Благодаря ти предварително.
                    не, не е удобно - информацията не е публична,

съжалявам.

Коментар

Ето ти за статистиката - държавен служител с висше икономическо образование, три чужди езика, компютърно и юридически грамотен /каквото и да означава това/ - чисти 500 и нещо. И понеже рушвети както и реална работа няма а деца бол, си бачкам на черно в собствения гараж /сервизченце/ срещу 10лв. на час. Е такава тъжна картинка.

Ако трябва да се хващам на работа където се работи истински по 8ч./ден не бих се дал за по-малко от 1500лв/мес. Но от друга страна, както писах и в една друга тема, ако работното време е два/два - работни/почивни дни по 11,30ч. в работен ден. ще се навия и на 1000 например.

Това е от моита камбанарийка.
                      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

За София с 3 чужди езика в кол център си намираш работа за над 1500 лв. на месец. Естествено говорим за английски сносен и друг западен на отлично ниво. Но пък не вярвам да склониш. Държавната работа си има други предимства, жена ми е държавен служител

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                          Има. Чуждестранните компании, обаче все повече търсят резултати. Последните няколко месеца много мениджъри бяха уволнени от западните си шефове. По време на криза, никой няма интерес да си сменя мениджмънта. В момент на раздвижване, обаче...

Аз лично, като служител, единственото нещо, което искам е да ме оставят да си изкарам заплатата и после да ми платят това, което съм изкарал.
                          LZ1DWW

Коментар

Първоначално публикуван от Митко (smile) Преглед на мнение
                            ...
                            Аз лично, като служител, единственото нещо, което искам е да ме оставят да си изкарам заплатата и после да ми платят това, което съм изкарал.
                            Именно. С толкова много парашутисти - на практика не може да се работи. Всеки ти губи времето , за да си оправдае щата. Инициативата от всякакви глупости е на 3-ма и повече шефове на главата ти, а риска от оплескване на работата остава за сметка на служителя. Наблюденията ми са от няколко фирми, 2 от които големи. Да, производителността ни е ниска, заради балканския ни шуро - баджанашки мениджърски синдром! Не, че работим малко.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              Да, производителността ни е ниска, заради балканския ни шуро - баджанашки мениджърски синдром! Не, че работим малко.
                              Лошия мениджмънт няма общо с шуро баджанащината. Тя е мнооого частен случай на причина за лош мениджмънт, както е и частен случай на добър мениджмънт понякога.
                              И не е въпроса дали работим много, а как.

Личните ми впечатления са, че когато се работи много се греши много. при нациите които мислят не е така...
                              Три пъти мери, после режи е казал народа. Не се спазва... факт.

Прецизността и отговорността са това което ни липсва - независимо каква е професията. Това се създава като навици в ситемата на образованието и в семейството. И понеже и двете напоследък куцат - и то отдавна - резултата е плачевен...

Коментар

Голямо разнообразие от мнения и виждания по въпроса.
                                Фактите са друго.
                                Факт е, че на колегата Мишоци, виси обява вече втори месец във форума за 1500 Евро заплата, за автотенекеджия във Франция - при всички осигуровки платени и осигурена квартира.
                                И моя обява виси в темата " търся предлагам работа ", пак за Франция, пак за подобни условия.
                                Гледам че и трети колега се е присъединил, той за 1200 Евро.

Да не си помислите, че някой от нас си е намерил кандидат, за подобна работа ?
                                Не !
                                Това са фактите, останалото е субективно.
                                Последно редактирано от Nik Nikolov; 15-10-10, 19:21.
                                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X